Slovenija

Dvojezične table še vedno razlog za trenja

Celovec, 26. 08. 2009 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko so že dolgo časa znani spori okoli dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem, se zdaj avstrijski politik zavzema za tovrstne table v Sloveniji – vse to v imenu Staroavstrijcev.

Na vprašanje, zakaj Slovenija ni odločnejša glede dvojezičnih krajevnih napisov, ali se boji, da bi Avstrija pritisnila na Slovenijo glede Hrvaške, je Pahor odločno zatrdil, da Ljubljana teh vprašanj ne povezuje s Hrvaško, niti jih ne želi povezovati. "Od prijateljske države pričakujem razumevanje za naše interese," je glede slovensko-hrvaškega spora glede meje še dejal Pahor.

Potem ko se je slovenski premier Borut Pahor srečal z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom na Brdu pri Kranju, je dejal, da je uresničevanje 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP) obveza Avstrije. Po Pahorjevem mnenju je pravica in dolžnost Slovenije, da to zahteva.

Vprašanje ADP po Pahorjevih besedah ni avstrijska notranja zadeva in je eno od odprtih vprašanj med državama. Faymann je ob tem zagotovil, da Avstrija želi v reševanje tega vprašanja vključiti vse na avstrijskem Koroškem. Meni, da je za vprašanje dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem treba najti politično rešitev.

Na srečanje Pahor–Faymann se je že odzval poslanec SDS Miro Petek, ki meni, da Pahor ni izpolnil pričakovanj slovenske javnosti. Iskanje politične rešitve za vprašanje dvojezične topografije po njegovo ni potrebna, saj že "obstaja pravna rešitev ter ducat in pol ustavnih odločb, le da Republika Avstrija tega ne spoštuje“. "V deželi Koroški pa so politične razmere že desetletja takšne – in ne kaže, da bo kmalu boljše – da bo težko najti politično rešitev, še posebej, če si zanjo tudi na Dunaju premalo prizadevajo ali pa so tudi sami žrtev političnih razmer v deželi Koroški“ meni Petek.

Z avstrijskim kanclerjem se je sicer srečal tudi predsednik republike Danilo Türk. Delil je podobno mnenje kot Pahor, saj je poudaril, da je problem dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem stvar uresničevanja ADP in uresničevanja odločb avstrijskega ustavnega sodišča. Türk je dodal, da odločnost pri izvrševanju odločb pomaga tudi pri ustvarjanju potrebnih političnih pogojev zanje.

Tudi Avstrijce skrbi njihova manjšina

Kot je dejal Pahor, je Slovenija naslednica ADP in je dolžna skrbeti za svojo manjšino. Očitno pa skrb za manjšino s Pahorjem deli tudi evropski poslanec FPÖ in član KDH Andreas Mölzer. Ta je ob obisku Faymanna v Sloveniji kanclerja pozval, naj se pri svojem slovenskem kolegu Pahorju zavzame "za konec diskriminacije ostanka manjšine nemških Staroavstrijcev." Odnos Slovenije do Staroavstrijcev namreč "ni vreden evropskega standarda", trdi avstrijski poslanec v Evropskem parlamentu.

Tabla in tablica
Tabla in tablica FOTO: POP TV

Mölzer je poleg tega še pozival, da bi bil že čas, da bi v Sloveniji spet začeli uporabljati stara nemška krajevna imena. "Ljubljana, Maribor, Celje in Ptuj so namreč pred sto leti imeli še nemško večino," je prepričan poslanec FPÖ in član KHD.

Član KHD Andreas Mölzer se zavzema za dvojezične table v Sloveniji.
Član KHD Andreas Mölzer se zavzema za dvojezične table v Sloveniji. FOTO: Reuters

Te Mölzerjeve izjave po mnenju politične sekretarke narodnega sveta koroških Slovencev Angelike Mlinar kažejo, da poskuša koroški Heimatdienst (KHD) asimilacijo slovenskega naroda razširiti na slovensko državo. Po njenih besedah je ravno to tudi razlog, da KHD sodeluje v t. i. konsenzni skupini skupaj z Zvezo slovenskih organizacij (ZSO) in Skupnostjo koroških Slovencev (SKS).

Ne nazadnje KHD tudi s sodelovanjem v konsenzni skupini ne gre za uveljavitev odločb avstrijskega ustavnega sodišča o dvojezičnih krajevnih tablah. Feldner se namreč "javno hvali, da mu je uspelo v konsenzni skupini močno zmanjšati število dodatnih dvojezičnih napisov", je opozorila politična sekretarka NSKS Mlinarjeva.

