Slovenija

Koprivnikar: Zavezani smo dialogu. Počivavšek: Kar sklepa koalicija, je predstava za javnost

Ljubljana, 16. 01. 2018 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek meni, da predlog za sestavo ožje vladne skupine za pogajanja s sindikati ni nič novega. "Kar sklepa koalicija, je predstava za javnost, ker ni vsebinskega premika," je dejal.

Boris Koprivnikar
Boris Koprivnikar FOTO: 24ur.com
Koalicija je včeraj obravnavala predlog ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja za sestavo vladne pogajalske skupine za pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja. Predlog je danes na korespondenčni seji obravnavala še vlada in ga tudi potrdila, po Koprivnikarjevih besedah pa do četrtkove seje vlade že pričakujejo groba izhodišča.

Koprivnikar je že ob prihodu na vrh koalicije pojasnil, da bo po predlogu ožja pogajalska skupina skrbela za usklajenost vseh pogovorov, ob tem pa bi imeli še širšo pogajalsko skupino, v kateri bi bili predstavniki ministrstev, ki so dobri poznavalci področja.

Ožjo pogajalsko skupino vodi Koprivnikar, v njej pa so še Lilijana Kozlovič, generalna sekretarka vlade, namestnica vodje posebne vladne pogajalske skupine, Lidija Apohal Vučkovič, inšpektorat za javni sektor, Saša Jazbec, ministrstvo za finance, Boštjan Vasle, Urad Vlade Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj, in Branko Vidič, ministrstvo za javno upravo. V širšo pogajalsko skupino pa so s posameznimi resorji še določili visoke uradnike. 

Poudaril je, da se želijo čim prej odzvati na zahteve sindikatov, čeprav jih nekateri še niso niti natančno opredelili. "Mi smo zavezani dialogu, zato bomo tudi v najkrajšem času pripravili vse potrebno za začetek usklajenih pogajanj," je napovedal.

Pri tem je pojasnil, da temeljna strategija izhaja že iz vladnih sklepov, kar pomeni, da so se pripravljeni pogajati o razlikah znotraj plačnega sistema, vključno s primerljivostjo plač z zdravniki, in tudi o postopnem upoštevanju gospodarske rasti, ne pa o "linearnih nekritičnih splošnih dvigih". Ponovil je tudi, da bodo sindikate povabili, da se pogajajo skupaj.

Ministrstvo za javno upravo je sindikate javnega sektorja za petek povabilo k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, s katerim bi na krovni ravni sklenili pogajanja o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom. Namero za podpis je sicer izrazilo sedem od 42 reprezentativnih sindikatov, za uveljavitev pa je zahtevan kvorum.

Po besedah ministrice za finance Mateje Vraničar Erman zahteve sindikatov v višini 990 milijonov evrov oz. skoraj milijarde, kolikor okvirno trenutno znašajo, javno-finančno niso obvladljive. Torej so nerealne, kakšen pa je manevrski prostor oz. kaj so tiste točke, ki so najbolj pomembne za obe strani v pogajanjih, pa je treba ugotoviti skozi pogovore. In te pogovore bo vodil minister Koprivnikar, je dejala.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek medtem meni, da predlog za sestavo ožje vladne skupine za pogajanja s sindikati ni nič novega. "Kar sklepa koalicija, je predstava za javnost, ker ni vsebinskega premika," je dejal.

Počivavšek ocenjuje, da bo s predlagano ožjo pogajalsko skupino težko vzpostaviti zaupanje, ki je potrebno za dogovor. "Pričakovali smo, da se bo vlada odločila za menjavo vsaj glavnega pogajalca," je poudaril. Pričakovali pa so tudi, da se bo vlada začela pogajati že prej.

Branimir Štrukelj, sicer tudi vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja, pa izpostavlja, da še vedno ni povsem jasno, na kakšen način se bo vlada pogajala. "Ali bo sledila zakonski obveznosti, da se pogaja o stavkovnih zahtevah, s tistimi, ki so stavko napovedali. Če prav razumem, pa vlada vztraja na skupnih pogajanjih," je dejal.

