Slovenija

Komentarji referendumskih izidov

Ljubljana, 23. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na prve izidi referendumov o vstopu Slovenije v EU in Nato so se že odzvali premier Rop, minister za evropske zadeve Potočnik, zunanji minister Rupel in nekateri drugi politiki. Večinoma so izrazili zadovoljstvo nad odločitvijo volivcev, ki so se odločili za vstop v obe povezavi.

Rop: Nad izidom sem zadovoljen

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Predsednik vlade Anton Rop je po objavi prvih izidov izrazil zadovoljstvo nad referendumskimi izidi. "Rezultata jasno kažeta, da je bilo deset let prizadevanj slovenske politike usmerjenih v pravo smer, hkrati pa zavezujeta slovensko politiko za naprej," je v prvem odzivu dejal premier Rop. Z referendumoma smo končali neko obdobje in gremo v novo obdobje, ko bomo aktivno vstopili v EU in Nato, ko se moramo izkazati z aktivno politiko, uveljaviti Slovenijo v mednarodni skupnosti in z dejanji dokazati, da vstop v EU in Nato pomeni večjo varnost, hitrejši gospodarski razvoj in večjo stabilnost.

Rupel: Čaka nas trdo delo!

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Dare Čekeliš

Zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da bi se volivcem bi se rad v imenu vlade zahvalil za podporo. "Evropa je zrasla, Slovenija je del tega naraščanja, evropski ljudje so si segli v roke, smo pred velikanskimi možnostmi," je poudaril Rupel. "Izrabili smo zgodovinsko priložnost in to je uspeh Slovenije". Obenem je zatrdil, da bo tudi v bodoče v odnosih med vlado in javnostjo vladala polna preglednost in transparentnost.

V zvezi z Evropsko unijo je Rupel citiral Lukacsa, ki je rekel "potovanje se je končalo, pot se je začela". "Pogajanja so torej končana, začenja se trdo delo v Evropski uniji, v različnih odborih, komitejih, koalicijah in tako naprej." "Kar zadeva Nato bi rad rekel, da je bil to najstrožji mogoč preizkus, kar si ga je privoščila katera koli kandidatka za članstvo. Tako skrbnega preizkusa ni bil sposoben nihče in ga ni prevzel nase nihče. Šli smo v referendum v zapletenih mednarodnih okoliščinah in se uspeli dogovoriti. Mislim, da je rezultat vreden ponosa."

Potočnik: Smo del Evrope

Janez Potočnik
Janez Potočnik FOTO: Dare Čekeliš

Minister za evropske zadeve Janez Potočnik meni, da je pri odločanju o EU Slovence prepričalo dejstvo, "da smo bili in smo del Evrope". Slovenci so po Potočnikovem mnenju z glasovanjem potrdili pripadnost evropskemu prostoru.

In kaj Slovenijo čaka vnaprej? Glavnina prilagajanja države pravilom EU je že opravljena, zdaj pa se mora Slovenija pripraviti, da bo znala dobro izkoristiti članstvo in v okoliščinah članstva dobro zagovarjati svoje interese, je dejal minister za evropske zadeve, ki je bil ves čas pristopnih pogajanj z EU tudi šef slovenske pogajalske ekipe.

Grizold: Slovenija bo verodostojen partner

Anton Grizold
Anton Grizold FOTO: Dare Čekeliš

"Vesel sem, da sta referenduma o vstopu v Evropsko unijo in zvezo Nato uspela. Kot obrambnemu ministru mi še zlasti veliko pomeni, da volivke in volivci zaupajo v odločitve vlade in državnega zbora," je v prvem odzivu na rezultate referendumskih izidov dejal obrambni minister Anton Grizold. Izrazil je prepričanje, da bo Slovenija v zvezi Nato verodostojen partner in bo deležna vseh ugodnosti, predvsem pa varnostnih zagotovil v precej turbulentnem svetu.

Pahor: Ponosen sem na odločitev Slovencev

Pat Cox in Borut Pahor
Pat Cox in Borut Pahor FOTO: Marjan Kokot

Zelo sem srečen in ponosen, čestitam državljanom in državljankam. To je bila ne le modra, ampak v aktualnih mednarodnih okoliščinah tudi zelo pogumna odločitev, ki se bo za perspektivo tega in naslednjih rodov obrestovala. Ta izjemen dogodek nam bo ostal v spominu še dolgo časa, je dejal predsednik državnega zbora Borut Pahor, ki je tudi menil, da je danes "velik trenutek za usodo Slovenije in njenih ljudi.

Pahor danes in v ponedeljek na obisku v Sloveniji gosti predsednika Evropskega parlamenta Pata Coxa - ta je prvi visoki evropski politik, ki je obiskal državo po zaprtju volišč - zato je ob tej priložnosti dodal, da se veseli sodelovanja s kolegi iz Evropskega parlamenta, "pa tudi sooblikovanja evropske prihodnosti, ki bo tudi naša".

Pat Cox: Dobrodošli doma

Pat Cox
Pat Cox FOTO: Marjan Kokot

Referendumske izide je pozdravil tudi predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox, ki je kot prvi visoki evropski politični predstavnik po referendumih o EU in Nato prispel na obisk v Slovenijo. "Veselim se že uradnih izidov. Kot kaže, bo to zelo pozitiven rezultat. Ljudje so se za EU odločili tako zelo odločno, da je to obenem tudi pomemben signal vsem tistim državam" kandidatkam, ki bodo šele izvedle referendume o članstvu v uniji," je poudaril Cox. "To nas zelo opogumlja," je še dejal predsednik Evropskega parlamenta in dodal, da volilni izidi kažejo, da so se volivci odločno opredelili za umeščenost Slovenije v samo osrčje aktualnih evropskih zadev. "Dobrodošli doma," je pristavil Cox.

