Slovenija

Konec tedna bo gneča, prihajajo informativni dnevi

Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica/Kranj, 14. 02. 2013 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mestna središča po Sloveniji bodo konec tedna okupirale gruče mladih, ki so željni znanja. V Ljubljani pričakujejo 12.000 mladih, v Mariboru pa 6.000. Prosimo, bodite potrpežljivi in razumevajoči, državljane prosijo predstavniki študentov.

Mestna središča bodo v petek in soboto polna vedoželjnih mladih. V Ljubljani na informativnih dnevih pričakujejo 12.000, v Mariboru pa okoli 6.000 dijakov.
Mestna središča bodo v petek in soboto polna vedoželjnih mladih. V Ljubljani na informativnih dnevih pričakujejo 12.000, v Mariboru pa okoli 6.000 dijakov. FOTO: Thinkstock
Predstavniki študentskih organizacij državljane prosijo, naj bodo v petek dopoldne potrpežljivi in razumevajoči do mladih.
Jutri bodo Ljubljano, Maribor, Kranj, Koper in Novo Gorico znova okupirale gruče mladih, ki so željni znanja. Tako kot že leta prej bodo tudi letos potekali informativni dnevi, na katerih bodo prihodnjim dijakom in študentom predstavniki fakultet in srednjih šol posredovali koristne informacije o možnostih nadaljevanja izobraževalne poti na srednjih šolah, gimnazijah, fakultetah, višjih strokovnih šolah ter drugih visokošolskih zavodih. Predstavniki študentov in dijakov mlade opozarjajo na to, naj se pozanimajo o vsebini programov in preverijo, kakšne so njihove zaposlitvene možnosti po opravljenem šolanju.

Dijakom bodo na stojnicah delili informativna gradiva.
Dijakom bodo na stojnicah delili informativna gradiva. FOTO: Sani Karič

V Ljubljano bo priromalo 12.000 mladih

Največjo gnečo je pričakovati v slovenski prestolnici, kjer pričakujejo okoli 12.000 dijakov. Ker se bodo mnogi pripeljali z vlakom, so iz Slovenskih železnic sporočili, da so dodatno okrepili vozni red. "Vlaki, ki vozijo v univerzitetna ter srednješolska središča, bodo vozili z dodatnimi vagoni in garniturami," pravijo. V petek bosta v Ljubljano peljala tudi dva izredna vlaka. Izredni vlak bo iz Celja odpeljal ob 7.10, v Ljubljano pa bo prispel ob 8.31, izredni vlak iz Litije pa bo odpeljal ob 7.50 in v Ljubljano pripeljal ob 8.20. Največji naval je tako pričakovati na glavni železniški in avtobusni postaji med 8. in 10. uro.

ŠOS svetuje, naj se mladi pri izbiri študija odločajo na podlagi vsebin programov ter preverjenih informacij o želenem izobraževanju, a naj informacije poiščejo tudi po drugih kanalih. Predvsem pa naj prihodnji študenti izberejo tisto področje, ki jih zanima in se v njem lahko vidijo tudi čez deset let ali več.

Na najbolj obleganih lokacijah bodo med informativnimi dnevi na voljo tudi študentje informatorji, na vprašanja zmedenih dijakov pa bodo odgovarjali na brezplačni telefonski številki 080 98 67. Lahko se oglasijo tudi v študentski hiši SRCe na Židovski stezi 6, ki bo v petek odprta od 8. do 18. ure, v soboto pa od 8. do 13. ure. Kot je še pojasnil Rok Likovič, predsednik ŠOU v Ljubljani, so dijaki v preteklih dneh že prejeli brošuro Info dnevi 2013, v kateri so koristne informacije o visokošolskih zavodih v Ljubljani, opisi poti do njih, kontaktne številke in naslovi, na katerih bodo dijaki dobili vse informacije o informativnih dnevih. V brošuri lahko najdejo tudi zemljevid s shemo avtobusnih linij mestnega potniškega prometa.

Shema mestnih avtobusov do fakultet
Shema mestnih avtobusov do fakultet FOTO: Ljubljanski potniški promet

Mladim bodo pomagali tudi delavci Ljubljanskega potniškega prometa, ki jih bodo pričakali na Bavarskem dvoru. Za lažjo orientacijo bodo delili sheme linij, na prikazovalnikih nad vozniki pa bodo oglaševani izstopi za posamezne izobraževalne institucije. Novost za mlade je tudi aplikacija "Načrtovanje z Google zemljevidi".

Shema mestnih avtobusov do srednjih šol in gimnazij
Shema mestnih avtobusov do srednjih šol in gimnazij FOTO: Ljubljanski potniški promet

V Mariboru letos skromneje

V Mariboru na informativnih dnevih pričakujejo okoli 6000 mladih. Zaradi varčevalnih ukrepov oziroma sprememb sistema študentskega dela in manjšega dotoka denarja iz naslova koncesijskih dajatev bodo morali v ŠOU v Mariboru do nadaljnjega ukiniti določene projekte, pravijo. Na žalost so med temi tudi informativni dnevi. "Ker ob začetku študijskega leta tradicionalno že pripravljamo projekt "Dostop", kjer z obsežno akcijo novim študentom razdelimo preko 7000 informativnih map z vsebino o študentskem življenju in napotkih, smo se s težkim srcem odločili, da slednjega obdržimo, dejavnosti ob informativnih dnevih pa do nadaljnjega izpustimo," so zapisali. Med informativnimi dnevi bodo kljub pomanjkanju sredstev mladim na voljo na svojem sedežu tako v petek kot tudi v soboto, dijaki pa se lahko nanje obrnejo tudi prek elektronske pošte info@soum.si ali brezplačne telefonske številke 080 17686.

