Slovenija

Konkretne ukrepe bodo razkrili šele po praznikih, a nekaj je že znanih

Ljubljana, 23. 04. 2013 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Politični vrh pospešeno išče protikrizne ukrepe, ki jih mora vlada do 9. maja poslati v Bruselj. Tik pred tem jih bodo tudi razkrili javnosti. A nekaj rešitev je že znanih. Med drugim v igri ostajata dvig DDV in davek na nepremičnine, vlada pa se za sredstvi ozira tudi po davčnih oazah.

Premierka Alenka Bratušek mora nabor protikriznih ukrepov do 9. maja poslati v Bruselj.
Premierka Alenka Bratušek mora nabor protikriznih ukrepov do 9. maja poslati v Bruselj. FOTO: Aljoša Kravanja
O nacionalnem reformnem programu naj bi v četrtek razpravljal celoten parlamentarni vrh, koalicija in opozicija, v petek pa naj bi bil tudi na mizi članov ESS. Koalicija naj bi ukrepe dorekla in predstavila na srečanju, ki naj bi bilo predvidoma 6. maja. Reformni program bo zatem potrdila še vlada in ga predvidoma še maja skupaj s programom stabilnosti poslala v Bruselj.

Vlada se je na današnji nepričakovani seji seznanila z osnutkom nacionalnega reformnega programa 2013–2014, ki ga morajo države članice predložiti Evropski komisiji.

Nacionalni reformni program je v teh časih, ko se je Slovenija znašla v vrtincu špekulacij tujih medijev in finančnih trgov, da bi utegnila biti naslednja članica evrskega območja v vrsti za mednarodno pomoč, skupaj s programom stabilnosti ključen za oblikovanje jasnega sporočila, da je sposobna Slovenija sama rešiti svoje nakopičene težave. 

Vendar pa konkretni ukrepi ostajajo neznanka. Uradno se ve le, da se tičejo reševanja javnofinačnih razmer, reševanja problema bank, privatizacije oz. umika države iz gospodarstva ter zagona gospodarstva in reševanja prezadolženosti podjetij.

Višji DDV, davek na nepremičnine, črpanje denarja iz davčnih oaz ...

Kljub temu, so poročali v oddaji 24UR, je nekaj podrobnosti pricurljalo v javnost. Kot kaže, za zdaj ostaja možnost dviga davka na dodano vrednost (DDV), in sicer za dve odstotni točki, v igri je tudi davek na nepremičnine.

Denar iz davčnih oaz bi vlada prek davkov usmerila nazaj v proračun.
Denar iz davčnih oaz bi vlada prek davkov usmerila nazaj v proračun. FOTO: Thinkstock

Pri polnjenju državne blagajne vlada razmišlja tudi o amnestiji na denar v t. i. davčnih oazah. Torej, vlada razmišlja, da bi denar, ki je v tujini pristal netransparentno, dodatno obdavčili in ga vrnili v državni proračun, so poročali.

Kljub različnim pogledom v koaliciji postaja neizogibna tudi prodaja državnega premoženja. V igri so Telekom, morda Petrol in NKBM. S prodajo bi od kupca terjali, da zadrži vsa delavna mesta, denar od prodaje pa naj bi se stekal v dobra podjetja.

Kot vse kaže, tudi pokojnine ne bodo povsem nedotakljive. Zarezali naj bi predvsem v dodatke, najnižje pokojnine naj bi pustili pri miru. 100 milijonov evrov pa bi vlada privarčevala v javnem sektorju.

O ukrepih za izhod iz krize tudi na vrhu koalicije

Vrh koalicijskih strank se je sinoči pogovarjal o konkretnih ukrepih za reševanje težav naše države, a po sestanku udeleženci teh ukrepov niso želeli razkriti.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je po srečanju pojasnil predsednik DL Gregor Virant, so se pogovarjali o ukrepih za reševanje javnofinačnih razmer, za reševanje problema bank, o ukrepih za privatizacijo oz. umik države iz gospodarstva, pa tudi o ukrepih za zagon gospodarstva in reševanje prezadolženosti podjetij. "Vsi ti ukrepi bodo zapisani v dokumente, zlasti v program reform in program stabilizacije. Ko bodo ti dokumenti na mizi, bodo predstavljeni tudi javnosti, do takrat pa o konkretnih ukrepih ne bomo govorili," je poudaril. Po njegovih besedah se bo "vse to zgodilo v tednu med 6. in 10. majem".