Težavo vidi v tem, da so si stavkovne zahteve med seboj zelo različne. "Stavkovne zahteve našega sindikata se v praktično vseh točkah razlikujejo od zahtev nekaterih drugih sindikatov," je pojasnil. Štrukelj pričakuje, da bo vladna stran v tem tednu bolj jasna, in tudi da se bodo nadaljevala pogajanja, ki so se s sindikatom Sviz začela v petek.

Zaprti bodo nekateri vrtci

V visokošolskem sindikatu, sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir) ter sindikatu kulture in narave (Glosa) od vlade zahtevajo, da takoj pristopi k celostni odpravi anomalij in pravično uredi razmerja v javnem sektorju. Zahtevajo tudi večji delež proračunskih sredstev za vzgojo, izobraževanje in kulturo.

Zaradi stavke bo prihodnjo sredo zaprtih kar nekaj knjižnic, tudi kakšen muzej in gledališče, so napovedali. Prav tako se bo stavka poznala v nekaterih vrtcih. Kot so napovedali v Viru, bodo starše v naslednjih dveh dneh o tem obvestili. Ne bodo pa zavrnili nobenega otroka, ki bi ga straši ta dan vseeno pripeljali v vrtec, so še zagotovili.

Omenjeni trije sindikati so med tistimi sindikati, ki za 24. januar napovedujejo opozorilno stavko. Številni politiki radi opozarjajo, za kako pomembne segmente gre, a do tega, da bi se to prelilo v plače in odražalo v statusu, zelo težko pride. Namesto da bi se sredstva za te sektorje povečevala, se z leti zmanjšujejo, je na današnji skupni novinarski konferenci treh sindikatov dejala predstavnica Vira Ana Jakopič.

Kot je pojasnila, zahtevajo odpravo varčevalnih ukrepov in ureditev razmerij za vse delavce v dejavnostih, ki jih zastopajo, tudi tiste iz plačne skupine J, kot so čistilke, kuharice in hišniki. "Naša zahteva je posledica tega, kar je vlada pri nekaterih drugih že naredila," je dejala in dodala, da v tistih primerih ni šlo za nič drugega kot linearno zviševanje plač. Za njihove pozive k ureditvi nekaterih očitnih anomalij pa na pogajanjih vladna stran ni imela posluha.

Primerljivost z zdravniki je visokošolskim učiteljem in asistentom z doktoratom priznana že s kolektivno pogodbo, je opozoril predsednik visokošolskega sindikata Marko Marinčič, ki pa je napovedal, da hkrati kot sindikat dejavnosti ne bodo pristali na to, da ostali zaposleni ne bi dobili ničesar. Za najnižje skupine tako zahtevajo zvišanje plač in postopno približevanje minimalni plači, pod katero so mnogi ostali. Podpirajo tudi dvig minimalne plače.

Opozoril je še, da gre na številnih fakultetah javnih univerz 90 odstotkov, v kakšnem primeru pa celo 97 odstotkov vsega denarja za plače. To po njegovih besedah ne pomeni, da so plače previsoke, ampak da vlada ni pripravljena financirati visokošolske in raziskovalne dejavnosti kot take. Delež financiranja znotraj BDP za visoko šolstvo pada, je navedel.

Na novinarski konferenci so nanizali tudi nekaj konkretnih primerov, kjer so anomalije po njihovem mnenju še posebej pereče. Mitja Šuštar iz sindikata Glosa je izpostavil višjega naravovarstvenega svetovalca. Kot je dejal, gre za en plačni razred za 43 ljudi, a čeprav je bila krivica že zdavnaj prepoznana, ni bila nikoli sanirana.