Trenja na avstrijski strani

Sicer je avstrijski kancler s svojimi današnjimi izjavami vzbudil razburjenje med strankami v Avstriji. Faymann je potrdil, da naj bi rešitev za dvojezične krajevne table na avstrijskem Koroškem iskali z vključitvijo vseh strank, ki so v koroškem deželnem zboru, vendar pa je dal  vedeti, da bi ureditev bila mogoča tudi brez BZÖ, ki sicer nasprotuje vsakršni postavitvi novih dvojezičnih krajevnih napisov. "Večina je pač večina," je dejal Faymann. Ureditev bi potemtakem lahko podprli socialdemokrati (SPÖ), ÖVP in Zeleni, ki imajo v deželnem zboru avstrijske Koroške pičlo večino.

Faymann se je na Brdu pri Kranju srečal z Borutom Pahorjem, kjer sta govorila tudi o problematiki dvojezičnih tabel. V Avstriji pa medtem odmevajo Faymannove izjave, ki jih je v zvezi z omenjenimi tablami dal za tamkajšnje medije.
Faymann se je na Brdu pri Kranju srečal z Borutom Pahorjem, kjer sta govorila tudi o problematiki dvojezičnih tabel. V Avstriji pa medtem odmevajo Faymannove izjave, ki jih je v zvezi z omenjenimi tablami dal za tamkajšnje medije. FOTO: Reuters

A predsednik koroške ÖVP Josef Martinz je dejal, da se zavzema za ureditev na osnovi dogovora iz leta 2006 med takratnim avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom in koroškim deželnim glavarjem Jörgom Haiderjem. Ta je predvideval 141 naselij z dvojezičnimi krajevnimi oznakami. "Tedaj zgodovinska priložnost ni bila izkoriščena, sedaj pa žal doživljamo veliko nazadovanje," je menil Martinz in dejal, da rešitve ni mogoče doseči brez vključitve BZÖ. Obenem je pozval Faymanna, naj začne nova pogajanja.

