Slovenija

KOMENTAR: Vožnja med protestniki in pravno državo

Ljubljana, 02. 10. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
693

"Če vlada lahko odloča sama, brez razdelitve oblasti, če izničimo vlogo Državnega zbora, če ne dajo podlag izvršilni veji oblasti. Če pride do tega, da se negira sodno vejo oblasti, to vodi v brezmejnost, ki je nevarna, ki je ne smemo dovoliti, danes bo veljala za to, jutri za nekaj drugega." "Kako to vpliva zdaj na vas, ko so zunaj protesti?"

"Dokler so mirni, izražanje, nestrinjanje, to je zame neka informacija, nismo ločen otok, tako gledamo na to, da pa bi to vplivalo name, ko odločamo, je to Kitajski zid."

(Iz pogovora za Preverjeno s predsednikom Ustavnega sodišča, dan pred odločanjem o uvedbi pogoja PC)

Pretekla sreda je bila čuden dan. Zaradi nepazljivosti in slabega predvidevanja sem se v enega izmed dogodkov neposredno vpletla tudi sama. Počasi, kot je to običajno za popoldanske ure, sem se z avtom prebijala po Tivolski, ko je naenkrat promet povsem obstal.  Med avtomobili so se, kot v kakšni srhljivki, začeli pojavljati ljudje, vedno več jih je bilo, piskali so, se drli, mahali s transparenti. Ob njih so nekako nemočno tekali policisti, kmalu so protestniki zasedli skoraj vso cesto.

Stala sem torej sredi te gneče ljudi, v avtu pa mi je, kot pritiče moji generaciji, bučal Rock radio. Postajalo mi je vedno bolj nelagodno, nenazadnje večina stvari, ki jih pišem ali objavim v oddaji Preverjeno, je v nasprotju s tem, za kar se zavzemajo protestniki. Kaj če me kdo prepozna? Mi bodo brcali v avto, res da je star 10 let, ni preveč dragocen, je pa, starček, ravno uspešno dal skozi servis. Bi, za vsak slučaj, vsaj zamenjala radijsko postajo? Morda radio Veseljak ali vsaj radio Aktual?  

Počasi smo se potem nekako le prebili skozi množico. Ko sem se odpeljala, sem razmišljala, kako polna predsodkov sem. Verjetno je bilo med sredino množico ravno toliko poslušalcev rocka, kot jih je na primer med petkovo množico. Pa tudi sicer, ali smo res tako različni? Sama nikoli ne grem kar na glavo, ne odločam se kar tako. Že leta in leta denimo berem in spremljam razprave o cepivih, o pomislekih, morebitnih stranskih učinkih.

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: Urša Premik

Vem, da so, ne samo pri sedanjih cepivih za covid, ampak tudi pri uveljavljenih cepivih, ki so že dolgo v uporabi. Ampak stranski učinki so povsod. Ta teden je umrlo 20-letno dekle, najverjetneje zaradi posledic cepljenja. Ampak svojci in prijatelji te dni objokujejo tudi smrt 19-letnega fanta, mladega gasilca, ki je umrl v prometni nesreči. 24-letna Lana, zgodbo o njej bomo objavili v torek v oddaji Preverjeno, še nedavno strastna športnica, danes ne govori in ne vidi, hranijo jo po cevki. Vse to, ker je padla s kolesom.

Življenje je polno različnih odločitev, ki imajo takšne in drugačne posledice. In včasih sem prav jezna. Kaj pa mislijo ti, ki protestirajo? Da je vsem, ki se odločajo za cepljenje, za maske, testiranje, to lahka in prijetna odločitev? Da ostali nimamo pomislekov, da nas ni strah? Ampak pretehtamo in se odločimo. Za dejanje, ki ga ne razumemo samo kot osebno, ampak širšo družbeno odločitev. In v tem je bistvena razlika med nami.

Tehtajo in se odločajo tudi strokovnjaki, politiki, institucije. Posebej so pomembne tiste institucije, ki so naš branik pred samovoljo politike. Informacijska pooblaščenka, Varuh človekovih pravic,  Zagovornik načela enakosti in nad vsemi Ustavno sodišče. Vsi so v zadnjih mesecih tarča različnih napadov, kakor koli se že odločijo.