Vedoželjnim dijakom, ki želijo študirati na Primorskem, so v tamkajšnji študentski organizaciji ŠOUP poleg koristnih informacij ponudili tudi brezplačen avtobusni prevoz. Fakultete Univerze na Primorskem bodo postregle s podrobnimi informacijami o možnostih nadaljnjega šolanja.

Tudi Univerza v Novi Gorici bo v petek in soboto prihodnjim študentom predstavila študijske programe 1. in 2. stopnje svojih štirih fakultet in dveh visokih šol. Informativni dnevi bodo potekali tudi na Fakulteti za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu ter ljubljanski teološki fakulteti ter v katoliških srednjih šolah.

Predstavniki dijakov pravijo, da je pomembno preveriti, kakšna znanja izbira študija prinaša in kako se jih lahko izkoristi na trgu dela. Svetujejo, naj dijaki posebno pozornost namenijo vsebini programov in uradne podatke naj dopolnijo z izkušnjami študentov. To po besedah predsednika DOS Alena Hliša velja tudi za osnovnošolce.
Policija: Vozniki, pazite na osnovnošolce in dijake!

Policisti opozarjajo voznike, naj v petek in soboto pazijo na osnovnošolce in dijake, ki bodo preplavili slovenska mesta. "Prilagodite hitrost razmeram na cesti, dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise ter vozite strpno!" pravijo in opozarjajo tudi na povečan promet v okolicah srednjih šol in fakultet. Vsem udeležencem informativnih dni svetujejo, naj se na pot odpravijo pravočasno, parkirajo pa naj na urejenih parkiriščih v širši okolici srednjih šol.

Dijaki
Dijaki FOTO: POP TV

Iz leta v leto manj razpisanih mest

Potem ko smo že lani poročali o manjšem številu razpisanih mest na fakultetah, se trend očitno nadaljuje. Medtem ko je za prihodnje šolsko leto skupno število vpisnih mest v srednjih šolah višje kot lani (22.759), je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport znižalo število vpisnih mest na skoraj vseh študijskih področjih, najbolj v družboslovju in humanistiki – za petino. Za redni in izredni študij je v letu 2013/14 tako na voljo 25.173 vpisnih mest, kar je za 2063 manj kot v tekočem letu. Za študente višjih strokovnih šol je v prihodnjem študijskem letu razpisanih 14.312 vpisnih mest.

Rektorja ljubljanske in mariborske univerze Stanislav Pejovnik in Danijel Rebolj sta ob tem opozorila, da je vlada s spremembami vpisnih mest v dodiplomske študijske programe za leto 2013/14 ravnala nezakonito in posegla v ustavno zagotovljeno avtonomijo univerz. Kot navajata, vlada daje soglasje k vsebini razpisa, nima pa je pristojnosti spreminjati.

Knjižica Informativni dnevi 2013
Shema mestnih avtobusov do srednjih šol in gimnazij
Shema mestnih avtobusov do fakultet
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Entropy
14. 02. 2013 15.58
-2
Še en dan je minil v katerem nisem rabil enačb,geometrije.................... KAJ ŠOLA RES UČI OTROKE? 1.RESNICA PRIHAJA OD AVTORITETE 2.INTELEGENCA JE SPOSOBNOST DA SI ZAPOMNEŠ IN PONOVIŠ 3.TOČEN SPOMIN IN PONAVLJANJE STA NAGRAJENA 4.NEPOSLUŠNOST ALI NEUBOGLJIVOST JE KAZNOVANA 5.BODI POSLUŠEN IN UBOGLJIV:INTELEKTUALNO IN SOCIALNO
MK02
14. 02. 2013 12.38
-4
Spet se bo en kup otrok vpisovali v neke šole samo zaradi tistega papirja, potem se pa bodo čudili ko jih nihče nebo niti hotel povohati ko bodo končali šolanje.
mina1980
14. 02. 2013 12.51
+3
Dragi MK02.....očitno se tudi ti, ko večina "slovenskih genijev", ne zavedaš, da imajo ti znanja željni posamezniki poleg ničvrednega papirja, katerega bodo dobili po končanem dodiplomskem (morda tudi več) šolanju, oh in sploh vreden papir o zaključku srednješolskega izobraževanja. Tako, da ni panike...suma sumarum - navsezadnje se bodo pač pustili ovohavat s srednješolskim spričevalom. Upam pa, da v življenju res ne koristiš prav nobene usluge, ki ti jo ponuja napredek in razvoj, ki temelji na talentiranih, izučenih posameznikih...like zdravstvo, napredne tehnologije itd., itd. Vedi pa, da v trenutni krizi ni prostih delovnih mest za nobene...tudi tiste s končano osnovnošolsko izobrazbo, katerim je minimalna plača, fizičarjenje pač vrhunec kariere. Vsem preostalim ambicioznežem pa ostane vsaj upanje za boljše delovno mesto, saj je za napredovanje, kariero na žalost predpogoj tudi izobrazbena kvalifikacija.
terra luna
14. 02. 2013 12.32
-7
otroc v šolanju ni perspektive
aezakmi1
14. 02. 2013 12.17
-8
kdo se bo te učil nepomembne stvari brez veze ta šola raje doma na socialki
GTR
14. 02. 2013 12.08
+12
Bodoči študentje, pejte vsi na FDV! FDVjevc je predsednik Slovenije. FDVjevc je premier. Pa naj še reče kdo, da se tam ne nauči nič...
decjun
14. 02. 2013 12.45
+5
Če si poslanec SDS niti srednje šole ne potrebuješ. Diploma FDV je nad standart