"Lahko povem, da bo v tistem tednu zagotovo v ustavo zapisano fiskalno pravilo in da bo do takrat sprejeta tudi sprememba referendumske ureditve," je dejal in dodal, da je to trden dogovor v koaliciji. "Mislim, da imamo tudi zadostno dvotretjinsko večino, da to spravimo skozi," je poudaril.

Glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo je pojasnil, da je stvar dogovora, ali se bo uveljavilo leta 2015. "Ministrstvo za finance pripravlja konkretne izračune, kaj bi pomenila letnica 2015 ob sedanji formuli, potem se bomo pa vsi skupaj odločili, ali to realiziramo do leta 2015 ali do 2017," je po večurnem sestanku koalicije še dodal Virant.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1005)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
24. 04. 2013 12.07
+6
GLEJTE...PA ALENKA JE REKLA PRED SLABIM MESECEM, da zdaj ko je ona in njeni strici na oblast, PA NI VEČ KRIZE, pa vsi ste veselo ploskali isto velja zdaj, ko je rekla, da ne potrebujemo evropske pomoči po mojem mnenju bi prejšnja vlada na veliko blažji način speljala zadeve zdaj pa je evropa, ki je protikomunistična postala alergična na slovenijo mediji so tudi dosti krivi
Polly ß
24. 04. 2013 11.32
+8
Alenčica ne bo nič prizadeta pri teh ukrepih. Najlažje se je spravljati na RAJO! To, kar pripravljajo je samo slabo za ljudi, ki imamo nizke prejemke. Politike se bo malo dotaknilo, predvsem pa VAS POLITIKE, ko prejemate velike zneske. DAJMO PO SIROMAKU! Ona in Virant pa se prešerno hinavsko smehljata. HURA!
jazbec44
24. 04. 2013 11.08
-3
Edina rešitev te vlade in vseh prihodnjih vlad je,da nemudoma izstopimo iz evro območja in ponovno uvedemo tolar.Vlada bo imela možnost reguliranja tečaja napram ostalim valutam,kar bo prineslo ponoven zagon slovenske industrije in izvoz ter polno zaposlenost ljudi. Evro valuta je zabloda oblastnikov iz Bruslja in bo osiromašla vse južne države evropske unije vključno z nami.S krediti za katere bomo morali nedvomno zaprositi se bomo ustrelili v koleno in zadolžili prihodnje generacije za 100 let.Ko enkrat dobimo pomoč iz evropske centralne banke je konec z našo suverenostjo.Evropska trojka bo odrejala vse od pokojnin naprej.In verjemite ;ne bodo višje.Brez možnosti jih kaznovati na naslednjih volitvah bodo z nami počeli kar se jim bo zahotelo.Brez sentimenta.Si to res želimo?Prihodnjih 100 let živeti kot sužnji? Še je čas.Izstopimo iz evro območja in ostanimo v evropski Uniji.
prouhudababa
24. 04. 2013 11.18
+5
Koliko devalvacij smo dali skozi v stari jugi? Koliko je pomagalo? Z devalvacijo lahko hitro zaideš na področje razprodaje pod ceno, ko na koncu nimaš denarja da bi v tujini kupoval surovine. Zakaj bi nekaterim izvoznikom dajal potuho z nižjim tečajem domače valute - popolnoma isti učinek dosežejo, če znižajo ceno proizvodov. Seveda pa nihče ne more znižati pod proizvodno ceno. Zato so v jugi tudi vsi izvozniki prejemali subvencije, ker zaslužek (pod ceno) preprosto ni zadoščal za nabavo repromaterialov in surovin. Tako se potem spet znajdeš v neki spirali potuh gospodarstvu, ki na enkrat ni več niti malo tržno ampak odvisno od volje politikov in njihovih subvencij.
jazbec44
24. 04. 2013 11.42
-1
Vse drži.Vendar so ljudje zaposleni in lahko preživijo in s svojimi zaslužki lahko kupujejo cenejši domači proizvod.Krog je sklenjen.Poceni država postane mamljiva za evrske turiste in ob pametni davčni vzpodbudi vabljiva za tuje investitorje,kateri ne kupujejo kar v Sloveniji še nosi denar,temveč zgradijo fabriko,prinesejo tehnologijo in zaposlijo slovensko izobraženo in pridno delavno silo. Evro bo pokopal gospodarstvo Irske,Grčije,Italije ,Španije in nas.Bodimo pametni,še je čas.Zakaj niso v evrsko območje vstopile Švedska,Švica,Norveška in Anglija?
zdrava.pamet
24. 04. 2013 11.51
+3
jazbe.ne bluzi, težava je samo da imamo preveliko javno služba za ta 2 miljona...noben tolar ti ne bo pomagal, če bodo še naprej samo cuzali proračun
prouhudababa
24. 04. 2013 12.09
Slovenija ni neka huda turistična destinacija, koneckoncev pa tudi kapacitet nima, da bi preko turizma nevemkaj 'notprinesli', kar bi izgubili s podcenjenim izvozom. Ravno tako nebi prav nič poceni kupovali domače izdelke - zakaj pa se je hodilo na veliko v Trst in Celovec, kjer je bilo vse čudežno ceneje kot doma? Če je tvoja valuta podcenjena in z izvozom prideluješ izgubo, je logično, da boš to izgubo pokrival na domačem trgu, kjer so uvoženi izdelki zaradi tečaja bistveno dražji. Ne, res si ne želim devalvacije!
prpa24
24. 04. 2013 10.57
+0
Zlato pravilo: privatizirana podjetja prodal, najel investicijske kredite in jih prenesel v davčne oaze, kjer podpiram potrošnjo in propagiram kapitalizem, vlagam v zlato.  Kredite pa vrnite vi iz sociale, socialisti, ki ste poceni ali s krajo prišli do zemlje fevdalcev (nacionalizacija,..), na njej na črno z lastnimi rokami zgradili domove (neobdavčeno delo na črno,..), hleve in tovarne.  Spet bo zavladal zlati fevdalni red, kjer bo vsak vedel kdo je gospodar in kdo hlapec, kdo cerkveni dostojanstvenik in kakšna je vloga ovc v družbi. In sonce bo zlato sijalo, ko bo prva prioriteta v proračunu denacionalizacija, plačilo odškodnin za uporabo nacionaliziranega premoženja, druga pomoč RKC in NATO, tretja reševanje bank in posojil velekapitala. Če bo proračun nad mejo zlate črte, bomo zgradili kakšen privatni inštitut za preštevanje mrtvih,.. Vse, da se ukine socialo, ker to smrdi po socializmu kateri omogoča, da se reveži združijo proti gospodi.
zdrava.pamet
24. 04. 2013 11.53
+0
pač nimajo radi komunistvoc, ker poglej si rusijo, kje je pristala...ima največje miljarderje na svetu, pa najbolj obubožan delavski narod na svetu...a tile so tebi vzgled
Damian666
24. 04. 2013 10.52
+8
Davek na nepremičnine ? Le naj, bomo šli na ulice drugače, kot do sedaj!!! Za svojo hišo sem pošteno plačal davke. Prvič pri plači, drugič pri materialu in delu. Ne dovolim, da mi jo obdavčijo še tretjič. Sploh pa so podatki GURS-a oz. popisa tako levi, da je obračun davka na nepremičnine trenutno neizvedljiv.
Kaj_je_res
24. 04. 2013 10.48
+7
Vav, kakšna novica - država z najvišjimi davki na svetu bo povišala davke! Juhu, bravo \"naši\", odlično vodite državo!
mentos12
24. 04. 2013 10.36
+7
Dvig DDV je totalna neumnost v naprej dolgoročno obsojena na propad vsega v Sloveniji.Ljudjem je standard že zdavnaj padel,posledično je manjša potrošnja.Ni dolgo tega sem prebral,da so večji trgovski centri pri nas beležili manjšo prodajo. Pri dvigu DDV se bo vse podražilo (pa že zdaj je hrana draga),tako da bodo ljudje zaradi visokih cen še manj trošili,posledično se bo manj prodajalo,podjetja ne bodo imela dela,sledilo bo zapiranje firm,ljudje na borzo dela,na socialo in krog bo zaključen. Od vlade še nisem slišal da bi denar pobrali od tajkunov,ki so ga v vseh teh letih pokradli in odnesli iz Slovenije.Saj večino denarja ne bomo več videli,ampak nekaj bi ga še dobil nazaj. Potem spisek davčnih utajevalcev je tud dolg,znesek utajenih davkov tud velik.Davek bi moral pri vseh dosledno pobirat,od največjih do najmanjših.Problem je pa tudi da je že sama