Veliko očitkov je, da ne razumejo resnosti razmer, da po nepotrebnem nekaj nergajo in tečnarijo, ko pa gre za življenja. Podobno smo poslušali na začetku epidemije, ob nakupih mask, ventilatorjev in druge nujne opreme. Mudi se, pustimo zdaj formalnosti, običajne postopke, za življenja gre. Videli pa smo, da je bil to le priročen izgovor za nepravilnosti, za koruptivno vedenje, za to, da so si nekateri v žepe basali milijone, za to, da smo nakupili ogromno neuporabnih stvari in tako naprej. Zavedati se moramo, da je to, kar bi politika rada predstavila kot nerganje in tečnarjenje, bistvenega pomena za to, kako bomo živeli zdaj in v prihodnje. Gre za varovanje samih temeljev ustroja, v katerem smo bili doslej navajeni živeti, demokracije in pravne države.

Erozija naših pravic, ki seveda niso, kot si nekateri zmotno predstavljajo nekaj prirojenega, ampak so zvečine mukoma in skozi dolgotrajen boj pridobljene pravice, poteka sicer že dalj časa, prav izrazito pa se je začela po napadu na dvojčka v New Yorku. Kar naenkrat so cele skupine ljudi, zaradi morda verske ali nacionalne pripadnosti, izgubile pravice, kar naenkrat so postale stvari, kot je mučenje ljudi, znova ne samo dopustne, ampak tudi dovoljene.

Ljudje so na vse pristali, ker jih je bilo strah, politiki so jim vsilili prepričanje, da lahko samo takšni in še obsežnejši ukrepi, na primer nadzor in zbiranje podatkov o milijonih ljudi po vsem svetu, preprečijo nove napade. In večina je to sprejela. Vse, kar diši po izjemnih razmerah, je priložnost za suspenz pravic in seveda vedno in znova za zaslužek.

Bitke v Sloveniji nimajo takšnih svetovnih razsežnosti in posledic, so pa pomembne za nas. V nekaterih državah bi ukrep, kot ga je predlagala vlada, se pravi uvedba pogoja PC v javni upravi, dali v parlament, vlada bi sama za mnenje vprašala Ustavno sodišče. Pri nas se odloča z odloki. Ni čudno, da imajo vse zgoraj naštete institucije v zadnjem letu in pol ogromno dela. Vsak se na koncu obrne na njih. In tako kot vsi, tudi oni, tudi ustavni sodniki in sodnice, tehtajo in se odločajo.

Napadi po njihovi zadnji odločitvi in obtožbe, da bodo zato odgovorni za smrti ljudi, so najmanj, kar je nedostojni, v resnici pa ogabni. Posebej, ker bi vladi zlahka obesili odgovornost za nedavno smrt 20-letnega dekleta. Zakaj? Ker ni prej ustavila cepljenja z Janssenom, nekatere države so to storile, ali pa ga vsaj omejila za najbolj izpostavljen del populacije, to je mlajše ženske. Nekatere države so to storile. Naša pa je od Madžarov kupila še 100 tisoč odmerkov tega cepiva. Tako, kot se je pozimi odločila, da ne bo kupila ponujenih mRNA cepiv, ampak bistveno cenejše vektorsko cepivo, ki ga zdaj strokovnjaki tudi že manj priporočajo. Je zato neposredno odgovorna? Seveda ne, tudi strokovnjaki, tudi vlada so tehtali in se odločali.

Kako se torej odločati, kako upoštevati načelo sorazmernosti, kako sprejeti odločitve, ki bodo povzročale najmanj škode? V nobenem primeru ne tako, kot to že dalj časa počne vlada, da obide, sramoti, podcenjuje, maje ugled institucijam, ki opravljajo svoje, za vse nas, izjemno pomembno delo. 

 V sredo je bil čuden dan. Nad našimi glavami, v središču mesta je ure in ure krožil in brenčal helikopter, na balkonu sosednjega bloka je, ko so začeli z zračnega plovila še nekaj sporočati po megafonu, vsesplošnemu hrupu in vzdušju dodal še otrok, ki je začel jokati. Vse skupaj me je, ne vem zakaj, spomnilo na scene iz starega filma Boys n the Hood, se pravi Fantje iz soseščine, ki se dogaja v črnskem getu v Los Angelesu. Potem se je utrgalo še nebo in bili smo priča menda zgodovinski nevihti.

