Slovenija

Sindikat energetike: 'Nobena poteza v stavki ni protizakonita'. Koritnikova dejanja so prijavili inšpektoratu

Šoštanj/Ljubljana, 14. 04. 2016 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sindikat delavcev dejavnost energetike Slovenije, ki od 4. do 21. aprila vodi stavko v dejavnosti, ne krši zakonodaje, pravi pravni svetovalec sindikata Luka Divjak. Se pa sindikat po njegovih pojasnilih srečuje s kršitvami na delodajalski strani - v Tešu namreč stavko preprečuje direktor. Njegovo ravnanje so prijavili inšpektoratu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaostrovanje stavke
    02:28
    Iz SVETA: Zaostrovanje stavke
  • Iz 24UR: Stavka v Teš
    01:24
    Iz 24UR: Stavka v Teš

Direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Arman Koritnik je danes blokiral dostop do bloka šest vsem zaposlenim, kar pomeni, da je stavka v Tešu spet ovirana, so sporočili iz Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije. Tiskovna predstavnica HSE Petja Rijavec pa je povedala, da imajo dostop do bloka 6 samo pooblaščene osebe.

Predsednik podjetniškega sindikata Danijel Tajnik je povedal, da se je stavkovni odbor skušal prebiti do izmenovodske pisarne, saj je v Tešu tudi danes povečano število varnostnikov. Po njegovi oceni se je stavka v Tešu danes vendarle začela, čeprav je blok šest tudi tokrat zaklenjen, vendar z zunanje strani. Tajnik je dejal še, da se je stavka začela tudi v drugih obratih Teša in je trajala do 10. ure.

TEŠ 6
TEŠ 6 FOTO: Damjan Žibert

Koritnik: Storil bom vse, da ne bo prišlo do izpada Teš 6

Koritnik je na novinarski konferenci dejal, da bo storil vse, da ne bo prišlo do izpada Teš 6. Vodstvo mora zagotoviti njegovo nemoteno in zanesljivo obratovanje, je poudaril. "Zame je ključno, da zagotovimo zanesljivo in varno oskrbo z električni energijo iz Teša 6," je dejal.

Glede včerajšnjega incidenta v komandni sobi je Koritnik zavrnil očitke, da je vodstvo Teša izvajalo psihične pritiske na zaposlene med stavko. Ker je eden od delavcev med stavko prejšnji teden nepooblaščeno prevzel upravljanje Teša 6, se je Koritnik na podlagi varnostne analize odločil, da poveča število varnostnikov. Omenjenemu delavcu pa so v družbi izrekli opozorilo pred izredno odpovedjo delovnega razmerja zaradi nespoštovanja delovne zakonodaje, je povedal prvi mož Teša.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije namerava stavko po današnjem dnevu zaostriti. Dejavnosti bodo 18. aprila podaljšali za dve uri: tako je omejevanje proizvodnje in prekinitev dela načrtovana med 8. in 12. uro. Zadnji dan stavke, 21. aprila, se bodo aktivnosti podaljšale še za dve uri, potekale bodo med 8. in 14. uro.

Glede torkovega zaprtja v komandno sobo šestega bloka je Koritnik pojasnil, da se je med zaprtjem pogovarjal s pooblaščenimi delavci o operativnih zadevah. Poudaril je tudi, da v komandno sobo lahko vstopijo le pooblaščene osebe z delovnim nalogom.

Opozoril je, da bi vsako nepooblaščeno upravljanje s Tešem 6 ogrozilo garancijo za to energetsko napravo in dodal, da ekipa francoskega Alstoma kot proizvajalca tehnologije spremlja delovanje bloka tudi med garancijsko dobo.

'V najslabšem primeru bomo odpustili 26 delavcev'

Po Koritnikovi oceni stavka v energetiki ni uperjena proti Tešu, ampak proti vladi. Ocenjuje tudi, da si Teš zaradi stavke ne more privoščiti kakršne koli škode, ker v družbi poteka tudi proces prestrukturiranja.

