Slovenija

Koronavirus in negotova prihodnost

Ljubljana, 16. 05. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Negotovost je ključna beseda, ki jo je novi koronavirus naplavil na površje v trenutni globalni krizi. Občuti jo prav vsak posameznik, ki se sprašuje, kdaj bo spet vse po starem? Govorimo lahko tudi o epistemološki negotovosti, saj gre za negotovost glede dejstev in znanosti nasploh, ko govorimo o koronavirusu ter posledični globoki krizi, ki jo povzroča. Kriza, ki je danes zdravstvena, bo jutri gospodarska, a nato spet zdravstveno-gospodarska?

Ob naslednji jesenski ohladitvi vremena in času sezonskih grip bomo zopet v negotovosti pričakovali nove, ostrejše ukrepe za zajezitev najverjetnejšega naslednjega vala epidemije, a takrat bomo bolj pripravljeni, saj se lahko iz preteklih dogodkov veliko naučimo. 

Negotovost, četudi je v Sloveniji takrat še nismo čutili, nas je zadela že decembra 2019, ko so v kitajskem Vuhanu odkrili prve človeške okužbe s covidom-19. Podrobnosti prvih človeških okužb še vedno niso znane in jih bo najverjetneje moč pojasniti šele skozi lečo retrospektive. Poleg tega tudi učinkovitega cepiva še ni videti na obzorju, saj virus intenzivno mutira, na globalni ravni pa kroži več njegovih sevov. Dokler znanost ne bo dala jasnih odgovorov, se bomo morali zadovoljiti s številnimi teorijami zarote, ki se prikladno ponujajo v tako imenovanem obdobju postresnice. Pri tem velja izpostaviti tiste najbolj absurdne, kot so klasična zarota globalne elite, kitajske ali ameriške vlade, kakor tudi tiste novodobniške, a že precej obrabljene, kot je na primer 5G. V tem kontekstu ne gre izpustiti niti "skorajšnje hitre rešitve po ameriško", in sicer v obliki vbrizgavanja razkužila, ki so jo določeni kavbojci sicer preizkusili, a žal neuspešno. Nauk 21. stoletja je jasen, in sicer, kjer znanstveniki zaradi jasno predpisanih metodoloških okvirov znanstvenega raziskovanja še ne poznajo vseh odgovorov,  jih kar hitro zamenjajo samooklicani poznavalci, ki jadrajo na strahu pred neznanim in širijo teorije zarote. 

Domen Kos.
Domen Kos. FOTO: osebni arhiv

Našo majhno podalpsko deželico novi koronavirus kljub neposredni bližini z zelo prizadeto Italijo, kjer so se s prvimi primeri soočili konec januarja 2020,  še dolgo ni zadel. Na trenutke smo se lahko ob spremljanju medijev že zares zaskrbljeno spraševali, kaj delamo narobe? A vendarle je 4. marca 2020 končno zadelo tudi nas. Nadalje pa smo 12. marca zaradi naraščanja števila okužb razglasili epidemijo, dan zatem dobili novo vlado, kmalu pa tudi vse ukrepe za zajezitev novega virusa. Pri tem nismo menjavali strategij boja proti koronavirusu, kot to velja za Veliko Britanijo ali ZDA, temveč se je slovenska politika odločila za varno stran politične ceste in prioritizirala varnost ljudi, sekundarno pa z zakoni delno blažila posledice za kapital (ob pripravi novega ZUJF-a). Sprva je delovalo, da bo boja hitro konec, ljudje so zadihali od vsakodnevnega potrošniškega norenja, potovanj, družine so bile zopet več skupaj, lepo vreme pa je na trenutke dajalo občutek dopustovanja in pobeg od nove koronavirus realnosti. Zares nove so bile le maske, ki pa jih tako ali tako ni bilo dovolj. A vsega lepega je bilo hitro konec, ko smo ugotovili, da pravih rešitev še kmalu ne bo na spregled, saj smo skrbeli predvsem za vzdržnost zdravstvenega sistema pred potencialnim kolapsom ob napovedi množičnih obolenj in smrti. Začele so se prve (a ne množične) smrti, številna odpuščanja, ločitve, nelikvidnost in stečaji podjetij, ugasnile so celotne industrije, ukrepi pa so se kot zanka vsak dan tesneje oklepali naših vratov oz. občin. 

Začela se je slovenska različica negotovosti, kot ogenj podpihnjena s strahom za javno zdravje, polariziranostjo slovenskega političnega prostora, najrazličnejšimi fiaski pri javnem naročanju zaščitne opreme, kolesarskimi protesti in globalnimi teorijami zarote, ki so se množično širile po družbenih omrežjih, saj so bile gostilniške debate zaradi ukrepov nemogoče. Napetost se je stopnjevala praktično vsak dan, ko smo vedno znova čakali poročila o novih okužbah, namesto pričakovanega sproščanja ukrepov pa smo bili priča zategovanju in podaljševanju. A nato se je zgodil preboj sproščanja ukrepov, nemški preboj, ki smo mu – kot že večkrat do sedaj – hitro sledili tudi v Sloveniji.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Vse kaže, da je pred nami veselo obdobje, ko smo priča sproščanju ukrepov in neverjetnemu zadovoljstvu posameznikov, da lahko zopet spijejo tisto kavo, obiščejo frizerje, obiščejo svojce v drugih občinah in podobno. Ljudje se sprašujejo, kdaj bo spet vse po starem, tako kot je bilo pred koronakrizo. A kaj, če nikoli več ne bo? O tem pričajo številni epidemiologi, ki so si enotni. Za začetek nas čakajo novi (večji ali manjši) valovi povečane okuženosti s covidom-19, vse do točke, ko bomo bodisi dosegli več kot polovično prekuženost z novim virusom ali ob odkritju učinkovitega cepiva. Nošenje mask, prepoved skupinskih dogodkov, zmanjšani osebni stiki, delo na daljavo, oteženo potovanje in druge novitete postajajo del nove, naše skupne globalne realnosti. 

Pri tem ostaja ključno vprašanje, in sicer kaj smo se pred prihodom jesenske verzije naučili iz prve, krajše sezone novega koronavirusa?  Kot posamezniki smo lahko za trenutek stopili iz norega kapitalističnega delovnega tempa, ki izžema človeškost, in morda uvideli, da slednjega, kakor tudi divjega potrošniškega konzumiranja, ravno ne potrebujemo v tej meri za polno življenje. Imeli smo več časa za osebni premislek in razvoj, posledično je bilo prisotnih več psiholoških stisk kot sicer, a to pomeni, da težave rešujemo s prespraševanjem in ne tajenjem. Predvsem pa smo ob odsotnosti stikov spoznali, da smo ljudje družbena bitja, ki si želimo skupnosti in sodelovanja, kakor tudi pristnih osebnih stikov in globokih odnosov. Poleg tega pa smo zopet pokazali izgubljeni pomen medgeneracijske solidarnosti, kjer so mlajši hodili v trgovino za starejše in jih učili uporabe novih tehnologij, namenjenih povezovanju in premagovanju osamljenosti. Na eni strani se je spremenila kultura uporabe digitalne tehnologije, ki je bila spodbujana kot sredstvo za premagovanje najrazličnejših učinkov krize na posameznika, na drugi strani pa smo se naučili še bolj ceniti gibanje v naravi in osebno svobodo gibanja nasploh. 

Kot družba smo začeli razumevati pomen močnega in organiziranega javnega zdravstvenega sistema, ki se je izkazal kot najboljše orožje za boj držav proti koronavirusu. Slednji je preživel svojo prvo pravo generalko boja z novim koronavirusom in ima izkušnje za soočanje z novimi boji. Poleg tega pa se je preko interventnih zakonov za pomoč gospodarstvu izkazal pomen vpliva države na prej tako opevani prosti trg in njegovo nevidno roko, ki se je v času krize polomila. Kljub temu je jasno, da so ukrepi države za pomoč gospodarstvu zgolj kratkoročna premostitev, ki ji bo sledila gospodarska kriza, ki bo ugasnila številna podjetja in povzročila večjo brezposelnost. Gospodarstvo se bo moralo prilagoditi na vedno bolj spremenljive globalne razmere in nov modus operandi ter pripraviti na morebitni jesenski val, ki ga epidemiologi z veliko gotovostjo napovedujejo. Pri tem velja še posebej izpostaviti pomen digitalne transformacije gospodarstva kot nujni proces, ki ga je koronakriza še dodatno pohitrila, kakor tudi razmislek o celotnem modelu poslovanja in vedno bolj zeleni prihodnosti nasploh. Za konec velja izpostaviti tudi izkazan pomen EU, ki med drugimi s skupnim financiranjem intenzivno spodbuja zdravstveno in drugo raziskovanje ter digitalne inovacije. 

Globoke krize spreminjajo družbo in okolje v najširšem smislu, zato pomembno determinirajo prihodnost. Česar vendarle ne gre cinično zanemariti, saj smo zaenkrat pokazali, da družba obstaja in je še kako živa, prilagodljiva, kakor tudi bojevita. To se ob težkih globalnih preizkušnjah, kot je koronakriza, še bolj jasno kaže. To pa daje trhlico upanja za skupno globalno nagovarjanje tudi drugih problemov, ki pestijo človeštvo. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zaphod
16. 05. 2020 18.38
+1
Spremeniti se bo treba in spoznati, da več ni boljše. Da ne rabimo graščin za domove, da je vrtiček boljši od sterilne zelenice, da ni treba noči spreminjati v dan. Pred časom je v razpravi o energetski prihodnosti neki strokovnjak (žal si nisem zapomnil imena) rekel, da je najčistejša energija prihranjena energija. Korona bo prišla, a takrat moramo dati najbolj ranljive (starostnike) v izolacijo, mi pa potrpeti in preboleti.
devlon
16. 05. 2020 12.41
+3
Kdaj bo spet vse, kot je bilo? Jaz upam, da nikoli. Siljenje druzbe k pretirani potrosnji in kupovanju stvari, ki jih ne potrebujemo, tudi ni normalno
nazaj v realnost
16. 05. 2020 10.38
+4
Človeštvo se vedno narobe odloči, ko mora izbrati med življenjem in životarjenjem. Dovolj je zabito, da se vmešava v naravne zakone, pri tem pa tiši glavo v pesek: naš en in edini skupni problem na tem planetu je, da NAS JE PREVEČ. Ne moremo imeti zelenega planeta, ker nas je preveč. Ne moremo imeti dovolj čistega zraka, ker nas je preveč. Nimamo dovolj delovnih mest, ker nas je preveč, ne moremo imeti vsi dostojnega življenja, ker nas je preveč, ne moremo se izognit nalezljivim boleznim, ker nas je preveč. itd itd. Kadarkoli berem, slišim številke mrtvih zaradi tega ali onega, vedno avtomatsko pomislim samo eno: premalo. Daleč premalo. Samo pomislite, kako bi si platen oddahnil, če bi se nas vsaj milijarda malo spucala. Pa to niti ena Indija ni. Žalostno, ni kaj.
nazaj v realnost
16. 05. 2020 10.38
+5
Brez pomena, resnica je še vedno bolela in vedno bo.
paxvobiscum
16. 05. 2020 11.09
+10
Preveč nas je? Samo v primeru, če bo res vse po starem. V mislih imam noro gonjo za materialom, letenje za selfije, meso in uvožena roba vsak dan na krožniku, davčne oaze za elite in skorumpirana politika v njihovih žepih....
Quatflow
16. 05. 2020 12.04
-3
Torej si tudi ti prevec?! Taksno razmisljanje je absurdno, podpiras naravo in splave hkrati.:/
Šifra
16. 05. 2020 13.09
+1
Življenjska doba človeka se daljša. Zato nas je preveč. Vsako leto je hitrost napredka hitrejša. Saj vidiš kam so jo že spravili. In zdaj spet ni dovolj... Še hitreje želijo. Pohlep nas bo pokopal. Vse je tako rekoč "za vogalom" menim.
nazaj v realnost
16. 05. 2020 19.09
+0
allcolours: seveda sem tudi jaz preveč in seveda je tvoja reakcija taka kot je. Kot sem zapisal: resnica je še vedno bolela, a misliš, da je res važno ali je zraven še absurdna, dišeča, oglata...
Tretja Švica
16. 05. 2020 10.00
+15
In jeseni se bo zopet pojavil nov korona virus, kot vsako let, a pol bomo spet šli za pol leta v arest!? "lol...
hotchilipoper
16. 05. 2020 09.28
+13
Mladi so ga nasrkali bolj kot kdajkoli
gasper111
16. 05. 2020 09.03
+13
Nikoli več ne bo isto kot je bilo pred epidemijo. No ja morda ne ravno nikoli, zagotovo pa kar nekaj časa.