Slovenija

Vrhničani so vznemirjeni, po požaru v Kemisu pripravljajo protest

Vrhnika, 17. 05. 2017 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
A.I./K.H./STA
Komentarji
238

Medtem ko pristojni še vedno ugotavljajo, kaj je povzročilo obsežen požar v Kemisu, so razburjeni krajani napovedali protest. Zahtevajo umik nevarnih dejavnosti iz občine. Ob požaru so se v zrak sprostile strupene snovi. Skrb je povzročala predvsem vsebnost živega srebra, ki je bila v neposredni bližini tovarne povečana od 100- do 1000-krat.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nevarnih žarišč ni več
    03:01
    Iz 24UR: Nevarnih žarišč ni več
  • Iz 24UR: Protest Vrhničanov
    03:08
    Iz 24UR: Protest Vrhničanov
  • Iz SVETA: Odpravljanje posledic
    02:20
    Iz SVETA: Odpravljanje posledic
  • Iz SVETA: Kakšne posledice ima požar na okolje in ljudi?
    01:07
    Iz SVETA: Kakšne posledice ima požar na okolje in ljudi?
  • Iz SVETA: Uničena oprema
    00:42
    Iz SVETA: Uničena oprema
  • Iz SVETA: Kako je z zelenjavo na vrtovih?
    01:02
    Iz SVETA: Kako je z zelenjavo na vrtovih?
Zaradi vode in pene, s katero so skušali ukrotiti požar, je voda v okolju onesnažena.
Zaradi vode in pene, s katero so skušali ukrotiti požar, je voda v okolju onesnažena. FOTO: Kanal A

Strokovnjaki bodo v prihodnjih dneh skušali ugotoviti, zakaj je zagorelo v tovarni Kemis na Vrhniki. Včeraj so bili malo po 7. uri zjutraj na kraju požara že ekologi, ki so opravljali meritve tako zraka kot vode. 

"Prvi podatki kažejo, da so koncentracije delcev v zraku povišane," je dejala Jana Turšič z Agencije RS za okolje (Arso). Delci v zraku lahko vsebujejo snovi, ki so nevarne za zdravje, recimo razne kovine, a najbolj od vsega skrbi vsebnost živega srebra. "Vsebnosti živega srebra so bile glede na običajne vrednosti v neposredni bližini podjetja povišane za faktor od 100 do 1000," je dejala Turšičeva. 

Požar Vrhnika
Požar Vrhnika FOTO: 24ur.com

Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) je hitro prispel na mesto požara in s posebnimi instrumenti opravil meritve zraka in vode. V Sloveniji imamo dva mobilna laboratorija, enega v Ljubljani in Mariboru, oba imata po dve vozili, radiološko in kemijsko. Dušan Žigon, vodja ljubljanske enote, je za 24UR ZVEČER povedal, da so že opravili nekatere meritve po požaru. "Z instrumenti si na terenu pomagamo za določanje posameznih snovi v zraku, kot na primer eksplozivne pline, ki ogrožajo zdravje, povzročajo zastrupitve, škodo v okolju, razne poškodbe in bolezni ter akutna stanja, ki so posledica nevarnih snovi v zraku. S tovrstnimi instrumenti lahko določimo snovi, ki se sprostijo v okolje. Prav tako smo analizirali vodo, kako so nevarne snovi vstopale v okolje, v kakšni koncentraciji so bile prisotne in za kakšne snovi je sploh šlo."

V primeru Kemisa je zaradi vode in pene, s katero so skušali ukrotiti požar, voda v okolju onesnažena. Same kemikalije, ki so bile v skladišču in so se sprostile v okolje, pa bodo ugotovljene šele na podlagi analiz. 

Peter Rode, član Civilne zaščite za nevarne snovi, je povedal, da se bo zdaj začelo vzorčenje v okolici, tudi na območju Vrhnike, v bližini šol, vrtcev in večjega blokovskega naselja. Sicer je vrhniška civilna zaščita občanom včeraj zjutraj priporočila, naj se izognejo dolgotrajnejšim aktivnostim na prostem, šolska dvorišča so zato ostala prazna, tudi kolesarski tečaj za najmlajše so za vsak primer odpovedali. 

Strokovnjaki pravijo, da je voda pitna, priporočajo pa prekuhavanje za podtalnice in vodnjake. Poleg tega naj prebivalci tudi temeljito operejo vrtnine, če so vidno onesnažene s sajami, naj jih raje zavržejo. Prve pomembnejše rezultate, kako je požar onesnažil okolje, naj bi sicer dobili konec tedna.

