Slovenija

KOMENTAR: Stavkovni val 2018 na čigav račun

Ljubljana, 14. 02. 2018 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Marko Milenković
Komentarji
981

So zahteve sindikatov usklajene in upravičene? Mite sindikalnih trditev o zategovanju pasu med krizo podirata uradna statistika in gole številke. Takrat se je število registriranih brezposelnih povečalo za več kot 60.000 in to izključno na račun zasebnega sektorja oziroma gospodarstva. To zadnjo, milijardno zahtevo sindikatov bi moral nekdo ustvariti in plačati, a še najverjetneje bi se morali vsi skupaj še dodatno zadolževati.

Sindikati so boj za svoje zahteve ta teden prenesli na ulice. Otvoritev je v ponedeljek pripadla policistom. Včeraj je bila sicer le dveurna opozorilna stavka v zdravstvenih domovih, domovih za starejše in centrih za socialno delo, ampak ker je ravno pust, lahko pred današnjo splošno stavko šolnikov in shodom pred vlado snamemo vsaj nekatere maske.

Včeraj so zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu so izvedli dveurno opozorilno stavko.
Včeraj so zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu so izvedli dveurno opozorilno stavko. FOTO: Damjan Žibert

Več kot 80 bonbončkov

Manj kot pol leta pred volitvami je za sindikate preverjeno, najboljši čas, da od vlade izsilijo kakšen bonbonček. A časa za kakršnokoli reformo že davno ni več, nikomur pa ni v interesu razdreti enotnega sistema, ki jim sicer daje moč. Tako je še najboljša taktika izpostavljati anomalije, prave ali namišljene, in zahtevati njihovo odpravo.

Očitno je teh anomalij v sistemu toliko, da so sindikati javnega sektorja postavili več kot 80 zahtev. Praktično pri vseh naj bi šlo za odpravo neke anomalije. Glede na to, da gre za več kot 22 sindikatov z najrazličnejših področij javnega sektorja, anomalij zagotovo ne manjka. Zahtevajo pa predvsem splošni dvig plačne lestvice, drugačne oziroma višje uvrstitve delovnih mest in poklicnih skupin, dodatne pravice iz delovnega razmerja, dodatke k plačam, financiranje dejavnosti, kadrovske pogoje ...

Zahteva po več

Zahteve po odpravi anomalij tako le za silo zakrivajo preproste zahteve po več: višja vrednost plačanih razredov, uvrstitev višje po plačni lestvici, višje plače.

Konservativna ocena skupne vrednosti sindikalnih zahtev je 991 mio. €.

Pri tem apelirajo na globoko ukoreninjen občutek pravičnosti: »Če se je nekaj dalo enemu, potem je treba dati vsem.« Kar že samo odvrača od podrobnejših vprašanj glede vrednosti in resnosti teh zahtev in izračunov posledic.

Tako imamo zgolj izjavo ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki pravi, da je »že konzervativna ocena skupne vrednost sindikalnih 991 mio. €.« 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reševanje anomalij z anomalijami

Sindikati javnega sektorja svoje stavkovne zahteve gradijo na svojih načelih. V tem pa skrivajo nove anomalije in mite: "Javni sektor si je v krizi močno znižal plače in tako rekoč plačal krizo." V to smer gre tudi razlaga o različnih odzivih javnega in zasebnega sektorja na krizo. Zasebni sektor naj bi se odzval z zmanjšanjem števila zaposlenih, javni sektor pa z velikim znižanjem plač. 

A medtem ko je gospodarstvo dejansko močno znižalo število zaposlenih, saj je ogromno podjetij končalo v stečaju, še dosti več ljudi pa na cesti, je veliko zategovanje pasu v javnem sektorju bolj kot ne mit. 

Tik pred nastopom krize je bilo dogovorjeno zvišanje plač, ki nato zaradi gospodarske krize ni bilo izvedljivo; ta nesorazmerja (anomalije?) smo odpravljali po četrtinah do sredine leta 2012. Dejansko se je v javnem sektorju zgolj omejilo nadaljnjo rast plač.

