Župan zelene prestolnice Evrope Janković: Za spremembe potrebuješ dobre načrte in pogum

Ljubljana je postala Zelena prestolnica Evrope 2016, s čimer si je prislužila prestižno priznanje. Ob tem je evropska komisarka Violeta Bulc dejala, da je to lahko spodbuda in motivacija za nadaljnje delo, županom pa sporočila: "Mesta morate vrniti ljudem, ne vozilom!" Ljubljanski župan Janković pa je izpostavil, da za spremembe potrebuješ dobre načrte in pogum.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Mesta igrajo pomembno vlogo, ena pomembnejših nalog županov pa razvoj urbane mobilnosti, je poudarila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. "Mesta morate vrniti ljudem, ne vozilom," je na srce položila v Ljubljani zbranim županom.

Violeta Bulc

Evropska komisarka Violeta Bulc. (Foto: Miro Majcen)

Bulčeva je danes nagovorila zbrane pred okroglo mizo županov Beograda, Budimpešte, Istanbula, Sofije in Ljubljane v okviru slovesnosti ob odprtju Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016. "Ali taka nagrada res šteje? Mislim, da šteje," je dejala glede naziva. Ne le, da nagrada pomeni priznanje na evropski ravni, ampak je tudi spodbuda in motivacija za nadaljnje delo. "Lahko pritegne državljane, da si upajo razmišljati še dlje," je menila.

Župani štejejo in mesta štejejo, je dejala komisarka. Župani morajo prevzeti vodstvo in spodbujati razvoj urbane mobilnosti. Pri tem morajo upoštevati potrebe - ne želje - ljudi in podjetij. Na mestni ravni potrebujemo konkretne pobude. Morda so te na začetku videti zahtevne, a mesta je treba vrniti ljudem, je dejala. "Pripeljite pešce, kolesarje."

Razvoj urbane mobilnosti pa zahteva tudi vlaganja v raziskave in razvoj. "Brez investicij ne bo rasti, ne bo novih poslovnih priložnosti," je menila in spomnila, da so tudi mestom na voljo sredstva iz investicijskega načrta EU - t. i. Junckerjevega načrta. "Mesta so pomembna in EU bo zagotovila, da bo zagotovljen kapital za uresničenje njihovih potencialov," je obljubila.

Ljubljana

Ljubljana je od Bristola prevzela naziv Zelena prestolnica Evrope. (Foto: Thinkstock)

Evropska komisarka je župane pozvala tudi k sodelovanju - tudi z bližnjimi manjšimi kraji ter znotraj različnih evropskih pobud.

Janković: Za spremembe potrebuješ pogum in dobre načrte

Deloma so Bulčevi pritrdili tudi župani, ki so poudarili, da politične odločitve na okoljskem področju niso pomembne, dokler ne odmevajo v življenju ljudi. Strinjali so se, da se mesta ne glede na velikost soočajo s podobnimi težavami, župani pa morajo biti voditelji, menedžerji, ki odločitve sprejemajo zazrti v prihodnost. "Umakniti se moramo od politike in približati ljudem," je poudaril istanbulski župan Kadir Topbas in dodal, da morajo župani delovati kot poslovneži, direktorji. Tudi, če bodo ljudje kdaj protestirali, morajo župani videti dlje od meščanov in videti, kaj bo nujno v prihodnje, je opozoril.

Zanimivo aplikacijo je predstavil župan Tirane Erion Veliaj. Prek aplikacije Moja Tirana lahko prebivalci poročajo o zaznanih težavah v mestu - na primer polomljeni infrastrukturi ali poškodovanem pločniku - hkrati pa lahko soodločajo, katero od prijavljenih težav naj mestne službe najprej odpravijo. Tako hkrati ljudje dobijo občutek soodgovornosti, po drugi strani pa vidijo tudi širšo sliko težav, s katerimi se sooča občina.

"Za spremembe je treba pripraviti zelo dobre načrte, predvsem pa imeti pogum," pa je danes izpostavil ljubljanski župan Zoran Janković. Spremembe niso enostavne in nikoli ni mogoče dobiti vseh potrditev vnaprej, enostavno "moraš to narediti".

Janković je spomnil, da se bo v tem stoletju "rešilo vprašanje tega planeta - ali bomo obstali ali bomo zaključili". Izpostavil pa je tudi idejo, da bi mesta prejemala del denarja neposredno od EU, mimo državnih vlad, s katerimi so lahko v boljših ali slabših odnosih.
Sodelujoči župani sicer, kot je izpostavil Janković, prihajajo iz mest ob t. i. balkanski migrantski poti. Tako se niso mogli izogniti vprašanju migracij, kjer pa niso bili povsem enotni. "Ljudje bodo vedno našli način za migracije, zato ohranite vrata odprta," je menil Topbas. Janković je kot ključno besedo izpostavil solidarnost.

Prestižen naziv Ljubljana prevzela od Bristola

Ljubljana naziv zelene prestolnice Evrope proslavlja s celodnevnim dogajanjem. Na Ljubljanskem gradu je dopoldan potekal zajtrk na temo solidarnosti s prihodnjimi generacijami, na katerem so sodelovali Đorđe Balašević, Tomo Križnar, Janez Škrabec, Emil Tedeschi in Aleksander Zadel.

Zvečer pa bo v Centru Stožice sledila še slovesna otvoritev. Slavnostni govorniki bodo premier Miro Cerar, evropski komisar za okolje Karmenu Vella, evropska komisarka Bulčeva ter ljubljanski župan Zoran Janković.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 27
 
zamot11 11.03.2016 10:51:20
Na grško makedonski meji jih čaka ene 20 jurjev, turistov.
Več komentarjev