Slovenija

'Hrvaška je ob spoznanju, da bo sodba zanjo neugodna, uporabila skrajne možnosti, da razvrednoti delo sodišča in končno sodbo'

Zagreb, 23. 07. 2015 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik države Borut Pahor pravi, da si želi, da bi sodišče delo končalo in bi Slovenija in Hrvaška uredili problem, ki je 18 let po nepotrebnem zastrupljal odnose med njima. Hrvaška opozicija pa bi arbitražni sporazum razveljavila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pripravljajo Hrvati?
    16:13
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pripravljajo Hrvati?
  • Iz 24UR: Zaradi afere z dopusta
    01:46
    Iz 24UR: Zaradi afere z dopusta
  • Iz 24UR: Kako afero komentirajo v Zagrebu?
    01:19
    Iz 24UR: Kako afero komentirajo v Zagrebu?
  • Iz 24UR: Kaj vse je na kocki z arbitražo?
    01:29
    Iz 24UR: Kaj vse je na kocki z arbitražo?
Pahor in Kosorjeva
Pahor in Kosorjeva FOTO: Reuters
Po zadnji polomiji v zvezi z arbitražo med Slovenijo in Hrvaško, komentarjev politike ne manjka na nobeni strani.

Predsednik države Borut Pahor pravi, da si želi, da bi sodišče delo končalo in bi Slovenija in Hrvaška uredili problem, ki je 18 let po nepotrebnem zastrupljal odnose med njima.
"V arbitražni sporazum je bilo z obeh strani vloženega ogromno dela, sodelovale so vlade, parlamenti, v Sloveniji tudi ljudje na referendumu," je dejal Pahor. Pahor je, ko je bil predsednik vlade, s tedanjo hrvaško premierko Jadranko Kosor novembra 2009 podpisal arbitražni sporazum.

Prvak SDS Janez Janša se je odzval z več zapisi na Twitterju. Med drugim je zapisal: "Očitno režim v Sloveniji prisluškuje samo svojim državljanom."

Že sinoči pa je Janša na Twitterju zapisal, da naj samo nekdo objavi posnetke pogovorov med hrvaškim arbitražnim sodnikom Budislavom Vukasom in hrvaškim zunanjim ministrstvom, pa ne bo mednarodnih posledic.

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je sicer že ocenila, da je bila omenjena komunikacije nedopustna. Po njenih besedah je iz izjav Karla Erjavca mogoče razbrati, da je bil o vsem obveščen tudi sam, zato bi moral prevzeti odgovornost, če bo afera imela bolj daljnosežne posledice.

Poslanec NSi Matej Tonin je prepričan, da je enako kot to, za kar se obtožuje slovenskega člana in agentko arbitražnega sodišča, počela tudi hrvaška dvojica. Na vprašanje, ali bi moral zaradi incidenta kdo pri nas odgovarjati, je odvrnil, da je trenutno kakršnokoli medsebojno obtoževanje in javno razčiščevanje škodljivo za nas in v korist Hrvaški.

Hrvaška opozicija bi razveljavila arbitražni sporazum

Bivši hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je kot poslanec SDP nasprotoval arbitražnemu sporazumu, je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je spor o meji s Slovenijo treba urediti na mednarodnem sodišču. Ocenil je, da je bila arbitraža od začetka "blago z napako". HDZ pa zahteva razveljavitev arbitražnega sporazuma.

Spomnil je, da je bil leta 2009 eden redkih, ki so v saboru nasprotovali potrditvi arbitražnega sporazuma, ker je ocenil, da je diskriminatoren in se nagiba k slovenskim stališčem. Pojasnil je, da se mu je že takrat zdelo, da je celoten postopek oblikovan, da bi zadovoljili slovenski ultimat pri blokadi hrvaških pogajanj z Evropsko unijo.

Tudi nekdanji hrvaški zunanji minister Mate Granić je v sredo dejal, da bi Hrvaška morala primer reševati na Meddržavnem sodišču v Haagu. Pred tem bi morali po njegovih besedah o razveljavitvi arbitražnega sporazuma odločiti v saboru ob soglasju predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović, premierja Zorana Milanovića in šefa opozicije Tomislava Karamarka.

Največja hrvaška opozicijska stranka HDZ je medtem danes od vlade, sabora in predsednice države zahtevala, naj nemudoma in brezpogojno razveljavijo arbitražni sporazum. "Posegi slovenske strani so pripeljali do tega, da arbitražno sodišče ne more več sprejeti objektivne in pravno veljavne odločitve," so izpostavili v sporočilu za javnost.

Od premierja Milanovića so zahtevali, da se nujno sreča s predsedniki parlamentarnih strank, da bi uskladili bodoče skupne dejavnosti za dosego soglasja o zaščiti nacionalnih interesov.

Predsednik HDZ Karamarko je že v sredo izjavil, da je treba ohraniti hrvaško ozemlje, ki ga nekateri nameravajo odvzeti s prevarami.

Potem ko naj bi danes svoja odstopa ponudila Sekolec in Drenikova, je nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor na Twitterju zapisala, da sta na ta način potrdila "nečastne posle".
"Sodišče nima kredibilnosti. Sporazum ne obstaja več," je tvitnila Kosorjeva, ki je skupaj z njenim takratnim slovenskim kolegom Borutom Pahorjem novembra 2009 v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum.

Pusićeva: Možno tudi, da Hrvaška zapusti arbitražni postopek

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je medtem danes dejala, da v Zagrebu potekajo posvetovanja hrvaške diplomacije in hrvaških pravnikov tudi o možnosti, da bi Hrvaška odstopila od arbitražnega sporazuma, če se bo pokazalo, da je arbitražni postopek skrajno kompromitiran. Napovedala je, da bodo danes o vsem obvestili tudi Evropsko komisijo.

Piran
Piran FOTO: Mateja Klavs

Vpliv na širšo regijo

Slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk je danes  ocenil, da bodo posledice zapletov glede arbitražnega sodišča za odnose med Slovenijo in Hrvaško neprimerno hujše, kot je ta hip možno dojeti. Posledice bodo tudi za celotno balkansko soseščino, je dejal in ocenil, da državi od srede nista več zgled dobrososedskih odnosov.

"Hrvaška je ob spoznanju, da bo sodba zanjo neugodna, uporabila skrajne možnosti, izdelke tajnih služb ter prisluhe zaveznikom in mednarodnemu sodišču, z namenom, da razvrednoti delo sodišča in končno sodbo," je dejal Volk.

"Bojim se, da je Hrvaška prestopila Rubikon in se dokončno odrekla sodišču in sodbi. Če Hrvaška ne želi sprejeti sodbe, je v to ne more nihče prisiliti. Je pa res, da tudi Slovenije nihče ne more prisiliti, da s Hrvaško doseže še en dogovor o meji, ker ni garancij, da ji tudi ta ne bi ustrezal," meni slovenski diplomat.

"Če smo bili Slovenci in Hrvati doslej svetal vzor vsem drugim, kako doseči kompromis in skleniti dogovor, smo od včeraj negativen zgled dveh sosed, ki sta reševanje spora o meji vrnili praktično na izhodiščno točko. Vse to po tistem, ko je Hrvaška že leta 2001 zavrnila dogovor Drnovšek-Račan," je ocenil.

Spomnil je, da je bil leta 2010 v Sloveniji referendum, na katerem so Slovenci podprli doseženi arbitražni sporazum ob tesnem izidu. "Če bi tisti referendum padel, Hrvaške danes ne bi bilo v EU. Ironija usode je, da je zdaj Hrvaška za nazaj ovrgla tudi to izpričano podporo hrvaški poti v EU, ki jo je slovenski narod simbolično izrekel in potrdil na tem referendumu," je dejal.

Na vprašanje o morebitni vlogi obveščevalnih služb več držav pri razkrivanju spornega pogovora med sodnikom Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik, je dejal, da "zavedanje, da smo kot država in posamezniki izpostavljeni delovanju tajnih služb sosednje države, pomeni izgubo zaupanja, ki smo ga mukotrpno gradili zadnja leta".

Kot je dejal, je delo vseh obveščevalnih služb pogosto tudi umazano, "delo obveščevalnih služb na Balkanu pa še posebej". "To je okolje, v katerem se Slovenci nikoli nismo dobro znašli, in tudi te dni je očitno, da tem maniram preprosto nismo kos. Nismo pa naivni in seveda ne verjamemo, da je naključje, če prisluhe tajnih služb zjutraj ob isti uri hkrati objavita srbski tabloid Kurir in hrvaški Večernji list, ki sta oba v rokah istega lastnika," je izpostavil.

Kot pravi, si ni treba delati utvar o tem, da bo pravna plat problema znova postala politično vprašanje. "V mednarodnem pravu je vse politika in tako, kot je sodnik Sekolec, ki je danes ravnal prav in odstopil, zastopal interese Slovenije, hrvaški sodnik Budimir Vukas najbrž zastopa interese Hrvaške," je dejal.

Kot je dodal, Slovenija ni edina soseda, ki ima s Hrvaško ta hip težave v odnosih, je pa edina, ki je z njo že dvakrat dosegla dogovor o meji, in se Ljubljani težko očita, da se ne trudi ali da ni sposobna sklepanja kompromisov.

Na koncu je spomnil še, da na Hrvaškem vsako leto letuje 1,2 milijona Slovencev, blagovna menjava pa presega tri milijarde evrov, kar je več kot menjava s celotnim preostankom Balkana.

"Uspelo nam je, da smo ljudi, zlasti tiste ob meji, prenehali gnjaviti z mejnimi vprašanji, posvetili pa smo se njihovim življenjskim težavam. Ob Sotli, Kolpi in Muri smo gradili nove mostove in z njimi zaupanje, imeli smo dobro voljo in svetlo prihodnost. Zdaj je vse to padlo v vodo in nisem optimist, da bo vse to lahko hitro povrnjeno," je še dejal.

Pojasnil je, da je vse zaradi tega, ker Hrvaška ne želi sprejeti, da bi Sloveniji tudi formalno pripadlo tisto, "kar imamo Slovenci kot narod že stoletja, kot država že od prvega dne nastanka in imamo tudi danes, to pa je stik z odprtim morjem".

Türk: Arbitražni sporazum ostaja

Bivši predsednik republike Danilo Türk je v odzivu na dogajanje glede arbitražnega sporazuma in objavljenih prisluhov izpostavil, da vse to dogajanje "ne vpliva na veljavnost arbitražnega sporazuma, ki je v polni meri veljaven in edini okvir za rešitev vprašanj meja med Hrvaško in Slovenijo".

Svetuje pa mirno razpravo. "Za situacije, kakršno imamo sedaj, obstajajo rešitve v splošno veljavnih pravilih, po katerih deluje arbitraža. Odločitve pripadajo arbitrom in arbitraži," je v pisnem odzivu še zapisal bivši predsednik.