V celotnem letu 2012 se je povprečna bruto plača v javnem sektorju znižala za zgolj 2,19 %

S 1. 6. 2012 se vrednost vseh plačnih razredov, celotne plačne lestvice linearno zniža za 8 %. Če odštejemo poletne mesece (dopusti, izplačilo regresa …) in primerjamo september z majem 2012, se je povprečna bruto plača v celotnem javnem sektorju znižala za 6,07 %. Najbolj v nekaterih agencijah in zavodih s področja turizma in malega gospodarstva (-10,8 %) ter vzgoje, izobraževanja in športa (-7,5 %).

Ker pa so v prvih 5 mesecih 2012 plače v javnem sektorju rasle, se je v celotnem letu 2012 povprečna bruto plača v javnem sektorju znižala za zgolj 2,19 %*. Celotna masa bruto plač v javnem sektorju se je leta 2012 glede na leto 2011 zmanjšala za vsega 60 mio. €. (* Izračuni Ministrstva za javno upravo, podatki Statističnega urada izkazujejo zgolj 1,4 % znižanje povprečne bruto plače v JS v 2012)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V krizi se je število registriranih brezposelnih povečalo za več kot 60.0000 in to praktično izključno na račun zasebnega sektorja oziroma gospodarstva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Javni sektor se namreč nikoli ni resneje skrčil, pod Cerarjevo vlado pa se spet hitreje napihuje.

Zahtevajo odpravo plačnih anomalij in vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred varčevalnimi ukrepi.
Zahtevajo odpravo plačnih anomalij in vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred varčevalnimi ukrepi. FOTO: Damjan Žibert

Delitev premoženja

"Imamo visoko gospodarsko rast in prav bi bilo, da si razdelimo sadove," je še ena sindikalna mantra.

Slovenija beleži eno najvišjih stopenj gospodarske rasti v EU, a kljub visoki konjunkturi je imel državni proračun še lani primanjkljaj v višini 0,8 % BDP; 2018 naj bi končno imeli izravnan proračun, k čemur smo se zavezali tudi z zapisom fiskalnega pravila v ustavo

Zaradi podobnega razmišljanja smo si v nekaj letih krize javni dolg povečali prek 80 % BDP, kar nas stane celo milijardo evrov na leto, ki jo namenimo zgolj za plačilo obresti.

Če bi v krizi nekoliko bolj zarezali v porabo, bi to milijardo od obresti zdaj lahko namenili za plače. Ključni problem je namreč v tem, da bomo te obresti plačevali vsako leto še zelo dolgo. Podobno pa tudi sindikalne zahteve za milijardo ne pomenijo enkratnega izdatka. Povečanje plač bi namreč dodatno miljardo zahtevalo vsako leto.

Prihodki državnega proračuna znašajo 20,6 % BDP; zaradi gospodarske rasti naj bi se letos v proračun nateklo 365 mio. €.

Celotne javne finance (državni proračun, občine, pokojninska in zdravstvena blagajna skupaj) pa zberejo 39,2 % BDP, torej nazaj bi letos zbrale dodatnih 695 mio. €.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še čisto vse za sindikate ne bi bilo dovolj

Torej tudi če bi država prav vse dodatne prihodke od visoke gospodarske rasti namenila samo za plače v javnem sektorju, to ne bi zadostilo zahtevam sindikatov.

Gre za igro z ničelno vsoto, v kateri je zmaga ali korist za nekoga možna zgolj na račun nekoga drugega.

S tem bomo namreč komaj uspeli izravnati proračun in se nam, prvič po 10 letih, ne bo treba dodatno zadolževati za delovanje države.

Gre torej za igro z ničelno vsoto, v kateri je zmaga ali korist za nekoga možna zgolj na račun nekoga drugega oziroma vseh. Tega se očitno zavedajo tudi sindikati, ki se zato vse pogosteje odločajo za soliranje v pogajanjih. In tudi v stavkanju.

Povsem jasna pa je ta igra šolnikom ozirma izobraževalkam in izobraževalcem. Ko se primerjajo s sodniki in tožilci, vidijo toliko anomalij, da stavko napovedujejo kar dvakrat. Dva sindikata v vzgoji in izobraževanju namreč ne najdeta skupnega jezika.

