Slovenija

Tramte ponudil odstop

Ljubljana, 03. 03. 2009 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kosova komisija je izdala mnenje, da najem letala za Türkov obisk v BiH ustreza definiciji korupcije, "saj bi slovenski ponudniki omogočili bistveno cenejši najem".

Kosova komisija meni, da bi Urad pri najemu letala moral upoštevati načelo dobrega gospodarja pri upravljanju z javnimi sredstvi.
Kosova komisija meni, da bi Urad pri najemu letala moral upoštevati načelo dobrega gospodarja pri upravljanju z javnimi sredstvi. FOTO: 24ur.com

Let predsednika republike Danila Türka na uradni obisk v BiH oktobra lani je stal 89.100 evrov, slovenska ponudnika, ki po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije k oddaji ponudbe nista bila povabljena, pa bi lete zagotovila bistveno ceneje. Oba ponudnika, ki ju je komisija pozvala, da povesta svojo ceno, če bi ju urad pozval k oddaji ponudbe, sta sicer povedala, da imata možnost zagotoviti prevoz z letalom, ki ustreza zahtevam predmetnega javnega naročila. Prvi bi tak prevoz zagotovil za 19.077 evrov, če pa ne bi imeli razpoložljivih zmogljivosti, bi se cena povečala največ na 32.077 evrov, kar je 57.023 evrov manj kot pri ceni izbrane letalske storitve. Drugi letalski prevoznik pa bi, če bi bili povabljeni k oddaji ponudbe, ponudil tri vrste letal. Cena za najem najdražjega, ki je iste znamke kot letalo, ki ga je Urad predsednika izbral, je 50.000 evrov, kar je 39.100 evrov manj kot izbrano. Sledita ponudbi za 39.000 evrov in 23.000 evrov.

Kos: Upoštevati je treba gospodarno ravnanje z javnimi sredstvi

Na Uradu predsednika republike so sicer povedali, kar je ugotovila tudi Državna revizijska komisija – revizijo izbire ponudnika je opravila na poziv predsednika –, da urad po zakonu ni dolžan povabiti ponudnika, registriranega v Sloveniji. S tem pa se ne strinja Kosova komisija, saj ugotavlja, da so temeljna načela javnega naročanja in dolžnega ravnanja uradnih oseb, odgovornih za javna naročila, po katerih bi morale s potrebno skrbnostjo in gospodarnostjo upravljati z zaupanimi javnimi finančnimi sredstvi. "Če je nesporno dejstvo, da bi bilo mogoče enako kakovostne cilje doseči z manjšo denarno porabo, so uradne osebe dolžne izbrati cenejšo," še ugotavljajo v komisiji.

Naročilo v nasprotju s temeljnimi načeli javnega naročanja

Predsednik republike je naročil revizijo izbire poleta, ki pa ni ugotovila nepravilnosti.
Predsednik republike je naročil revizijo izbire poleta, ki pa ni ugotovila nepravilnosti. FOTO: Dare Čekeliš

Komisija je tako sklenila, da je bilo v primeru najema letala naročilo izvedeno v nasprotju s temeljnimi načeli javnega naročanja in upravljanja z javnimi sredstvi in tako drugemu omogočilo korist – to pa ustreza definiciji korupcije po zakonu o preprečevanju korupcije. Časovna stiska in drugi zahtevani pogoji ravnanja uradnih oseb, ki so v tem primeru postopek javnega naročila pripravili in vodili tako, da so pozneje po sili razmer morali izbrati občutno dražjega ponudnika, komisije niso prepričali, saj meni, da so imeli dovolj možnosti, da bi pod enakimi pogoji izbrali cenejšega ponudnika. "Če je čas, ki so ga imeli na razpolago, dopuščal povabilo ponudnikom, registriranim v tujini, komisija ni našla razumnega razloga, da v prid načelom gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti javnega naročila ter upravljanja z javnimi finančnimi sredstvi ne bi mogli opraviti predhodnih poizvedb o zmogljivosti in cenah letalskih storitev tudi pri ponudnikih, registriranih v Sloveniji,“ so še zapisali v načelnem mnenju.