Glede programa preseženih delavcev, na katerem se je znašlo 118 delavcev, je Koritnik dejal, da ga bodo sprejeli v petek. 92 delavcem bo tako Teš ponudil premestitev na druga delovna mesta v elektrarni, 26 pa bodo delo skušali poiskati pri drugih delodajalcih.

Ker je tarifni plačilni sistem v Tešu zastarel, je Koritnik napovedal, da naj bi še letos uvedli tudi sodobnejši plačni sistem.

Direktor Teša, Arman Koritnik
Direktor Teša, Arman Koritnik FOTO: Martin Tomažin / Twitter

Sindikat energetike: Nobena poteza v stavki ni protizakonita

Četrti dan splošne stavke v energetiki je bil podoben prejšnjim – med 8. in 10. uro je stavkalo približno 3000 zaposlenih. V Dravskih in Soških elektrarnah so v omenjenem času omejevali proizvodnjo. V ostalih družbah, ki sodelujejo v stavki, med drugim v elektrodistribucijah, pa so prekinili delo, je pojasnil predsednik Sindikata delavcev dejavnost energetike Slovenije Branko Sevčnikar.

"Že od napovedi stavke skrbimo na naši strani, da se stavka izvaja v skladu z zakonom o stavki in odgovorno trdim, da noben korak, nobena poteza vseh borcev v tej stavki ni bila protizakonita," je poudaril pravni svetovalec sindikata Luka Divjak. Sindikat pa se na drugi strani srečuje s kršitvami na strani predstavnikov delodajalcev oz. do kršitev prihaja le s strani direktorja Teš. "Vsi delodajalci spoštujejo pravico delavcev do stavke, le Koritnik ne," je poudaril. Njegovo ravnanje je prijavil inšpektoratu za delo, ki je danes tudi opravil pregled v Šoštanju.

Divjak pravi, da si ne želijo vojne, ampak želijo, da se Koritnik vzdrži svojih dejanj oz. da se v času pogajanj vsaka stran vzdrži ravnanj, ki so "protipravna, nemoralna in nepoštena". Stavka je sicer po njegovih pojasnilih namenjena tudi proti delodajalcem, saj so sklep o napovedi stavke poslali tudi njim, ne le vladi.

Koritnikovo ravnanje je obsodil tudi Sevčnikar in pojasnil, da bo sindikat ubral vse pravne poti, ki jih ima na voljo. "Nekaj smo jih že, ostane nam še skrajna pot, prijava preko kazenske ovadbe," je poudaril vodja sindikata, ki sicer ne želi prejudicirati ravnanja sindikata v prihodnje. Sevčnikar je bil kritičen do vlade, ta se namreč na stavkovne zahteve še ni odzvala, ni oblikovala pogajalske skupine, da bi pogovori o stavkovnih zahtevah lahko stekli. "Po mojem mnenju vlada s tem krši zakon o stavki, ker se ne odzove na legitimno napovedano stavko, ki ji je bila vročena 18. marca," je dejal.

Vlada: Nadaljevanje dialoga je edina pot, ki lahko pripelje do rešitve

V kabinetu predsednika vlade pa so pojasnili, da so stališča vlade znana. "Strinjamo se, da so vsebine, ki jih naslavlja sindikat, pomembne. Vlada se tega zaveda in jih obravnava z vso resnostjo v okviru najširšega dialoga z vsemi deležniki v energetiki, vključno s sindikati, kjer ima Ekonomsko socialni odbor energetike, kot specifičen organ, še posebno vlogo," so poudarili.

"Prestrukturiranje in organiziranje slovenskega elektroenergetskega gospodarstva zahteva sistemske in zakonodajne rešitve, zato se o tem ne da pogovarjati le z enim od deležnikov, npr. zgolj s sindikati. Prav tako se tega dialoga ne da voditi v okviru stavke," so poudarili.

