Slovenija

Kot deklica živela v vrtincu alkoholizma, nasilja in lakote

Ljubljana, 18. 12. 2014 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zgodba, ob kateri zledeni kri v žilah. Zgodba, ob kateri obnemiš. Zgodba o zdaj 27-letni Samanti, ki pripoveduje, kakšno je bilo rano otroštvo v družini, v kateri sta vladala nasilje in alkohol. Selitev k rejnikom pa ji je rešilo življenje.

Več videovsebin
  • Epilog: Otroci v rejniških družinah
    08:26
    Epilog: Otroci v rejniških družinah
  • Epilog: Težko otroštvo Dejana Zavca
    06:22
    Epilog: Težko otroštvo Dejana Zavca
  • Epilog: Izzivi rejništva
    12:20
    Epilog: Izzivi rejništva

Danes 27-letna Samanta pripoveduje, kako so bili ona in dva mlajša bratca dan za dnem tepeni, kako je ves denar šel za alkohol staršev, kako otroci niso imeli kaj jesti, kako so lačni prosili za hrano, kako jim dolgo nihče od pristojnih ni pomagal ... A hkrati tudi zgodba o tem, kako je njej rejništvo rešilo življenje.

V Epilogu so pokazali na nekatere težave, ki jih izpostavljajo tako rejniki kot rejenci, in skupaj s pristojnimi poskušali najti rešitve zanje. V tem trenutku je v Sloveniji v reji skoraj tisoč otrok.

