Slovenija

Korupcija na študentskih volitvah

Ljubljana, 15. 01. 2009 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kosova protikorupcijska komisija je prepričana, da je na študentskih volitvah prišlo do kršenja dolžnega ravnanja, kar ustreza definiciji korupcije.

Kosova komisija je ugotovila koruptivna dejanja v povezavi s študentskimi volitvami.
Kosova komisija je ugotovila koruptivna dejanja v povezavi s študentskimi volitvami. FOTO: POP TV

Predsednica volilne komisije ŠOU v Ljubljani je s tem, ko je v nasprotju s predpisi ŠOU o volilni kampanji objavila popravek razpisa volitev v študentski zbor in v upravne odbore študentskih organizacij visokošolskih zavodov, kršila dolžno ravnanje, kar ustreza definiciji korupcije, v načelnem mnenju pojasnjuje komisija za preprečevanje korupcije.

Po mnenju Kosove komisije sta tudi vodstvi senata Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) in Študentskega zbora ŠOU s tem, ko se nista odzvali na objavo spornega popravka in na opozorila skupine oškodovanih kandidatov, kršili dolžno ravnanje.

Namesto priporočene zahtevana navadna pošta

Protikorupcijska komisija v načelnem mnenju poudarja, da je nesporno ugotovljeno, da je bila lista kandidatov Neodvisne študentske mreže (NŠM) z večjim številom predlaganih članov za študentske volitve izbrisana s skupne kandidatne liste, pri čemer so podani razlogi za sum, da je šlo za kršitve statuta ŠOU, pravilnika o senatu in volilnega pravilnika.

Kandidature bi morale biti poslane z navadno pošto. Če niso bile, so jih odstranili kot neveljavne.
Kandidature bi morale biti poslane z navadno pošto. Če niso bile, so jih odstranili kot neveljavne. FOTO: POP TV

Kot še pojasnjuje komisija, je predsednica volilne komisije ŠOU sedem dni po javno objavljenem razpisu volitev objavila popravek razpisa volitev, ki se je nanašal na spremembo datuma dostave kandidatur na volilno komisijo za en dan naprej in na spremembo postopka dostave kandidatur, s katero se negira določbo v razpisu volitev, da se kandidatura pošlje s priporočeno pošto.

"Oškodovani prijavitelji so pri pošiljanju kandidatne liste ravnali po določbah razpisa volitev in vlogo poslali kot priporočeno pošto. V postopku preverjanj popolnosti vlog pa so jim kandidaturo zavrnili ravno zato, ker so vlogo dostavili priporočeno in ne po 'navadni' pošti," pojasnjuje protikorupcijska komisija.

Po dostopnih podatkih o poteku spornih volitev ni dokazov, da sta se vodstvo senata ŠOU, po veljavnih aktih zadolženo za razpis in nadzor zakonitosti volitev, in vodstvo študentskega zbora, zadolženo za tolmačenje določb aktov, odzvali na nepravilnosti v času predvolilnih postopkov, ko so prizadeti kandidati posumili, da so jim bile kršene pravice, navaja protikorupcijska komisija.

"Senat je šele po izvedbi volitev, v decembru 2008, na seji obravnaval le ravnanje predsedujoče osebe v volilni komisiji in ugotovil, da je samovoljno izdala popravek razpisa, ne da bi za to imela pooblastilo. Ugotovil je, da je s tem storila posebno težko kršitev aktov organizacije, ter ji izrekel denarno kazen," opozarja komisija.

Odgovorni naj pri izvedbi volitev tako ne bi ukrepali pravočasno, "ko je bilo še mogoče vzpostaviti okoliščine za izvedbo legalnih in legitimnih volitev in tako preprečiti navedene kršitve pravic kandidatov in kandidacijskega postopka".

S tem so opustili dolžna ravnanja iz naslova nadzora nad delovanjem volilne komisije in zamudili priložnost vzpostavitve zakonitih podlag za izvedbo volitev, še poudarja protikorupcijska komisija.

