Slovenija

Kos: Ne bom odstopil

Ljubljana, 21. 11. 2007 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je dejal, da ne bo odstopil z mesta predsednika.

Po mnenju predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa je vrhovno sodišče z razsodbo o nezakoniti pridobitvi izpiska telefonskih klicev na mobilni telefon novinarja Tomaža Ranca leta 1999 zgolj ugotovilo, da je za nezakonitost objektivno odgovorna policija, ne pa on kot posameznik. "Sam pri sebi se ne čutim moralno odgovoren," je še dodal.

"Čez približno pol leta se bo jasno videlo, od kod sedaj ta nervoza pri predstavnikih predvsem ene politične stranke, od kod pritiski, od kod želja, da se rešijo predsednika komisije, je dejal Kos.
"Čez približno pol leta se bo jasno videlo, od kod sedaj ta nervoza pri predstavnikih predvsem ene politične stranke, od kod pritiski, od kod želja, da se rešijo predsednika komisije, je dejal Kos. FOTO: POP TV

Kos je prepričan, da je treba ločiti med objektivno odgovornostjo države in osebno odgovornostjo posameznika. Po njegovih besedah je državno tožilstvo že pred leti ugotovilo, da ni osebno odgovoren glede zadeve Ranc. "Dogajanja iz leta 1999 se uporabljajo za rušenje kredibilnosti komisije," je poudaril. Zatrdil je še, da telefonski izpiski niso bili pridobljeni brez odredbe sodišča, kot trdi Ranc. Prav tako je še dejal, da ne drži trditev vrhovnega sodišča o naknadni pridobitvi odredbe.

Pritiski na komisijo

"Čez približno pol leta se bo jasno videlo, od kod sedaj ta nervoza pri predstavnikih predvsem ene politične stranke, od kod pritiski, od kod želja, da se rešijo predsednika komisije," je pojasnil in dodal, da bodo takrat javnost obvestili o rezultatih njihovega dela. Ta naj bi po zatrdilih predsednika komisije vzbudile zelo veliko pozornost. "In zelo hudo prizadelo nekatere, ki sedaj tako vehementno vpijejo, da mora predsednik komisije odstopiti," je še dodal.

Poudaril je, da "govori o čisto konkretnih zadevah, ki jih bo komisija končala z načelnimi mnenji in odstopila policiji in organom pregona". Dodal je, da gre zadeve, ki so javnosti zadnje mesece že znane iz medijev. Po Kosovih besedah je namreč poročanje medijev neposredno kazalo na možne nepravilnosti v poslovanju določenih ministrstev.

Predsednik komisije je še pojasnil, da še čakajo na podatke nekaterih drugih organov, ki so jih zaprosili za pomoč. Dodal je, da ne govori o vladi, "ampak o nekaterih posameznikih, ki so lahko včasih formalni del vlade, včasih pa ne".

"Zakon odpravlja koncept jasne definicije korupcije," je dejal in dodal, da poskuša vlada z zakonom "utišati komisijo". Poleg tega je poudaril, da bodo novi organi za preprečevanje korupcije obenem tudi prekrškovni organi, ki bodo imeli pravico vpogleda v evidenco osebnih podatkov.

Kos: Vlada skuša utišati komisijo

Kos je predstavil tudi mnenje komisije o predlogu zakona o omejitvah in prepovedih za nosilce javnih funkcij. Po njegovem mnenju zakon uvaja "parcializacijo preprečevanja korupcije", saj naj bi naloge komisije prevzelo več kot sto organov. Pri tem je še posebej omenil volilne komisije. Kos še meni, da bo zakon vzpostavil sistem, ki bo slabši, kot je bil leta 1992.

Član komisije Bećir Kećanović pa je poudaril, da bo zakon povzročil težave na področju prekrškovnega prava in razpršitev osebnih podatkov funkcionarjev. Po njegovih besedah zakon tudi ne govori o tem, kako zaščititi pred šikaniranjem in pritiski posameznike, ki opozarjajo na korupcijo v svojem okolju.

Kos o Kanglerju

Glede prijave proti mariborskemu županu Francu Kanglerju zaradi suma zlorabe pooblastil je Kos dejal, da so junija 2007 dobili anonimno prijavo. Ta županu očita, da je ob prvem letu družbe RyanAir iz Maribora v London in nazaj na račun občine gostil večje število ljudi. Kos je poudaril, da jim je župan dal pojasnila in dokumentacijo. Iz nje je po besedah predsednika komisije razvidno, da so bili stroški občine za let in prenočevanje 5000 evrov, Kangler pa je iz lastnega žepa dal še 2000 do 2500 evrov.

Kos je pojasnil, da so preučili vse osebe, ki so bile na letalu. Po njegovih besedah so ugotovili, da so bile vse osebe bodisi predstavniki občine bodisi so delale na občini. "Zaenkrat ni videti, da bi bilo kar koli narobe," je dejal in dodal, da "tu kaj velikega županu ni očitati".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
25. 01. 2008 12.06
Slovenski narod ,državljani in volivci so v veliki večini prepričani,da je kosova komisuja logična posledica slovenske družbe,gospodarstva,ter subjektivne sklodnosti,ki zahteva stalno,kontinuirano kontrolo nad nezakonitimi dejanji,zavajanja,laži,prevaranja,kraje.Zato se ne čudim tem o da ,posameznikom,kako uporno nasprotujejo opstoj tej komisiji,saj če jo bodo izbrisali iz obstoja bodo potem svobodno v različnih povezavah kradli še naprej,brez,da bi jih kdo kontroliral in nadziral.V tem je pravi razlog ne pa to skom je g. Kos prijatel in skom se druži.Metanje peska v oči.Zato pravim,da Kosova komisija mora egzistirati uradno pravno z vsem pooblastili,pa če ne bo šlo drugače bomo izvedli referendom in povprašali državljane,naj oni odločijo,če naaša vlada tega ni sposobna.
barbika51@gmail.com
22. 11. 2007 08.38
Drago Kos ne bo dostopil, ker se mu vžep steka preveč denarja. Konkretnih dokazov pa ne predstavi. Seveda, da jih ne more, ker jih nima. Drago Kos daj že nehaj težit
manjakranjc@hotmail.com
22. 11. 2007 08.32
Lep pozdrav vsem, sama nimam nič proti taki komisiji. A vsi tisti, ki podpirate Kosa in takšno zasedbo komisije niste nič boljši kot naši politiki v poziciji in opoziciji. Drago Kos je dolgoletni prijatelj M.Kučana in je bil pri velikih aferah osebno prisoten. Od opravljenh nalogic se je samo še vrtel okoli takih i ndrugačnih položajih. Zanimivo je, da je večina t.i Kučanovega kadra bila prisotna v nogomotu, seveda tam kjer se suče denar. Drago Kos je salb človek dvojnih načel. Niti enega primera okoristenja na račun vseh nas ni rešil ali pripomogel k temui. ŠE vedno pa moti njegova ignoranca do lumpastih tajkunov, ki so roko na srce večinom levičarji. Verjetno bo že res, da v svoj drek nebo drezal. Ravno zaradi njegove opredeljenosti in politično motiviranih akcij ta komisija nemore biti uspešna! Drago Kos, zaradi sodbe sodišča si dokazano nekompetetna in "oporečna" oseba za tako funkcijo. Bodi časten in odstopi. Mečeš zelo salbo luč na levo opcijo in bo leta 2008 ravno zaradi tebi podobnih, izgubili kar nekaj političnih točk.
Dejc Staffbull
22. 11. 2007 08.00
Tako naprej g.Drago Kos! Hočemo resnico,ne čakajte pol leta,oddajte podatke čim prej,da zbrcamo Slovenci to vlado tja od koder je prišla!Res je,če ne bi imeli Kosa,bi bilo v Sloveniji 5x več korupcije,kot jo je.G. Kos imate podporo Državljanov!
euro
22. 11. 2007 07.18
Kje je novinarska solidarnost, kje je peticija na EU naslove ? Kdo pritiska na novinarje je pokazalo sodišče. Zanima me če se bo do naslednjih volitev Repovževo društvo preimenovalo v politično stranko ali pa misli še naprej zavajati javnost in delovati kot leva parastranka ?
lucasa
22. 11. 2007 06.03
Če je ta komisija tako nepomembna in nepotrebna, zakaj se je neki tako bojijo in dobijo peno na ustih, ko govorijo o njej? Kos bo še dolgo na veji...
rosomoh@email.si
22. 11. 2007 05.22
Tistemu,ki je napisal,da se po novem reče ...centri moči v ozadju.Ja,ta ptič Kos ima v ozadju zelo močan (na žalost po zaslugi opranih možganov)še vedno zelo aktiven center moči.To je tisti center,ki Kosa ves čas ščiti zaradi zaslug v pripravi in izvedbi akcije Depala vas.
