Slovenija

KOMENTAR: Tančica skrivnosti okoli trgovinskega sporazuma

Ljubljana, 11. 02. 2015 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
117

Nekje v konglomeratu kilometrov bruseljskih hodnikov in na stotine pisarn je tudi Soba. Soba z veliko začetnico, saj samo v njej lahko prideš do nekaterih podatkov o tem, kako potekajo zelo skrivnostna pogajanja o trgovinskem sporazumu med državami Evropske unije in ZDA.

Voditeljica oddaje Preverjeno! Alenka Arko.
Voditeljica oddaje Preverjeno! Alenka Arko. FOTO: POP TV
Najprej so pogajanja tako skrivali, da praktično dostopa sploh ni imel nihče, samo nekaj pooblaščenih pogajalcev. Po pritisku javnosti so jih vendarle nekoliko odprli.

Pa poglejmo kako to zgleda zdaj: evropski poslanci, ki jih to zanima, se morajo naprej prijaviti na tečaj za ravnanje z zaupnimi gradivi, pa podpisati sporazum o nerazkrivanju podatkov, šele nato se lahko uvrstijo na poseben seznam in čakajo na prost termin. V Sobi lahko ostanejo največ štiri ure. Pred obiskom morajo tudi navesti natančno, v katere dokumente želijo vpogled. Vse elektronske naprave so strogo prepovedane, poslanci si lahko zapiske delajo le na poseben papir, ki jim ga dajo v Evropskem parlamentu. In na koncu, dokumenti, ki jih lahko vidijo, so le stališča in predlogi EU, kakšna so stališča ZDA pa ne more javno videti prav nihče.

Torej, če še niste nikoli slišali za Sporazum o trgovini in vlaganjih med EU in ZDA, je to pač zato, ker nikoli ni bilo mišljeno, da bi ... Pa čeprav gre za doslej največji takšen sporazum v zgodovini. Uradniki, tudi politiki, mirijo in zagotavljajo, da bo sporazum prinesel rast in nova delovna mesta in ne bo spodkopal oziroma znižal ureditev in visoke ravni varovanja na področju, kot so zdravstvo, okolje, varnost hrane. To bi bilo seveda super, če ne bi bilo, kot pravi George Monbiot iz Guardiana, enega problema, namreč, to preprosto ni res!

Kaj se dogaja za stenami evropskega parlamenta v Bruslju?
Kaj se dogaja za stenami evropskega parlamenta v Bruslju? FOTO: Reuters

Nekaj razlogov, zakaj moramo biti previdni, nezaupljivi in zakaj se moramo Sporazuma bati: del sporazuma naj bi bil poseben mehanizem, ki bi razsojal v primeru sporov med posamezno državo in vlagatelji oziroma multinacionalkami. Ta omogoča, da velike korporacije tožijo vlade držav, če se jim zdi, da se te s kakšnim svojim ukrepom zmanjšale njihov dobiček. In pozor, sojenja naj bi potekala napol tajno pred skrivnostnimi arbitražnimi sveti, v katerih bodo sedeli bogato plačani odvetniki. Tako bodo obšli domača, nacionalna sodišča in na koncu tudi voljo in odločitve nacionalnih parlamentov.

Da to ni nekaj, kar se bo dogajalo v nepredvidljivi Mad Max džungli prihodnosti, dokazujejo že kar številni primeri. Tobačni gigant Phillip Morris toži Avstralijo in Urugvaj zaradi njihovega protitobačnega zakona, motijo jih opozorila na škatlicah cigaret. In na primer eden izmed zadnjih primerov: francoska korporacija Veolia, ki se ukvarja z vodami, toži egiptovsko vlado, ker je dvignila mesečno minimalno plačo s 400 na 700 egiptovskih funtov, kar je še vedno precej manj kot sto evrov. Trdijo, da jim bo to zmanjšalo dobiček. Torej korporacije direktno napadajo odločitve, ki so jih prej sprejele vlade in parlamenti suverenih držav, ker jim pač zmanjšujejo profit.

Bi s podpisom sporazuma tudi evropski potrošniki na police dobili s klorinom "očiščene" piščance?
Bi s podpisom sporazuma tudi evropski potrošniki na police dobili s klorinom "očiščene" piščance? FOTO: Reuters

Kako bi to lahko zgledalo v praksi med Evropo in ZDA? Samo en primer. Evropa zdaj ne uvaža ameriških piščancev, ki jih tam po zakolu še okopajo v kemikaliji klorinu. Če bi se ameriški perutninarji odločili za tožbo evropskih držav, bi verjetno zmagali, če pa bi se Evropa še naprej upirala, bi verjetno vsaj morala plačati ogromno odškodnino. Kakšni so pritiski, pove že podatek, da je Evropska komisija imela v letu in pol od začetka pogajanj osem sestankov s predstavniki civilne družbe in 119 s predstavniki in lobisti mednarodnih korporacij.