Pogorišče na Vrhniki - 8
Pogorišče na Vrhniki - 8 FOTO: Damjan Žibert

Prebivalci napovedujejo protest zaradi okoljske problematike

Vrhničani za soboto pripravljajo miren protest. Zahtevajo umik nevarnih dejavnosti iz občine. Kot je pojasnil vrhniški občinski svetnik Viktor Sladič, je prejel več kot 200 klicev Vrhničanov, zaskrbljenih zaradi okoljskega vidika požara. O tem bo v četrtek razpravljal tudi občinski svet.

Po požaru je na območju Vrhnike na tleh, rastlinju in objektih še vedno videti drobne delce. Kot pravi Sladič, sicer občinski svetnik Liste za razvoj podeželja, ljudi skrbijo koncentracije živega srebra v zraku. Od pristojnih niso dobili nobenih pravih informacij o tem, kaj takšne koncentracije živega srebra pomenijo.

"Ljudje so vznemirjeni, ker nimajo informacij. Ne vemo, kaj to pomeni za ljudi, za rastlinje ali živali, pa tudi za vrtce. Ali bo treba zamenjati mivko na igriščih? Ljudje nič ne vedo, župan samo pravi, da je vse v redu. Upajmo, da je res tako, a če res nič ni škodljivo, zakaj je potem Nacionalni inštitut za javno zdravje ljudem svetoval, naj vrtnine zavržejo, zakaj ostaja navodilo, naj se otroci v vrtcu ne igrajo zunaj?" je pojasnil vrhniški občinski svetnik.

Sladič napoveduje, da bodo na četrtkovi seji občinskega sveta od župana zahtevali pojasnila glede tega, kaj izpostavljenost več kot tisočkrat preseženi vrednosti koncentracije živega srebra pomeni za zdravje Vrhničanov. Ljudje so po njegovih besedah zaskrbljeni, panični, ker se o živem srebru sploh ne govori.

"Videli smo tudi, v kakšnem stanju so oblačila gasilcev, ki so sodelovali v gašenju. Na mestu je tudi vprašanje, kaj je z njihovim zdravjem, z zdravjem prebivalcev, ki živijo v bližini Kemisa," je še dodal Sladič.

Eno uro se bodo sprehajali čez prehod za pešce, kjer ni semaforja

Kot pravi, bodo Vrhničani organizirali miren protest, saj so zaskrbljeni in jezni, ker so se že pred leti ob pobudi za postavitev Kemisovega objekta na Vrhniki pojavljali pomisleki zaradi okoljskih tveganj. V soboto dopoldne ob 10. uri bo tako na Vrhniki potekal miren shod v obliki enournega sprehajanja čez prehod za pešce brez semaforja.

Zahtevajo namreč umik nevarnih dejavnosti iz naseljenih območij občine ter odstop župana Stojana Jakina. Po besedah občinskega svetnika na Vrhniki kroži tudi peticija za zaprtje Kemisa.

Ljudje so zaskrbljeni, je dejavnost Kemisa okolju nevarna?

Skrb okoliških prebivalcev, da je nevarnost Kemisa nevarna tako njim kot okolju, je velika. "Skrb ni upravičena. Objekt smo pred osmimi leti namreč zgradili v skladu z vsemi veljavnimi evropskimi in slovenskimi predpisi, prav tako vestno nadgrajujemo zadeve in jih prilagajamo vsem standardom," je skušal strah odpraviti Emil Nanut.

Generalni direktor Arsa Joško Knez pa je pojasnil, kaj sploh mora izpolnjevati podjetje, da jim izdajo dovoljenje za obratovanje. "Vsako podjetje, ki lahko povzroči onesnaženje večjega obsega, potrebuje okoljevarstveno dovoljenje. To je podjetje Kemis pridobilo leta 2013 in je bilo lani dvakrat dopolnjeno. V tem dovoljenju so predpisani pogoji, pod katerimi lahko tako podjetje obratuje, kakšne so dovoljene emisije izpustov v zrak in vodo, koliko hrupa povzročajo, kako morajo skladiščiti nevarne snovi, kakšne monitoringe morajo izvajati, na kakšen način morajo poročati. Gre za zelo kompleksno dovoljenje, za podjetje Kemis je na primer napisano na 50 straneh."

