Slovenija

Končno določili mejne vrednosti

Ljubljana, 27. 03. 2007 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki so vendarle določili dopustno mejo svinca in kadmija v mivki, ki se uporablja za otroška igrišča.

Mežiško podjetje RSCM Gradbeni materiali lahko mivko, polno svinca in kadmija, še naprej nemoteno prodaja
Mežiško podjetje RSCM Gradbeni materiali lahko mivko, polno svinca in kadmija, še naprej nemoteno prodaja FOTO: POP TV
Še vedno pa niso znani rezultati analize mivk posameznih proizvajalcev. Te rezultate težko pričakujejo tudi ravnatelji vrtcev, saj ne vedo, kako naj ravnajo z mivko, ki jo že imajo v svojih peskovnikih.

Strokovna skupina za pripravo smernic za oceno primernosti mivke za uporabo v otroških peskovnikih se je na današnjem sestanku odločila, da je glede na način uporabe potrebno mivko v peskovniku obravnavati kot igračo. Na osnovi tega so za zgornjo dopustno mejo svinca v mivki, ki je namenjena igranju otrok, določili 90 miligramov svinca na kilogram suhe teže mivke, pri kadmiju pa ne sme presegati 10 miligramov na kilogram suhe teže mivke, so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Mežiško podjetje je mivko za otroške peskovnike dobavilo najmanj 25 vrtcem
Mežiško podjetje je mivko za otroške peskovnike dobavilo najmanj 25 vrtcem FOTO: POP TV

Glede vsebnosti kremenčevega peska v mivki je strokovna skupina ugotovila, da delci, ki so večji od 10 mikrometrov, ne predstavljajo tveganja za bolezni pljuč, ker ne vstopajo v spodnji del dihal. Podrobnejše stališče glede kremenčevega peska pa bodo posredovali v začetku prihodnjega tedna, ko bodo k sodelovanju pritegnili tudi strokovnjake s področja medicine dela in pljučnih bolezni.

Strokovna skupina tako na podlagi ugotovitev svetuje, da se v primeru, ko sestava mivke ni znana, mivka odstrani in zamenja s primerno ali izvede analizo in ukrepa skladno z rezultati, so še sporočili z IVZ.

Kot je že znano, je 25 vrtcev v Sloveniji imelo v svojih peskovnikih onesnaženo mivko, v večini vrtcev so mivko že zamenjali, v tistih, kjer tega še niso storili, pa so peskovnike pokrili, tako da se otroci ne igrajo v njih.

Mivko, v kateri so bile povečane vrednosti kadmija in svinca, kar je pokazala analiza vzorčenja mivke, ki jo je opravil celjski zavod za zdravstveno varstvo, so sicer najprej odkrili na Celjskem, v enotah celjskih javnih vrtcev. Prve laboratorijske analize vzorcev krvi pri vzorčni skupini 26 otrok iz celjskega vrtca Anice Černejeve pa so potrdile, da presežene vrednosti svinca v mivki niso ogrozile zdravja in razvoja otrok, ki so se v onesnaženih peskovnikih zadrževali med igro. Ugotovljene vrednosti svinca se gibljejo v varnem območju zdravja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makajjezvami
28. 03. 2007 01.48
Končno bodo otroci lahko jedli mivko
Katarina Praper
27. 03. 2007 19.45
jooj...absurd:)...samo s to besedo se da vse opisati kar se dogaga... recimo že današnja inofrmativna oddaja, da imamo otroci v mežiški dolini večjo vrednost svinca v krvi kot drugi, res je...sam mi živimu v zraku z svincem (najbolje da izselimo koroško:)...am...tu ne vidim problema zakaj se mivka ne bi naprej porbaljala za gradbene namene (kjer je tud potreba)...morda nevoščljivost?...mediji...nimajo pojma o mivki...morda bi blo lepo, če si bi prebrali kaj pomeni svinec & kadmij:)...upam da firmi gradbeni materiali uspe dokazati da je pa le ta mivka ena najčistejših v Sloveniji:)
civitasstain@gmail.com
27. 03. 2007 16.35
Nasi strokovnjaki, jim itak nic ne verjamem. Ti sigurno nimajo svoje otroke v teh otroskih vrtcih. Po katerem merilu so dolocili te meje? Mene zanima kaksne so pa evropske mere.
Jožajoža
27. 03. 2007 16.17
STROKOVNJAK določi mejne vrednosti na željo tistega, ki tega strokovnjaka plača.na kakšen podli način bo točno nekdo v slabem s mesecu obogatel.A VESTE, KAKŠEN POSEL JE ZAMENJAVA VSE MIVKE V VSEH VRTCIH,ŠOLAH,ŠOLSKIH CENTRIH,STADIJONIH........ŠE VEČ PODLOSTI BOMO MORALI DAVKOPLAČEVALCI PLAČATI,KER SE JIM OBLAST ZELO HITRO ODDALJUJE