Slovenija

Kosova komisija le do konca leta?

Ljubljana, 21. 04. 2008 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tomaž Bračko
Komentarji
19

Kosovi Komisiji za preprečevanje korupcije so šteti dnevi. Zakon, ki jo ukinja, pa zdaj kritizira tudi Banka Slovenije.

Funkcionarje Banke Slovenije, ki so hkrati tudi funkcionarji Evropske centralne banke (ECB), zdaj nadzoruje komisija za preprečevanje korupcije. A ker zakon to komisijo ukinja, jih bo po novem računsko sodišče. Za tak poseg bi se morala vlada posvetovati z ECB, a se v tem primeru ni. Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je celo pisal predsedniku Državnega zbora Francetu Cukjatiju.

Proti ukinitvi Komisije za preprečevanje korupcije se je postavil tudi guverner Banke Slovenije.
Proti ukinitvi Komisije za preprečevanje korupcije se je postavil tudi guverner Banke Slovenije. FOTO: Reuters

“Banka Slovenije je mnenja, da nikakor ni v interesu Republike Slovenije, da tvega kakršna koli opozorila institucij EU ali ECB oziroma celo postopek pred Sodiščem evropskih skupnosti, še posebej ne v času predsedovanja EU, kjer se od nje pričakuje najmanj to, da spoštuje pravni red skupnosti,” je zapisal.

Poslanci Lipe so zaradi tega pisma zahtevali, da se ta točka umakne z današnjega dnevnega reda zasedanja, a so poslanci koalicije ta predlog preglasovali z obrazložitvijo, da ta zakon nikakor ne posega v pristojnost in delo Banke Slovenije. Razprava se je nato nadaljevala o smiselnosti nadaljnjega obstoja te komisije.

“Če se je ta mandat, ki se zdaj izteka, začel z bojem proti korupciji, se končuje z bojem proti komisiji za preprečevanje korupcije. To je paradoksalen obrat, ki mu bo težko najti pravo pojasnilo,” je dejal poslanec zares Pavel Gantar. Branko Grims iz SDS pa razlogov za ohranitev komisije ne vidi. “Dejstvo je, da edina učinkovita akcija v boju proti korupciji, ki je dokazljiva, preverljiva, je bila akcija tožilstva in policije proti takoimenovanim tranzicijskim tajkunom in tam ta komisija ni imela nikakršne vloge.”