Gasilci preprečili ekološko katastrofo

Pogorišče na Vrhniki - 6
Pogorišče na Vrhniki - 6 FOTO: Damjan Žibert

"Delujemo po načrtu reševanja, ta načrt usklajujemo z občinsko civilno zaščito in postopek je tak, da smo morali najprej pogasiti velik požar, potem pa umiriti mala požarišča. Šele potem bomo prišli do točke, ko bodo prišli strokovnjaki, ki bodo ocenjevali višino škode. Potok je površinsko onesnažen z oljem, mi smo do iztoka v  Ljubljanico zgradili 10 pregrad, kjer se olje ustavlja, čistimo tudi bariere in do srede ali četrtka jih bomo očistili, prav tako sam rob potoka. Ribiči so ugotovili, da so poginile ribe, v Kemisu smo pripravljeni sanirati škodo," je dejal direktor podjetja Kemis Emil Nanut.

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite, je dejal, da je bila ponedeljkova akcija zelo zahtevna in da je gasilci po zahtevnosti zadnjih deset let ne pomnijo. "Za nesreče z nevarnimi snovmi ima država preko Uprave za zaščito in reševanje z gasilskimi enotami širšega pomena sklenjenih 44 pogodb, med temi je vseh 13 profesionalnih in 31 prostovoljnih."

S Policijske uprave (PU) Ljubljana so sporočili, da ogled še ni končan, prav tako še vedno ni znan vzrok požara. Zaradi pojava novih žarišč na pogorišču so včeraj večkrat posredovali gasilci, tako da kriminalisti ogleda neposrednega kraja pogorišča še niso opravili. Ogled kraja se danes nadaljuje, je še dejala Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana. 

Gašenje požara v Kemisu močno poškodovalo gasilsko opremo

V gašenju ponedeljkovega požara kemične tovarne Kemis je bila uničena zaščitna oprema desetih gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stara Vrhnika, ki so sodelovali pri intervenciji, uničena pa je tudi druga oprema za gašenje, je pojasnil poveljnik PGD Stara Vrhnika Tomaž Šinkovec. Društvo je oškodovano za več tisoč evrov.
         
Med gašenjem obsežnega požara, v katerem je sodelovalo okoli 350 gasilcev večih gasilskih društev, je bilo samo PGD Stara Vrhnika oškodovano za več cevi, nosilce dihalnih aparatov, zaščite jeklenk in kisikove jeklenke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaščitne obleke gasilcev so bile uničene predvsem zaradi mešanice vode, nafte, stopljenih materialov, maziv in topil, je pojasnil Šinkovec. Ogromna količina gasilne vode je med gašenjem zastajala, zato so gasilci med intervencijo požara do kolen stali v mešanici vode in razlitih materialov.

Šinkovec škode društva še ni želel oceniti, je pa dejal, da komplet zaščitne obleke za gasilca stane okoli 1300 evrov. Nakup opreme se v večjem delu sicer financira iz požarnega sklada, a tudi njihov vložek ni majhen, je še povedal. Prispevke za nakup nove opreme sicer že zbirajo.

V času intervencije so imeli po besedah Šinkovca v bližini pogorišča vzpostavljeno varno cono s triažnim oddelkom, v katerem so zdravniki in zdravstveni tehniki pregledali vsakega gasilca, ki je sodeloval pri gašenju. Dva so napotili v Univerzitetni klinični center Ljubljana, odpuščena sta bila še isti dan.

Ravni delcev PM10 po požaru v Kemisu so se preko noči precej znižale 

Ravni delcev PM10 v zraku, ki jih po požaru v vrhniškem Kemisu meri Agencija RS za okolje, so se preko noči precej znižale. Najvišjo koncentracijo delcev so namerili v torek ob 16. uri, ko so izmerjene koncentracije dosegle 219 mikrogramov na kubični meter. Opolnoči so jih namerili le še osem, danes ob 10. uri pa 66 mikrogramov na kubični meter.

Kot so pojasnili na Agenciji RS za okolje, ki je po požaru v Kemisu v torek vzpostavila meritve koncentracije trdih delcev PM10 z mobilno postajo, mejna dnevna vrednost znaša 50 mikrogramov na kubični meter. V onesnaženih zimskih mesecih pa v Ljubljani izmerijo okrog 100 mikrogramov na kubični meter.