Na varnem, v kuhinji, sem po spletu pregledala novice. Protesti, smrt, vmes pa novice, da je Ben Affleck spet v javnosti kušnil J. Lo, pa da je imel prijazni, neškodljivi striček, ki svojih jaht ne zna niti našteti, slavnostno predstavitev biografske knjige, na katero so prišli tudi drugi prijazni, neškodljivi strički in tete. Ko sem prišla do novice, da je Jan Plestenjak spet srečno zaljubljen, sem odnehala in si rekla, kot bi mi z radia zahreščal legendarni Louis Armstrong ... What a wonderful world (Svet je krasen). 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (693)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Kajza
05. 10. 2021 08.10
Naj vas opomnim, da so protestniki v Milanu zasedli vse, od ulic, cest, avenij cca 100.000 pešcev in to brez spremstva vodnega topa in groženj policistov.
DR. RNR
03. 10. 2021 11.53
+0
Slo politika je vedno samo izpoljnevala interese kapitala. Zdaj je isto. Tuki nima veze stroka,niti pretuhtavanje problemov,ampak kes. Zakaj niso upleteni vsi strokovnjaki? Eni ja,eni ne? Ne da bi jih povabili,da se skupnimi mocmi loteva problemov. Njih se cenzurira,postavlja kot teoretike zarote. Moras razmisljat kot porece kapital. Ce razmisljas,si vse ,samo clovek ne...gremo naprej v sredo...
muci007
03. 10. 2021 08.33
+1
Vsi petkovi protesti so politični motivirani proti vladi. Sredini so proti pct.
ROMELS
03. 10. 2021 09.33
+0
Sredine proteste organizirajo jugonostalgiki s podporo šešlja.
abmam
04. 10. 2021 19.47
+2
Janez Francl
03. 10. 2021 08.17
-3
Jaz sem jih dražil z masko na obrazu ! Pa so nekateri vpili snemi masko ! Jaz pa njim nazaj , ja tebe bom poslušal !
abmam
04. 10. 2021 19.47
+1
vinchi
02. 10. 2021 19.57
+6
Ne razumem , zakaj se pri nas tako ponižuje , tiste , ki ne zaupamo cepivu in se nam PCt potrdili zdi navadna barabija. Poglejte malo ven iz našega kurnika. Cel svet protestira z istim namenom z istimi cilji . Kaj vas vsa neresna sprejemanja in dnevna spreminjanja ukrepov vlade še vedno niso prepričala, da naši res ne vejo kaj delajo ? Resen strokovnjak se odloči in za tem stoji, ne pa se dnevno spreminjajo razni pogoji . Na Švedskem je vse aktivnosti vodil njihov glavni epidemiolog , ne politika. najprej so se jim vsi smejali , pa jih sedaj poglejte . Žal jim naši kekci ne sežejo do malega prsta na nagi m kaj šele kam drugam
Maja Kajza
05. 10. 2021 08.17
Res je...ves civiliziran svet je na nogah in se upira tej kapitalistični oligarhiji, ki tepta človekove pravice, pravice do zasebnosti in dokazovanju vsakomur in povsod da si zdrav. Nikogar nima kaj brigat ali sem cepljena ali ne. To je stvar mene in mojega zdravnika. Pika !
twitty
02. 10. 2021 19.53
+4
in to je novinarsko delo.... ko se zunaj dogaja nekaj takega kot v sredo, ko zdravi mladi umirajo, ker sem jim jemlje pravico do svobodnega življenja če se ne cepijo z experimentalnim cepivom, pa ona lepo glavo v pesek ob spremljavi pesmi "what a wonderful world"
Maja Kajza
05. 10. 2021 08.20
Da se razumemo enkrat za vselej : cepivo je na voljo vsakomur. Kdor se ne cepi in zboli je njegov problem in ne svetovni, državni, medijski. Vsak je odgovoren za svoje zdravje. Me sploh ne zanima koliko se jih zdravi za covid, aids, rak, sifilis, tuberkulozo, psihjatrijo...dovolj je bilo obroževanj drugih !