država največji neplačnik in vse večje firme glih tako.Zato pa so se začele podirati domine,ravno zaradi takih. Potem če bi bili pri nas zmožni zmanjšat javno upravo za recimo 1/3 bi tudi veliko prihranil denarja. Prav tako pri vseh javnih naročilih države,gre 3x več denarja za investicije kot je potrebno,razlika seveda konča v žepih posameznikov,posrednikov ki dobijo posel.Na koncu državi zaradi takih negospodarnosti zmanjka denarja za ostalo financiranje. Pri vseh neumnostih ki jih država počne,oziroma bolje rečeno jih vlada NE DELA,smo v krizi,čeprav ne bi blo treba.Če bi vlada se lotila vseh teh ukrepov pa še kakšnega zraven,se sedaj ne bi pogovarjal o krizi,standard ljudi bi bil večji.
trapo
24. 04. 2013 10.50
-3
No pri JU se ravno ne bi strinjal s teboj. Kaj bi po tvoje morali imeti še daljše čakalne vrste v bolnicah ker bi bilo manj zdravnikov in ostalega medicinskega osebja. Tu je tudi šolstvo - če se manjša bo manj izobraženih ljudi - tako v gospodarstvu kot negospodarstvu in spet ni mogoče konkurirati ostalim državam. Varčevanje pri varnosti - meni ne odgovarja da bi me ustavljali na cesti poleg pa bi stal policaj z avtomatom v roki ker bi pričakoval barabe v vozilu, pa tudi ponoči še upam hoditi okoli brez bojazni da me nekdo napade zaradi "dobre volje". Z ostalim se pa popolnoma strinjam. Potrebno je pobrati tistim ki so vzeli v podjetjih - posledično nam vsem, sedaj pa živijo lepo in se ne sekirajo za vse križe in težave te naše države.
Adolph
24. 04. 2013 10.36
Vsi ti mlacni ukrepi ne bojo pomagali niti republiki niti svetovnim financam . .. .. dokler se ne bo zacelo zelezno sparat, Vas ne bo nihce vzel za resno . .. .. ..
želo
24. 04. 2013 10.16
+9
Ker so me že skenclali bom napisal v lepši obliki. Konkretno naj gre ta vlada tja kamor sonce ne posije in s tem bodo naredili največ za Slovenijo.
daf3
24. 04. 2013 10.22
+2
antonino
24. 04. 2013 10.12
+4
Dolenjc3 Bravo, slovenski politiki! Bravo politične garniture od 1990 do danes! Iz slabega na slabše, malo kasneje pa še bolj slabo. Vse bo pocrkalo, še nekaj zadnjih zdravih podjetij bo šlo v maloro zaradi vaših bistroumnih ukrepov, ljudem pa se bodo zaplenile hiše zaradi nekaj 100 € komunalnih ali elektro dolgov.. No, ko bo narod začel crkavat od lakote, bodo pa padale glave, prdvsem vaše in vaših prijateljev, kapitalističnih podgan, kot leta 1917 v Rusiji v sloveniji se to ne bo nikoli zgodilo - tega se oblastniki dobro zavedajo ( kaj se je zgodilo v mb - nič, kangler je odstopil iz javnosti, vse niti občine pa obvladuje naprej - kaj pa lahko naredi nov župan z starim,kanglerjevim svetom - ne bodite naivni ). Ne vem pa, kaj se vsi razburjate - a jih niste volili. Kaj ste pa mislili, da vam bo dal vaš janez ali pa zoki - vladata tako ali tako tadva
papino
24. 04. 2013 10.05
+1
vsesplošna slovenska vstaja
antonino
24. 04. 2013 10.19
+7
kdo pa -JS,banke,zavarovalnice,železnica,pošta,telekom,dars,državne službe itd.itd.itd. Vsi ti imajo lepe plače, zakaj bi hodili na ulice in štrajkat proti sebi - Tistih par % delavcev, pa bodo hitro pohodili
medo357
24. 04. 2013 09.57
+3
Naloga je zelo enostavna a hkrati tudi zelo boleča, izenačiti odhodke s prihodki in odklopiti razne pijavke od javnih financ. Verjetno se bodo tako kot vsi do sedaj izogibali tej edino pravilni rešitvi in dvigovali davke, parcialno jemali najšibkejšim. Ampak, dolgo to več ne bo šlo in bomo izgubili suverenost na proračunom in še čem.
zdrava.pamet
24. 04. 2013 09.50
+1
no da vidimo, zdaj, kaj bo jankovičeva vlada naredila....
kolcamož