Dejstvo je, da so trenutno evropska in ameriška merila, kar zadeva hrano in okolje precej različna. V ZDA recimo kar 70 odstotkov predelane hrane vsebuje gensko spremenjene organizme. Američani uporabljajo precej več pesticidov, živini pa dodajajo tudi rastne hormone. Kar zadeva potencialno strupene substance, v Evropi je vzpostavljen sistem, da moraš, preden daš nekaj na trg, zagotoviti, da je stvar varna, v ZDA pa lahko uporabljaš vse, dokler ti ne dokažejo, da je strupeno.

Naivno bi bilo pričakovati, da bo sporazum predvideval, da se bodo ameriški nižji standardi približali višjim evropskim. Obljuba, da bo sporazum pocenil hrano, bi lahko seveda v takšnem primeru obveljala, vprašanje je le, koliko na račun kakovosti in na koncu našega zdravja.

Nismo vaš znanstveni poiskus, piše na plakatu, ki ga v rokah drži deklica med protestom proti Monsantu v Los Angelesu. Podjetje proizvaja gensko spremenjena semena poljščin in si želi prodreti tudi v Evropo.
Nismo vaš znanstveni poiskus, piše na plakatu, ki ga v rokah drži deklica med protestom proti Monsantu v Los Angelesu. Podjetje proizvaja gensko spremenjena semena poljščin in si želi prodreti tudi v Evropo. FOTO: Reuters

In druga velika obljuba, da naj bi sporazum spodbudil gospodarstvo in predvsem prinesel nova delovna mesta. Morda, toda podatki in izkušnje podobnih sporazumov kažejo drugače. Pred leti so prav tako po dolgotrajnih pogajanjih in z velikim pompom sprejeli Severnoameriški trgovinski sporazum med ZDA, Kanado in Mehiko, NAFTA. Prinesel naj bi na sto tisoče novih delovnih mest, v resnici pa se je več kot desetletje po sprejetju pokazalo, da je na primer Američanom odnesel skoraj milijon delovnih mest.