Mednarodni pravnik Türk je bil sicer predsednik republike od decembra 2007 do decembra 2012, torej tudi v času oblikovanja arbitražnega sodišča.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simon303
25. 07. 2015 14.10
+1
ni problem v Hrvatih..oni delajo za dobrobit svoje države z razliko od Slovenske politike. Mi se gremo nekakšno demokratično diplomacijo oni pa lepo še vedno balkanski sistem kar se jim lepo obrestuje. Naši politiki hodijo jokat v Bruselj medtem ko Hrvatje lepo uporabijo lobistični sistem. Kaj bi bilo če bi mi poskusili napr. Vegeto zaščititi kot SLO proizvod? Ne potrebujemo zunanjih sovražnikov kajti jih imamo med politiki..gospodarstveniki in navadnimi ljudmi dovolj saj raje kot da delajo za dobrobit lastne države delujejo proti njej. Naši politiki slepo sledijo ukazom iz Bruslja..tega pri Hrvatih ne bo..verjemite. To se je pokazalo že v preteklosti ko Slovenski izumi niso bili dovolj dobri za "SLOVENIJO" vendar za Japonsko, Kitajsko, ZDA pa več kot dobrodošli. To jasno pokaže da je Slovenec Slovencu sovražnik ali škodoželjnež. Za naslednje poletje predlagam da gre namesto 1 milijon 2 milijona Slovencev na njihovo obalo...jih bodo Hrvati sprejeli široko odprtih roooook. Problem Slovenskega naroda je v tem , da se stalno obremenjujejo s majhnostjo države...obstaja še veliko manjših držav in so njihovi državljani ponosni!! Drugi problem Slovencev je da se bo uklonil vsakemu ki mu je pripravljen plačati za prodano blago 20 centom pa kljub temu ,da ga je še nekaj minut nazaj zafrknil. Pri Hrvatih pa je ta nacionalni ponos veeeelik pri Slovencih pa ga ni!!!! Naj še dodam da so ti posnetki prišli v javnost nima zaslug Hrvaška OS ali Srbska..10000% verjetnost je da je te posnetke v javnost dal nekdo iz Slovenskega političnega parketa. Na zelo visokih položajih imamo veliko ljudi ki imajo korenine na področju bivše SFRJ in ti ne bodo nikoli delali za dobrobit Slovenije pa čeprav jim Slovenija daje službo...plačo...ITD
simon303
25. 07. 2015 13.49
ni problem v Hrvatih..oni delajo za dobrobit svoje države z razliko od Slovenske politike. Mi se gremo nekakšno demokratično diplomacijo oni pa lepo še vedno balkanski sistem kar se jim lepo obrestuje. Naši politiki hodijo jokat v Bruselj medtem ko Hrvatje lepo uporabijo lobistični sistem. Kaj bi bilo če bi mi poskusili napr. Vegeto zaščititi kot SLO proizvod? Ne potrebujemo zunanjih sovražnikov kajti jih imamo med politiki..gospodarstveniki in navadnimi ljudmi dovolj saj raje kot da delajo za dobrobit lastne države delujejo proti njej. Naši politiki slepo sledijo ukazom iz Bruslja..tega pri Hrvatih ne bo..verjemite. To se je pokazalo že v preteklosti ko Slovenski izumi niso bili dovolj dobri za "SLOVENIJO" vendar za Japonsko, Kitajsko, ZDA pa več kot dobrodošli. To jasno pokaže da je Slovenec Slovencu sovražnik ali škodoželjnež. Za naslednje poletje predlagam da gre namesto 1 milijon 2 milijona Slovencev na njihovo obalo...jih bodo Hrvati sprejeli široko odprtih roooook. Problem Slovenskega naroda je v tem , da se stalno obremenjujejo s majhnostjo države...obstaja še veliko manjših držav in so njihovi državljani ponosni!! Drugi problem Slovencev je da se bo uklonil vsakemu ki mu je pripravljen plačati za prodano blago 20 centom pa kljub temu ,da ga je še nekaj minut nazaj zafrknil. Pri Hrvatih pa je ta nacionalni ponos veeeelik pri Slovencih pa ga ni!!!!
ferencz 1
24. 07. 2015 13.44
+6
Zahebal je Pahor, ker jih je spustil v EU. Zdej nam bodo pa še teran ukradel za nameček.
ferencz 1
24. 07. 2015 13.43
+5
Še pred 50 leti smo čez reko peli: Tati Hrvati, kaj čemo jim dati, dreka na lopati, kje čemo ga vzeti, iz fuksovega sekreta. V 50 letih se niso nič spremenili. Tat ostane tat, razen če mu roke posekaš.
simon303
25. 07. 2015 18.15
+1
se strinjam ampak ni problem da so Hrvati tati..problem v Slovencih ki rovarijo proti lastni državi...ob sprejemanju arbitražnega sporazuma je na TV javno nek vidni Slovenec izjavil da nam to ne pripada..na hrvaškem? bi ga linčali...ta je razlika med HR in SLO
Karantanija
24. 07. 2015 13.03
+9
To niso naši prijatelji, so samo mejaši, ki se iz nas že dolgo delajo norca! V enem stavku in po kmečki logiki povedano.
simon303
25. 07. 2015 18.03
+1
se strinjam...ampak 1 milijon SLOVENCELJEV vsako leto roma na njihove obale..oni pa se nočejo naučiti Slovenščine niti jedilnikov ni v Slovenščini..imel sem kar veliko slabih izkušenj in zato raje plačam 2 x več in grem drugam
Frane Šajn
27. 07. 2015 11.13
KRONANI OSLI! ČE BOLJ PO NJIH PLJUVAJO BOLJ RINEJO TJA! IN MED NJIMI LEPO ŠTEVILO PARLAMENTARCEV TOLIKO O TEM!
Frane Šajn
27. 07. 2015 11.14
TAK MEJAŠ ROVARI DOKLER NE DOBI Z LOPATO PO GLAVI!
minnaema@yahoo.com
24. 07. 2015 12.21
+4
sosedski odnosi in ex Jugoslavija naši sosedje so pozabili kako je bilo v "YU"časih, da je bilo MORJE last celotne Jugoslavije-zato bi bilo pravično, da bi vsaki" exdržavi" bivše Jugovine pripadala določenba mejna črta tudi Jadranskega morja-a na lego Hrvatske je to Hrvatsko morje in v to "njeno morje" bi lahko potopila tudi celotno našo dvomiljonsko državico & povrh strahoviti oportunizem od onih ,ki so si prilastili celotno Jugoslovansko morje in kako iracionalno skoraj insinuacije se pletejo naprej -samo da bi se premešale štrene v koristi onemu, ki ima veliko-hoče imeti pa še več - NE glede na zgodovinsko preteklost !!!!! in Lp
KORUPCIJA
24. 07. 2015 12.04
+9
Ne glede na vse je nedopustno, da se takšne zadeve pogovarjajo preko telek. omrežja, ki so pripeljali do teh dogodkov. Hrvati bodo naredili vse za Piranski zaliv,pa tudi če pridejo v konflikt z EU. Napako smo naredili sami,pred sprejetjem CRO v EU. Že takrat smo morali zahtevati jasne meje med nami.
CastrumFF
24. 07. 2015 11.55
+4
Slovencki so navadni amaterji!
KladivoSi
24. 07. 2015 11.53
+3
Kot so ze nas deda rekli,.. Hrvat je tat, Hrvat je tat, spredaj lakota, odzadaj pa glad.
JanezNovakJohn
24. 07. 2015 11.26
+8
Še enkrat. Ali ni prisluškovanje sodniku, enostranska komunikacija z njim, ne da bi to on vedel. Kdo je kršil pravo. Tisti ki je to počel, predno je sodnik spregovoril prvo besedo.
Transformerji
24. 07. 2015 11.25
+3
Ko Pahor opravlja razna fizična dela na raznih področjih, se mi zdi čisto primeren. Ko ga pa že leta gledamo, kako leze v rit (najbolj pa Hrvatom) , mi gre na bruhanje.
sinhron
24. 07. 2015 10.33
+11
Slovenci smo naredili največjo napako , ko smo podprli sprejem Hrvaške v EU ! Ta država ni sposobna držati danih obljub in izpolnjevati obvez širše skupnosti ! To je že večkrat dokazala , saj noben dogovor z njimi ni bil realiziran do konca , ker so vedno prekinili vse v trenutkih , ko niso bila izpolnjena njihova pričakovanja , ki pa so ponavadi neosnovana in nerealna ! Zato taka država ne more delovati znotraj pravno urejene skupnosti !
Transformerji
24. 07. 2015 11.26
+7
Meja EU bi se morala končati s Slovenijo!
KladivoSi
24. 07. 2015 12.02
+3
Tudi nasa politika ne drzi danih obljub. Mandat za mandatom,samo obljube in lazi, ter rop lastnega naroda. Kje je razlika , ce nas ropajo JJ,Kucan,Bavcar,Hilda,.. ali pa hrvati. Pa ne mi z nacionalnim ponosom, ker so ga ze zropali slovenci, kar bo pa ostalo pa Hrovati,Pajici,Savoti,Husoti.
DAEMONIUM
26. 07. 2015 07.48
Mi pa smo pravno urejena skupnost??? Mogoce ti bo pritrdil Bavcar&company,ki imajo edini koristi od tako pravno urejene skupnosti.
User768643
24. 07. 2015 09.17
+22
Ne vem kaj smo pričakovali? A so se kdaj držali že kakšnega dogovora? Mi pa jih spustimo v NATO in EU. In veselo prodajamo svoja podjetja. To že počasi diši po veleizdaji.
murinar
24. 07. 2015 11.25
+2
Ne diši ampak je VELEIZDAJA! Krivousti arhar pa lahovnik sta si zelo prizadevala za prodajo Merkatorja hrvatu -tatu!
DAEMONIUM
26. 07. 2015 07.50
Lahovniku bi tudi lahko. pripopal kaksen pridevnik? Npr babyface
?uknoric
24. 07. 2015 08.42
+4
Neuradna novica, ki sta jo objavili Velenjska tv VTV in studio AS iz MS... KAREL ERJAVEC je na tiskovni konferenci v Zagrebu ponudil nepreklicni odstop in se umika iz politike. Zaveda se politične in gospodarske škode, ki jo je povzročil ŠPELI PRETNAR. Vlada premierja Cerarja je že sklicala izredno sejo.
NoviceResnice
24. 07. 2015 08.19
+0
Brundo
24. 07. 2015 08.13
+10
od skupne države so si prilastili cel Jadran, pobili na tisoče ljudi, ki ne nosijo šahovnice, brez posledic.....Bog je Hrvat
masai mara
24. 07. 2015 08.10
+6
A v tem primeru pa dokazi niso nezakoniti kljub temu da ni bilo sodne odredbe za prisluhe..haha..JJ bi rekel naj veljajo enaki vatli za vse ...hehe
nmslo
24. 07. 2015 07.23
+2
Podarim namig o tekmi:SLO politika.HR POLITIKA.Čista dvojka z najmanj 3-mi točkami razlike
Hajni
24. 07. 2015 07.22
+16
In Janša seveda ob tem dogodku ni sposoben razumnega komentarja v smislu podpori Sloveniji, ampak spet pljuva proti "režimu", del katerega je nenazadnje tudi sam. Kako tipično zanj.
deratizacija
24. 07. 2015 07.15
+8
Predsednik države naj kar naprej kosi travo po hribih. Dela mu ne bo zmanjkalo, pa še koristnejše bo od tekanja s šopki od Nemčije do Hrvaške.
janijankov
24. 07. 2015 07.22
+8