"V imenu Evropskega parlamnenta in celotne Evropske unije slovenskim oblastem čestitam za politično vodstvo v procesu aktivne preobrazbe Slovenije v 90. letih minulega stoletja," je tudi poudaril Cox. Pri tem je izpostavil tudi aktivno vlogo Slovenije na območju JV Evrope. Cox je še menil, da bo slovenska vlada zadovoljna z izidoma obeh referendumov, torej tudi o vstopu v Nato.

Erwan Fouere: Danes je srečen dan

Erwan Fouere
Erwan Fouere FOTO: POP TV

Danes je za Slovenijo in zame zelo srečen dan in velik trenutek za državo, pa tudi za Evropo. Ta izjemen rezultat - če bodo delni izidi referenduma potrjeni - potrjuje prepričanje in odločenost Slovencev, da postanejo del Evropske unije in del družine evropskih narodov, kamor so sicer vedno pripadali, vendar pa je zgodovina želela drugače. Tako zelo visoka podpora članstvu v Uniji je res izjemen dosežek,« dejal vodja delegacije Evropske komisije v Sloveniji, veleposlanik Erwan Fouere.

Peterle: Vesel sem dvakratnega ZA

Lojze Peterle
Lojze Peterle FOTO: POP TV

Predsednik komisije državnega zbora za evropske zadeve (KEZ) in član predsedstva konvencije o prihodnosti Evrope Alojz Peterle je po objavi referendumskih izidov povedal, da je "dvakratnega 'za' za slovensko prihodnost" zelo vesel, saj se s tem Slovenija uvršča tja, kamor si je želela. Peterle je ob tem poudaril, da je s tem Slovenija dosegla dva bistvena zunanjepolitična cilja ter dodal, da Slovenci ne bodo več opazovalci, ampak igralci v mednarodni skupnosti.

Razkorak v podpori slovenskih volivcev vključevanju v EU na eni in zvezi Nato na drugi strani je Peterle pripisal intenzivnosti "kampanje proti zvezi Nato" ter poudaril, da je s tega vidika rezultat "zelo zelo dober". Pri tem je Peterle opozoril, da je bilo v razpravah o vključitvi Slovenije v zvezo Nato na začetku "izrazito neravnotežje" v prid "antinatovskemu" pisanju, ravnotežje pa je bilo vzpostavljeno šele v zadnjem času.

Kacin: Ni strahu, da ne bi uspeli

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: POP TV

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jelko Kacin je izrazil izjemno zadovoljstvo nad izidi referenduma. "To je predvsem dokaz, da je Slovenija usmerjena v prihodnost, da se je iz zgodovine naučila veliko in da tega ni pozabila; nasprotno, to je danes še utrdila. Mislim, da smo veliko bolj enotni in pripravljeni na izzive, ki jih prinaša ne prihodnost, ampak že kar ta teden," je poudaril Kacin.

Predsednik OZP je sicer povedal, da ni pričakoval tako visoke podpore za vstop v EU. "Če je v resnici taka, potem to potrjuje zelo veliko pričakovanje ljudi od EU, ki ga bo težko uslišati, kajti prav EU bo zahtevala izjemno prizadevanje, da bi tako stopnjo podpore obdržali tudi v prihodnje," je povedal.

Kar pa zadeva Nato, je Kacin izrazil zadovoljstvo, da so Slovenci v teh težavnih okoliščinah, ko se velika večina prebivalstva po svetu, tudi v Sloveniji, čustveno opredeljuje proti karkšnikoli vojni, zmogli razmejiti dogodke v Iraku od slovenske nacionalne varnosti. To je po besedah Kacina nedvomno dokaz zrelosti ljudi.

Kacin je še izrazil prepričanje, da bo v prihodnje podpora zvezi Nato narasla, stopnja podpore EU pa nekoliko zdrsnila navzdol, tako da se bo ta navidezna razlika prav kmalu uravnotežila. "Ni strahu, da ne bi uspeli, je pa to izziv za vlado in treba bo zavihati rokave takoj," je še povedal.

Drevenšek: Rezultati so posledica vladne propagande

Gorazd Drevenšek
Gorazd Drevenšek FOTO: Reuters

Vodja gibanja Neutro in predsednik zunajparlamentarne stranke Nova Gorazd Drevenšek je dejal, da so rezultati referenduma posledica vladne propagande. Kot je dejal, ga slovenska politika močno spominja na politike držav na prostoru nekdanje Jugoslavije, predvsem kar se tiče uporabe medijev, vpliva na njih ter s tem povezanega "pranja možganov" volilnemu telesu.

Razkorak med podporo Slovencev vključevanju v EU na eni in zvezi Nato na drugi strani je Drevenšek pripisal predvsem dejstvu, da odločitev za EU v danih razmerah predstavlja odločitev za nekaj dobrega, v vsakem primeru pa boljšega od zveze Nato, ki ga velik del Slovencev pojmuje kot "silo zla." Pri tem je Drevenšek opozoril, da je najbolje prodajan običajno tisti pralni prašek, "ki ga največ oglašujejo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja