Slovenija

Korošce zanima avtocesta

Slovenj Gradec, 09. 10. 2007 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada se mudi na dvodnevnem obisku na Koroškem. Tamkajšnje prebivalce zanima predvsem gradnja cest.

Gradnja bodočih Term Slovenj Gradec je predvidena na območju Mislinjske Dobrave v bližini Aerodroma Slovenj Gradec, kjer so geologi že leta 2005 na globini 1260 metrov odkrili vir tople vode, primerne za izgradnjo srednje velikih term. Mestna občina bo v projekt investirala zemljišča, za uresničitev investicije pa bodo nato poiskali strateškega partnerja.

Premier Janez Janša je z ministri začel dvodnevni obisk na Koroškem. Janša se je najprej ustavil v enem od slovenjgraških podjetij, kjer pa ni dajal izjav, medtem ko se je minister za okolje in prostor Janez Podobnik sestal z županoma Mislinje Viktorjem Robnikom in Slovenj Gradca Matjažem Zanoškarjem.

Ta je po sestanku povedal, da sta se pogovarjala predvsem o projektu Terme Slovenj Gradec, ki je trenutno v fazi odkupa zemljišč. Ker so to zdaj pretežno kmetijska zemljišča jih bo morala urbanizirati, kot je dejal Zanoškar, pa imajo pri tem popolno podporo ministra Podobnika.

Žerjav je Korošcem obljubil predstavitev najprimernejših tras za avtocesto že oktobra.
Žerjav je Korošcem obljubil predstavitev najprimernejših tras za avtocesto že oktobra. FOTO: POP TV

Sicer pa sta se sogovornika dotaknila tudi prihodnjih stanovanjskih gradenj, odlagališča komunalnih odpadkov in obratovanja čistilne naprave.

Korošci pa čakajo predvsem na odgovore ministra za promet Radovana Žerjava o gradnji avtocestne povezave z drugimi deli Slovenije. Ta je sicer dejal, da bo vlada pred koncem oktobra lokalnim skupnostim posredovala mnenje o najpomembnejši trasi.

"Po soglasju lokalne skupnosti in objavljenem državnem prostorskem načrtu potrebuje ministrstvo še leto do leto in pol za pripravo projektno-tehnične dokumentacije ter za odkup nepremičnin in zemljišč. Šele nato se bo lahko začelo z izgradnjo tretje razvojne osi," je za 24UR povedal Žerjav.

Janša je pozdravil enotno zahtevo koroških županov po ustanovitvi samostojne koroške pokrajine.
Janša je pozdravil enotno zahtevo koroških županov po ustanovitvi samostojne koroške pokrajine. FOTO: POP TV

Žerjavove besede je potrdil tudi premier Janša, ki je dejal, da bo slovenskim občinam že oktobra predstavljena najugodnejša varianta trase. "Od tam naprej pa je zaželeno, da vsi vidimo nek skupni interes. Treba je upoštevati tudi to, da to ni samo cesta, ampak je razvojna os, kar pomeni, da je treba včasih upoštevati tudi druge interese in potrebe," je poudaril premier.

Janša je spregovoril tudi o bodočih pokrajinah. Pri tem je pozdravil enotno zahtevo koroških županov po ustanovitvi samostojne pokrajine in dejal, da so nekatera nasprotovanja ustanovitvi koroške pokrajine žalosten pojav, ko določeni ljudje, ko so doma, od poslancev do državnih svetnikov, govorijo eno, ko pa pridejo v Ljubljano, pa govorijo drugo. Po njegovih besedah centralizacija Slovenije v tem trenutku koristi samo prestolnici.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoExit
24. 09. 2009 13.30
iztokhoh@hotmail.com
10. 10. 2007 15.07
Veljo, dej se mal relaxiri. Morjo pač vašo bajto raskirat, nobena avtocesta se ne zgradi, če ne zrušiš par bajt. Nič bat, bote zihr dobl fajn odškodnino. Pomisli pa na to, da bojo zdaj meli Slovenci priložnost obiskovat Koroško (saj zdaj je po tej zdrmani cesti nimajo veselja)!
veljo@email.si
10. 10. 2007 06.24
Prvo Borec seveda samo denar se tuki suce...nase ceste so v kaosu...priznam...ampak se dajo popravit ne pa ŠTUKLAT!!!...kot delajo sedaj...z avtocesto lahko nardijo kaki globoki tunel skozi sg... najboljš verjanta.. :) pac povedat hocem da bodo vse zjebali z betonom...obcodujem naravo in zelim da še sej nekji ostala takšna kot je...ajde Zanoškar ne se prodat!! lp...veljo
Prvo Bore
10. 10. 2007 01.28
Veljo, ali veš kako pravijo !! Napredek košta, mapak se sploh strinjam s teboj. Za km ceste težki miljoni. S to avtocesto o odlašal toliko časa, da bodo zopet kradel. Ni druge. Če pa si tam doma, pa saj veš kdo je lastnik letališča. malo seštej, pa boš videl koliko tajkunov imate. Pri nas v Domžalah smo naredili avtocesto. Prvi dan avtoceste, NISEM videl niti enega avtomobila ali tovornjaka. Pa sedaj poglej !! Lopovi od Darsa so pri vsaki bajti postavili mitnico i basta. Za mitnico v Domžalah-Krtina so ponucali 5 miljard tolarjev. Prosim !!!! Ta mitnica v desetih letih senebo izplačala, ampak saj veš kako pravijo dinar na dinar. Lopovi so in nič drugega. Čeprav lagko oba priznava , da potrebujete malo boljšo cesto, ali ne.
veljo@email.si
09. 10. 2007 21.06
ajde banda blesava...kaj so si namislili...se sploh zavedate kaj vse boste unicli z to gradnjo...koliko kmetov bo oskodovanih z zemljisci..malo si poglejte kaksno naravo in lepoto imamo tukaj pri nas...takoj ko se politika vmesava se vse rusi in dela njim v prid...moja punca stanuje v zelo umirjenem kraju zraven letalisca sg...sama trava okoli in hise..na zadnji strani pa sami gozd(nemorete verjet kaksen zrak ima ona kot pa jaz ko sem doma v mestu)..pogled imas pa seveda na pohorje ,urslja gora,rahtel,itd....uglavne precudovito...sedaj ko pa pride menda avtocesta bo pa tekla kot ste prebrali zraven letalisca torej zraven njene hise..vse to kar je bilo cudovito bo/ma lahko se samo sanjala in obujala spomine...zdaj bo samo hrusc,smrad in strup...so leta 94(tam neki) sgradili obvoznico ki naj bi tekla mimo sg in naprej..jebila obvoznica cca 1 leto ce bi lahko temu tako reko sedaj ko se pelem bo danasnji isti obvoznici potrebujem 10 min da pridem sploh mimo semaforjev in prometa...nevidim kaksna resitev je bila ta obvoznica...cca 300 m dolga pot ima 4 semaforje...mi poveste da naj bi to bila potem obvoznica!!?! upam da se zupan nebo strinjal s tem in nebo dopustil te gradnje ki naj bi tekla skozi slovnejgrasko mesto... politika smrdi!! lp...veljo