Slovenija

Kos: O povsem normalnih rečeh se pletejo teorije zarote

Ljubljana, 21. 12. 2009 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Finskim policistom niso posredovali nobenega seznama osumljencev, pač pa seznam oseb, ki so bile povezane z zadevo Patria, pravi Kos. Na njem ni bilo ne Janše, ne Erjavca, ne Gutmana.

Drago Kos
Drago Kos FOTO: Tomaž Ungar

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na tiskovni konferenci, na kateri se je odzval na objavo zapisnika njegovega zaslišanja na Finskem. Kot je povedal, se je komisija s predstavniki finske policije prvič srečala junija 2007, potem pa je bilo še nekaj obiskov. Pojasnil je, da se je aprila lani na posebno vabilo finskih policistov in na njihove stroške udeležil zaslišanja. Namen zaslišanja pa je bil primerjati podatke, ki jih je imela komisija, s tistimi, ki so jih imeli finski kriminalisti.

Kos vsebine zaslišanja tudi danes ni posebej komentiral. Dejal pa je, da "se mu zdi paradoksalno, da naj bi bila komisija center zarote", saj so bili prav oni tisti, ki so ves čas trdili, da se na primer predsednik SDS Janez Janša "nikoli in nikjer ni pojavil v zgodbi".

"Če to ni kriminal, ampak je zarota, potem je to zarota, v katero so poleg avstrijskih in finskih policistov, tožilcev in sodnikov očitno vpleteni tudi slovenski policisti in tožilci, glede na to, da so prejšnji teden podali dva obtožna predloga," je poudaril.

Komisija je s finskimi policisti po njegovih besedah sodelovala, ker so se ti obrnili na komisijo. Kot je dejal, so mu namreč razložili zgodbo o tem, kako od policije "ni odgovorov na depeše, ki so bile poslane z Dunaja".

Ker so se na komisiji že ukvarjali s to zadevo, s sodelovanjem po Kosovih besedah niso imeli težav, tudi zaradi tega, ker jih k temu pooblašča zakon o preprečevanju korupcije. Komisija pa je s tem po njegovem mnenju izpolnila tudi svojo dolžnost, ki izhaja iz vrste mednarodnih konvencij in iz položaja Slovenije v Evropski uniji.

'Podatki, bistveni za preiskavo, so bili resnični'

Zaslišanje je po Kosovih besedah potekalo tako, da je policistom na podlagi njihovih vprašanj predstavljal podatke, ki jih je imela komisija, pri vsakem podatku pa določil tudi stopnjo verjetnosti. Pri tem je poudaril, da je na zaslišanju o podatkih oz. očitkih, ki so se nanašali na Janšo, vedno govoril, da je zanje nizka stopnja verjetnosti oz. da so "neverjetni".

"Vsi podatki, ki so bili posredovani finskim policistom, so temeljili na uradnih zaznamkih delavcev komisije in na dokumentaciji, ki jo je imela komisija," je zatrdil. Poudaril je še, da so se vsi podatki, ki so bistveni za preiskavo, izkazali za resnične.

Na seznamu ni ne Janše, ne Erjavca, ne Gutmana

Poseben del zaslišanja je bil po Kosovih besedah namenjen tudi seznamu. Finskim policistom komisija ni posredovala nobenega seznama osumljencev, pač pa seznam oseb, za katere je komisija kakor koli zaznala, da so povezani z zadevo Patria, je zatrdil. Pojasnil je, da je bil to seznam 34 oseb, njihov formalni položaj in vloga v zadevi. Na tem seznamu pa ni ne Janše, ne nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in tudi ne nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana.

Po tem zaslišanju je komisija s finskimi kriminalisti po besedah Kosa imela samo še en neposreden stik. Čez mesec ali dva je bil namreč podpisan sporazum o ustanovitvi skupne preiskovalne skupine. Junija 2008 je tako komisija vso dokumentacijo predala slovenski policiji.

Sicer pa so se koreniti napadi na komisijo, preiskovalce in novinarje v tej zadevi začeli po zaslišanju nekaterih osumljencev, je opozoril Kos. Prepričan je, da je sedanje dogajanje bolj posledica "stiske nekaterih osumljencev po njihovih zaslišanjih".

Sum pranja denarja

Na vprašanje, zakaj so šli podatki najprej finski policiji in ne slovenskim preiskovalnim organom, je Kos odvrnil, da v tisti fazi niso imeli razloga za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. "So pa obstajali razlogi za sum, da je prišlo do pranja denarja. Ti razlogi so izhajali iz depeše, ki smo jo prejeli iz Avstrije, in komisija je v skladu s svojimi pristojnostmi odstopila te podatke uradu za preprečevanje pranja denarja," je dejal.

Časnik Delo je sicer v minulih dneh objavil kopije več delov zaslišanja Kosa aprila lani na Finskem. Objava je sprožila številne odzive, med njimi tudi v zadevi osumljenega Janeza Janše, ki je dejal, da je afero v svoji aktovki na Finsko nesel prav Kos.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
23. 12. 2009 10.56
pajtlerblanka22.12.2009, 14:290 ~JEAH,,NEVEM ZAKAJ ŠE MI DESNI NE ZAČNEMO Z LAŽMI,ALI SMO BOLJ BUTASTI IN NEZNAMO LAGAT~ Če ste, natančneje, DA ste bolj butasti in NE ZNATE LAGATI pomeni, da to ŽE POČNETE.
M-teorija
23. 12. 2009 00.27
Vsaka stranka ima svoje slabosti, ki se jih da opaziti in interpretirati glede na izdajalske znake. In SDS-ova slabost, pravzaprav nemoč se najlepše vidi pri sistematičnih poskusih nevtralizacije, slabljenja in uničenja enega samega ptiča, na katerem kljunu, so se jim skrhale vse osti s katerimi so poskušali zabadati v njegovo bistvo. Niti poskus uničenja njegovega gnezda, komisije jim ni uspel. Še več ta isti ptič jih kljuje, in kljuje, in kljuje, v sam center njihovega organizma, center kolektivne zavesti kiborgov.
Buena Vita
22. 12. 2009 14.29
JEAH,,NEVEM ZAKAJ ŠE MI DESNI NE ZAČNEMO Z LAŽMI,ALI SMO BOLJ BUTASTI IN NEZNAMO LAGAT
justinijan
22. 12. 2009 13.48
šele sedaj se vidi vsa izprijenost celotne slovenske politike. če lani z zadevo patria ne bi obtožili jj sedaj naš meneken(ki nima pojma o ničemer) ne bi bil nikoli predsednik vlade.tako pa si je kot otrok, ki si želi električno lokomotivo zaželel te pozicije in si je morala partija z kučanom in jankovićem na čelu izmisliti načrt, da jj ne bi ponovno postal predsedni vlade.bolano, da bolj bolano sploh ne more biti.daj jj toži jih za tak odšk. denar, da bodo morali delati vse življenje, na pa samo do predvidenega 65.leta starosti.......
tapravslovenc
22. 12. 2009 13.40
čivkaj, čivkaj sivi Kos..... Kdo bo zdaj pravzel odgovornost za nameščeno afero, ki je spravila JJ ob še en mandat? Mogoče POP-tv? Mogoče DNEVNIK? Mogoče Berglund? Nobeden od teh, ker so vsi zajci, kateri se filajo z negativo, do drugače mislečih, le,da jih bo pobožal ata Kučan.
trapo
22. 12. 2009 08.55
BRavo Hendikep in tomiflu. Popolnoma prav imata.
hakihak
22. 12. 2009 08.52
in zakaj je ovaden korl, če ni bil nikjer na seznamu????
rafael.m
22. 12. 2009 07.15
Zgleda, da tudi finski mlini meljejo zelo počasi. Še vedno ni nič jasno, kaj šele dokazano.
tamiflu
22. 12. 2009 00.33
kdor hoče uničit tekovine slovenije , potem z JJ naprej TAMALI gebelsi so že pripravljeni
hendikep
21. 12. 2009 22.43
tam kje je dim je tudi ogenj bojim se samo za tiste komentatorje kateri podpirajo eno političko opcijo da se orang ne opeku če bi to vse bilo tako nedolžno se nebi toliko prahu dvigovalo če je človek nedolžan potem v javnosti ne dela takšneg cirkusa ampak z dvignjeno glavo gre na sodišče in dokaže svoje prav .
Marko Varga
21. 12. 2009 22.10
Janši se že vsi smejijo..
trapo
21. 12. 2009 21.23
Vidim da je forum poln SDS-ovih glasnikov. Bojim se da smo z eno nogo že v diktaturi.
SherlockH
21. 12. 2009 20.05
Veliko, a še premalo, so o teh in podobnih "tičih" piše zelo iskreno. Resnično gre za podaljšano roko Kučanovih jastrebov, ki so nerazumno sprejeli večno pokorščino omenjenemu za par odpritih računov v tujini. Podobno oz. natanko enako je nekoč delovala tajna policija, ki pa se je po 91' involvirala v demokratiči organ pregona kriminala, heh. Fantje, lustracija manjka, in bi bila ta tema sedaj popolnoma odveč...ker je še lep čas ne bo, smo priča infantilnosti in vsemogočim psevdoargumentom, ki nimajo prav nobene zveze z logiko, torej, v svoji fragmentalnosti so nelogični, kar je edinstven paradoks-za razumne seveda!
boris-v
21. 12. 2009 20.02
Kakšen spisek pa je to bil, če na njem ni bilo Gutmana in Erjavca. Največ sta se s Patrijo ukvarjala ravno onadva. Površnost pa taka.
Osvald
21. 12. 2009 19.54
Kje je pa Cvikel ,nepristranski predsednik komisije ki je preiskovala zadevo patrija, le kam je pobegnil.
zahod.west
21. 12. 2009 19.34
Slovenija je postala zanimiva za cel svet, vsi ornitologi se zbirajo v Lj Kdo zna bolje lagati: Kos ali Golob?
CezDrnInStrn
21. 12. 2009 19.29
Največji mojster teorije zarote bi bil rad KOS ! Samo.....on je samo izvrševalec ukazov! Komandant je pa..........majhen !
trapo
21. 12. 2009 19.06
Ste pa res mal čez l... A je potlej po vašem tud v Luki Koper on zadolževal podjetje. Pa dejte si že enkrat nalit čistega vina. Če ga SDS serje ga pač serje, sej ga gradbeni baroni tud. Zato so pri nas sodišča da ugotovijo kaj je narobe, dotlej bote pa mal tiho. Kokr kdo omen JJ je kle gor polemika sam o politki. Zavedajte se da ni brezmadežen - ga pač tud userje, čeprav zadnje čase kar precej.
Tonček Balonček
21. 12. 2009 19.04
Največja nebvarnost za demokracijo v naši državi je nesporno oseba Janez Janša, velika napaka je bila, da nismo bili zmožni popolne lustracoije, znebili s ebi njega, Bavčarja, Brezigarjeve in še mnogih drugig pšodobnih prepotentnih tipov!
Buena Vita
21. 12. 2009 18.49
JAH,SEVEDA kosi,cvikli,z enim robcem si brišete rit in nos,SLOVENIJI STE V SRAMOTO