Ostre kritike je bil Faymann zaradi svoje današnje pobude deležen tudi s strani BZÖ. Vodja poslanske skupine BZÖ v deželnem zboru avstrijske Koroške Kurt Scheuch je menil, da novih dvojezičnih krajevnih tabel ne more biti brez predhodnega ugotavljanja številčnosti slovenske manjšine. "Če pa Faymann misli, da krajevne table lahko izsili brez BZÖ, potem se ne zaveda politične resničnosti na Koroškem," je še ocenil Scheuch.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
27. 08. 2009 08.59
vabriga: te probleme nima Slovenija ampak Austrija.Ona je tista,ki mora izpolnjevati 7 člen ADP.Vem na kaj namigiješ,vendar,še vedno je Slovenija članica EU,hrvaška pa NE.
jani666
27. 08. 2009 08.52
Slovenija naj toži Avstrijo na Evropskem sodišču, zakaj jih ne ?
dr.shkrampla
27. 08. 2009 07.58
Ma briga me, kaj se blede nekmu x naziju. Dejstvo je, da Avstrija ne spoštuje ADP in treba je rečt DOST in nemudoma ukrepat.
vabriga
27. 08. 2009 07.06
Kako se zove zemlja sa kojom Slovenija nema problema. Sada slijede sukobi među Slovencima . Strašno jadno.
revolver
26. 08. 2009 22.59
ja in potem lahko mi mirno zahtevamo napise za ozemlje bivse karantanije. sej so samu eni neumni politiki( vrjetno gayi) se ne splaca sekirat
Alia Evans
26. 08. 2009 20.39
pa kerga briga kaj je na tabli napisan...zarad mene je gor lahk tud murko
bigboyy
26. 08. 2009 20.12
faymann pravi, da pravna rešitev ni dobra in da je treba najti politično. Rešitev je ena sama in reče se ji PRAVIČNOST
darvil
26. 08. 2009 19.54
res je še pred stotimi leti je v številnih naših mestih živelo večinsko nemško prebivalstvo,vendar je bilo prebivalstvo neavtohtono .v tistem času je velika večina slovencev jemala nemško državljanstvo ,masovno so si spreminjali imena in priimke. Malo številni pošteni ,zavedni in pravi slovenci se niso dali ,so še redke žive priče teh dejanj. kljub temu se more avstrijski minister zavedati da je to bila naš zemlla slovenska.
unja1m
26. 08. 2009 19.14
en cajt table,en cajt korita in to v nedogled
poseidon 1
26. 08. 2009 17.39
kje je moj komentar ,kaj se ga ne upaš objavit
bibi266
26. 08. 2009 17.33
a bo na kozarcih pisalo PIVO-ALI GESSER--
vinadap
26. 08. 2009 17.12
ovca_1988 - mi se pogovarjamo o današnji avstrijski Koroški,sicer je pa tisto kar sem napisal drži. Preverjeno.
bigboyy
26. 08. 2009 17.03
koroška je bila slovensko ozemlje s slovenskim življem, ki pa je na žalost spet zaradi politikov v ljubljani,ki niso bili sposobni poslati ene čete vojakov v celovec, po prvi svet. vojni pripadlo po plebiscitu avstriji. to, kar jih obvezuje državna pogodba je malenkost, ki so jo nam dolžni.po drugi svet.vojni naj bi prišlo do delitve in zasedbe avstrije s strani zaveznikov, kot se je zgodilo v nemčiji. in zakaj ni prišlo do zasedbe?? zato, ker so trdili da itak nimajo nič s hitlerjem in nacizmom, da so nedolžni itd ter se pri tem sklicevali na odpor proti naciznu, ki so ga vodili slovenci na koroškem! in samo zaradi tega ni prišlo do okupacije, ker so imeli partizane - koroške slovence!! to kar delajo s slovensko manjšino na koroškem je sramota!!kako to, da ima hrvaška manjšina! v avstriji (burgenland)vse lepo urejeno - dvojezične šole, napise itd. ali res lahko vsak serje po nas slovencih??? pa poglejte avstrijsko manjšino v italiji južnatirolska.prideš v bolzano (bozen) in se sporazumevaš v nemščini kot sredi dunaja. sramota za vse naše bivše in bodoče politike, ki ne bodo ustrezno ukrepali.
bigboyy
26. 08. 2009 16.53
avstrijci se za svojo državo po 2.svet.vojni sam nam zahvaljo oz. koroškim slovencem-partizanom.
ovca_1988
26. 08. 2009 16.49
vinadap 26.08.2009, 16:03 6 Naj si ta gospod Molzer enkrat za vedno zapomni,da današnja avstrijska Koroška nikoli v daljni zgodovini ni bila nemška,še manj pa avstrijska. Kraljestvo Karantanija ( regnum Carentano ) za časa Arnulfa Koroškega ( po letu 876 )vojvode,kralja in cesarja. Naziv " kraljestvo" priča o lastni državnosti,kateri temelj je bilo staro rodovno pravo slovenske Karantanije. Karantanija ni segala na območje današnje Slovenije. Na območju današnje Slovenje je bila prva državna tvorba slovanska karniola o keteri je zelo malo podatkov. Nekateri so v dvomih, če to ni bila samo ime pokrajine. Karantanija nima s Slovensci nič skupnega. V času nastajanja naroden zavesti so slovenski izobraženci karabtanijo vzeli kot prvo državo slovencev, čeprav to ni bila. Karantanija je bila prva slovanska državna tvorba na območju Vzhodnih Alp.
enadiaspora
26. 08. 2009 16.31
Posebno pogrešam g. Zmaga J. ob vsakem takšnem dogodku,da jim razloži marsikaj,kar je tu že napisano. Po moje,bi sosedje imeli bolj spravni in medeni govor. Drugače pa( Hej brigade) komad še znamo zapet.
Geypi
26. 08. 2009 16.15
jz ne vem zakaj ste taki a je tak težko dat une dvojezične al se mormo spet kregat kako smo slovenci in vi niste....
Smrekar1
26. 08. 2009 16.04
No, pa so našli novega Haiderja. Populisti so zmerom na istem nivoju, glup folk jih pa voli.
vinadap
26. 08. 2009 16.03
Naj si ta gospod Molzer enkrat za vedno zapomni,da današnja avstrijska Koroška nikoli v daljni zgodovini ni bila nemška,še manj pa avstrijska. Kraljestvo Karantanija ( regnum Carentano ) za časa Arnulfa Koroškega ( po letu 876 )vojvode,kralja in cesarja. Naziv " kraljestvo" priča o lastni državnosti,kateri temelj je bilo staro rodovno pravo slovenske Karantanije.
coyoteugly82@gmail.com
26. 08. 2009 15.56
@temacni: Kje lahko preberemo kaj o tem, da Slovenija ni obsodila stalinjizma? Prosim za link.