"Prišli smo pred vlado, da jim sporočimo jasno in glasno, da od tega trenutka dalje jih ne slišimo več, tako kot oni ne slišijo nas," so sporočili policisti.
"Prišli smo pred vlado, da jim sporočimo jasno in glasno, da od tega trenutka dalje jih ne slišimo več, tako kot oni ne slišijo nas," so sporočili policisti. FOTO: Aljoša Kravanja

Policisti

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policisti, ki so v ponedeljek sprožili ta stavkovni teden, imajo ogromno naklonjenost in podporo državljanov. Nismo pozabili, da so pred zgolj nekaj leti za red in varnost vseh nas tvegali življenja v neizpravnih službenih vozilih s tako slabim profilom pnevmatik, da bi moral policist kar sam sebi prepovedati vožnjo. Policisti so boljše pogoje in plače dosegli že s stavkama leta 2013 in na prehodu iz 2015 v 2016. Tokrat pa med drugim zahtevajo recimo 60 € dodatka, ker ne smejo biti člani političnih strank.

Povprečna mesečna plača policista znaša približno 2.000 €. Leta 2016 so si, v obliki 27ih različnih dodatkov, razdelili še 28,9 milijona, kar je še dodatnih 350 € na policista.

Še bolj zagreto kot zahtevanje po odpravi anomalij pri njihovih plačah pa je nasprotovanje sindikatov javnega sektorja kakršnim koli poskusom, da bi odpravili ali vsaj naslovili dejanske anomalije v javnem sektorju, zaradi katerih je ta vse večji, vse dražji, državljani pa imamo od njega vse manj.

Uravnilovka, zaradi katere imajo najboljši in najslabši zaposleni enake plače in enake začrtane karierne poti, na katerih napredovanja niso vezana na uspešnost ali sposobnost, ampak na delovno dobo, starost ter formalno izobrazbo izpred lahko tudi desetletij.