Torej, kot pravi novinar Independenta, ne vem, kako se zdi vam, toda mene je strah. In glasoval bi proti sprejetju sporazuma, razen seveda, da ne morem. Večina namreč pri sprejemanju sporazuma ne bo imela prav nobene besede. Politiki, lobisti, vsi nas bodo prepričevali, da so potencialne gospodarske koristi pomembnejše od na primer tega, da bodo korporacije kar naenkrat močnejše kot države, vlade in parlamenti. Kaj bi si belili glave s takšnimi malenkostmi, če pa se lahko lepo zasluži!
V vsakem primeru, tudi če so vse te bojazni pretirane in bo Sporazum res prinesel same prednosti, pa bi morali s pogajanj odstreti to gosto tančico skrivnostnosti, da se končno znamenita Soba odpre bolj na široko in vsem zainteresiranim.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
12. 02. 2015 08.53
+3
Odkar se kmeti ukvarjajo s politiko mestni ljudje pa kmetujejo, gremo še samo navzdol.
LLLEPI
11. 02. 2015 22.54
+1
Toliko o svobodi in zasebnosti se malo pa montirajo kamere se na straniscne skolke.Evropski poslanci varovanje zasebnosti postavili v ozadje; Kontrola mora bit
Harigast
11. 02. 2015 20.31
-15
Seveda bodo Američani ubogim Evropejcem tlaćili v usta klorinske piščance in GNO izdelke. Tisti ki mu ne paše,pač ne bo kupil.Pozabljate pa na to,da s sporazumom padejo tudi carine in da bo ameriška roba 1/3 cenejša kot zdaj,da v obratni smeri sploh ne govorimo,kar odpira neslutene možnosti ,tudi Sloveniji za povečanje izvoza.To je za naše levake že višja matematika. Sicer ne vedo,zakaj sploh gre,so pa proti. Nisem še videl takih mikrocefalov,da bi se zavzemali za višje davke carine in zapiranje trgov.
Harigast
12. 02. 2015 05.05
Kjegavidissss
12. 02. 2015 09.23
Čaki mal njihova roba bo 1/3 cenejša mi imamo pa možnosti izvoza??? Kaj boš pa izvažal to bi pa res rad videl.
Milan Jancar
12. 02. 2015 10.46
+4
Saj ni smešno ,pa je,kako se trudi nekaj novodobnih kapitalistkov prepričati večino,ki razmišlja z svojo glavo,o dobrih plateh tega trgovinskega sporazuma.Če bo res hrana iz Amerike cenejša jo bodo množice revnih delavcev kupovale.Ker se bo kupovalo Ameriško ,bo propadla evropska živilska panoga,pa bo spet več bresposelnih itd.Multinacionalke bodo lahko z gensko spremenjenimi semeni oskrbovale evropske kmete.Čez nekaj let nebo več evropskih semen in bomo odvisni od Amerike tudi glede hrane.kDOR PO NJIHOVO NEBO PRIDEN,PAČ NE BO DOBIL SEMEN.Kdor bo pa dobil koncesijo za vodo ,bo pa sploh zmagal.Pa srečno vsem
Milan Jancar
12. 02. 2015 11.33
Saj ni smešno ,pa je,kako se trudi nekaj novodobnih kapitalistkov prepričati večino,ki razmišlja z svojo glavo,o dobrih plateh tega trgovinskega sporazuma.Če bo res hrana iz Amerike cenejša jo bodo množice revnih delavcev kupovale.Ker se bo kupovalo Ameriško ,bo propadla evropska živilska panoga,pa bo spet več bresposelnih itd.Multinacionalke bodo lahko z gensko spremenjenimi semeni oskrbovale evropske kmete.Čez nekaj let nebo več evropskih semen in bomo odvisni od Amerike tudi glede hrane.kDOR PO NJIHOVO NEBO PRIDEN,PAČ NE BO DOBIL SEMEN.Kdor bo pa dobil koncesijo za vodo ,bo pa sploh zmagal.Pa srečno vsem
artus
11. 02. 2015 19.51
+6
A tem hudičevim kapitalistom nikoli ne bo dovolj? Tudi iz njihove ta zadnje bo enkrat gensko spremenjeni regrat rastel!
amedeo
11. 02. 2015 17.43
+11
Kako lahko peščica odloča o usodi vseh???
rezervni
11. 02. 2015 19.04
+2
LovecNaKomuniste
11. 02. 2015 17.20
+1
Katera pa je ta nova mlada novinarka na sliki?
artus
11. 02. 2015 19.49
+1
tali?ni tom
11. 02. 2015 16.43
+7
takratko bo potegnilio prebivalstvo evrope! o tem ni dvoma in vse se bo pokazalo po "povečanih" obolenjih raka,sladkorne,deence in vseh teh "sodobnih" bolezni ki so produkt v glavnem proizvodnje umetne hrane! vse za zmanjšanje populacije! recimo japonci so amerom prodali patent za kprurni sladkor kar je bil protiudarec geberalno gledano za atomsko letaA 45! še to , če bi imeli naši politiki samo kanček ponosa bi bili proti temu in bi obelodanili zakaj se gre! ker pa vemo kaki so je pač kar je!
DonMiltonFriedman
11. 02. 2015 15.24
+14
Čim se gre za dolga dogovarjanja, ki potekajo skrita pod mizo, se že ve, da se gre za mučkanje. To je le OGROMNA sprememba in VSE bi moralo biti javno in nič drugače. Ne pa da od tega profitira le peščica delomrznežev in politikov, ostali pa vsi na slabše.