Oknaj 4
02. 10. 2021 18.54
-3
Obdolžuje se to vlado pa če bi bila leva bi bilo isto in na protestih tudi iste face
twitty
02. 10. 2021 20.10
+3
in če bi bil pod "levimi" isto brezglav in neustaven način vodenja, bi bili enaki protesti. Sredin protest ni bil proti vladi ampak proti delu, ki ga ta vlada opravlja.
Korintos11
02. 10. 2021 18.34
-3
Protestniki, sem se že cirilico enkrat učil več se je pa ne bom. Pa čeprav mi orav pride ko peljem babico na jug.
abmam
04. 10. 2021 19.48
+1
Korintos, a paziš na svoja jajčka, da se jih ne prehladiš na motorju?
Walter Pravicek
02. 10. 2021 18.12
+0
MEIN KAMPF DOLFEKA(DRUGI PISEC,KOT SO DOSEDANJI VSI JANŠEVI),JE OČITNO MOČNO VPLIVAL NA BOLANE ODLOČITVE JANŠE IN TE IMENOVANE VLADE.TUDI PAHOR BO ŠE KLICAN NA ODGOVORE:TEŠ,MED DRUGIM.TER ŠE MNOGE"CVETKE".JA ŠE BO LUŠTNO!
muci007
03. 10. 2021 08.35
-1
Teš je produkt šaleškega lobija SD, SDS, proti je bil Golobič, ker ga niso spustili do korita.
zdrava.pamet
02. 10. 2021 18.03
-2
Saša Lendero hudo bolna, gripa pravi, če ji kdo verjame
Korintos11
02. 10. 2021 18.32
+4
Koronaskeptik
02. 10. 2021 16.29
-2
Ta blogerka misli, da ima samo ona opravke.
Korintos11
02. 10. 2021 17.37
+0
Glotis
02. 10. 2021 16.24
+10
Če bi naši novinarji bili profiji in ne politično prefarbani, bi bila situacija covida v Sloveniji bistveno drugačna. Kako lahko piše da je 20 letnica umrla zaradi posledic cepljenja, če pa raziskave še niso končale?? V sredo še obdukcije ni bilo?? Samo da se piše in samo da je branost medija visoka, to jim je glavni cilj.
Posteni
02. 10. 2021 19.13
-1
tvoji mediji so pa nivoju SAZU al kako ??!! bruuuuh,,,
ROMELS
02. 10. 2021 16.04
+4
Če bi v sloveniji delovala pravna država, bi že zdavnaj bili za zapahi razni ćordići, lićine, jenulćine in njim podobni kriminalci.
prašek
02. 10. 2021 16.11
+0
Če bi bil Forintoš za zapahi, ne bi bilo protestov !!!!!!!!
Refik in Werner
02. 10. 2021 17.01
-3
Korintos11
02. 10. 2021 17.33
+0
Korintos11
02. 10. 2021 17.37
-2
vinchi
02. 10. 2021 19.52
+1
romels ... če bi pri nas res delovala pravna država , bi Janša še vedno stanoval na Dobu .
muci007
03. 10. 2021 08.37
+0
..in če bi v 90ih letih izvedli lustracijo, tudi ne.
blackkesi
02. 10. 2021 16.01
+0
Horsek pa Pokljukec se jahata v klubu antifa.
ksenak2
02. 10. 2021 15.57
+1
Ko govorimo o zaupanju v cepiva in v cepljenje: jaz tako zelo NE ZAUPAM rabotam in osebnim dogovorom ob nakupih cepiv našega PM Janeza Janše s trgovci z novci oz daj-dam metodo, da imam močne SUME, da nas je že prodal ZA EKSPERIMENTALNE ZAJCE, da na nas izvajajo raznorazne eksperimente glede vsebnosti in koncentracije aktivnih substanc v teh cepivih, podobno kot so počeli ne dolgo tega na otrocih v Afriki, Indiji in drugih državah v razvoju. Raje npr bi se cepila na Švedskem ali Danskem s cepivom istega imena in proizvajalca, ki ga je za şvede izpogajala in kupila švedska vlada, kot pa s cepivom, ki ga je JJ zrihtal pri Orbanu ali na 4 oči s farmacevtskim ponudnikom. Je naše cepivo enako tistemu v jedrnih EU državah, ne pa tistemu za Afriko in države 3.sveta, če vemo, da niti receptura za Nutello v EU ni enaka na zahodu in vzhodu?
ksenak2
02. 10. 2021 15.59
-1
Kaj so pri nas v Sloveniji po zaslišanju preverili eksperiment zdravnice Hiti, ki je na svoje stroške dala v analizo svojo dozo cepiva in so not našli marsikaj, česar ne bi smelo bit? Je pred večjimi nakupi cepiva v Sloveniji analiziran vzorec kupljene robe, če ustreza deklaraciji in odobreni vsebini s strani EME ter glede vsebnosti raznoraznih kovin, beljakovin in drugih smeti v cepivu?
Žnabl
02. 10. 2021 16.59
+1
Kok si pameten da bi z kladivom šipo razbil al pa še boljše,da bi znanstvenike iz NASE učil da je zemlja ploščata
JApajaDAja
02. 10. 2021 15.57
+4
said javid, britanski minister za zdravje...vsi delavci v dzo na cepljenje ali si najdite drugo delo! :-)
JApajaDAja
02. 10. 2021 16.00
-2
nadra ahmet-prcednica asociacija predlaga, naj datum prolongira :-)
Korintos11
02. 10. 2021 17.34
+1
Meni se pa to fajn dopade, zakaj bi gospodarstvo trpelo če je cepivo zaston j!
JApajaDAja
02. 10. 2021 17.47
-1
Korintos11
02. 10. 2021 18.33
-1
AkenBosch
02. 10. 2021 15.17
+3
"Vem, da so, ne samo pri sedanjih cepivih za covid, ampak tudi pri uveljavljenih cepivih, ki so že dolgo v uporabi. Ampak stranski učinki so povsod. Ta teden je umrlo 20-letno dekle, najverjetneje zaradi posledic cepljenja. Ampak svojci in prijatelji te dni objokujejo tudi smrt 19-letnega fanta, mladega gasilca, ki je umrl v prometni nesreči. 24-letna Lana, zgodbo o njej bomo objavili v torek v oddaji Preverjeno, še nedavno strastna športnica, danes ne govori in ne vidi, hranijo jo po cevki. Vse to, ker je padla s kolesom." Spoštovana ga. Arko, to vašo retoriko in osmišljevanje smrti zaradi cepiva se da enako enostavno in liberalno obrniti tudi v drugo smer. "Ta teden je umrlo 5 bolnikov s covidom. Ampak svojci in prijatelji te dni objokujejo tudi smrt 19-letnega fanta, mladega gasilca, ki je umrl v prometni nesreči. 24-letna Lana, zgodbo o njej bomo objavili v torek v oddaji Preverjeno, še nedavno strastna športnica, danes ne govori in ne vidi, hranijo jo po cevki. Vse to, ker je padla s kolesom." Punca, ki je po cevki in 19-letni gasilec sta na nesrečo, ki je botrovala njunemu stanju lahko vplivala približno toliko kot covidni bolniki v bolnicah, medtem ko bi bila Katja danes lahko še živa, če ne bi bilo tako agresivnih PCT pogojev oziroma če bi ji kakšna strokovno usposobljena oseba na cepilnem mestu preprečila, da se cepi s potencialno smrtonosnim cepivom. Boste zmogli razumeti?
meri37
02. 10. 2021 15.03
+2
kar brišite komentarji brezjajčniki :) :)
periot22
02. 10. 2021 14.52
+1
Alenka Arko ko bi bila ta dvajsetletna tvoja hčerka kaj bi pisala takrat?
Korintos11
02. 10. 2021 14.55
+4
Ali pa one mamice, katere so zaradi Covida umrle in majhne otroke same pustile? Res si pameten.
Alphie
02. 10. 2021 15.07
+4
Ali pa Katjin oce, ki ni mislil, da bo dozivel, da bo pokopal otroka in ne otrok njega?
Korintos11
02. 10. 2021 17.35
+1
Še se otrok ni prav ohladil pa je že za denar norel med protestnik! Sram ga je lahko, nima samo on otrok. Imam starejše vnuke od pokojne Katje.
Korintos11
02. 10. 2021 14.47
-3
Gospa Arko vse novinarje na Nori 24 da v mali žep!