Na požarišču vrhniškega Kemisa danes čiščenje, številne službe še na delu

V objektu podjetja Kemis danes poteka čiščenje, gasilci še izvajajo požarno stražo, delavci Kemisa čistijo objekt, potok Tojnica pa čistijo delavci podjetja VGP Drava. Poleg tega so na objektu danes tudi kriminalisti, ki še niso zaključili preiskave, je pojasnil poveljnik vrhniške Civilne zaščite Viktor Razdrh.

Prisotnost delcev PM10 v zraku na Vrhniki je po današnjih meritvah padla pod mejne vrednosti, je še pojasnil Razdrh. Podatkov za živo srebro še nimajo, a Razdrh verjame, da tudi te vrednosti ne bi smele biti problematične.

Kot je za Radio Slovenija pojasnil upokojeni zdravnik Alfred Bogomil Kobal, ki ima dolgoletne izkušnje z idrijskega območja, vsebnost živega srebra v zraku na Vrhniki med požarom, ki je bila v nekaterih primerih povečana tudi do 1000-krat, za ljudi najverjetneje ni bila nevarna. Hlapom te kovine so bili bolj izpostavljeni gasilci, če niso nosili ustrezne zaščitne opreme. Se je pa koncentracija živega srebra v zraku po njegovem mnenju najverjetneje zmanjšala, prav tako večje nevarnosti po njegovem ni glede vode. Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki je ena od enot civilne zaščite in je del Instituta Jožef Stefan (IJS), sicer še opravlja meritve onesnaženja na območju, rezultatov za zdaj še ni.

Tudi delci, ki po požaru ležijo na tleh, tudi na poljih in vrtovih, bodo vzorčeni in pregledani, je zagotovil Razdrh. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer prebivalstvu svetujejo, naj zelenjave in sadja, na katerih bi bile vidne sledi požara, ne uživajo, temveč raje zavržejo. Zelenjavo, kjer ni vidnih sledi, kot bi bile saje, pa naj pred uživanjem zelo temeljito operejo z vodo, je pojasnila Irena Veninšek Perpar z NIJZ.

Pivniki, ki lovijo površinsko umazanijo, so še vedno nameščeni na potoku Tojnica, je danes še pojasnil Razdrh. Upa, da bo onesnaženje potoka, ki se sicer izliva v Ljubljanico, sanirano in da bo sanacija uspešna.

Prostovoljno gasilsko društvo Stara Vrhnika, ki je tudi sodelovalo v akciji gašenja požara, pa je danes na Facebooku objavilo fotografije opreme njihovih gasilcev. Kot so zapisali, je njihova oprema po končani intervenciji popolnoma uničena, osebne zaščitne obleke gasilcev pa zaradi narave požara že med samim gašenjem niso več zagotavljale popolne zaščite.

