Slovenija

'Na dvom, da lahko Koprivnikar pogajanja pripelje do konca, smo sindikati opozarjali že dlje časa'

Ljubljana, 16. 02. 2018 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Minister za javno upravo Koprivnikar je vladi predlagal, da ga zamenja kot vodjo pogajalske skupine v pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Cerar se je odzval, da se morajo pogajanja z javnim sektorjem nadaljevati. Za Gantarja je Koprivnikarjeva odločitev modra, po mnenju SD pa je na potezi premier. Medtem pa sindikati menijo, da je dobil mandat, ki ga ni mogel uresničiti.

Boris Koprivnikar je predlog o splošnem enoodstotnem dvigu plačne mase danes predstavil 16 sindikatom.
Boris Koprivnikar je predlog o splošnem enoodstotnem dvigu plačne mase danes predstavil 16 sindikatom. FOTO:
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je odločil vladi predlagati, da ga zamenja kot vodjo pogajalske skupine v pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

"Glede na odziv sindikatov, glede na mandat, ki mi je podeljen, in tudi morda glede na številne kritike, s katerimi se soočam - pa ne bom sodil o njihovi upravičenosti -, prihajam do odločitve, da bom vladi predlagal menjavo vodje pogajalske skupine in se sam s te pozicije umaknem," je v izjavi za medije pojasnil Koprivnikar.

"Kot pogajalec sem danes soočen s tem, da imam pred seboj za 991 milijonov evrov pogajalskih zahtev in mandat v višini 45 milijonov evrov. Kje je resnica, ne vem. Dejstvo pa je, da se v vseh teh enormnih naporih in času pogajanj nismo uspeli zbližati," je dejal minister.

Koprivnikar kompromisov ne namerava sprejemati

V tej situaciji tako ne vidi več realne in racionalne možnosti, da bi dosegli dogovor, "ki je sprejemljiv za državo, za vlado in nenazadnje za prihodnost Slovenije". Kompromisov, za katere ve, da so nerealni ali celo škodljivi za državo, pa ne namerava sprejemati.

Koprivnikar je povedal, da so na četrtkovi seji vlade predstavili predlog, oblikovan znotraj strokovne pogajalske skupine, s katerim so se še poskusili približati sindikalni strani s spremembami glede uvrstitev v plačne razrede, a je po precej dolgi razpravi vlada odločila, da mu kot pogajalcu podeli mandat, da se izpogaja v okviru enoodstotnega linearnega dviga plačne lestvice oziroma vrednosti plačnih razredov.

Takšen mandat je bil predlog koalicijske stranke, je povedal minister, ki je med drugim izpostavil tudi, da težko kredibilno zagovarja stališča vlade, če po drugi strani ne more biti prepričan, da za temi izhodišči vlada trdno stoji z vsemi svojimi koalicijskimi strankami.

Vlada naj ne bi imela težave pri izbiri novega pogajalca

Ker imajo na vladni strani močno pogajalsko skupino, ki ima izkušnje, dobre argumente in pripravljene pogajalske predloge, pa po njegovem mnenju ne bo težave, da vlada določi drugega pogajalca, "morda tudi iz katerih drugih koalicijskih opcij, ki imajo drugačne poglede na ta pogajanja".

Sicer pa temu, kar sedaj izvajajo, težko reče pogajanja, saj s sindikalne strani ni nikakršnih približevanj. Čeprav so bila tudi v preteklih letih pogajanja zapletena in trda, pa nikoli doslej ni bilo situacije, da bi imeli na sindikalni strani absolutno nasprotujoča si stališča. V tem primeru je težko upati na kompromis, je še ugotavljal Koprivnikar in dodal, da namesto argumentov za pogajalsko mizo, gledamo desettisoče ljudi na cestah.

Premierja je Koprivnikar o svoji odločitvi seznanil po tistem, ko so predstavniki 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, na današnjih pogajanjih zavrnili predlog o povečanju plačne mase za en odstotek, ki ga je vlada sprejela v četrtek. Prav tako so se na predlog že v četrtek ostro odzvali v šolskem sindikatu Sviz.

Koprivnikar, kot je dejal, sicer ostaja minister za javno upravo, "se pa lahko predsednik vlade kadarkoli odloči, da podvomi v moje sposobnosti in me zamenja". Pri tem je poudaril, da je bil pogajalski proces zanj velik izziv, ki ga je ves čas jemal resno, pozitivno in da so dosegli tudi veliko kompromisov. Ocenil je, da je tudi sedaj dogovor možen, a daleč od zahtev in načina, na kakršnega se danes pogovarjajo.