O tako pomembnih vsebinah lahko pogovor teče le "za mizo", v odprtem dialogu z vsemi socialnimi partnerji v energetiki, so navedli in dodali, da je ta dialog že vzpostavljen in teče v okviru Ekonomsko socialnega odbora energetike - s predstavniki delodajalcev, ki jih zastopa Energetska zbornica Slovenije, sindikata in ministrstvo za infrastrukturo. "V času te vlade ni bila nobena odločitev sprejeta enostransko. Zato je nadaljevanje dialoga edina pot, ki lahko privede do rešitve, sprejemljive za vse socialne partnerje," so še navedli v premierjevem uradu in dodali: "Vprašanja, ki pa se tičejo racionalizacij in optimizacij energetskih družb, kar lahko neposredno vpliva na pravice delavcev, pa bo treba reševati v dialogu z delodajalci."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Koronito
15. 04. 2016 10.50
+2
Zanimivo res ... porabljene elektrike na položnice je videt za 25€ znesek položnice pa je 65€. Kar se tiče ustvarjanja delovnih mest tistih na javnih financah smo fenomen. Če jih, ni jih ustvarijo.... Kje pa naj bi funkcionarčki zapošljevali svojo nesposobno žlahto in prijatelje. 300 medresorskih služb, agencij, 220 občin itd. ... Vse to pa seveda v obliki povečanih davščin plačujemo sužnji, ki crkujemo samo zato da vzdržujemo sto tisoč glavo priviligirano javno plemstvo, katerih naloga je kraja našega denarja in zaseg naših nepremičnin. V bisvu opravljajo umazano delo za globalne imperialistične sile, ki so trdno odločene, da nam poberejo vse. Dostojanstvo, zemljo in denar.
El Koronito
15. 04. 2016 14.37
Netajkun
15. 04. 2016 10.01
+4
Problem TEŠ-a ( in velike izgube ) izhaja iz zavajujočih predpostavk in prirejenih alaliz . Barabini so nam servirali predvideno proizvodno ceno med 55-60 € za MWh . Danes , ko je TEŠ6 zgrajen je poskočila na 70 do 75 € / MWh in se bo z leti ( zaradi vse slabše kakovosti lignita in s tem vse višjih stroškov ) lahko povzpela tudi do 90 € / MWh . Samo v vednost . . trenutne cene el.energije so na borzi približno 30 € / MWh ( ali še manj ) . Edina rešitev za rentabilnost TEŠ6 je torej dvig svetovnih cen el.energije proti 100 € / MWh . Do takrat bo proizvajala velike izgube , lahko tudi čez 100 mio € na leto , pokrivale naj bi se iz ostalih proizvajalcev v verigi ( predvsem hidroelektrarne ) . Je pa en velik problem , TEŠ predstavlja kar okoli 40 % proizvedene el.energije ( NEK jo sicer več , vendar jo gre 1/2 na Hrvaško . . . ostane jo torej kakšnih 25 % domače porabe . . 30 % jo proizvedejo hidroelektrarne . . 5 % pa ostali ) . Bojim se , da bo TEŠ potegnil v brezno nevzdržnosti celoten slovenski elektroenergetski sistem . . in da ga bomo potem davkoplačevalci reševali z višjimi cenami elektrike in raznimi elektro-centnimi prispevki . Dobro so nas . . .
Bojan-F
15. 04. 2016 10.41
+5
Ekipa, ki je vodila projekt ... ali je bila tehnicno nepismena in jim je zato cena pobegnila iz mogoce se sprejemljivih 700.000.000 EUR na 1.400.000.000 EUR ... ali pa je bila komercialno zelo pismena in je vedela, da bo cena na koncu taka kot je ... zalostno je, da ne eno ne drugo v Sloveniji ne more biti sankcionirano ...