Spomnimo

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš



NŠM je oktobra lani volilno komisijo ŠOU, ki je zavrnila 45 kandidatur za člane upravnih odborov in 10 kandidatur za poslance v študentskem zboru, prijavila komisiji za preprečevanje korupcije. Na komisijo pa so naslovili tudi prijavo o sumu korupcije znotraj volilne komisije ŠOU.

Volilna komisija ŠOU v Ljubljani je namreč naknadno zavrnila že sprejete kandidature za člane upravnih odborov študentskih organizacij visokošolskih zavodov, ki jih je poslala opozicija, združena v NŠM. V obrazložitvi zavrnitev so zapisali, da je "njihova kandidatura neveljavna, saj je bila poslana po priporočeni in ne navadni pošti".

'Vsi si prizadevajo za rešitev'

Generalna sekretarka ŠOU v Ljubljani Lucija Smerdel pa je pojasnila, da stališča takratne predsednice volilne komisije ŠOU v Ljubljani o načelnem mnenju protikorupcijske komisije prek organizacije ni mogoče pridobiti, saj je decembra lani odstopila s svojega položaja. "Enako je novembra lani storil tudi takratni predsednik senata ŠOU v Ljubljani," je dodala.

Po besedah generalne sekretarke pa je dejstvo, da si vsi organi ŠOU v Ljubljani prizadevajo za rešitev nastale situacije. "Tako je študentski zbor ŠOU v Ljubljani na svoji 46. redni seji sprejel spremembe statuta ŠOU v Ljubljani in s tem zagotovil pravno podlago za razpis volitev na sedmih fakultetah Univerze v Ljubljani: Fakulteta za družbene vede, Filozofska fakulteta, Fakulteta za matematiko in fiziko, Fakulteta za podiplomske državne in evropske študije, Fakulteta za upravo, Medicinska fakulteta in Pravna fakulteta."

Poleg tega je študentski zbor popolnil volilno komisijo in senat, je zatrdila Smerdelova in pojasnila, da je novi predsednik senata 8. januarja že razpisal volitve na prej omenjenih sedmih visokošolskih zavodih, ki bodo 17. in 18. februarja.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojcaCoh
17. 01. 2009 12.58
Sami novi 30 letni utrujevalci profesorjev, sami novi ministri na faksu od faksa nič Gobec pa do konca galaksije. Mojca
hansola
16. 01. 2009 12.11
ŠOU je tak ena sama vlka korupcija
theta
16. 01. 2009 11.52
Sm študent in bi najrajš razpustil vse študentske oganizacije. Tam so falirani študenti in študentke (recimo pri bonih imajo vrsto za 30 minut, one še pa na veliko se menijo med tem)
Tonček Balonček
16. 01. 2009 11.18
Že zdavnaj smo s epriučeli truditi, da te Kose, Čebaškove, Računsko, Ustavno in ne vem še katera sodišča enostavno ukinemo, ker ovirajo proces revolucije (pardon demokratizacije in transparentnosti), žal pa je ta tok prekinila noa komunistična oblast!
Buena Vita
16. 01. 2009 02.14
tončeka se ti da pomnemo,vsa leta ma smo bral med vrsticami,in se vrteli v krogih nasprotnikov in zagovornikov totalitarizma menda ne misliš da smo pozabili farbamo pa tistih časov ne,bili so časi ko si moral biti zelo zvit ,drgač si po domače naje,,,,,,,,,,,,,,-si pozabu,pa tolk imaš povedat
mac4_m
16. 01. 2009 00.16
mladi nedebudneži zgodaj začnejo. Trojčku se obeta pravo nasledstvo. Ti bojo presegl še golobkota.. Krasna prihodnost za slovenijo, še več šita za nafutrat..
tony_abcde@yahoo.com
15. 01. 2009 23.57
na študentskih volitvah se kalijo za naprej...
Buena Vita
15. 01. 2009 21.35
zgodaj so začeli
antilevak
15. 01. 2009 19.44
Upam da je se tudi podrobno pogledal račune če si je predsednik slučajno kupil metlo med delovnim časom LOL
Tonček Balonček
15. 01. 2009 19.14
Pa kaj bo ta Kos, saj ga Janša itak toži, brez zveze je on!