Slovenija

Kongresnik Hastert na obisku v Sloveniji

Bled/Ljubljana, 07. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na dvodnevni obisk v Slovenijo je prispel predsednik predstavniškega doma kongresa ZDA Dennis Hastert, ki se je na Bledu srečal s predsednikom DZ Borutom Pahorjem. Govorila sta predvsem o dvostranskih odnosih med državama.

Hastert je današnjo razpravo ocenil kot zelo produktivno
Hastert je današnjo razpravo ocenil kot zelo produktivno FOTO: Reuters

Po koncu pogovorov je Pahor izjavil, da je sporočilo današnjega obiska to, da prijateljstvo in zavezništvo med državama še ne pomeni, da državi v nekaterih stvareh ne bi smeli imeti različnih stališč. Pri tem pa je zelo pomembno, da se to razliko v stališčih spoštuje in upošteva ter se jo šteje kot nekaj, kar sodi med toleranco med prijatelji in zavezniki, je še dodal Pahor.

Pahor je poudaril, da je Slovenija lahko upravičeno zadovoljna, ker v tako kratkem času po odločitvi za samostojnost dobiva v goste tako pomembne ljudi, kot sta dva ameriška predsednika in tudi predsednik predstavniškega doma kongresa ZDA. To kaže na to, da si Washington želi, kljub temu da je Slovenija majhna država, na enakovredni zasnovi in spoštovanju uveljavljati prijateljstvo in zavezništvo s Slovenijo, je bil prepričan Pahor. Hastert je ob tem poudaril, da je ne glede na velikost države pomembno, da so države med seboj prijateljsko razpoložene, zato se je Sloveniji tudi zahvalil za njeno prijateljstvo z ZDA.

Hastert, ki je današnjo razpravo ocenil kot zelo produktivno, je Sloveniji tudi čestital za skorajšnji vstop v EU in zvezo Nato, saj je prepričan, da je za države dandanes zelo pomembno, da ne ostajajo izolirane, pač pa da se vključujejo v dogajanja v svetu.

Pahor in Hastert sta se v pogovoru dotaknila tudi dogodkov v Iraku, 16 resolucij, ki so jih Združeni narodi sprejeli na to temo, in pomena tragičnega 11. septembra za Američane. Hastert je poudaril, da je takšne dogodke, kot je bil teroristični napad na ZDA leta 2001, v katerem je v le nekaj urah umrlo 3000 ljudi, potrebno preprečiti, za kar pa so potrebni prijatelji in zavezniki. Po dogodkih v Afganistanu smo bili mnenja, da Irak ni nekaj, o čemer je potrebno razpravljati, ampak je potrebno ukrepati, kar smo v upanju na podporo čim več držav po svetu tudi storili, je dejal Hastert. Pahor pa je glede razmer v Iraku izrazil željo, da bi države v Varnostnem svetu ZN čimprej dosegle konsenz glede enotnega posega mednarodne skupnosti za dokončno stabilizacijo in demokratizacijo Iraka po koncu vojne.

Hastert bo obiskal tudi Francijo in Nemčijo

V ponedeljek se bo visoki gost predvidoma srečal še s predsednikom države Janezom Drnovškom, premierom Antonom Ropom in zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom. Gre za prvi obisk kakega predsednika ameriškega predstavniškega doma v Sloveniji.

Republikanec Hastert (iz zvezne države Illinois) prihaja v Slovenijo v okviru krajše turneje po Evropi, med katero ima na programu tudi obisk v Franciji in Nemčiji. V Franciji se bo med drugim udeležil srečanja predsednikov parlamentov sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in Rusije (G-8). Pahor se je s Hastertom že srečal 10. junija letos v Washingtonu, ko je z delegacijo obiskal ZDA.

Tako kot junija bo večina pogovorov med dvodnevnim obiskom predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa povezana z zavezništvom v zvezi Nato ter z dolžnostmi in odgovornostjo, ki jih Slovenija prevzema s članstvom,. Predsednik DZ je še spomnil, da je Hasterta junija zelo zanimal odnos Slovenije do razvoja v regiji in možnosti za miren in demokratičen razvoj.

Na obisku tudi strokovnjaka za mediacijo

Na obisk v Slovenijo bosta prispela zvezna sodnica in mediatorka v Washingtonu (Associate Judge of the Superior Court of Columbia) Nan R. Shuker in direktor službe za alternativno reševanje sporov (The Multy-door Court) in mediator David Michael. Gosta bosta do sobote sodelovala na izobraževanju za mediatorje, srečala pa se bosta tudi z mediatorji, sodniki in odvetniki po vsej Sloveniji.

Sestala se bosta z ameriškim veleposlanikom v Sloveniji Johnnyjem Youngom in drugimi predstavniki ameriške ambasade ter se udeležila posveta o alternativnem reševanju potrošniških sporov, ki ga organizira Urad RS za varstvo potrošnikov.

V ponedeljek bosta ameriška gosta na Okrožnem sodišču v Novi Gorici predavala odvetnikom in mediatorjem s tistega območja, ki jeseni začenjajo z izvajanjem programov mediacije. V torek pa bosta na osrednjem predavanju v Ljubljani predstavila izkušnjo washingtonskega sodišča, kjer so v veliki meri zmanjšali število sodnih zaostankov.

Sredo bosta Shukerjeva in Michael namenila odvetnikom, saj jim bosta na predavanju spregovorila o posebnostih opravljanja odvetniškega poklica (zlasti zastopanja pred sodiščem) v ZDA: s kakšnimi spori se najpogosteje na sodišču srečujejo, kakšen je njihov način dela, kako so plačani ter kaj jih najbolj zanima. Obrazložila bosta tudi, zakaj ameriški odvetniki v tako velikem številu sodelujejo v postopkih alternativnega reševanja sporov, posebej mediacije, zaključek pa bo namenjen pogovoru o razlikah med ameriškim in slovenskim pravosodnim sistemom, so sporočili z ljubljanskega okrožnega sodišča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja