Vrhničani so vznemirjeni, po požaru v Kemisu pripravljajo protest

Medtem ko pristojni še vedno ugotavljajo, kaj je povzročilo obsežen požar v Kemisu, so razburjeni krajani napovedali protest. Zahtevajo umik nevarnih dejavnosti iz občine. Ob požaru so se v zrak sprostile strupene snovi. Skrb je povzročala predvsem vsebnost živega srebra, ki je bila v neposredni bližini tovarne povečana od 100- do 1000-krat.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Vrhnika

Zaradi vode in pene, s katero so skušali ukrotiti požar, je voda v okolju onesnažena. (Foto: Kanal A)

Strokovnjaki bodo v prihodnjih dneh skušali ugotoviti, zakaj je zagorelo v tovarni Kemis na Vrhniki. Včeraj so bili malo po 7. uri zjutraj na kraju požara že ekologi, ki so opravljali meritve tako zraka kot vode. 

"Prvi podatki kažejo, da so koncentracije delcev v zraku povišane," je dejala Jana Turšič z Agencije RS za okolje (Arso). Delci v zraku lahko vsebujejo snovi, ki so nevarne za zdravje, recimo razne kovine, a najbolj od vsega skrbi vsebnost živega srebra. "Vsebnosti živega srebra so bile glede na običajne vrednosti v neposredni bližini podjetja povišane za faktor od 100 do 1000," je dejala Turšičeva. 

Požar Vrhnika

(Foto: 24ur.com)

Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) je hitro prispel na mesto požara in s posebnimi instrumenti opravil meritve zraka in vode. V Sloveniji imamo dva mobilna laboratorija, enega v Ljubljani in Mariboru, oba imata po dve vozili, radiološko in kemijsko. Dušan Žigon, vodja ljubljanske enote, je za 24UR ZVEČER povedal, da so že opravili nekatere meritve po požaru. "Z instrumenti si na terenu pomagamo za določanje posameznih snovi v zraku, kot na primer eksplozivne pline, ki ogrožajo zdravje, povzročajo zastrupitve, škodo v okolju, razne poškodbe in bolezni ter akutna stanja, ki so posledica nevarnih snovi v zraku. S tovrstnimi instrumenti lahko določimo snovi, ki se sprostijo v okolje. Prav tako smo analizirali vodo, kako so nevarne snovi vstopale v okolje, v kakšni koncentraciji so bile prisotne in za kakšne snovi je sploh šlo."

V primeru Kemisa je zaradi vode in pene, s katero so skušali ukrotiti požar, voda v okolju onesnažena. Same kemikalije, ki so bile v skladišču in so se sprostile v okolje, pa bodo ugotovljene šele na podlagi analiz. 

Peter Rode, član Civilne zaščite za nevarne snovi, je povedal, da se bo zdaj začelo vzorčenje v okolici, tudi na območju Vrhnike, v bližini šol, vrtcev in večjega blokovskega naselja. Sicer je vrhniška civilna zaščita občanom včeraj zjutraj priporočila, naj se izognejo dolgotrajnejšim aktivnostim na prostem, šolska dvorišča so zato ostala prazna, tudi kolesarski tečaj za najmlajše so za vsak primer odpovedali. 

Strokovnjaki pravijo, da je voda pitna, priporočajo pa prekuhavanje za podtalnice in vodnjake. Poleg tega naj prebivalci tudi temeljito operejo vrtnine, če so vidno onesnažene s sajami, naj jih raje zavržejo. Prve pomembnejše rezultate, kako je požar onesnažil okolje, naj bi sicer dobili konec tedna.

Pogorišče na Vrhniki - 8

(Foto: Damjan Žibert)

Prebivalci napovedujejo protest zaradi okoljske problematike

Vrhničani za soboto pripravljajo miren protest. Zahtevajo umik nevarnih dejavnosti iz občine. Kot je pojasnil vrhniški občinski svetnik Viktor Sladič, je prejel več kot 200 klicev Vrhničanov, zaskrbljenih zaradi okoljskega vidika požara. O tem bo v četrtek razpravljal tudi občinski svet.

Po požaru je na območju Vrhnike na tleh, rastlinju in objektih še vedno videti drobne delce. Kot pravi Sladič, sicer občinski svetnik Liste za razvoj podeželja, ljudi skrbijo koncentracije živega srebra v zraku. Od pristojnih niso dobili nobenih pravih informacij o tem, kaj takšne koncentracije živega srebra pomenijo.

"Ljudje so vznemirjeni, ker nimajo informacij. Ne vemo, kaj to pomeni za ljudi, za rastlinje ali živali, pa tudi za vrtce. Ali bo treba zamenjati mivko na igriščih? Ljudje nič ne vedo, župan samo pravi, da je vse v redu. Upajmo, da je res tako, a če res nič ni škodljivo, zakaj je potem Nacionalni inštitut za javno zdravje ljudem svetoval, naj vrtnine zavržejo, zakaj ostaja navodilo, naj se otroci v vrtcu ne igrajo zunaj?" je pojasnil vrhniški občinski svetnik.

Sladič napoveduje, da bodo na četrtkovi seji občinskega sveta od župana zahtevali pojasnila glede tega, kaj izpostavljenost več kot tisočkrat preseženi vrednosti koncentracije živega srebra pomeni za zdravje Vrhničanov. Ljudje so po njegovih besedah zaskrbljeni, panični, ker se o živem srebru sploh ne govori.

"Videli smo tudi, v kakšnem stanju so oblačila gasilcev, ki so sodelovali v gašenju. Na mestu je tudi vprašanje, kaj je z njihovim zdravjem, z zdravjem prebivalcev, ki živijo v bližini Kemisa," je še dodal Sladič.

Eno uro se bodo sprehajali čez prehod za pešce, kjer ni semaforja

Kot pravi, bodo Vrhničani organizirali miren protest, saj so zaskrbljeni in jezni, ker so se že pred leti ob pobudi za postavitev Kemisovega objekta na Vrhniki pojavljali pomisleki zaradi okoljskih tveganj. V soboto dopoldne ob 10. uri bo tako na Vrhniki potekal miren shod v obliki enournega sprehajanja čez prehod za pešce brez semaforja.

Zahtevajo namreč umik nevarnih dejavnosti iz naseljenih območij občine ter odstop župana Stojana Jakina. Po besedah občinskega svetnika na Vrhniki kroži tudi peticija za zaprtje Kemisa.

Ljudje so zaskrbljeni, je dejavnost Kemisa okolju nevarna?

Skrb okoliških prebivalcev, da je nevarnost Kemisa nevarna tako njim kot okolju, je velika. "Skrb ni upravičena. Objekt smo pred osmimi leti namreč zgradili v skladu z vsemi veljavnimi evropskimi in slovenskimi predpisi, prav tako vestno nadgrajujemo zadeve in jih prilagajamo vsem standardom," je skušal strah odpraviti Emil Nanut.

Generalni direktor Arsa Joško Knez pa je pojasnil, kaj sploh mora izpolnjevati podjetje, da jim izdajo dovoljenje za obratovanje. "Vsako podjetje, ki lahko povzroči onesnaženje večjega obsega, potrebuje okoljevarstveno dovoljenje. To je podjetje Kemis pridobilo leta 2013 in je bilo lani dvakrat dopolnjeno. V tem dovoljenju so predpisani pogoji, pod katerimi lahko tako podjetje obratuje, kakšne so dovoljene emisije izpustov v zrak in vodo, koliko hrupa povzročajo, kako morajo skladiščiti nevarne snovi, kakšne monitoringe morajo izvajati, na kakšen način morajo poročati. Gre za zelo kompleksno dovoljenje, za podjetje Kemis je na primer napisano na 50 straneh."

Gasilci preprečili ekološko katastrofo

Pogorišče na Vrhniki - 6

(Foto: Damjan Žibert)

"Delujemo po načrtu reševanja, ta načrt usklajujemo z občinsko civilno zaščito in postopek je tak, da smo morali najprej pogasiti velik požar, potem pa umiriti mala požarišča. Šele potem bomo prišli do točke, ko bodo prišli strokovnjaki, ki bodo ocenjevali višino škode. Potok je površinsko onesnažen z oljem, mi smo do iztoka v  Ljubljanico zgradili 10 pregrad, kjer se olje ustavlja, čistimo tudi bariere in do srede ali četrtka jih bomo očistili, prav tako sam rob potoka. Ribiči so ugotovili, da so poginile ribe, v Kemisu smo pripravljeni sanirati škodo," je dejal direktor podjetja Kemis Emil Nanut.

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite, je dejal, da je bila ponedeljkova akcija zelo zahtevna in da je gasilci po zahtevnosti zadnjih deset let ne pomnijo. "Za nesreče z nevarnimi snovmi ima država preko Uprave za zaščito in reševanje z gasilskimi enotami širšega pomena sklenjenih 44 pogodb, med temi je vseh 13 profesionalnih in 31 prostovoljnih."

S Policijske uprave (PU) Ljubljana so sporočili, da ogled še ni končan, prav tako še vedno ni znan vzrok požara. Zaradi pojava novih žarišč na pogorišču so včeraj večkrat posredovali gasilci, tako da kriminalisti ogleda neposrednega kraja pogorišča še niso opravili. Ogled kraja se danes nadaljuje, je še dejala Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana. 

Gašenje požara v Kemisu močno poškodovalo gasilsko opremo

V gašenju ponedeljkovega požara kemične tovarne Kemis je bila uničena zaščitna oprema desetih gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stara Vrhnika, ki so sodelovali pri intervenciji, uničena pa je tudi druga oprema za gašenje, je pojasnil poveljnik PGD Stara Vrhnika Tomaž Šinkovec. Društvo je oškodovano za več tisoč evrov.
         
Med gašenjem obsežnega požara, v katerem je sodelovalo okoli 350 gasilcev večih gasilskih društev, je bilo samo PGD Stara Vrhnika oškodovano za več cevi, nosilce dihalnih aparatov, zaščite jeklenk in kisikove jeklenke.

Zaščitne obleke gasilcev so bile uničene predvsem zaradi mešanice vode, nafte, stopljenih materialov, maziv in topil, je pojasnil Šinkovec. Ogromna količina gasilne vode je med gašenjem zastajala, zato so gasilci med intervencijo požara do kolen stali v mešanici vode in razlitih materialov.

Šinkovec škode društva še ni želel oceniti, je pa dejal, da komplet zaščitne obleke za gasilca stane okoli 1300 evrov. Nakup opreme se v večjem delu sicer financira iz požarnega sklada, a tudi njihov vložek ni majhen, je še povedal. Prispevke za nakup nove opreme sicer že zbirajo.

V času intervencije so imeli po besedah Šinkovca v bližini pogorišča vzpostavljeno varno cono s triažnim oddelkom, v katerem so zdravniki in zdravstveni tehniki pregledali vsakega gasilca, ki je sodeloval pri gašenju. Dva so napotili v Univerzitetni klinični center Ljubljana, odpuščena sta bila še isti dan.

Ravni delcev PM10 po požaru v Kemisu so se preko noči precej znižale 

Ravni delcev PM10 v zraku, ki jih po požaru v vrhniškem Kemisu meri Agencija RS za okolje, so se preko noči precej znižale. Najvišjo koncentracijo delcev so namerili v torek ob 16. uri, ko so izmerjene koncentracije dosegle 219 mikrogramov na kubični meter. Opolnoči so jih namerili le še osem, danes ob 10. uri pa 66 mikrogramov na kubični meter.

Kot so pojasnili na Agenciji RS za okolje, ki je po požaru v Kemisu v torek vzpostavila meritve koncentracije trdih delcev PM10 z mobilno postajo, mejna dnevna vrednost znaša 50 mikrogramov na kubični meter. V onesnaženih zimskih mesecih pa v Ljubljani izmerijo okrog 100 mikrogramov na kubični meter.

Na požarišču vrhniškega Kemisa danes čiščenje, številne službe še na delu

V objektu podjetja Kemis danes poteka čiščenje, gasilci še izvajajo požarno stražo, delavci Kemisa čistijo objekt, potok Tojnica pa čistijo delavci podjetja VGP Drava. Poleg tega so na objektu danes tudi kriminalisti, ki še niso zaključili preiskave, je pojasnil poveljnik vrhniške Civilne zaščite Viktor Razdrh.

Prisotnost delcev PM10 v zraku na Vrhniki je po današnjih meritvah padla pod mejne vrednosti, je še pojasnil Razdrh. Podatkov za živo srebro še nimajo, a Razdrh verjame, da tudi te vrednosti ne bi smele biti problematične.

Kot je za Radio Slovenija pojasnil upokojeni zdravnik Alfred Bogomil Kobal, ki ima dolgoletne izkušnje z idrijskega območja, vsebnost živega srebra v zraku na Vrhniki med požarom, ki je bila v nekaterih primerih povečana tudi do 1000-krat, za ljudi najverjetneje ni bila nevarna. Hlapom te kovine so bili bolj izpostavljeni gasilci, če niso nosili ustrezne zaščitne opreme. Se je pa koncentracija živega srebra v zraku po njegovem mnenju najverjetneje zmanjšala, prav tako večje nevarnosti po njegovem ni glede vode. Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki je ena od enot civilne zaščite in je del Instituta Jožef Stefan (IJS), sicer še opravlja meritve onesnaženja na območju, rezultatov za zdaj še ni.

Tudi delci, ki po požaru ležijo na tleh, tudi na poljih in vrtovih, bodo vzorčeni in pregledani, je zagotovil Razdrh. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer prebivalstvu svetujejo, naj zelenjave in sadja, na katerih bi bile vidne sledi požara, ne uživajo, temveč raje zavržejo. Zelenjavo, kjer ni vidnih sledi, kot bi bile saje, pa naj pred uživanjem zelo temeljito operejo z vodo, je pojasnila Irena Veninšek Perpar z NIJZ.

Pivniki, ki lovijo površinsko umazanijo, so še vedno nameščeni na potoku Tojnica, je danes še pojasnil Razdrh. Upa, da bo onesnaženje potoka, ki se sicer izliva v Ljubljanico, sanirano in da bo sanacija uspešna.

Prostovoljno gasilsko društvo Stara Vrhnika, ki je tudi sodelovalo v akciji gašenja požara, pa je danes na Facebooku objavilo fotografije opreme njihovih gasilcev. Kot so zapisali, je njihova oprema po končani intervenciji popolnoma uničena, osebne zaščitne obleke gasilcev pa zaradi narave požara že med samim gašenjem niso več zagotavljale popolne zaščite.

Starovrhniški gasilci tako že zbirajo prispevke za nakup nove opreme.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 238
ČrnaWahta 18.05.2017 14:43:52
Zbiralnica nevarnih odpadkov 100 m od krajinskega parka in 500 m od spalnega naselja?! Kdo je izdajal dovoljenja?! Lažejo zato da prikrijejo kdo je odgovoren! Tožba na EU sodišču zagotovo uspe!
Več komentarjev