Slovenija

Končuje se vremensko pestra pomlad. Kaj nam prinaša poletje?

Ljubljana, 31. 05. 2018 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z današnjim dnem se končuje meteorološka pomlad, ki je bila vremensko zelo pestra. Marec je bil še povsem zimski, sledil mu je rekordno topel april. Tudi maj se bo uvrstil med najtoplejše v zgodovini meritev. Pregreto ozračje so pogosto ohladile plohe in nevihte, neredke med njimi so bile tudi močnejše z nalivi in točo. Kaj pa nam prinaša poletje?

Vreme v Evropi krojijo vremenotvorna središča. To so večinoma stalna območja visokega ali nizkega zračnega tlaka, ki močno vplivajo na vremenske vzorce v določenem delu leta. Zaradi pomika polarne fronte v višje geografske širine postaja vpliv islandskega ciklona in spremljajočih front ob koncu pomladi in v začetku poletja vse manjši, krepi pa se vpliv azorskega anticiklona.

Azorski anticiklon je območje stabilnega vremena z visokimi temperaturami, ki se nahaja v bližini Azorskega otočja. Od tu se razširi nad južno Evropo in Sredozemlje. Njegov vpliv občasno občutimo tudi v srednji Evropi. Azorski anticiklon na vreme pri nas običajno vpliva nekaj dni, lahko pa je tudi veliko bolj vztrajen in se na istem območju zadržuje več tednov.

Spomnimo se samo lanskega poletja, ki je bilo eno izmed najtoplejših v zgodovini meritev. Imeli smo več vročinskih valov. Najizrazitejši nas je zajel ob koncu julija in v začetku avgusta, ko smo se marsikje močno približali dosedanjim temperaturnim rekordom. V Ljubljani je bilo vročih kar 42 dni, povprečna najvišja dnevna temperatura pa je znašala dobrih 29 stopinj Celzija. Povprečno poletje v zadnjih sto letih ima sicer le 13 vročih dni in povprečno dnevno temperaturo zraka okoli 25 stopinj Celzija.

Lansko poletje je bilo med najtoplejšimi doslej.
Lansko poletje je bilo med najtoplejšimi doslej. FOTO: iStock

Povsem drugačno poletje imamo, ko se nad nami zadržujejo višinski cikloni s precej hladnejšim zrakom kot v azorskem anticiklonu. Za deževno in hladno vreme v času poletnega dopusta se pogosto lahko zahvalimo prav višinskemu ciklonu. Ker je ta zračni vrtinec izločen iz zahodnega zračnega toka, lahko dalj časa vpliva na vreme pri nas. Takšno poletje je bilo nazadnje leta 2014, ko je pogosto deževalo, imeli pa smo le en vročinski val. Tudi na območju Jadranskega morja in Balkana je bilo poletje pred štirimi leti neobičajno deževno, druga polovica hladna. Bolj pogosto kot zadnja leta so višinski cikloni poletno vreme krojili v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Poletje 2014 so zaznamovale pogoste padavine. V Ljubljani je deževalo vsak drugi dan.
Poletje 2014 so zaznamovale pogoste padavine. V Ljubljani je deževalo vsak drugi dan. FOTO: iStock

Kakšna je napoved za letošnje poletje?

Po projekcijah večine meteoroloških centrov, ki se ukvarjajo s sezonskimi napovedmi, se srednji Evropi in Balkanu obeta nekoliko nadpovprečno toplo poletje. Pričakovano odstopanje od dolgoletnega povprečja je okoli pol stopinje Celzija. Na podlagi sezonske napovedi seveda ne moremo sklepati, kakšno bo vreme v času našega dopusta. Znotraj daljšega obdobja lahko namreč pride do velikih odklonov, od vročinskih valov do hladnejših in bolj deževnih obdobij.

Kako bo s padavinami?

Lansko poletje je zaznamovala suša, ki se je začela že v spomladanskih mesecih, visoke temperature in pomanjkanje padavin pa so kasneje razmere še poslabšale. Za razliko od lani smo letos v vegetacijsko sezono, ki se je začela prvega aprila, vstopili z dobro vodno zalogo. Tudi v maju je pogosto deževalo. Na zadnji dan meteorološke pomladi je torej namočenost tal v večjem delu države dobra, glede na napovedi pa se nam izrazitejše suše ni treba bati niti poleti, saj lahko junija, julija in avgusta pričakujemo povprečno oziroma le nekoliko podpovprečno količino padavin.

Lansko poletje so zaznamovale visoke temperature in suša.
Lansko poletje so zaznamovale visoke temperature in suša. FOTO: iStock

Torej, če sledimo sezonskim napovedim, se nam obeta dokaj normalno poletje brez daljših in izrazitejših vročinskih valov. Bolj stabilno vreme pod vplivom azorskega anticiklona lahko pričakujemo v drugi polovici poletja, medtem ko bomo junija še pod vplivom hladnih višinskih jeder in zelo spremenljivega vremena.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Think Pink
01. 06. 2018 08.38
+0
Tem dolgoročnim napovedim ni za verjet, saj še za tri dni naprej ne napovejo točno
bekson74
31. 05. 2018 21.44
-2
tale marela je pa čedalje bolj afnasta..
tedoVV2HCmedo
31. 05. 2018 18.34
+4
Ker sta bila april in maj zelo vroča, bo morda poletje bolj hladno.
mejacrnikal
31. 05. 2018 18.37
+6
ne nujno,lahko pa da se bo poletje prej zakljucilo
diocles
31. 05. 2018 18.17
+5
te "nevihte in plohe" vsak dan so res podn, še posebej ker v praksi pomenijo da tudi dežuje cel popoldan in je mraz
brezveze13
31. 05. 2018 17.54
+18
ja čisto vse sem razumel vse jasno za dežjem v glavnem posije sonce in obratno vmes je pa noč
User974866
31. 05. 2018 17.48
-7
poscano zofko
Kvagleas
31. 05. 2018 17.43
+5
Nevihte vsak k....dan
murate
31. 05. 2018 17.39
+33
upam ,da nam poletje prinese pametno vlado in dober parlament
WHITEY
31. 05. 2018 18.24
+15