Šele z odpravo tega bi bili javni uslužbenci bolj primerno in pošteno nagrajeni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (981)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cefre
15. 02. 2018 13.33
+1
Žal je tukaj samo ena možna varianta: Vsem ki v JS niso zadovoljni z plačami ostaja zveličavna rešitev: zaposlitev v realnem sektorju, kjer delavcev z znanji manjka. A očitno je to misija nemogoče, delavcev z voljo in znanjem javnega sektorja v realnem sektorju nihče na MARA! Postavlja se veliko vprašanje ZAKAJ! Ob tem vprašanju je na dlani odgovor koliko so preveč plačani, če v realnem sektorju niso nič vredni!!!!!!!
lordslayer
15. 02. 2018 12.31
+9
če bi iz javnega sektorja spucali vse kofetkarje in familiarne priskledinike, bi tudi kuharice in učitelji imeli dovolj ...
prepih
15. 02. 2018 12.28
+7
Upokojenci kaj še čakate na ulico saj ste vsem plačevali šolanje, danes pa vam v zahvalo trgajo pod ust. Vi znate preživeti z 500€ ONI visoko izobraženi na Vaš račun pa z 1500€ ne znajo.
nevica
15. 02. 2018 10.36
+8
Strinjam se z notranjo prerazporeditvijo denarja z novo reformo oz. navodili direktorjem posameznih institutov, ne pa s povečanjem mase plač. Realni sektor ima dovolj bremen, nihče ne misli, da so tam tudi ljudje, ki imajo povprečno precej nižje plače od javnega sektorja - pa bi jih Javni sektor še dodatno skubil in sesuval državo z novimi zadolževanji. Če holčejo velike plače naj gredo učiti v Švico.
cefre
15. 02. 2018 13.36
+0
Ja, to pa ni več sindikalni boj! Sindikalni boj je zaščita mastno plačanih "brez" delnežev ne pa zaščita premalo plačanih malih delavcev, ki so dobrodošli samo toliko, da igrajo sindikalne lutke, ki se po zaključeni igri zavržejo!
dartford
15. 02. 2018 10.23
+10
Država bi se morala obnašati kot d.o.o. Če denarja za plače ni, ga tudi ne more izplačati. Pika.Če delavci hočejo preveč, lahko dajo odpoved in gredo delat drugam. Ko denarja zmanjka - bankrot! Izbris iz registra! Delavci pa na cesto. Tako je realni scenarij v realnem sektorju.
nevica
15. 02. 2018 10.37
+2
Točno tako bi se morala obnašati - zaradi preveč socialnega čuta, smo zadolženi vedno bolj in se tudi EU vse preveč vtika v našo suverenost.
brineks
15. 02. 2018 10.00
+17
No pa pogljejmo kdo je potegnil, ta kratko ob tej stavki. Javni sektor seveda NE, saj je bil doma in zato dobil dobro plačo. Realni sektor, ki vse to plačuje pa je moral vzeti dopust, da je bil doma z otroki, Bravo šolniki. Kdaj bomo rekli dovolj nam je tega sr.. , sedaj pa gremo na ulice mi , ki vse to plačujemo.
cefre
15. 02. 2018 13.38
-1
Očitno je to res edina rešitev, a ostaja vprašanje koliko točk še manjka do tam!
horhinjo
15. 02. 2018 09.07
+15
Ja na račun gospodarstva. Vsak dan ko stavkajo bi jim odbil od plače. Tako kot se tem šolnikom cedita med in mleko se nobenemu. Vsakega bi dal za eno leto delat v gospodarstvo pa bi videli, da imajo bogovske službe. Ko bi hodili domov ob 18h namesto ob 12h, z 20 dni dopusta namesto 90 dni in šefa, ki jim vsak dan mori za vratom, mobingom in grožnjami.
BUONcaffee
14. 02. 2018 22.46
-5
Ste se nakomentirali za danes???? Kdo dobi, kdo ne dobi, kdo je kriv, kdo ni??????Še 13 minut pa spančkat.
26277
14. 02. 2018 21.11
+10
Na račun elite...dragi pop.....in komentatorji...večina. Problem seže od 1990..leta, neglede na barvo, stranko....itd. Korito ostane, samo pr....se menjajo.lp
Principat
14. 02. 2018 20.59
+4
slovenska JU ne kapira , kaj je kapitalizem , čeprav , jih eb del tudi poučuje o tem ,, v kratkem se pripravlja analiza razkošja slovencev avtomobilizmu , bomo vsaj malo videli , koliko letno bašemo merklicin proračun
AntiPanti
14. 02. 2018 19.58
+7
res mi ni jasno - zakaj naj bi pa psihopatski policaji dobili povišice ? ? ?.......................
Ustreljengolob
14. 02. 2018 20.59
+8
So kot virusi..samo v obratnem smislu..ko je sonce so, ko je slabo vreme jih ni.
jesenvoyo
15. 02. 2018 09.49
+4
Pa +60€ ker ne smejo biti člani političnih strank, lepo vas prosim, razlike med članom in simpatizerjem strank skoraj ni. Po tem takem, pa dajmo vsem Slovencem in Slovenkam +60€ če niso v nobeni stranki.
kritika1
14. 02. 2018 17.17
+19
Dober članek, nazorno prikazani podatki in to je treba Štruklju pomoliti pod nos, ampak ne bo zaleglo, človek nima kompasa, on dobesedno sovraži to državo!
26277
14. 02. 2018 21.12
-7
Kje živiš, v kriptovaluti? Članek od .....k.
cefre