V Uradu predsednika so sicer še povedali, da se slovenski ponudniki najbrž ne bi odzvali, vendar komisija pravi, da gre tu le za domnevo, zato je to stranskega pomena.

Predsednik nima vpliva na izbiro letala

Kosova komisija je sicer Urad predsednika republike pozvala, naj tudi natančno obrazloži dejansko razmerje pristojnosti med institucijo predsednika republike in njegovega urada pri postopkih javnega naročanja. Po pregledani dokumentaciji so na komisiji ugotovili, da predsednik republike "ne samo formalno, pač pa dejansko nima in ne more imeti nobenega vpliva na postopke javnega naročanja, ki jih v okviru pristojnosti izvaja urad". Ker predsednik z izbiro letalskega prevoznika ni bil seznanjen, je po mnenju komisije razumljivo, da ni imel razlogov zahtevati preverjanje pravilnosti tega postopka.

Predstojnik Urada predsednika je ponudil svoj odstop

Predstojnik Urada predsednika RS Stojan Tramte
Predstojnik Urada predsednika RS Stojan Tramte FOTO: Urad predsednika republike

Kot so sporočili z Urada predsednika RS, je takoj po seznanitvi z načelnim mnenjem komisije generalni sekretar Stojan Tramte kot predstojnik Urada predsednika sprejel objektivno odgovornost za ta konkretni primer in predsedniku republike ponudil svoj odstop.

Iz Urada predsednika so še poudarili, da predsednik Danilo Türk ni imel nobenega vpliva in možnosti odločanja, kako bo urad zagotovil izvedbo njegovega mednarodnega obiska. Poleg tega še navajajo, da so komisiji predložili vso potrebno dokumentacijo in natančno pojasnili specifične razloge in okoliščine najema letala.