Bojan-F
15. 04. 2016 10.44
+4
... in se to ... za oceno 55-60 EUR/MWh ne moremo kriviti ekonomiste, ampak energetsko stroko ... kot ze tolikokrat do sedaj se je slovenska tehnicna srenja izkazala za poceni prostitutko ...
Bojan-F
15. 04. 2016 10.45
+4
... in se to ... da si nebi mislili, da je drugje drugaci.
korintos23
15. 04. 2016 09.02
-2
Vse sindikate v državnih službah pa sedaj vodi SDS?
Netajkun
15. 04. 2016 09.41
+3
A praviš da je Sevčnikar je SDS-ov ? he he he . Hudo .
wolfterier
15. 04. 2016 10.17
+1
Poskus vdora v komandni prostor,se mi zdi ,kot da bi stevardese v letalu poskusile vdreti v pilotsko kabino in ugasniti motorje. Direktor ima prav,da ne dovoli,da sindikalist upravlja elektrarno.Naj stavkajo zunaj in nosijo rdeče zastave.Še Sejmolić in Štrukelj naj prideta na pomoč...
zaenotnost
15. 04. 2016 11.21
+4
Sevčnikar + Rotnik sta bila "zlita" od kje Rotniku na osebnem računu 2-3 milijoni € ?
korintos23
15. 04. 2016 08.58
+5
V Sloveniji štrajkajo samo še JS in JU, ostalo je pa vse tiho in dela za njih! O štromarjih pa sploh ne bi, kaj si te oni mislijo da so bogovi?
Bojan-F
14. 04. 2016 21.43
+10
Sindikat energetike ... ste nekredibilni ... bili ste sredstvo pritiska v korist gradnje TES-6 ... sedaj pa svojo usodo vezete na domnevno privatizacijo ... to nista isti kategoriji.
komarec
14. 04. 2016 21.31
-4
Koritnik??????????že sam priimek vse pove.
CestniKolesar370Wattov
14. 04. 2016 20.34
+7
Sfural ste 200+ milijonov prek luxemburga in vam ni nic? Gonite se vi ej. Vem pa iz druge roke.
EMINENT
14. 04. 2016 21.32
+0
Ti veš iz druge roke?Je tukaj en kup komentatorjev skupaj z administratorjem, ki to vedo iz prve roke, ali, Janša je kriv pa kud puklo da puklo.
zaenotnost
15. 04. 2016 11.23
senca PRINCA TEME je za vsemi sumljivimi posli...na žalost nas vseh
peterkocjan
14. 04. 2016 20.33
+5
Sindikatomgre spet v nos, da imajo nekje dobre plače.
EMINENT
14. 04. 2016 20.13
+7
Taisti sindikati so leta 2005 nagnali svoje peone na preteste v Ljubljano.
astrid74
14. 04. 2016 20.10
-1
Ne morem verjeti, kako zagovarjate Armana Koritnika, lopova, ki je že dvakrat sedel v zaporu.
zaenotnost
15. 04. 2016 11.24
EMINENT
14. 04. 2016 20.09
+6
Skrajni čas da privatiziramo celotno javno upravo skupaj s policisti in vojaki. Penzije bi lahko v trenutku lahko prišle do Zjejedalčevih 1000€.
komarec
14. 04. 2016 21.09
+2
EMINENT
14. 04. 2016 21.34
+4
Strokovno gledano, z lahkoto, politično gledano nemogoče.
komarec
14. 04. 2016 21.47
+0
EMINENT
14. 04. 2016 21.47
+4
Si zamišljaš uslužbenko na upravni enoti, h kateri si prišel po neko potrdilo, za katero njeno okence ni ravno pravi naslov in ti jo nahruliš, ker ti ne zna povedat kam naj se obrneš?
EMINENT
14. 04. 2016 21.50
+5
Šef jo nažene zaradi nesposobnosti. Naslednjič, bi ob istem vprašanju dobil v momentu naslvov, telefon in spolno usmerjenost pristojnega.
SDS_je_poden
15. 04. 2016 10.36
EMINENT: Mhm, pa dražje storitve. Ne pozabi, sedaj uslužbenko plača država, potem jo boš plačeval ti, kot uporabnik storitve + stroški samega posla.
wolfterier
15. 04. 2016 15.54
+1
.jest
14. 04. 2016 19.51
+11
Dajte drekači od sindikatov, ko pa je Šešok odpuščal in vsiljeval dva aneksa na zaposlenega pa ste bili tiho. Številni, ki so bili v sindikatu in plačevali članarino ga morajo sedaj tožiti na lastne stroške. Vodstvo sindikata pa ob koncu leta veselo nazdravlja uspehe v gostilni ob hrani in pijači na naročilnice.
.jest
14. 04. 2016 20.04
+7
Seveda se sluzavec, ki mi je dal minus napaja ravno od omenjenih. Kajne admin študentek?
komarec
14. 04. 2016 21.26
+5
Pravi sindikat je dobra civilna iniciativa delavcev z jaj.i, če bi jih vi imeli bi vam Šešok brez tožbe vsemu ugodil.
Netajkun
15. 04. 2016 08.53
+1
Kar ima Šešok . . je še edino , kar je ostalo od nekoč tako cenjene Iskre . Ostalo ni preživelo prostega trga , končali so na zavodu ali v penziji . . . za dobro Slovenije , he he he . Tisti ki je ohranil nekaj delovnih mest je pa kapitalist in barabin .
Bojan-F
15. 04. 2016 14.10
V Šempetru v kao Avtoelektriki je zaposlenih vec kot leta 1986 zmanjsano za tehnoloski razvoj ... in to se ze prej, ko so to prevzeli kao Nemci. In Avtoelektrika ni bila edini vrhunski proizvajalec v sistemu Iskra. Za modrovanje je potrebno citati Mencinger Jozeta iz poznih 80-tih in zacetka 90-tih let ... nove lastnike je videl kot nekoga, ki bo prinesel denar ali notranji odkup z velikim konsensom (primer Domel, pa Idrijcani, ...).
križnagorc
14. 04. 2016 19.36
+0
Ali je to pri Koritniku ali pri "koritniku".
wolfterier
15. 04. 2016 10.22
+1
Koritnik varuje nemoteno obratovanje objekta,ki smo ga drago plačali ! V energetiki pa imajo zelo dobre plače,glede na druge....
deathbite
14. 04. 2016 19.07
+12
Naj jih uvrstijo v plačilne razrede JU, potem pa naj stavkajo! Pa še potem ne bi imeli nobene pravice stavkati. Odpustiti vse, ki se "sprehajajo" po bifejih, ker jih ne potrebujejo!
Mojster123
14. 04. 2016 18.54
+15
2.364 evrov je znašala povprečna januarska bruto plača v dejavnosti proizvodnje elektrike. 1.559 evrov je januarja znašala povprečna bruto plača v Sloveniji.
Mojster123
14. 04. 2016 18.55
+9
a oni stavkajo in bodo izklopili elektriko vladi.
catman
14. 04. 2016 18.02
+26
Daj bizgeci, spokajte se delat. Kaj te mislite da ste? Ma polovico bi vas skenslal.
kurcoslav
14. 04. 2016 17.58
-14
Zahvalite se delavcem v energetiki sindikatu , da je pri nas elektrika za gospodinjstva 2X cenejša kot v nemčiji avstriji itd. Namen plenilskih lobijev je isti kot je bilo z cuker fabriko , ko smo imeli svoj cuker je bil 20 centov , ko smo zaprli fabriko je 1 evro, zato pa prav da se tisti ki vidijo kam pes taco moli upirajo.kar se pa Romana Koritnika tiče (v armana se je sam spremenil.. je pa baje velik strokovnjak za kavbojke , čeke , in ponarejene poslovne listine. Ne vem kako je lahko direktor če ne more prinest pokazat potrdila o nekaznovanosti.
Mojster123
14. 04. 2016 18.09
+11
Lazes. V avstriji je cenejsa, prav tako v italiji.
kurcoslav
14. 04. 2016 18.28
-5
Imam v au sorodnika pa vem koliko plačuje za kW uro.
Mojster123
14. 04. 2016 18.32
+9
kar dosti ceneje kot pri nas je v avstriji. preveri cene in nehaj pametovati na pamet.
Mojster123
14. 04. 2016 18.34
+8
še ceneje kot v avstriji pa je na nizozemskem, v angliji, da ne govorim koliko je cenejša v franciji, na švedskem in na finskem. povsod je standard neprimerno večji kot pri nas.
Mojster123
14. 04. 2016 18.37
+3
upam da ne kvasiš o direktorju isto nepreverjene podatke in gostilniške čenče, ker lahko da se boš sam znašel na sodišču zaradi klevetanja...
kurcoslav
14. 04. 2016 19.28
+0
Cene električne energije za gospodinjstva so se v drugi polovici 2014 gibale med 90 evri na MWh v Bolgariji in več kot 300 evri na MWh na Danskem. V Sloveniji je bila povprečna cena MWh električne energije 152 evrov. Vse države južno od Slovenije imajo nižje cene elektrike, od Hrvaške (132 evrov) do BiH (81 evrov), Srbije (60 evrov) in Kosova (59 evrov). Dražjo elektriko kot v Sloveniji plačujejo v Avstriji (199 evrov), že tradicionalno v Italiji (več kot 200 evrov) in tudi v Nemčiji.
križnagorc
14. 04. 2016 19.47
+1
Na nizozemskem je po mojih podatkih najcenejša.
deathbite
14. 04. 2016 19.58
+4
curc, kaj bi pravzaprav rad povedal? Da je treba dvigniti plače? Ceno elektrike? Odpustiti presežne delavce, da bo elektrika še cenejša?
nikhrast
14. 04. 2016 17.30
+4
Pa kako more direktor preprečevati stavko, na delovnem mestu tako ne smejo stavkati, v poslopje tudi ne smejo stopiti. Lahko pa hodijo okoli poslopja s posterji, fehtajo mimoidoče za kavo in krofe, za vsako uro stavke se jim pa tudi zniža plača. Da bi štajkal na delovnem mestu, po svetu bi se mi smejali.
srebrnibreg
14. 04. 2016 17.25
+17
Sem proti prodaji naših elektrarn tujcem. Sem proti temu, da izrabljajo nas državljane za dosego svojih ciljev, ker jih ne prodajamo mi. Sem proti temu, da je nešteto zaposlenih v elektro gospodarstvu kateri razen na plačilni dan ne delajo nič. Delavcev je premalo kravatarjev pa preveč.
Netajkun
14. 04. 2016 17.59
+7
Jaz bi pa takoj prodal TEŠ6 . . za 1.5 milijarde € .
srebrnibreg
14. 04. 2016 18.07
+1
Te bi jaz tudi ali pa porušil. Bolj sem proti prodaji ostalega elektro gospodarstva. Golubič je za to jamo brez dna lepo povedal pa je moral zaradi tega zapustiti politiko. Ve se pa kdo je najbolj udaril po njem.
EMINENT
14. 04. 2016 20.55
+0
Naši srebrni, naši so po Golobiču udarili, ups tvoji srebrni tvoji so po Golobiču udarili. Normalno, Svoje je pokasiral in odstrel! Kaj je tu novega srebrni? Partija žre lastne ljudi od vekomaj, kaj ti tu ne razumeš?
komarec
14. 04. 2016 21.29
+3
EMINENT, SODO, ki je v tem primeru sam sebi v napoto in je največji krivec za tegobe v elektrogospodarstvu je delo majerjeve vlade.
Netajkun
15. 04. 2016 08.48
+0
Jap . . . SD- jevci kot Meh , Kontič , Križanič , Golob . . . so še danes prepričani , da je TEŠ6 odlična naložba . . . in so to tudi pripravljeni pojasniti in braniti . . čimprej povabilo v TARČO , da si olajšajo dušo , nas pa spravijo v bes . Seveda pa dvomim , da bi se odzvali . . oni so svoje naredili in se ne bi več izpostavljali .
Jožajoža
14. 04. 2016 17.22
+3
če pride kmet in delavec na oblast, se boj najhušega. spodaj en hepan bi kar rezal eletrarno in jo prodal za staro železo.