Janez Dolinšek iz knjižnice Domžale je omenil višje knjižničarje, ki so končali višjo šolo, ko še ni bilo bibliotekarstva, a opravljajo enako delo kot bibliotekarji z univerzitetno izobrazbo. Z vsemi napredovanji pa lahko dosežejo plačni razred, ki je devet razredov nižji od tistega, ki ga lahko doseže bibliotekar.

Bernarda Korez iz Univerzitetne knjižnice v Mariboru pa je opozorila na veliko krivico, ki se dogaja visokošolskim knjižničarjem, ki so v nasprotju s tistimi iz splošnih knjižnic uvrščeni v plačno skupino J. Pri začetnem umeščanju v plačne razrede sicer razlike med njimi niso tako velike, a se z delovno dobo večajo, ker se v nasprotju s plačno skupino D v plačni skupini J ne priznavajo nazivi in napredovanje prek njih ni možno.

Še en primer je po Marinčičevih besedah asistent z znanstvenim magisterijem z medicinske fakultete, ki je z opravljeno specializacijo uvrščen v 34. plačni razred. Če bi se zaposlil v zdravstvenem domu, bi bil tudi brez specializacije uvrščen na delovno mesto s 43. plačnim razredom, če pa bi se zaposlil kot specialist, pa bi šel v trenutku v 50. izhodiščni plačni razred.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
17. 01. 2018 12.23
Desno - kako bo stavka vplivala na vas? Še enkrat bom napisal - za vsako stavko naj bo dela prost dan, ZA VSE, RES ZA VSE RAPOSLENE in delavne v tej mali državici. Ko se bo zgodilo, da se bodo organizirano uprli vsi tisti z minimalnimi osebnimi dohodki, ki jim bodo sedaj povečali dohodek za dobra 4%, naj pa sedanji stavkajoči delajo, prav nobene škode ne bo.
mallonge
17. 01. 2018 11.02
Ta minister je navaden pijanec s službenim avtom po meri za prevoz inštrumentov in godenjem po lokalih v sitne nočne ure. Kako naj on zastopa interese vlade, če pa je v štartu nedelaven in nestrokoven pa še vsaka Milojka podpisuje plačne sporazume.
RdecaZvezda
17. 01. 2018 08.17
-1
Za ministra Koprivnikarja bi človek pričakoval,da se obnaša svojemu položaju primerno,potem ga pa vidiš s rukzakom na hrbtu ko enga klošarja,veš minister človek brez znanja je le bleda senca samega sebe
puspan
16. 01. 2018 21.19
+0
Pošteno bo tudi treba prevetriti tiste ljudi, ki so že leta abonirani na sociali in mislijo, da je to njihova ustavna pravica, vse do penzije. Ponuditi jim delo, če ga odbijejo pa takoj prenehanje z dotacijami. Sindikati se bodo seveda nagnali velik preplah, le vztrajen bo treba biti. Čez pol leta se bo zaposlenost v mahu znižala na minimum. Seveda pa je treba pomagati še bolj tistim, ki res ne morejo delati zaradi invalidnosti, ali hudih in dolgotrajnih bolezni.
NajboljsiBoguniverzuma
16. 01. 2018 21.17
+2
JS je treba zmanjšat. To je neizpodbitno dejstvo!! Je pa seveda tudi v JS potrebno ločiti med paraziti in pa ljudmi, ki si za svoje delo zaslužijo višje plače.
RdecaZvezda
17. 01. 2018 08.10
-1
Uporabnik113089
16. 01. 2018 21.15
+5