24. 04. 2013 09.19
+11
po praznikih bo počlo......
Jimi1
24. 04. 2013 09.39
+5
Ko pride do izvedbe neposredne demokracije bo hudič. Tega se ne zavedajo !
antifa4321
24. 04. 2013 10.05
+2
Ja, zna biti problem, ko začne pravico krojiti stari dobri sodnik Colt al pa Smith&Wesson
Valv
24. 04. 2013 09.11
+14
Kdor ne zna pa dvigne DDV. Tu se vidi kako zna delati ta vlada :)))
daf3
24. 04. 2013 09.10
+5
No a sedaj vidite kaj so pomenili protesti-pokop vsega slovenskega ljudstva za peščico ljudi kateri delajo samo na lastnem interesu dvig ddv pa še kakšen davek zraven mi raja bomo pa dejali ah že mora tako biti.JJ je imel prav primite se za denarnice ,me pa zanima kje so sedaj tisti podporniki kateri so imeli toliko proti vodenju pred tem sranjem kateri nam sedaj sledi. Ja vidim da se bojijo kaj bi narod rekel pred praznikom če bi dali objavo kaj kdaj in kako nas bodo dokončno uničili .
Jimi1
24. 04. 2013 09.34
+2
Kolikor vem se protesti nadaljujejo....vendar pa psom več nikakor ne rožic deliti !
CyberWorm75
24. 04. 2013 09.40
+2
nowa wlada se še ni dowolj zasrala : )) čak da zaserejo do konca bo spet počlo : ))
Jimi1
24. 04. 2013 09.47
+2
Samo, da ukrepe neoliberalisti objavijo bo spet vroče.... Vroča pomlad prihaja !
CyberWorm75
24. 04. 2013 09.55
+2
mal se mi smili to ženšče od bratuškowe : )) sploh newe w kaj so jo porinli ostali politiki : ))) wsa gnila jajca bojo zmetali w njo : ))
daf3
24. 04. 2013 10.14
cyber mal je vedla mal so jo pa nate..gnil je pa dost stara da ve kaj dela in za koga pa vemo vsi -za zmrznenčka
daf3
24. 04. 2013 10.24
+2
hi hi vidm da je narod še vedno 50-50% ko vidim minuse in pluse res nekateri dobr živijo na tuj račun in to nas drago stane
zoobkozob
24. 04. 2013 08.57
+6
a znajo kaj drugega reči in narediti,kot dvig ddv
Jimi1
24. 04. 2013 08.41
+10
He,he pa še nakradeni denar v "davčnih oazah" amnestirati.... Ne amnestirati, pobrati lopovom in jih pozapreti, še bolj učinkovito na pollja poslati okopavati krompir in koruzo do smrti.... Ti bi pa RKCju in ostalim bimbotom dajali, RKC-veleposestnika brez davkov pustili, jo pustili, da izvaža pokradeni les v tujino, reveže pa po grbah še za ono kar so njih predniki ustvarili... Že tako imamo najvišje davke na svetu, ki nas popolnoma nekonkurenčne delajo.... na drugi strani pa najvišjo JU na svetu glede na število prebivalcev in vse kar nas Grčiji enake dela....Zakaj ne bi pred svojim pragom malo pometli, predno nas razjezijo. So namreč popolnoma nelegitimni, zato zahtevamo predčasne svobodne volitve z kakšno možnostjo izbire mimo lopovov !
kawboy
24. 04. 2013 08.38
+3
Me zanima, če bo v teh ukrepih tudi financiranje RKC-ja? Kajti znano je, da gre preveč denarja za katoliško cerkev, zatorej bi jo bilo potrebno ukiniti ( državno financiranje mislim).
Valv
24. 04. 2013 09.13
+3
imaš pravo ime :) SI brez možganov, ne znaš razmišljati in začneš govoriti besede brez vrednosti. Tu je druga tema ne RKC :))) . Še enkrat preberi članek PROSIM !!!
moat
24. 04. 2013 08.19
+15
Vlada o sebi in svojem prispevku k varčevanju, pa nič. Jasno! Lahko se vsem pobere vse, pa še ne bo dovolj denarja, da se izkopljemo iz krize. Potrebno se je resno lotiti reform državne in javne uprave (upravnih enot, sodišč, tožiltva, inšpekcij, davkarije, zdravstva, policije, vojske...) ter lokalne samouprave (občin). Takšna državna in javna uprava ter lokalna samouprav pač niso več vzdržne za naše finance. Če bo vlada samo denar pobirala, ne bo naredila nič in vsi bomo umirali na obroke. Vzrokov s tem inkasantstvom pač ne bomo odpravili.