Starovrhniški gasilci tako že zbirajo prispevke za nakup nove opreme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Degnar
18. 05. 2017 14.43
+2
Zbiralnica nevarnih odpadkov 100 m od krajinskega parka in 500 m od spalnega naselja?! Kdo je izdajal dovoljenja?! Lažejo zato da prikrijejo kdo je odgovoren! Tožba na EU sodišču zagotovo uspe!
markym77
18. 05. 2017 14.12
upa iti kdo v sinjo gorico pred hofer malo globje zadihat?
+10
Morda bi morali najbližji stanovalci(sinja gorica,vrtnarija,mokrice,rožna ulica,...) razmisliti o skupinski tožbi..samo to bom rekel
+2
In upam da se bo v soboto zbiralo podpise...
wolfterier
18. 05. 2017 09.04
+0
Upam,da bodo ugotovili,KDO je izdal gradbeno in UPORABNO dovoljenje ! Najbrž JJ,a nede...
sandi101
17. 05. 2017 22.34
+8
Ljudje dejstvo je da se je zgodila ekološka katastrofa ki bo močno vplivala na nadaljevanje življenja na območju Vrhnike. 1000krat povečana vsebnost živega srebra!!! 1000krat !! Obleke gasilcev so se topila zaradi vseh kemikalij oni pa govorijo da je vse v mejah normale!! Kakšne posledice bo to pustilo na ljudeh predvsem otrocih čez 10-15 let sploh si ne smem predstavljati. Takoj vpoklicati tuje strokovnjake da temeljito pregledajo in analizirajo območje in pa tožiti državo, gorenje in občino na evropskem sodišču ker so krivi za to katastrofo. Kaj mislite kdo bo kupil nepremičnine na zastrupljenem območju in koliko bo cena objektov padla? Če že ne morejo več rešiti območja ki je zastrupljen naj vsaj plačajo masno odškodnino vsakemu prebivalcu za škodo ki so jo povzročili!! In mimogrede kaj se bo s tem rešilo, čisto ni!!! Pač umrl boš malo prej in država ti bo hvaležna... Enako velja za tiste v Hočah naj dobro premislijo ali narava in mir do sedaj kot je bil ali nevarnost in negotovost v prihodnosti? Veljakam, ki to sklepajo se pa itak fučka, naj pridejo živeti na to območje, če bo res tako dobro!!!
?asjeza
17. 05. 2017 22.19
-2
tako tovarno hočete imet v Hočah bože mili sej boste se zastrupili z nevarni strupi bogi narod ste
wolfterier
18. 05. 2017 09.06
+3
V Hočah bo taka tovarna kot je Revoz v NM.Nobene panike,razen,če ste raje na socijali !
wolfterier
18. 05. 2017 09.06
-1
srebrnibreg
18. 05. 2017 09.14
+7
Razlika med Hočami in Vrhniko v vsebini tovarn je kot dan in noč. Ne rabite tega požara v čisto drugačnem obratu izrabljati za strašenje ljudi po nepotrebnem in lažno.
periot22
17. 05. 2017 21.58
+4
V našem kraju imamo kamnolom ki ropoče vse dneve ki izvajajo močno globinsko rastreljevanje kot bi bil potres hiše imamo vse popokane občina ne naredi nič!!!!!!!!!!!!!!!!
mastaflash
18. 05. 2017 01.13
+1
podmazani, kdaj vam bo jasno, da smo za njih navadna zivina
srebrnibreg
18. 05. 2017 09.16
+3
Je bil tam prej kamnolom ali vaše hiše v bližini?
Tone 12345
17. 05. 2017 20.49
-11
pač požar a ne!!vsak bi imel rad v svojem okolju idilo,ampak to da lahko živi v tistem okolju mu lahko verjetno omogoči prav tista firma ki jo je prizadel požar!!zatorej ne bodite sebični in egoistični vrhničani!!
upk
17. 05. 2017 21.16
+3
jaky
17. 05. 2017 21.29
+2
povej kje si doma ti mal ola iz potoka tojnica pripeljem, da ne boš tako egoističen za na vrt na solato
LuckyBastardo
17. 05. 2017 22.02
-1
Olaf boš dobil solato iz Vrhnike pa te bomo vprašali po zdravju
wolfterier
18. 05. 2017 09.07
+1
JbmTiMt
17. 05. 2017 20.40
+10
kje so politiki in predstavniki vlade. naj se. prikazejo na kraju dogodka.
srebrnibreg
17. 05. 2017 20.39
+7
Takšen obrat ne sodi v urbano naselje. Spomnim pa se kašen smrad in nesnaga se je širila iz Usnjarne Vrhnika pa tega takrat ni nikogar motilo. Verd je bil neprestano v smradu in malone gnoju.
tron3
17. 05. 2017 21.00
-6
no, no srebrni, saj ni bilo tako, kot si napisu, mi je dobro znano, kaj se je vse dogajalo, jasnoooo!!!
srebrnibreg
17. 05. 2017 21.01
+4
tron3
17. 05. 2017 21.11
-5
lej srebrni, na Lošči sem živel mnogo let, zato ne nakladaj.
srebrnibreg
17. 05. 2017 21.11
+5