Miro Cerar je s Koprivnikarjevo odločitvijo že seznanjen.
Miro Cerar je s Koprivnikarjevo odločitvijo že seznanjen. FOTO: POP TV

Odzivi premierja in koalicije

Premier Miro Cerar, ki je potrdil, da ga je minister za javno upravo Boris Koprivnikar obvestil o odločitvi pričakuje, da bo minister za javno upravo vlado na prihodnji seji seznanil z argumenti za svoj predlog, da se ga zamenja na mestu glavnega vladnega pogajalca z javnim sektorjem. Tako bo odločitev sprejela vlada, je pa dodal, da se pogajanja s sindikati javnega sektorja vsekakor morajo nadaljevati.

"Najprej bom prisluhnil njegovim argumentom, potem pa bomo skupaj z drugimi člani vlade o tem odločali. Počakajmo torej do prihodnjega četrtka," je dejal Cerar.

Vladi prepušča tudi odločitev, ali bi morda mesto vodje vladne pogajalske skupine prepustili kateri drugi koalicijski stranki.

Za Gantarja Koprivnikarjeva odločitev modra, po mnenju SD na potezi premier

Po ocenah podpredsednika DeSUS Tomaža Gantarja je odločitev Koprivnikarja, da se umakne z mesta glavnega pogajalca z javnim sektorjem, modra in korektna. Upa, da bo Cerar sprejel pobudo. Po mnenju SD je zdaj na premierju, da se do tega opredeli in najde najboljšo možno rešitev v nastalem položaju.

V DeSUS so Koprivnikarjevo odločitev pozdravili. "Razume, da gre pri stavkovnem valu in stavkovnih zahtevah zares in mislim, da se zaveda, da je s svojim načinom dela nekredibilen. Upam, da bo predsednik vlade toliko pameten, da bo to razumel in sprejel pobudo," je dejal Gantar. Po njegovem mnenju sta prav SMC in predsednik vlade dejansko povzročila največ razlogov za stavkovni val. Spomnil je na nekaj napačnih potez, ki jih je sprejela SMC ob nasprotovanju partnerjev, med drugim je podprla sporazum z zdravniškim sindikatom.

Glede na to bi bilo po Gantarjevem mnenju prav, da bi bil tudi Koprivnikarjev naslednik oz. prihodnji glavni vladni pogajalec iz SMC. "Če bo reševanje težav primerno, bodo imeli tudi podporo drugih koalicijskih partnerjev," meni Gantar.

Koprivnikar po njegovih besedah sicer ni edini krivec za nastali položaj z javnim sektorjem. Kljub temu pa Gantar opozarja na ministrovo pomanjkljivo delo pri reševanju težav v plačnem sistemu, ki bi jih morali reševati sistemsko, ne s popuščanjem posameznim skupinam. Rešitev je zdaj po njegovem mnenju v zelo argumentiranem in pametnem pogajanju, brez arogance. Verjame namreč, da tudi sindikati razumejo, da vsega, kar si predstavljajo, zdaj ne morejo doseči.

V SD pravilnosti Koprivnikarjeve odločitve danes niso ocenili. Je pa vodja poslanske skupine SD Matjaž Han v minulih dneh že ocenil, da bi glavnega vladnega pogajalca s sindikati javnega sektorja morali zamenjati.

Sindikati: Koprivnikar je dobil nalogo, ki je ni mogel uresničiti

Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek sta v odzivu na predlog umika Koprivnikarja z mesta vladnega pogajalca ugotavljala, da je Koprivnikar dobil mandat, ki ga ni mogel uresničiti. "Na dvom, da minister Koprivnikar lahko pogajanja pripelje do konca, smo sindikati opozarjali že dlje časa," je še poudaril Počivavšek.

"Sam bi na njegovem mestu storil enako," je povedal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Štrukelj.

Povedal je, da je bilo podeljeni mandat, da se s sindikati izpogaja v okviru enoodstotnega dviga plač, nemogoče izvesti, tako da ministru ni preostalo drugega, kot da odstopi. Po odgovor, zakaj je mandat neuresničljiv, pa je treba h koalicijskim strankam in vladi, kajti sam sklep vlade predvideva prepoved odpravljanja zaostankov pri plačah šolnikov. "Eden od njih pa neposredno prepoveduje prav to, kar je v sredo na Kongresnem trgu zahtevalo 20.000 šolnikov," je dodal.

"Opozarjali smo že, da je zaupanje porušeno in da pogajanja ne potekajo na način, da bi bil možen dogovor," pa je povedal Počivavšek. Dodal je, da so se pogajanja večkrat zaustavila na istem mestu in ocenil, da je bila to deloma tudi ministrova krivda.

S kom bi se sindikati v prihodnosti raje pogajali, sindikalista nista povedala. "Mi se lahko pogajamo s komerkoli, ki se je pripravljen odgovorno in racionalno pogovarjati in upoštevati dejstva," je dejal Štrukelj.

Sindikati zahtevajo, da se vrnejo k pogajanjem o stavkovnih zahtevah

Sindikati zahtevajo, da se vrnejo k pogajanjem o stavkovnih zahtevah, saj da vladni predlog nanje ne odgovarja. Je pa lahko vladni predlog prvi korak pri odpravi varčevalnih ukrepov.

Počivavšek je že pred pogajanji ugotavljal, da jih tisto, kar jim je znano o vladnem predlogu, ne navdaja z optimizmom. Po koncu pogajanj pa je dejal, da so zahtevali, da se vrnejo k pogajanjem o stavkovnih zahtevah, tako o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom, kot tudi zaradi dviga zdravniških plač. Vladi pa so po Počivavškovih besedah predlagali tudi, da predlog o enoodstotnem dvigu mase za plače "preoblikuje v prvi korak k odpravi varčevalnih ukrepov".

Shod sindikatov javnega sektorja.
Shod sindikatov javnega sektorja. FOTO: Miro Majcen

Dodal je, da so na sindikalni strani jasno povedali, da so se pripravljeni približevati. Napovedali so približevalni predlog glede odprave anomalij, pripravljeni pa so se pogovarjati tudi o dinamiki tistega, o čemer se bodo dogovorili. Počivavšek je ob tem napovedal, da bo minister s tem seznanil vlado, na sindikalni strani pa upajo, da bo pridobil tudi mandat za nadaljnja pogajanja.

Koprivnikar je ob koncu pogajanj ugotavljal, da sindikati vztrajajo, da se vlada pogaja o čisto vseh stavkovnih zahtevah. Predlog, ki so ga danes predstavili, pa vidi zgolj kot del predloga, ki naj bi naslavljal vrnitev osemodstotnega znižanja plač, čeprav so na vladni strani jasno povedali, da je z znižanjem plačne lestvice z zakonom za uravnoteženje javnih financ leta 2012 dejansko prišlo do znižanja v manjšem obsegu.

Koprivnikar je tudi poudaril, da sindikati niso podali nobenih konkretnih približevalnih predlogov, sam pa je znova pojasnil, da če želijo pogajanja realno pripeljati do dogovora, se bodo morali s predlogi realno približati.

 

 

 

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (331)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
18. 02. 2018 18.15
-2
Dajte loleki požrešni! Požrite še tistih par evrov, ki so bili namenjeni razvoju dodobra zastaranega in nekonkurenčnega slovenskega gospodarstva!
leond1
18. 02. 2018 12.40
+1
najbolje da koprivnika zamenja 2x gašper gašper mišić
slovenskidelavec
18. 02. 2018 08.34
+3
Prvo je treba izjenačit plače v javnem in zasebnem sektorju nato se pogajat za višje plače. Vlada nima mandata da siromaši delavce v zasebnem sektorju. Kje so inšpektorji in red v državi, ki jih je obljubljo SMC, pred volitvami. Sem prevero .da se je število inšpektorjev za delo celo zmajnšalo v mandatu SMC.
ONniON
17. 02. 2018 19.37
ZGLEDUJTE SE PO ČEŠKI, SLOVENCI !
srebrnibreg
18. 02. 2018 11.23
bošti1234
17. 02. 2018 19.13
+1
Najlažje je stisnit rep med noge, a ni izvoljen in plačan za to da rešuje probleme? Če želi da ga zamenjajo, pomeni da je ne-spo-so-ben!!!
kure bedne
17. 02. 2018 16.30
+9
Štrukelj je največja krinka politične elite. Potegne 5 jurjev in se delavcem reži v faco.
Principat
17. 02. 2018 17.13
+5
nedolgo nazaj sem ga poslušal po eni prireditvi , kaj je tvezil , letela so jabolka in kruške in vsakemu je odgovarjal z slivo ,, če bi se jaz z njim pogajal , bi zmeraj ostal pred vrati
bema1201
18. 02. 2018 15.11
Slovenija ima precej preveč takšnih hohštaplerjev kot je Štrukelj, zelo drago nas stane, dobesedno nekaj tisoč eurov mesečno za nič dela. če pa že kaj počne pa dela zgago.
peresni
17. 02. 2018 16.14
-2
smc je še slabša godlja kot jankovči...so le kritjani vmes!!!
nevica
17. 02. 2018 15.57
+6
Jaz se ne bi pogajala sploh. Naj štrajkako do konca življenja in temu primerno živijo.
flum
17. 02. 2018 15.45
+2
Sindijlisti kot da ne živijo v Slovweniji. Nenasitni
nevica
17. 02. 2018 15.58
+2
Tako je, vlečejo celo Slovenijo k dnu!!!!
brabusednet
17. 02. 2018 13.57
-1
Človek ne zmore bit minister in še v bendu brenkat,je preveč naporno pa še turista špilat.
BUONcaffee
17. 02. 2018 13.46
+1
Ejejejjjj, za 20 eur štrajkat smo res revna država.
Principat
17. 02. 2018 14.59
+6
2 milijonska država je primerljiva z zaposelnostjo 8 milijonske z bohotno JU ,, dunajska UK ima isto število postelj kot Lj in ima 3 x manj medicinskega osebja ,, se pravi , da se v avstriji DELA !! amen
gostb6fa2
17. 02. 2018 13.45
+0
Zdej ko je skuhal godljo bi pa odstopil od pogajanj.Odstopi naj iz položaja ministara.
sinhron
17. 02. 2018 13.18
+6
Zakaj bi se pogajal z nekom , ki se to noče in se drži svojih zahtev kot pijan plota , čeprav dobro ve , da so njihove zahteve neuresničljive v danem trenutku ! Naši sindikati so kot naše občine preveliko število , zato nekatere životarijo , druge pa na njihov račun stagnirajo !
glava2
17. 02. 2018 13.04
-3
ni mi jasno, kako se lahko vlada pogaja par mesecev pred volitvami??? štrudelj že ve zakaj prav zdaj!!! cmero, pa bo itak spet šel na kolena in plačali bomo spet z davki. res ste strokovnjaki!!
Kopriva60918022
17. 02. 2018 11.46
+2
folk v tej državi zna samo stavkat. meli bi vse, delali pa nič!
Apostol1
17. 02. 2018 11.50
+1
In ti kot del tega folka v Sloveniji kam spadaš med tiste ,ki stavkajo ali med tiste ki nič ne delajo in imaš vse . Drugačne opcije sodeč po tvojem komentiranju ni.
Apostol1
17. 02. 2018 11.45
-1
Tega Koprivnikarja bi morali suniti v zadnjo da bi letel čez Avstrijo v Albanijo.
skorumpiranpolitik
17. 02. 2018 11.31
+2
Koprivca a nisi reku medicinskim sestram: Zdravniki so si višje plače izborili - s stavko!
ONniON
17. 02. 2018 11.32
-1
srebrnibreg
17. 02. 2018 12.02
+2
Če ti je na Češkem takop lepo pusti Slovenijo pri miru. Mi v Sloveniji pa nočemo živeti tako siromašno kot na Češkem.
glava2
17. 02. 2018 13.16
-2
Češka je pred nami že najmanj 5 let!!! v vsem!
Principat
17. 02. 2018 14.50
+0
ker ti je to povedal IJJ ,, pa če bo ivanček na vlado prišel , ne bo več klicaril češke ,, to si zapomni
Jožajoža
17. 02. 2018 11.28
+0
težko se je pogajat z nekom, ko gledajo javni bogovi samo na svoje koristi. a bi vi popustili, ko imaste 1600 evrov neto plače, po štrajku bi jo pa imeli 2100 evrov. ne bi ,jaz tudi ne bi. za hepana,davkoplačevalca ki pa gara za žepnino do 500 evrov neto brez vseh privilegijev,pa jih ni briga. in, ko hepanu država pobere še plačo, da lahko nasiti javni sektor, se pa ta hepan mora prehranjevat na karitasu.
ONniON
17. 02. 2018 11.26
-2
zgledujte se po češki ! slovenci, že od nekdaj podpiram članstvo in zavezništvo slovenije z srednjeevropskimi višegrajskimi državami in to kar se v sloveniji dogaja zadnja leta mi je res čisto izpod časti, zato pa se letno izseli več kot 8.000 državljanov in pod liberalci kot so SMC,SD,LEVICA,MŠ bo samo še huje, odločite se na volitvah komu želite pripadati
srebrnibreg
17. 02. 2018 12.04
+1
Zgledujte se po Češki pa boste siromaki kot Čehi.
ROMELS
17. 02. 2018 09.52
+13
Vsako višanje plač v javnem sektorju poveča tveganje za inflacijo, siromaši upokojence in delavce z nižjimi prejemki, študente, dijake in socialne transferje in še povečuje obseg nekoristnega dela v javnem sektorju.