Slovenija

Zahteve vstajnikov: Volitve v pol leta, vrnitev 'umazanega' premoženja

Ljubljana, 24. 04. 2013 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

11 društev in gibanj je pred sobotno peto Vseslovensko ljudsko vstajo predstavilo svoje zahteve. Med njimi so tudi volitve; od politikov zahtevajo, naj gredo najpozneje v šestih mesecih po zaupnico pred ljudstvo.

Vstajniki zahtevajo konkretne spremembe.
Vstajniki zahtevajo konkretne spremembe. FOTO: Aljoša Kravanja
Podpisniki zahtev so Gibanje 29. oktober, društvo in stranka TRS, Društvo slovenskih pisateljev, FemA – Feministična akcija, Gibanje VLV, Gibanje za dostojno delo, Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (KOKS), Mreža za neposredno demokracijo, Odbor za pravično in solidarno družbo, SRP ter ŠKUC LL.

Podpisniki zahtev med drugim zahtevajo ukrepe proti politični in sistemski korupciji ter klientelizmu. Tukaj predlagajo ugotavljanje odgovornosti posameznikov in povrnitev premoženja, "ki je nezakonito in klientelistično izginilo ali bilo odtujeno pri trgovini z orožjem, privatizaciji, prek izčrpavanj podjetji v državni lasti, pri velikih infrastrukturnih projektih in pri ustvarjanja finančne luknje v državnih bankah".

Prav tako zahtevajo transparentnost pri porabi javnega denarja in pri kadrovanju na državni in občinski ravni ter v državnih podjetjih. Hkrati zahtevajo umik politikov, ki jih bremenijo utemeljeni sumi korupcije.

Podpisniki zahtevajo tudi več neposredne demokracije, denimo institut ljudske nezaupnice in spremembo volilne zakonodaje tako, da se bo povečal vpliv volivcev na sestavo državnega zbora.

Vstaja v Ljubljani - 3
Vstaja v Ljubljani - 3 FOTO: Damjan Žibert
Sobotna vstaja je napovedana ob 11. uri na Kongresnem trgu, predvidoma po 13. uri bodo zbrani krenili na pohod po središču mesta. Najprej se bodo odpravili proti Prešernovemu trgu, od tam proti magistratu in naprej po stari Ljubljani. Pohod bodo nadaljevali po Slovenski ulici, sklenili pa ga bodo na Trgu republike.

Zavzemajo se tudi za spremembe, po katerih bi se na volitvah v državni zbor izenačil položaj parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter nestrankarskih gibanj. Ena od zahtev je tudi alternativa neoliberalističnim ukrepov.

Uroš Lubej iz Gibanja Vseslovenske ljudske vstaje (VLV) je pojasnil, da so te zahteve tudi temeljne zahteve dosedanjih protestov in so povezane z zaščito prvih členov ustave, ki govorijo, da je Slovenija pravna in socialna država.