friderik1st
21. 11. 2007 22.07
Zanimivo! Kos lahko nadzira vse (celo strojanove!?) , kdo pa njega???
pahor?ek
21. 11. 2007 21.57
Kos, odgovorno in moralno bi bilo, če bi odstopil!!! Dokazano je, da je bilo zasledovanje in prisluškovanje nezakonito!!!! Vendar se je naš Kos postavil nad sodišče, saj je dejal ravno nasprotno...g. Kos, danes smo v demokraciji....
pionircekMirko
21. 11. 2007 21.05
romantik75 popravek. Za paradajzarje ne veljajo nobena pravila, niti druga ne. Kr samoumevno jim je, da oni lahko delajo, kar hočejo, ker je to prav. So avantgarda, cvet človeštva. Oziroma, tako so sami sebe definirali in v to so tudi prepričani. Zdaj pa razpravljaj o čemerkoli z njimi, če moreš.
DarthRevan
21. 11. 2007 20.35
Romantik75, ne reče se več "komunajzarji", zdaj se reče "centri moči v ozadju".
romantik75@email.si
21. 11. 2007 20.34
Še en dokaz, da za komunajzarje veljalo druga pravila kot za ostale in to tudi v primeru, ko se jim nepravilnosti dokažejo celo na sodiščih.
manjakranjc@hotmail.com
21. 11. 2007 18.57
Kateri levičar pa je še odstopil, če ga ni prej pobralo? To kaže na moralo teh ljudi.
mac4_m
21. 11. 2007 18.43
zakon in človekove pravice je kršil v imenu delodajalca, se pravi policije?? A prav razumem?? Nemara niti ni vedel, da izvaja kriminalno dejanje? Čemu bi kdo sploh nadziral novinarja, ki se ukvarja s svojim delom? Ne samo, da bi moral odstopiti, moral bi tudi kazensko odgovarjati. To je hudo kaznivo dejanje in kako naj tak človek 'preprečuje' oz. opozarja na korupcijo, če sam ni čist? Tko kot pri fišerju niso našli znakov kaznivega dejanja, čeprav je svojo ljubico nastavil na položaj za katerega ni imela izobrazbe. Pri nas je res vse mogoče na žalost. Se ne čuti krivega, očitno je take stvari vsakodnevno počel, da so mu čisto samoumevne...Grozljivo, res..
Prvo Bore
21. 11. 2007 17.55
Današnja vlda je želela Kosa vreči dol iz prestola , pa je dobila po glavi od Evrope. Navadni kmetje , pa so, to pa je za priznat. Comy živjo !! Škoda je edni, ker nima nopbenih pooblastil, ker vse se zaustavi pri Policiji in tožilstvu.
kritika@email.si
21. 11. 2007 17.31
comy, edinega novodobnega Führerja, ki ga jaz poznam je Jankovič, kar pa nima veze s to temo. Janša se je kar sam podpisal namesto tistih 571 novinarjev po tvoje, ki ga obtožujejo vseh sort zadev, ne? Ne imej ljudi za neumne ti slepo, propagandno trobilo! Odkar se je Golobič spet aktiviral v politiki, po Janši samo pljuvajo in vmes uničujejo državo. KJE STE NAŠI VRLI NOVINARJI SEDAJ, KO VAM PREDSEDNIK KOMISIJE ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE KRŠI VAŠE PRAVICE???
doki007@email.si
21. 11. 2007 17.27
oooooo,..hahaha,.....vonBUDA ,......ti si pa res en kreten ,...!!!!!
CezDrnInStrn
21. 11. 2007 17.20
He he..tale Kos,ma ne bo odstopu,ga bodo morali s stolom vred vržt iz pisarne!**LOL
comy@email.si
21. 11. 2007 17.16
Kaj ma veze prekinitev pogodbe o prostorih stranke SDS v Ljubljani, ki se tiče MOL in SDS, z Kosom, temačni ? Tok zavesti je pri nekaterih zelo močan. PS: Kritika, Janša se ruši sam, mediji pri tem nimajo nič, saj le poročajo kaj se dogaja z našim fuererjem in kakšne izjave daje.
kritika@email.si
21. 11. 2007 16.46
Načela pa takšna! Včasih predstavnik policije, danes pljuvalec po njej! Fej!!! Kje ste novinarji? Huda kršitev vaših pravic, vi pa se ukvarjate z rušenjem Janše.