Opozicija predlaga, da se komisija ukine šele s koncem mandata, to je aprila 2010, a ta predlog najbrž ne bo sprejet. Dokončno glasovanje o zakonu bo tako že ta teden, in če bo sprejet, bo komisija prenehala delovati konec letošnjega leta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andreja Le Potier
23. 04. 2008 08.39
ampak ta komisija je (po mojem mnenju) dejansko dobr delala.zakaj bi ukinili nekaj, kar skrbi za dobrobit te države??? zadnji čas, da se vlada zmenja...
Tonček Balonček
23. 04. 2008 08.16
Ja zakaj pa država tako intenzivno posuje z Zidarjem? Očitno zato, ker je vešč motiviranja!
juventus
22. 04. 2008 21.45
MA NAJ SE ON MAL JEBE ,PREJ JE KRADU ZDEJ BO PA PAMETVOU...NAJ SE JE*E IN JE TREBA NEGA PREVERT....
Buena Vita
22. 04. 2008 14.57
čestitam benjamin.cerce treba je povedat različnim infiltrirancem,koliko podjetji(slamnatih)in drugih ima ZIDAR,SCT je sekundarnik=40 in več podjetji ki sprejemajo denar,vsa v lasti poštenega zidarja,tako zakamufliranih postopkov se ne naučiš na nobeni fakulteti,to moraš biti politični protežiranec,kar zidar je,vsi vemo njegove začetke kako je učinkovito počistil z vsem kar mu je stalo na poti,z blagoslovom Mačka in Kučana=Kučan je Mačkov specialni miljenec zato KOS LEPO MIMO SPELJE VSE SLEDI, IN POKAŽE HOLIVUDSKE SCENARIJE NAŠEGA SKORUMPIRANEGA MEDIJSKEGA SRANJA,PREDVSM LOVI MIŠI,SLONI PA VESELO ŽVIŽGAJO KONČNO,KONČNO--VIDI SE KDO DRŽI KAPO NAD LOPOVI,TISTI KI MOLIJO ZRAVEN LONČKE,SICER V LONČKE PADA DROBIŽ---VENDAR ČE NISI NAVAJEN DELAT?ČE SI UČEN LE SPODJEDAT,TI DROBIŽ PRIDE ŠE KAKO PRAV,,,SEVEDA PA ZA TA DROBIŽ POTEM TUDI UBIJAŠ ČE JE TAKO NAROČENO Mene KOSOVA komisija ,ne bo manjkala,nasprotno,še sreča da se jo rešimo,da se ta svinjak končno zapre
Tonček Balonček
22. 04. 2008 14.19
Razlika med uradno ugotovljeno korupcijo in njenim zaznavanjem na strani državljanov je izredno velika. Korupcije še zdaleč ni tako malo kot jo prikazujejo uradne statistike, predvsem organov odkrivanja in organov pregona, niti ne tako veliko kot nanjo kažejo javno mnenjske raziskave. Samo policijski podatki ne zadoščajo za prikaz dejanskega stanja!
cveka85
22. 04. 2008 13.01
Očitno je razgledanost slovencev zelo slaba!!!!! Komisija preden lahko sploh postopek prične mora dobiti priajavo, tukaj pa so se drugi organi za preprecevanje korupcije ki imajo prednost pred Kosom. Šele ko so izrabljena vsa sredstva nastopi Protikorupcijska komisija, ki poskuša raziskati sporno zadevo. Največja ovira pri tem pa je naša policija, ki je ali tako ZELO neizobrazena ali nezainteresirana najvecja verjetnost pa je, da je podkupljena, tako da se na marsikatero prosnjo po pomoci sploh ne odzove. Sklep: Protikorupcijska komisija bi bila zelo ucinkovita ce bi dobila malo vec podpore iz strani organov ki lahko bistveno pripomorejo k odpravi korupcije, ŽAL pa le ti zivijo lagodno zivljenje lenuhov. LP
Tonček Balonček
22. 04. 2008 12.46
Sredi ogorčenega boja proti tajkunom, ki poteka z nwezmanjšano silovitostjo (Šrot st. je tik pred aretacijo!), je popolnoma vseeno, ali Kosova komisija obstaja ali ne! Zakaj ne ukinejo še informacijske ooblaščenke, sodstvo pa organizirajo v okviru vladne službe za uresničevanje kazenskega zakona! Ali bo to čakalo na drugi mandat?
mojcico
22. 04. 2008 11.00
Nima smisla imeti Kosovo komisijo do koca leta - ukiniti jo je treba danes. Do volitev je le še nekaj mesecev in če hoče ta elita pokrasti kar je še ostalo, mora komisija takoj izginiti. Do konca leta jim bo Kos še zmeraj dihal za ovratnik, torej niso naredili nič. Pa še ne razumejo, kaj pomeni protikorupcijska komisija - beri pravljičarja Grimsa (enojčka)
zurbrigen
22. 04. 2008 09.57
@jakapatetitudelas -citiram-To pa so naredili že večkrat- Na koga so opozorili dej naštej jih nekaj ? aja pa nisem za janšo garant.
zurbrigen
22. 04. 2008 09.53
Edina prava akcija je bila protitajkunska LOOOOL, ma ne morš vervat, kaka jebena protitajkunska akcija ?? Je pa res da Kos-a ni bilo poleg, seveda ko pa ni "TAPRAV" Zidar je reku da ne bo tožil, seveda ko pa so mu zagotovili posel na naslednjih 10ih razpisih. Je pa teh tičev ki so na plečih proračuna že kr nekaj let, še veliko, po volitvah bi blo treba prvo to golazen popucat, pa neč odpravnin ampak samo na zavod za pol leta, pol pa samo marš u3pm.
jakapatetitudelas@yahoo.com
22. 04. 2008 09.47
Ma tiho bodite prokletna vladna trobila!! Boljše vsaj neka protikorupcijska komisija kot pa nobena. In kolikor vem nimajo pristojnosti, ker je vlada ni dala da lahko koga zaprejo, lahko na njega samo opozorijo. To pa so naredili že večkrat.
b77
22. 04. 2008 08.35
Tega ptiča bi morali že zdavnaj spuditi, tako pa se je predogo hranil iz naše davkoplačevalske hišice!
zurbrigen
22. 04. 2008 07.13
Pravilno, naj gre Kos v 3pm, v vseh letih ko je bil gazda on mislm da niso zaprli nobenega. Njegova komisija je samo mešanje megle, enako je bil K. Stroligo 100 let na uradu za preprečevanje pranja denarja, in nič drugega ni naredu kot dve ovadbe pa še te so padle v vodo in država je mogla plačat mastno odškodnino. Boljš bit brez kot z nesposobno-korumpirano komisijo.
manjakranjc@hotmail.com
21. 04. 2008 22.44
Čer, Pravilno da se ukinja KORUPCIJSKA komisija! Vsi razumni se čudimo, kako je na čelu te šef, ki proti-zakonito prisluškuje in moralizira v smeri zakona! Ogabno kadrovanje "oranžade"! Lp M.K
baltbaltazar@email.si
21. 04. 2008 22.04
Kot je pokazala raziskava, ocenjujejo, da je najbolj verjetno, da bo posameznik moral ponuditi denar, darilo ali uslugo, da bi uradne osebe opravile tisto, kar so po službeni dolžnosti dolžne storiti, med zdravniki in drugimi delavci v zdravstvu (52,1 odstotka, da je verjetno). Sledijo jim odvetniki in notarji (49,3 odstotka, da je verjetno), policisti (43,7 odstotka, da je verjetno) in inšpektorji inšpekcijskih služb (42,9 odstotka, da je verjetno). Žal nikoli v vsej zgodovini kosove komisije nisem zasledil, da bi se ukvarjal z najbolj perečo korupcijo
luka.6000000@gmail.com
21. 04. 2008 21.44
sicer sem proti temu da se ukine neka protikorupcijska komisija ampak resnici na ljubo KOS and CO. niso naredili veliko vsi pa vemo da je korupcija še kako prisotna v naši družbi rešitev bi bila posebna oddelka policije in tožilstva, ki bi se pervenstveno ukvarjala samo s kurupcijo
GLAVNI
21. 04. 2008 21.25
Končno bodo to pijavko slovenskih davkoplačevalcev s***ali.
nocomment24kur
21. 04. 2008 21.06
najprej izlopi caps lock in se nehaj dret, potem pa nehaj flancat o kvazi tajkunih, ker jih je tudi sedanja oblast veselo redila in podpirala, dokler ji ni rating preveč padu in so se volitve že precej približale. Potem pa hitro, strpat Zidarja in ostale pred 100 kamerami v marico, ko je pa tista čista lopata začela kopat preblizu JJ, je pa hitro vse potihnilo!
trzican
21. 04. 2008 21.01
Naši vladi in JANŠI se jepopolnoma utrgalo,ali pa nso več normalni Drago