Jaz pa na Verdu nekaj časa. Kakšnih 200 metrov vstran od usnjarne.
tron3
17. 05. 2017 21.17
-2
kolikor vem je Verd malce bolj oddaljen kot 200 metrov, kolikor si seznanjen, ko je bila narejena čistilna naprava zraven IUV, je bila Ljubljanica sanirana, pa smrdelo ni itd, brez pokojnega Debevca na Vrhniki ne bi bilo nič kot sam veš.
srebrnibreg
17. 05. 2017 21.26
+4
Vem samo, da je bil včasih neznosen smrad. Kar želodec mi je obračalo. Čudil sem se delavcem kako so tam zdržali.
caspera1
17. 05. 2017 22.22
+4
DeBill
17. 05. 2017 20.30
+3
da vam povem eno mastnbo laž, kako imajo vso opremo vsa društva že nadomeščeno. poklicni lažnjivci lažejo non stop
Stoposto100
17. 05. 2017 20.27
+17
Ljudje dejstvo je da se je zgodila ekološka katastrofa ki bo močno vplivala na nadaljevanje življenja na območju Vrhnike. 1000krat povečana vsebnost živega srebra!!! 1000krat !! Obleke gasilcev so se topila zaradi vseh kemikalij oni pa govorijo da je vse v mejah normale!! Kakšne posledice bo to pustilo na ljudeh predvsem otrocih čez 10-15 let sploh si ne smem predstavljati. Takoj vpoklicati tuje strokovnjake da temeljito pregledajo in analizirajo območje in pa tožiti državo, gorenje in občino na evropskem sodišču ker so krivi za to katastrofo. Kaj mislite kdo bo kupil nepremičnine na zastrupljenem območju in koliko bo cena objektov padla? Če že ne morejo več rešiti območja ki je zastrupljen naj vsaj plačajo masno odškodnino vsakemu prebivalcu za škodo ki so jo povzročili!!
vzdev
17. 05. 2017 20.30
-6
Dela se nepotrebna panika. Čez par dni nihče več ne bo niti pomislil na tale požar, in vsi bodo živeli normalno naprej.
rav3n
17. 05. 2017 20.30
-1
Za pravi denar se vse pozabi, zanimiv princip. Nevem kaj je bistvo posta, kvazi uničeno zdravje potomcev ali vrednost nepremičnin. Oboje popolnoma zgrešeno saj nič od tega ne bo.
DeBill
17. 05. 2017 20.32
+0
stroški bodo bremenili generacijo slovencev, ko bo na tistem koncu zaradi bolezni klecala zdravstvena zavarovalnica
vzdev
17. 05. 2017 20.36
-5
Pa kakšne bolezni neki. Par dni je bil malo slabši zrak, sedaj pa imajo po vaše že čisto vsi raka. Tam so se sprehajali par metrov od mesta požara brez mask, vi pa pišete, da bodo zbolevali ljudje, ki sploh niso bili v bližini požara.
ROMELS
17. 05. 2017 20.23
+2
Namesto, da bi šli pomagat......????????????????- Sigurno jih je sindikat našuftal.
ooResnicA
17. 05. 2017 20.03
+4
....upam da jih Vrhničani dobro stožijo toto firmo pa da dobijo pošteno odškodnino za uničeno zdravje.....
DeBill
17. 05. 2017 20.29
-1
yss
17. 05. 2017 20.02
+17
Postavlja se vprašanje zakaj nekdo dobi dovoljenje, da zida tovarno za predelavo nevarnimih odpadkov v bližini naselja, ker vedno obstaja potencialna nevarnost nesreče, požara, eksplozije. Verjetno so bili tukaj vsi "naši",zato to ni bil problem. Drugo, še hujše pa je sprenevedanje od 1000x preseženi vrednosti živega srebra, ki je eden najbolj strupenih elementov in, ki je še kako nevaren za okolje. Me zanima, kako bodo zmanipulirali ta problem. Hudo mi je za ljudi, ki tam živijo in vsa čast gasilcem,,
DeBill
17. 05. 2017 20.30
+3
CrushLow
17. 05. 2017 20.55
+1
ooResnicA
17. 05. 2017 20.01
+12
....menjam garažo v totem Mariboru za štirisobno stanovanje v Vrhniki.....
ochi
17. 05. 2017 20.57
+0
ochi
17. 05. 2017 20.00
Vse lepo in prav. Reli ekološki standardi za dovoljenje so najbrž namenjeni obratovanju ne pa v pprimeru požara.
ecnarf
17. 05. 2017 19.59
+9
Natisoče ton odpadkov pa nobenega ki bi vse to varoval???????????????????????????
ecnarf
17. 05. 2017 19.58
+8
najlažje se je odpadkov znebit da pogorijo
srecnii
17. 05. 2017 19.58
+7
Če ste pametni Vrhničani se boste odselil čimprej.
Stoposto100
17. 05. 2017 20.28
+7
Kam naj se odselimo? kdo bo pa kupil hiše na zastrupljenem območju?
markym77
17. 05. 2017 19.57
+4
naj gre kdo pred hofer v sinjo gorico zadihat s polnimi pljuče če upa. ga ni junaka med inšpektorji in ostalimi "pristojnimi službami"...