Slovenija

Komisija opozarja na grožnje in pritiske

Ljubljana, 19. 09. 2011 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se je ukvarjala z izdajanjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je končala delo in poročilo posredovala DZ. Po besedah Dejana Levaniča gre za obremenilen dokument.

Levanič je pojasnil, da je 90 odstotkov navedb v poročilu dejstev, vključene so tudi ugotovitve državnih organov.
Levanič je pojasnil, da je 90 odstotkov navedb v poročilu dejstev, vključene so tudi ugotovitve državnih organov. FOTO:

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se je ukvarjala z izdajanjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je končala delo in poročilo posredovala DZ. Vsebine poročila še ne želijo razkriti, je pa Dejan Levanič (SD) dejal, da gre za obremenilen dokument. Člani komisije so ob tem opozorili na grožnje in pritiske, ki naj bi jim bili priča.

Kot so pojasnili člani komisije, so v poročilu nekateri podatki, ki imajo stopnjo tajnosti, zato se morajo državnozborske službe v sodelovanju z informacijsko pooblaščenko uskladiti glede objave ugotovitev v javnosti. Člani komisije pričakujejo, da bo objavljen "večji del" poročila, želijo pa, da bi objava bila možna že ta teden.

Tadej Slapnik (Zares) pa je povedal, da se to poročilo bistveno razlikuje od poročil drugih preiskovalnih komisij in da je vsebinsko zelo dobro. Priprava končnega poročila je bila za novinarje, ki so spremljali delo komisije, presenečenje, zato je Slapnik pojasnil, da so zbrali dovolj dokazov, da dodatna pričanja niso potrebna. So pa ob tem priznali, da je eden od vzrokov za zaključek dela komisije tudi verjetnost, da bodo predčasne volitve še letos. Kot je namreč dejal Slapnik, želijo s sprejetjem tega poročila "preprečiti, da bi se zlorabe, ki jih je SDS uporabila v predvolilni kampanji leta 2008, ponovile tudi v primeru letošnje predvolilne kampanje", če bo do nje prišlo.

V poročilu so po Slapnikovih besedah sprejeli tudi konkretne napotke in pozvali številne institucije, da ukrepajo, "predvsem v želji, da se tovrstne manipulacije ne bi ponovile". Nadomestni član preiskovalne komisije Mirko Brulc (SD) je še dejal, da je to poročilo "šolski primer, kako se ne sme delati".

Slapnik: Nova člana bi lahko preprečila sprejetje poročila

Pred dnevi so sicer v SDS in SNS podali prošnjo za vključitev v preiskovalno komisijo, Slapnik pa je danes ocenil, da bi nova člana komisije s "poslovniškimi manevri" lahko preprečila sprejetje poročila. Spomnil je, da je poslanec SDS Aleksander Zorn že sodeloval v komisiji, a je iz nje lani poleti tudi odšel. Prav tako sta imeli obe stranki več kot leto dni časa, da bi sodelovali v komisiji, so še dodali poslanci. Po Levaničevih besedah pa je sicer čudno, da želijo v komisiji sodelovati sedaj, ko je delo končano.

Grožnje, pritiski in tožbi

Člani komisije so opozorili še na grožnje in pritiske, ki so jih bili deležni člani komisije. Slapnik je pojasnil, da ima predsednica komisije Melita Župevc (SD) dva mobilna telefona, na enega od njiju pa je dobila klic z drugega svojega telefona. Ko je številko poklicala, naj bi se ji oglasil moški, ki pa ji ni želel pojasniti, zakaj in kako upravlja z njeno telefonsko številko. Župevčeva je primer po besedah Slapnika tudi prijavila policiji.

Prav tako je Slapnik kot primer pritiska na poslance v omenjeni preiskovalni komisiji omenil tudi tožbi, ki sta ju zaradi njegovih izjav sprožila svetovalec v kabinetu nekdanjega premiera Janeza Janše Borut Petek in nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Damijan Koletnik.

V SDS so prepričani, da je Župevčeva Levaniča glede izjav, da je delo komisije končano, postavila na laž. Kot so zapisali, je že bila sklicana dodatna seja komisije, na kateri naj bi zaslišali še druge priče, "a očitno so volitve preblizu, da bi se dejansko hoteli dokopati do resnice".

'Ni novih dejstev, le kup zamegljevanj'

V SDS so odločno zavrnili vsakršna namigovanja o povezavah SDS z brezplačniki. V sporočilu za javnost so ponovili, da SDS ni izdajala omenjenih brezplačnikov ter da niti računsko sodišče niti pravosodni organi, policija ali katerikoli drug organ nadzora SDS niso očitali nepravilnosti glede financiranja volilnih kampanj.

V stranki so poudarili še, da poslanci na današnji novinarski konferenci niso predstavili nobenih novih dejstev, temveč po njihovem mnenju le kup zamegljevanj. Zato je po mnenju SDS pričakovati, da bo tudi končno poročilo preiskovalne komisije, "ki je nenadoma in nepričakovano zaključila z delom, vsebinsko zavajajoče in bo služilo kot orodje za diskreditacijo in napadanje opozicije".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
20. 09. 2011 11.25
sem 100% prepričana, da bo irglova komisiji dokazala, da je to samo politični konstrukt proti velikem janci in sds-u!!!!
M_teorija
20. 09. 2011 10.37
Če je kdo pritiskal na Melito je še sprejemljivo, če je ne moti. Grožnje so pa nekaj čisto drugega!
JanezNovakJohn
20. 09. 2011 06.21
Zakaj že, si želi Janša oblast ?
JanezNovakJohn
20. 09. 2011 06.20
Vsakemu je jasno kaj se je dogajalo. Treba je le postaviti uradno tezo, in zapečatiti arhive. Janša, ki se je včeraj boril za odprte arhive, bo poskrbel da bodo jutri arhivi uničeni ali pa za 50 let zaprti.
HLAPCI.HLAPCI
20. 09. 2011 02.13
Komisija opozarja na grožnje in pritiske KDO GROZI IN PRITISKA ? - Na svetlo s podatki
Alojz Železnik 1
20. 09. 2011 00.57
Zato je po mnenju SDS pričakovati, da bo tudi končno poročilo preiskovalne komisije, "ki je nenadoma in nepričakovano zaključila z delom, vsebinsko zavajajoče in bo služilo kot orodje za diskreditacijo in napadanje opozicije". In slovenski volivec bo zaradi tega zopet volil naslednike tekovin revolucije in postal hlapec tujcu, ki bo prevzel dolgove Republike Slovenije. Naj živi Borut! Hio, hip hura!!!
delboske
20. 09. 2011 00.32
Gotovo se voajerji niso mogli upreti lepoti in duševni čistosti Župevčeve in so klicali in klicali...in je prišla v medije njena slika.
ValterUdovernik
19. 09. 2011 22.01
Ce SDS ni imel nic z bresplacniki, kako je lahko Jansa potem citiral vsebino iz brezplacnika, se predno je ta izsel?
123_Zoke_vec_ni
19. 09. 2011 21.14
Župevčevo občasno pokliče njena druag telefonska številka, meni pa občasno piše moj drugi email naslov. Se pravi, da sva glih za skupaj. Če je Rop ne pritiska več...
Inspire
19. 09. 2011 20.41
Kaj pa "Dobro jutro" , ki izhaja tudi brezplačno, kdo pa tega plačuje ? Mi davkoplačevalci , ki ga vsi niti za sekret ne dobimo ! Dvojna merila žal !
saintjozef
19. 09. 2011 20.30
Meri.m --Levaki vidijo pošasti že prek mobitela. To pa je panika! -Torej čudeži so! Tud brezplačnik je bil čudež.
Meri.m
19. 09. 2011 20.19
Levaki vidijo pošasti že prek mobitela. To pa je panika!
1943
19. 09. 2011 20.17
Komisija delali ste zastonj ,ne bo uspeha ,tako kot še pri nobeni ni bilo .To bo predvolilni polititični konstrukt.
major1
19. 09. 2011 18.40
Agent 007 in jnegova komisija pomembnost dela povečuje z zapletom izsiljevanja, da bi bila pomembnost komisije večja, ki dela nekaj, za kar je škoda časa.
titovka
19. 09. 2011 18.36
zanimivo, vse kar je povezano z SDS je zamegljeno.če oni niso izdajali časopis potem ga je mariborska nadškofija...eden od njih je!!!!!
nonac
19. 09. 2011 18.26
saintjozef 19.09.2011, 17:37 Svoj glas ste že oddali 0 'Mariborska škofija posredno financirala Slovenski tednik' Upam, da ne boste svoje cenzurirali. SEVEDA NE BOMO!!!!! in vsak minus spremenimo v plus,...,ma brez veze tile in -, saj vemo kako deluje vaša mašinerija plusov in minusov.Pa še naprej uživajte!
Inspire
19. 09. 2011 17.58
Melita ima najbrž toliko oboževalcev , da jo je postalo že strah . :-) :-) :-)
prašek
19. 09. 2011 17.44
Ko slišim o grožnjah, se takoj sprašujem, zakaj je odstopila Branka Zobec Hrastar ???
saintjozef
19. 09. 2011 17.38
A se morte še zmenit, kaj lahko objavite in kaj ne?
saintjozef
19. 09. 2011 17.37
'Mariborska škofija posredno financirala Slovenski tednik' Upam, da ne boste svoje cenzurirali.