15. 02. 2018 13.41
Če ima tako UKE podpornike to ni težko!!
zajebant2
14. 02. 2018 17.02
-10
Pravilno naj štrajkajo saj jim je država vzela 8% ko je kriza nastopila in je gospodarstvu pomagala z posojili in subvencijami zdaj pa naj vrnejo ljudem kaj so jim vzeli gospodarstveniki pa si naj majn luksuza privoščijo in jaht dobrih avtov in naj dajo tudi delavcem več
zajebant2
14. 02. 2018 17.27
-5
Če je država pustila zaposliti toliko ljudi v javni upravi jih naj tudi plača
Morana7
14. 02. 2018 20.43
-1
Odpusti jih naj halo....če ne naj pa odpre še 100.000 delavnih mest kar tako za vse na zavodu...si bomo več sposodili in več potrošili več pa to..
cefre
15. 02. 2018 13.45
Če jih država odpusti iz službe in jih da na zavod za pol leta, kjer bodo delali NIČ tako kot prej v službi bi bilo za državo absolutno ceneje. Po šestih mesecih ali letu, bi ta "privarčevan" denar lahko začela deliti med tiste, ki še celo v javnem sektorju morajo kaj delat!
neronja
14. 02. 2018 16.59
+4
Po 1000€ večjo plačo če dobijo,bo če eno leto ista ustaja!!!proklet narod!!!
detect
14. 02. 2018 16.35
+4
slovenija moja dežela lalala...
rekx
14. 02. 2018 16.30
+2
Vlada jim bo ugodila,za nagrado bodo pa na volitvah s5 dobili glasove.
Crostini
14. 02. 2018 16.23
+9
Danes stavka javni sektor, ker mu država kao ne da dovolj. Jutri pa bo stavkal realni sektor, ker mu država preveč vzame!!!
flojdi
14. 02. 2018 16.29
+3
bojer
14. 02. 2018 16.29
macro
14. 02. 2018 16.59
-1
flojdi
14. 02. 2018 17.03
.pa sj štekam. dons bi blo enim po najlubši volji če bi folk pristal na to, da jim od zasluženega ostane desetina, no
flojdi
14. 02. 2018 17.07
Vsi gubci?...kolikor vem so njega menda Kronali./ pa še uspel ni ; s prav lepo bitko. / Sam preveliki večini vse nekam nikamor vis
macro
14. 02. 2018 17.13
+1
macro
14. 02. 2018 16.14
+22
Policisti Policisti, ki so v ponedeljek sprožili ta stavkovni teden, imajo ogromno naklonjenost in podporo državljanov. Nismo pozabili, da so pred zgolj nekaj leti za red in varnost vseh nas tvegali življenja v neizpravnih službenih vozilih s tako slabim profilom pnevmatik, da bi moral policist kar sam sebi prepovedati vožnjo. Policisti so boljše pogoje in plače dosegli že s stavkama leta 2013 in na prehodu iz 2015 v 2016. Tokrat pa med drugim zahtevajo recimo 60 € dodatka, ker ne smejo biti člani političnih strank. PA VI SI SPROTI ZMIŠLJUJET. BOLI ME PATKA S KAKŠNIM GUMAMI SE POLICAJ VOZI. KOT DRUGO DOBIVAJO POVIŠICE VSAKI DVE LETI. JE PA RES DA LJUDJE NISO POZABILI KAKO SO SE OBRNILI PROTI NARODU, KI JE STAVKAL.
jsfert
14. 02. 2018 16.20
+7
neronja
14. 02. 2018 17.00
+8
macro
14. 02. 2018 17.01
+7
Recimo 60€. Recimo. Mi želimo minimalno plačo 900€. RECIMO!
AntiPanti
14. 02. 2018 20.01
+3
lenuš?ek
14. 02. 2018 20.11
+3
LLLEPI
14. 02. 2018 20.28
Dokler si samo zelite ne bo nic bo ostala samo zelja
cefre
15. 02. 2018 13.49
+1
Državljani res podpiramo policiste AMPAK samo zato ker takrat na cestah ni toliko INKASANTOV!
jsfert
14. 02. 2018 16.07
+7
Stavka vojakov, reševalcev, policistov bi bila oz. je sprejemljiva in jo podpiram. Stavka učiteljev in zdravnikov pa nikakor ne. Učitelji so za svoj delavni čas in učinek že tako zelo lepo plačani ( ko se morajo starši popoldan ko pridejo domov z šihta ukvarjat z razlaganjem snovi otroku, da bo ja kaj vedel ter, da pride delati učitelj delati ob 9 in ob 13 gre domov ter ima razne druge ˝ugodnosti, ki so jjih že drugi toliko napisali ˝ ) , ter zdravniki ki enako ( moj kolega je tudi kirurg in on sam pravi da se sploh nič ne toži za plačo saj lahko lepo normalno preživi pa naj dodam da letno dvakrat gre v Dubaj pa vmes še na smučanje v Švico. :) Ampak kakor koli naj vlada sprejme njihove predloge in bo leto dni mir saj je vsako leto ista pesem saj sindikalisti morajo tudi plačo zaslužit.
unidiplzgo
14. 02. 2018 21.05
+1
Meni se ni potrebno popoldan nič z dodatno razlago ukvarjat. Zna bit da je problem v mulcu in ne v učitelju.
bojer
14. 02. 2018 16.05
+19
Kaj bi v JS sploh radi, morda si nekateri resnično zaslužijo več in ti naj dobijo več. Javni sektor se bohoti kot le kaj. Ustanavljajo se agencije, uradi, inštituti in da ne naštevam naprej. Skratka, normalno je, da je denarja za plače premalo, če je "tolk folka" preveč oziroma so neproduktivno zaposleni. Enkrat je treba reči natančno kje je kadra premalo in kje so plače premajhne in popolnoma nič drugega. V čem je problem????