Iz urada predsednika so še sporočili, da se je predsednik Danilo Türk danes seznanil z razlogi za odstop in bo po premisleku sporočil svojo odločitev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahec
04. 03. 2009 20.53
je že zavrnil odstop ,kaj ste pa pričakovali. menda se GOSPOD ne bo peljal v navadnem letalu
Tonček Balonček
04. 03. 2009 16.48
manja, za kakšne trditve gre?Računsko sodišče je pač izreklo organizatorju volilne kampanje Lojzeta Peterleta Ivu Boscarolu ukor, ker s posebnega računa za kampanjo ni poravnal 165.674 EUR, kolikor znašajo neplačani računi (kot je Peterle razkril že pred časom, ni uspel plačati stroškov agenciji Arih). Pa saj to ni nič takega, vsi kandidati so nekaj mutili, Peterle je pa seveda zapravil mnogo več, kot je imel denarja in bil plačilno sposoben! Zdaj ga izsiljujejo! Ivo Boscarol je s posebnega računa poravnal stroške (v višini 83.139 EUR), ki glede na čas nastanka ne sodijo med stroške volilne kampanje, je pač v prekršku, za več kt so stroški tega Turkovega letala v Sarajevo! Stroški >Čebelarjeve kampanje naj bi znašali Stroški volilne kampanje so znašali 526.697 EUR, menda ja niso bili poravnani s prostovoljnimi prispevki, saj ni šlo za ofer!
sebaks
04. 03. 2009 15.39
ma oba nej odstopta!
muc_muc_
04. 03. 2009 14.42
inks 04.03.2009, 09:40 0 KOMU SE TA SLUZAVC ZDI DOBER PREDSEDNIK NAJ SI GA PELJE DOMOV. BRAVO INK
manjakranjc@hotmail.com
04. 03. 2009 12.35
T.B Vsekakor odgovor v tvojem slogu. Imaš kakšen dokaz za tvoje trditve ali zgolj Murgeljsko nakladanje? Veš, nisem privrženka čebelarja, pa čeprav je bolj moder ( tako in drugače ) od Turka.
Samo.Jst
04. 03. 2009 11.53
"sprejel objektivno odgovornost"... aha, no lepo, zakaj pa ne bi sprejel tudi finančno odgovornost in lepo sam pokril tistih 50k€... saj ni toliko, bi bila pa dobra lekcija... glede na to, da je skoraj sigurno dobil kakšno kuverto na ta račun!!
Tonček Balonček
04. 03. 2009 11.15
"A mogoče kateremu od vas zgoraj v članku piše kaj o Peterletu?" - seveda nič ne piše o Peterletu, ampak piše nič niti o sluzavosti, polytojebkih, Kučanu, komunajzarjih itd., pa jih vsi omenjajo! Problem je pač kompleksen! Čebelar je bil njegova alternativa, menda ga bomo ja omenjali, morda s emi kaže nova preiložnost, ko Turk odstopi! Zberemo 100.000 EUR za poravnavo dolgov in še pol miliona za novo kampanjo, resnica bo prej ali slej prišla na dan, kot vedno!Peterleta za predsednika, s čebelami vred!
dolzvlado115
04. 03. 2009 09.40
KOMU SE TA SLUZAVC ZDI DOBER PREDSEDNIK NAJ SI GA PELJE DOMOV.
resslovenka
04. 03. 2009 08.08
Da smo naivni? Morda. Neumni pa ne.
Tomazena
04. 03. 2009 05.22
Kosova komisija že v redu dela! Neka firma se je pošteno okoristila! To bi bilo za raziskati! In še slovensko policijo, ki je pristranska. Držim z Kosovo Komisijo. Ostali so polulanci.
pijanec22
04. 03. 2009 04.43
Ni potreben noben zapor, samo denar naj vrne. Z obrestmi in kakšnih 50.000 evrov kazni seveda. Pa še kakšna prepoved kandidiranja za državne službe bi bila dobrodošla.
Braveheart
04. 03. 2009 01.13
Sej si bo Borat sam plačal kavico, bomo tako prihranili. Temu se reče razpad sistema.
mac4_m
04. 03. 2009 00.49
kakšen odstop. Nekdo mora to škodo povrniti in odsedeti kak čas v zaporu. Al bomo zapiral samo kradljivce cigaret?
illuminati
04. 03. 2009 00.37
Denar je šel na privat račun !!! strelat jih je teba , bando lopovsko,....vse po vrsti,...
piton-1
04. 03. 2009 00.25
Eh, pa turk je bedn
neo1
04. 03. 2009 00.06
Ali pa so eni tako tumasti, da ne morejo prenesti resnice, tudi če je še tako očitna in pišejo pač kar o nečem... A ne Tonči?!?! he he
neo1
04. 03. 2009 00.05
A mogoče kateremu od vas zgoraj v članku piše kaj o Peterletu? Očitno so POP-tvjevci malo pomešali te članke. Dajte prosim to uredit to napako, da bomo imeli vsi isti članek na računalnikih... REs , prosim lepo!
neo1
04. 03. 2009 00.00
Ta KOS je rabil pol leta, da je povedal tisto, kar so vsi novinarji in medijske hiše povedali že pred pol leta. EJ, VSA ČAST TI, RES SI IZJEMNO BISTER! Mislim, da bi si Kos zaslužil kako nagrado, a ne? Ali pa je mogoče pol leta okleval, da bi povedal eno negativno tudi za kakega levičarja... phe ... he he
fuzzysettheory
03. 03. 2009 22.52
Kot AMD-jevi procesorji, prodaš se arabskemu šejku, in si v času recesije cenovno ugodnejši, ker ostaneš kompatibilen s staro garnituro. Tako imajo pri AMD-ju vsaj za plače.
manjakranjc@hotmail.com
03. 03. 2009 22.44
Le upamo lahko, da bodo temu "revežu", ki je šel po žerjavico, popovci sledili na nov položaj, ki pa ne bo nič slabše plačan ali funkcijsko degradacijski. Mogoče se le seli v predsednikov urad Borata!? Spremljajte, da ne boste rekli, da prebiram Pavlihovo praktiko na škodo mojih zdravih misli!!