Civilna iniciativa SRP (Slovenija, Resnica, Poštenje) je pripravila tudi predlog za sprejem zakona o vrnitvi premoženja. Remzo Skenderović je v imenu gibanja pojasnil, da bi premoženje morali vrniti tisti, ki njegovega vira ne morejo dokazati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
25. 04. 2013 11.22
+6
Zahteve vstajnikov so tudi to te, da naj dokapitalizirajo banke vsi tisti, ki so povzročili škodo Popravijo se naj krivice za nazaj kateri so bili oškodovani pri vseh goljufijah in nečednih poslih vključno z njihovimi pomagači.
godhead
25. 04. 2013 10.32
+8
čelavi še ima kaj orožja na zalogi?
godhead
25. 04. 2013 10.33
+9
trgovec s smrtjo, zrel za kak mehiški zapor
godhead
25. 04. 2013 10.34
+16
z vojsko nas je želel ustrahovat, posranec plešasti
godhead
25. 04. 2013 10.30
+13
virant, janša, kresalka, pahor z njegovimi aljami in simonami, jankovićići, zveri z ženami, jerofšeki, tone ropi, kahli ehjavci in sorodna bitja naj se iztrebi, saj prej bolje ne bo!
godhead
25. 04. 2013 10.35
+13
25letluzerjev
25. 04. 2013 09.15
+9
Upam , da bo do volitev prišlo čimprej in da se z vekomaj umaknejo prisesani , nesposobni, skorumpirani politiki. Nujno potrebujemo nove , poštene ljudi, ki bi delali za dobro vseh ne le zase. trenutno vodi vse državne finance Jankovič in njegov klan. Prav on pa bi moral za rešetke. Imamo največji korupcijski spomenik v Sloveniji-STOŽICE.. Druge spomenike se lažje zamenja, tega ne bomo nikoli. Za večno bo ostal spomenik korupcije, pohlepa , dokazovanje moči in izgradnje osebnosti Jankoviča. Ozadja pa da želodec obrača. Še vedno sedi na istem stolu, iz katerega je kradel, ko si je gradil spomenik.
godhead
25. 04. 2013 10.37
+7
na plešavega si pa pozabil ali si ga namerno izpustil? se pa strinjam glede jankota
Glundža
25. 04. 2013 07.46
+12
Samo nasilje še reši kar se rešiti da ,ker ta banda ne pozna drugega kot samo sebe in roke so obrnjene k njim da lažje kradejo zato pa je treba s silo poiskati rešitve in jih odstraniti od prvega do zadnjega in jin dati možnost da dokažejo vir premoženja v 6 mesecih če ga ne dokažejo se jim vso premoženje zapleni .
lunatix28
25. 04. 2013 08.56
+2
starakadilka
25. 04. 2013 07.37
+19
Politčne stranke in politiki so okupirali Slovenijo. Obkradli, ponižali in prodali so nas. In zdaj naj živimo bedno, kot da smo zavozili svoje življenje sami. Politiki naj se reciklirajo v delavne ljudi, ker voditi države ne znajo. Dan upora proti okupatorju je idealna priložnost, da obračunamo z domačimi izdajalci. "Smrt je legla na moje srce. A glas, ki je v meni do zadnjega dne, bo kričal: Jaz se bom uprl!"
Kajetan
25. 04. 2013 07.31
+9
Ampak najbolj je zanimivo dejstvo ki ga ljudje spregledajo, ne vem če zato ker nočejo slišat ali zato ker si ne predstavljajo kaj se je dejansko zgodilo in mislim da se še spravljajo na napačne: - tajkunski krediti so posledica menedžerskih odkupov, - dobili so denar za nakup delnic torej lastniškega dela podjetja, - prva napaka je bila da je podjetje izplačevalo kredit samo na osnovi svojega dobička (recimo kar se dejansko dogaja pri vseh podjetjih tudi v tujini kjer so lastniki znani - torej s tem ne bi bilo ničesar narobe) - kredita niso dobila imena osebno ampak podjetja , sedaj se poraja vprašanje kaj je bil predmet kreditne pogodbe ali odkup ali poslovna guljufija glede nameravene širitve podjetja, - zavarovanje je bilo napačno in sicer z delnicami ki jih še ni bilo, torej tudi to ni vprašljivo, vprašljivo je zakaj je zavarovanje šlo na 100% vrednosti delnic in ne samo na 30% kar je bila normalna praksa. In vprašanje za naslednje borzne špekulante, ki bi morali sediti na zatožnih klopeh zraven tajkunov in ki so dejansko pripomogli k zlomu: - zakaj so imele delnice tako visoko ceno - cena je bila dejansko nerealna in prenapihnjena in kako so dovolili še po neeronu takšne neumnosti in prilagajanja podatkov - tukaj pa ne bo nobene kazenske odgovornosti ali kaj? In zakaj je banka zahtevala izplačilo v 8 dneh po padcih delnice razliko med zastavljeno vrednostjo in dejansko vrednostjo delnice - čeravno spo podjetja svoje kreditne obveznosti še izpolnjevala. In ne nazadnje zakaj so spustili mrhovinarje v podjetje kot je istrabenz, ki so nato poceni ter s provizijami prodajali podjetja znotraj skupine. Istrabenz ni imel težav s poslovanjem, ampak ga je dotolklo to da so morali v 8 dneh plačati razliko. Ljudje malo spreglejte nadaljnje mahinacije s temi podjetji kaj se je dogajalo in koga so vse uničili na ta račun in kdo je prišel na mesto njih - tukaj je srž problema. Banke so bile državne in lahko bi podržavili nazaj ta podjetja, ki bi se lahko razvijala vendar ne so raje vrtali dalje in skupaj z roko v roki z DURS-om počasi in nehumano ter ljudem neopazno uničevali podjetje za posjetjem. Spreglejte že enkrat in ne jeze stresat na 5 tajkunov (so krivi) ampak so marionete ki so neumno ujete v lovke drugih, res jih je vodil pohlep in lastna neumnost, saj s preprosto kalkulacijo lahko odkrijejo da se krediti ne dajo odplačevati.
lunatix28
25. 04. 2013 09.04
Ni nam rešitve...vse je totalno v k....tu bi pomagala samo še totalna revolucija, ki pa je ne bo do takrat, dokler nam še dajo za kos kruha...
FCL
25. 04. 2013 07.25
+1
Me prav zanima koliko nas bo v soboto na cestah...sram nas vas bo vse tiste, ki boste ostali doma!
opazovalec_
25. 04. 2013 07.34
+17
Protesti žal ne bodo veliko prinesli. Potrebno bi bilo organizirano bojkotiranje bank, plačevanja davkov, stavkanje v podjetjih,... Takrat lahko izkažemo svojo pomembnost kot navadni državljani.
malaraja
25. 04. 2013 08.10
+7
opazovalec, tudi majhen napredek je napredek. Najboljša pa bi bila kombinacija obojega. Se pa politiki bojijo mobilizacije ljudi na cesti, to smo videli. Ne dajmo jim dihat, dost je blo zajebancije s folkom.
opazovalec_
25. 04. 2013 07.15
+29
Čisto vsak dan v letu je lahko razlog za protest, saj so vsak dan v letu politiki in tajkuni skrbeli za škandale.
guroguro
25. 04. 2013 06.56
+12
v slo. je treba spremenit miselnost, verjetno ste opazili, da jug. ni več. veliko državljanov še vedno v mislih živi v bivši jugi zato pa se dogaja to kar se. nekateri lahko k r a d e j o kolikor hočejo in nikoli ne bojo obsojeni, nekateri pa ukradejo žemljo in ga prikazujejo kot najhujšega zločinca. že sodni sistem ne funkcionira. to strankarsko pripadnost, ki je prisotna je iz bivšega sistema še očitno danes živi!!!!
opazovalec_
25. 04. 2013 07.18
+8
Kaj ma bivša juga s tem? takrat se je vsaj dalo živet!
guroguro
25. 04. 2013 07.21
-2
miselnost in strankarsko pripadnost, skratka vse. vidim, da si eden tistih, ki se ti toži po bivšem sistemu....
opazovalec_
25. 04. 2013 07.30
+18
Ne, toži se mi po dostojnem življenju! Da, bi ladko od svojega dela živel ne beračil!! Politika me ni nikoli preveč zanimala!! TI JE TO JASNO?
Bruhalnica24
25. 04. 2013 06.42
-2
Zakaj demonstacije,.saj imamo najboljšo vlado na svetu. Pustite jim naj kradejo, ni več dosti ostalo..
ogopogo
25. 04. 2013 01.37
+19
Policisti, stopite že enkrat tudi vi na našo stran. Borimo se tudi za vas in vaše pravice. Koliko časa boste še na nasprotnem bregu in koliko časa boste še ščitili to skorumpirano in kradljivsko falango, ki se še vedno počuti varno za vašimi ograjami. Pred ograjo je ljudstvo, ki želi pravico in poštenje. Kaj se še mora zgoditi, da boste tudi vi spoznali resnico ??? POLICIJA IN SODIŠČA - NAŠA LAST !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kajetan
25. 04. 2013 07.17
+37
Pričakovati to da bodo policisti stopili na stran ljudstva je utopično, kajti so proti ljudstvu, kar s svojimi potezami dejansko dokazujejo. Na mariborskih denonstracijah so dejansko oni izvali nasilje, ljudje so se nato samo branili in kaj se je zgodilo. Polovili so ljudi in jim spisali take obtožnice da so končali v priporu in dobili neke visoke zaporne kazni in pripore. Ljudje ki niso bili v mariboru med demostracijami ne vejo kaj se je dogajalo, policija je prekoračila svoja pooblastila in delovali so na svojo pest in še nekaj imamo pravila letenja za helikopterje in podobno ali mislite da so se ga držali ne, leteli so in se zadrževali direktno nad množico in ustvarjali paniko. Čeravno bi se lahko zgodila nesreča, kdo bi pa potem odgovarjal, to da delajo takšne neumnosti v strogem centru maribora bi moral nekdo kazensko odgovarjati, pa ni. Vsak protest bo križeva pot za osebo ki jo bodo pridržali, kajti imajo moč da jo uničijo in to so dokazali, da na enih protestih dobiš 1 leto pogojenga zapora s 3 leti posusne dobe se lahko zgodi samo še v diktaturi, kjer te že glih pospravit ne morejo.
Jeanus1
24. 04. 2013 23.43
+145
Bavčarja, Janšo, Šrota, Kanglerja in vse ostale pa na Dob, vsaj za dve desetletji, vsaj škode ne bodo več delali, pa pobrat jim vse od A do Ž!
Alexxsaso@yahoo.ca
25. 04. 2013 06.43
+15
Dob je raj za take.... Njih je potrebno na goli otok zapret....
Jeanus1
24. 04. 2013 23.27
+32
Pa da vidimo sedaj policajčke, ali se bodo spet puntali izključno za svoj denar, ali bodo skupaj z nami nagnali to pokvarjeno bando ven iz parlamenta. Da končno ugotovimo kdo in kaj so!
YONSON
24. 04. 2013 23.23
+54
Postkomunistični velesrbski sistem, ki se je po »osamosvajanju« leta 1991, ohranil in divje nadaljeval svojo protislovensko vlogo do današnjih dni v različnih odtenkih političnih barv, v isti sapi pošilja potom svojih zaupnikov med ljudi drzna bolestna zavajajoča sporočila ter krilatice, češ, bolje nam je bilo pod Titom v starih časih v Jugoslaviji kot danes v Sloveniji. Sprašujemo Slovenske državljane ali znajo prebiti miselno blokado in misliti s svojo slovensko pametjo ali igrati (teatersko ,igrani poniževalni podli sistem pomebnosti v družbi) s prenehanjem balkanizacije.
infa
25. 04. 2013 00.47
+15
A ne vidiš da ti pojasnjuje gospod Remzo ć!!!!!
malaraja
25. 04. 2013 07.28
+3
Ksenofobi niste zaželjeni. Če je g. Remzo pošten človek, ga imam 100x rajši kot vsakega grosupeljskega Janeza.
godhead
25. 04. 2013 10.37
+2
yonson kako se imate kaj te dni v blood & honour taboru?
goats
24. 04. 2013 22.40
-2
kje imajo pa zvezo borcev iz WWII
HooplaToopla
24. 04. 2013 22.12
+8
"Zahteve vstajnikov: Volitve v pol leta, vrnitev 'umazanega' premoženja" ----- Kaj pa smrtne kazni za veleizdajo, za kar se zavzema naše boljševiško gibanje in društvo???? A to še sploh ni na dnevnem redu???
Jeanus1
24. 04. 2013 23.44
+5
Buena Vita
24. 04. 2013 21.54
+29
pred lopovskimi sodišči se stavka med tednom,med delovnim časom, kaj niso vsi brez služb, ja imajo dovolj cajta,bo držau ol nou
+16
furmank
24. 04. 2013 21.51
+73
Upam da se na protestih zbere čimveč obubožanih in brezpravnih ter lačnih ljudi.Tako bo vstaja vsaj ligitimna. Obvezno je treba protestirati pred lopovskimi sodišči ,parlamentom. ter občini.
Jeanus1
24. 04. 2013 23.28
+8
Tudi primerno orodje bi bilo zaželjeno, cvetlice namreč ne pomagajo nič!
Levibedaki5
24. 04. 2013 21.33
+11
"Vstajniki", a vas bo 10 prišlo?
Jeanus1
24. 04. 2013 23.29
+29
Se takoj vidi da si bedak, pa še levi! Žal ti ni več pomoči....