Koprivnikar, ne bluzi! Si le del predstave za obubožano ljudstvo.Par petkov do volitev je še in ti se greš zadnjega moža v obrambi slovenskega premoženja. Tako kot ste si v tem mandatu, s pomočjo dodatkov za to in ono prekanalizirali državno premoženje na svoje bančne račune, boste po "napornih" in "negotovih" pogajanjih popustili Štruklju, Kuštrinu, Počivavšku in ostalim "garačem". Osebno podpiram le stavko medicinskih sester. Če primerjamo 900 eur. brutto medicinskih sester za delo v treh izmenah in 3.000 eur. brutto gimnazijskih maturantov zaposlenih v državni upravi, ki se od 08:00 do 16:00 le praskajo po mednožjih in veselo deskajo po spletu...
100 % BDP = STOP
16. 01. 2018 20.06
+1
Najprej bi se morali pogovoriti o odpravi plačnih neskladij v JS , samo kaj , ko se nekateri zagotovo ne bodo odpovedali že pridobljenim " pravicam " . Ali je normalno , da isti predmet na isti OŠ učita 2 učitelja z enako izobrazbo in podobnimi rezultati dela . . . prvi ima 28 let in neto plačo dobrih 900 € , drugi pa 55 let in neto plačo blizu 1500 € ( z napredovanji , doseženimi nazivi in dodatkom na minulo delo ) . Za enako delo tudi več kot 60 % višja plača , ali se vam zdi to normalno . Mlajši upravičeno stavkajo , tisti ki so bližje drugi skrajnosti bi pač morali biti tiho in prevzeti dežurstva po šolah ( v času stavke ) - to bi bila prava solidarnost , ne pa da z ropotuljicami in zvončki ( letom dokaj neprimerno , a ne ) paradirajo po cesti .
iGURT
16. 01. 2018 19.14
+5
Seznam občin v Sloveniji zajema 212 občin - neumnost. Mnogo preveč.
NajboljsiBoguniverzuma
16. 01. 2018 21.15
+0
+++++! Mi z 2mio prebivalci imamo 212 županov, New York, ki ima za par Slovenij prebivalcev, pa enega!!
CtrlDelete
16. 01. 2018 21.29
-1
Zahvaljujoč Janševi vladi v letih 2004-08 smo jih dobili polovico. Če ne verjameš poguglaj.
100 % BDP = STOP
16. 01. 2018 22.12
+2
Že leta 1998 je bilo v Sloveniji 193 občin . . preostanek do današnjih 212 je nastajal po volji lokalnega prebivalstva na referendumih . O obsedenih osebkih nivoja CtrlDelete pa ni vredno izgubljati besed .
mallonge
16. 01. 2018 17.51
+2
Ta minister je navaden pijanec s službenim avtom po meri za prevoz inštrumentov in godenjem po lokalih v sitne nočne ure. Kako naj on zastopa interese vlade, če pa je v štartu nedelaven in nestrokoven pa še vsaka Milojka podpisuje plačne sporazume.
iGURT
16. 01. 2018 19.06
+0
Napihal je? Ni. / to je ta minister na katerega so se spravli tisti pokvarjeni policaji?, ki so od desnosučnih dobivali navodila?
Kopriva60918022
16. 01. 2018 17.38
+8
vse te pijavke javnega sektorja, posebaj tiste v šolstvu in na raznih upravnih enotah, ki so doma že ob 2h popoldan bi dal za mesec dni delat v gospodarski sektor, pa da vas potem vidim protestirat. Sram vas je lahko !
cratos
16. 01. 2018 17.02
+5
Se lahko razpiše referendum o dvigu plač v JS. pa da vidimo. 8O % PROTI DVIGU PLAČ V JAVNEM SEKTORJU.
RdecaZvezda
17. 01. 2018 08.20
Polovico js v gospodarstvo,da vidijo kako se kruhek služi.
kolbek460
16. 01. 2018 15.38
+10
Prej ko se sploh gre v bilo katera pogajanja ,,javno pokažite na televiziji njihove plače ,,šolnikov ,vseh ,,,pa primerjamo z realnim sektorjem ,začevši 600 evrov in 400 000 tisočih ,pa naj jih malo zazebe v oči ,,
mijavci