yarrick
11. 02. 2015 15.53
+2
KDAJ pa je od kakih večjih pogajanj družba odnesla koristi? Pomoje jih lahk našteješ na prste ene roke.mizarjeve.
+15
Članice EU naj zagrozijo z odstopom če se vsi dokumenti ne dajo v javnost in omogoči vsem prebivalcem EU da glasujejo... Ti sporazumi so pomembni za prav vsakega posameznika... Takoj ko bodo države imele poln k* teh skrivnostnih srečanj in igranja z usodo prebivalcev EU se bo le ta sesedla kot hišica iz kart...
rezervni
11. 02. 2015 14.11
+3
hahaha ja ja!! zato pa se tolk na velik zvon obeša vse kar se dogaja okol tega, da bomo čimbolj ozaveščeni!! lol
andrea69
11. 02. 2015 13.40
+19
No to pa je članek kot se spodobi ! Hvala gospa Arko, ste dokaz, da še obstajajo novinarji.
JosipBrozDrugi
11. 02. 2015 13.30
+3
vatikan tudi prikimava ...
VolkBrenin
11. 02. 2015 12.52
+19
bodo ljudje sploh kdaj dojeli...kdo odloča in kako....v njihovem imenu....???...demokracija....demokratična evropa...amerika....največji nateg v zgodovini človeštva....centralizacija moči ...elite...za lažje obvladovanje vseh 99,9 % ljudi , ali bolje, sužnjev....
VolkBrenin
11. 02. 2015 12.49
+9
david icke to razlaga že leta...
VolkBrenin
11. 02. 2015 12.48
+11
prekelta banda...kapitalistična ...zločinska....
komunjara 1
11. 02. 2015 11.42
+6
sam lenka arko pa...... bolj je v letih boljsa je....
Indijanez
11. 02. 2015 09.59
+0
Novogoriški kriminalisti so kazensko ovadili domačinko, ki je ponaredila podpise v pobudi za vložitev zahteve za referendum o arhivih - stranka SDS
Indijanez
11. 02. 2015 10.00
+1
JApajaDAja
11. 02. 2015 10.44
-1
zato so se pa potuhnili, nič ne čivkajo več.
blokirani
11. 02. 2015 11.26
+0
StrikeOne
11. 02. 2015 09.33
+26
Za vse, ki se sedaj mogoče sprašujejo kaj pa ima sedaj Flourid> Slov; Florid, z vsem tem? Če pa nam plačani zobozdravniki, (če to sploh so ne pa samo nanavdni akterji) govorijo naj si 5 krat na dan umivamo zobe in kako je florid zdrav za nas in zobno sklenino. Reichsführer-SS Heinrich Himmler, je leta 1943 ugotovil, da lahko zmanjšja število stražarjev v konc. logorjih za desetkratnik z dodajanjem kemikalije Flourid v vodo internirancev. S to kemikalijo so dosegli absolutno pacifizacijo internirancev, upor se je zmanjšal drastično. No sedaj pa veselo umivati zobe sploh z kakšno Colgate ali podobno pasto polno florida in z lepo barvno embalažo, čim več krat na dan si umivati zobe s temi pastami bodite pridni in ubogljivi za vaše zdravje se gre;) Vsem ostalim pa v opozorilo, da že pogledate izven mehurčka kaj se v resnici dogaja!
Menes
11. 02. 2015 10.13
+0
Vsako zdravilo je tudi strup. Vse je odvisno od doze. Poleg tega je pravilno fluorid, ker je element, ki tvori to sol, fluor.
JApajaDAja
11. 02. 2015 10.45
+3
najboljša pasta je iz lidla za cca 60 centov ( po strokovni analizi)
User792410
11. 02. 2015 09.31
+27
Hotel sem predložiti seznam botrov tega sporazuma in že desetletja upravljalcev naše usode,pa admin "pravi",da so vpisane besede neprimerne. Tokrat se z njim popolnoma strinjam,če pa ga že gdo želi ta seznam videti,pa naj v google odtipka bilderberg,se o tej maloštevilni združbi superelitnežev malo izobrazi in kmalu mu bo jasno,kdo se že desetletja igra z našo usodo,poseduje skoraj vse bogastvo,ki ga premore ta svet in nam hoče pobrati še tisto malo,kar nam je ostalo in radikalno razredčiti ljudske množice !
slovenc59
11. 02. 2015 10.54
+10
Bilderberg je že pred leti skoval načrt, kako si bo podredil celoten svet (izjema je verjetno Kitajska), da bomo vsi navadni hlapčki, ta procent, ki se je sedaj pokazal najbogatejših, pa bo komandiral vse. In točno to se sedaj dogaja. Vse to pa vodi v propad civilizacije in ni kakšen scenarij iz SF filma, ampak kruta resničnost že sedaj.
k_komet
11. 02. 2015 19.43
Tudi Kitajska ni več izven tega elitnega kroga...žal...:(
don_samo
11. 02. 2015 09.21
+14
Bruselj, do danes ni naredil nič drugega kot samo mešal štrene, velikim dajal več, manjšim jemal! Kaj pomenijo dodatki? Nič drugega kot odpiranje novih vrat podjetjem ki so dobro zlobirala in zapiranje ostalim! Vse kar se dogaja v Bruslju je že v naprej dogovorjen posel kateri je tudi dobro finančno sponzoriran!
tedoDANB3medo
11. 02. 2015 11.21
+7
I G N O R A N T
11. 02. 2015 09.20
+6
Kot nekakšna črna roka.