16. 01. 2018 15.29
+6
Jes bi dal pa vso JU na s.p. pa da vidimo koliko jih dejansko rabimo teh javnih uslužbencev, pa učitelji tudi ne vem če bi še bili veseli ko bi bilo treba julija in avgusta prispevke plačat prihodka pa nobenega e pa da vas vidim.
wolfterier
16. 01. 2018 16.04
+3
Minister muzikant naj jim eno zašpila,pol pa delat !!!
kolbek460
16. 01. 2018 15.28
+9
Nekateri pa hočejo ubit kravo če prav pijejo njeno mleko ,,taka je pravilna in kmečko logična razlaga ,požrešnost in nerazsodnost jih žene ,svojo nemogočo osebnost so okrasili z izobrazbo in dodali skrajno pokvarjenost in taki se predstavljajo brez kančka odgovornosti da ne govorim sramote ,,temu se reče sindikalni boj ,,
mallonge
16. 01. 2018 14.42
+1
Ta minister je navaden pijanec s službenim avtom po meri za prevoz inštrumentov in godenjem po lokalih v sitne nočne ure. Kako naj on zastopa interese vlade, če pa je v šrartu nedelaven in nestrokoven pa še vsaka kvazi ministrica podpisuje plačne sporazume.
mallonge
16. 01. 2018 14.44
+3
Edini rezultat mu je generalni štrajk celega javnega sektorja in to zaradi nedela in nestrokovnosti.
AntiPanti
16. 01. 2018 17.47
slovenskidelavec
16. 01. 2018 13.49
+9
Ta je zavezan samo uničevanju delavske raje v gospodarstvu.
ROMELS
16. 01. 2018 12.40
+8
Saj niste poročeni, da ste zavezani se pogajati. Spremeni zakon, saj si na oblasti ali pa odstopi zaradi nesposobnosti.
kolbek460
16. 01. 2018 15.30
+1
V vsakem pogajanju so enakovredni parnerji če to dejstvo izpade je to čisti pritisk močnejšega bolj arogantnega ,bolj pokvarjenega ,,
proletarec1
16. 01. 2018 11.10
+14
ZA UPOKOJENCE IN TISTE Z NISKIMI PLAČAMI, NIKOLI, NE NAJDEJO DENARJA. ZA KLOPOVE Z VLADNIM ŽEGNOM, GA JE PA VEDNO DOVOLJ. REVOLUCIJA JE ŽE NA POHODU.REVNI DRŽAVLJANI, KI NAS JE V SLOVENIJI OKOLI400000 SE JE ZELO VESELIMO.
cratos
16. 01. 2018 13.47
+8
Jah nič bo treba nazaj v hosto. Potem se pa čudijo zakaj je po 2 sv. vojni bilo pobito toliko ljudi !! Osebno mislim, da zaradi osebnih zamer in izkoriščanja ljudi ,ki niso bili rojeni v premožnih družinah .Elita pa se danes obnaša ravno tako kot veljaki pred 75 leti.Zgodovina se lahko kmalu vrne ,narodu bo enkrat prekipelo.
kolbek460
16. 01. 2018 15.31
+1
puspan
17. 01. 2018 09.23
cratos
16. 01. 2018 10.39
+9
Moj glas ima tista vlada ,ki bo na tem področju naredila red ,pika...
kolbek460
16. 01. 2018 15.32
+2
Mi smo izvolili vlado da je odgovorna in skrbna in da je zavezana pravičnosti ,,
cratos
16. 01. 2018 16.54
+2
Sem tudi sam mislil ,da bo poštena in pravična . Pa je po tvoje poštena in pravična? Cerar nas je lepo na suh ......
proofreader
16. 01. 2018 10.35
+2
parazít -a m (ȋ) 1. biol. živalski ali rastlinski organizem, ki živi na škodo drugega organizma; zajedavec: ta žival je parazit; rastlino je napadel parazit; živi kot parazit / fakultativni parazit zajedavec, ki lahko živi tudi brez gostitelja; obligatni parazit zajedavec, ki ne more živeti brez gostitelja 2. ekspr. kdor živi od dela drugega, na škodo drugega: vse življenje je ostal parazit; različni družbeni paraziti ♪