O otroštvu stran od mame in očeta pa je za Epilog govoril tudi naš boksarski šampijon Dejan Zavec.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Upor.Ime
19. 12. 2014 19.43
+1
Me zanima, ce bomo kdaj dobili odgovore odgovornih. Ne bomo, ker nihce ni odgovoren. Najlazje je odgovornost prelagati z institucije na institucijo, iti domov na toplo in si govoriti, da si storil vse, kar je v tvoji moci. Zraven pa vleci ohkakotezko prisluzeno placo.
Sara Rebek
19. 12. 2014 14.23
+1
kar 7 oddaj epilog na temo posvojitve in neplodnosti. Na 24kul.si pišejo: Avtorji te oddaje so po naših informacijah proti plačilu slovenskih homoseksualnih organizacij - podprli zahtevo radikalnih poslancev, da Ustavno sodišče razveljavi Zakon o zdravljenju z biomedicinsko pomočjo ter uzakoni umetno oplojevanje zdravih lezbijk na državne stroške ter posledično brezplačno nadomestno materinstvo za homoseksualce. V praksi takšno nadomestno materinstvo temelji na naslednjih izhodiščih: 1. Homoseksualci in lezbijke morajo biti upravičeni do brezplačnega »zdravljenja neplodnosti«, čeprav so – po lastnih besedah – zdravi. 2. Država jim mora omogočiti na državne stroške nakup spolnih celic ter postopke umetne oploditve – in to šest krat v skupni minimalni vrednosti 12.000 eurov. To jim bodo morali plačati vsi državljani v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. 3. V postopkih umetne oploditve zdravniki ustvarijo večje število zarodkov. Za rojstvo enega otroka iz epruvete je potrebno ustvariti in uničiti od 10-20 bratov in sester. 4. V primeru nadomestnega materinstva homoseksualci in radikalni poslanci zahtevajo, da jim država zagotovi najemanje revnih žensk, ki bodo morale za minimalen denar rojevati in prodajati svoje otroke v t. i. vseživljenjsko »homoseksualno suženjstvo«. 5. V primeru, da bo revna ženska rodila bolnega otroka ali pa napačnega spola (npr. da je hčerka), ga bogati homoseksualci ne bodo prevzeli in v takšnem primeru ostane brez denarja.
cookolina
18. 12. 2014 22.58
+25
Žalostno, da se z otroci, ki naj bi bili naša prihodnost dela tako, kakor pripovedujeta gospe v prispevku. CSD zamiži na eno oko, sosedi še bolj, policija ne more ukrepat,ker nihče nič ne pove. Če otrok odrašča v nasilnem okolju, in ga nato CSD kao reši tako, da ga da v podobno rejniško družino, kako naj otrok upa, da bo kdaj bolje? Ne more. In zato smo pa tam, kjer smo. Nihče nič ne reče, nihče ne ukrepa, ne glede na to, ali je žrtev otrok, delavec,..... Pol pa se ljudje čudijo, zakaj je toliko nasilja vsepovsod, zakaj je toliko kriminala...in saj ni niti čudno, da si potem ljudje, ki naj bi delali v dobro vseh nas (poslanci, direktorji,..), dovolijo vse....in četudi se javno ugotovi, da so kaj jo naredili, kaj se zgodi...tu pa tam kaj, a posledice njihovih dejanj ostajajo. Jaz upam, da se bomo vsi malo zamisli in naše otroke naučili, kaj je prav in kaj je narobe, in da bomo zaščitili otroke, ki odraščajo v takšnih družinah kot gospe iz prispevka. Obstaja rek, ki nekako pravi :otroka vzgaja cela vas. In to je čista resnica. Otroka vzgaja vsakodnevno starš, družba pa z zgledom in sankcioniranjem-takšnim ali drugačnim, če pa tega ni, je rata kaos. In seveda, trpijo pa najšibkejši. V tem primeru otroci. Upam, da bo kdaj bolje, vendar dokler bomo zavestno gluhi in slepi za takšne probleme, bomo enako odgovorni za usodo teh otrok kot njihovi starši. Včasih pač apatija bolj boli kot agresija.
soniksk
18. 12. 2014 18.27
+69
Otrok se nikoli ne bi smelo tepst. Vendar danes na žalost opažam drugo skrajnost mladih staršev. Redko v kateri družini se še pogovarjajo med seboj, če je otrok siten mu dajo tablico ali igrice, da ga zamotijo. Da bi imeli otroci kakšno uro določeno kdaj je treba spat in določene meje tega že dolgo ni več. Redki kateri otroci danes tudi pozdravijo ali odzdravijo npr. starejše sosede, v čakalnici itd. Vse skupaj je mlahavo in nevzgojeno-je pa še vedno bolje tako kot to zverinsko mučenje kot ga opisuje zgoraj ta ženska. Nenormalno kaj se dogaja.
minnaema@yahoo.com
18. 12. 2014 17.40
+24
Eh že veliko časa je tako, da sosed ne zna za soseda ali tega noče vedeti, če so pa izjeme in gredo stanje soseda povedati na policijo je njihov odgovor "mi se ne smemo vmešavati v družinske zadeve" - torej kdo ima pa adherenco NEDOLŽNE OTROKE in menda tudi mater maltretirati ? Družine so mnogoštevilne zato bi se morala pri policiji RS ustanovit posebna skupina ljudi, ki bi nasilja v družini eksaktno reševali in to ne le deklerativno temveč tudi konstruktivno, ker nobeden otrok nebi smel trpeti nasilja v družini.........& če se očetje otrok NE znajo spametovati-bi jih morala spametovati zelo stroga zakonodaja- "da bi se KRŠITELJA poslalo na šolanje- DA SE PONOVNO NAUČI ČLOVEŠKIH MANIR in spoštovanja !
soniksk
18. 12. 2014 16.44
+54
Kdaj pa kdaj je treba mal dvigni glas pr otrocih, da imajo malo spoštovanja in da se jim pokaže kje so meje. To kar je pa v tem prispevku povedano je pa čisto izživljanje nad otroci in bi morali njeni starši v zapor.
oblikovana realnost
18. 12. 2014 16.36
+28
Otroke je treba po šolah poučiti h komu iti če se doma dogaja alkohol, nasilje fizično in psihično, doma jim tega ne bodo povedali.
zdravapamet50
18. 12. 2014 15.06
+129
Torej moje mnenje je, da si tudi starši morajo zaslužiti pravico do otrok, ne pa da da se to smatra kot samoumevno. Če starši zanemarjajo otroka ali jih celo mučijo, bi jim takoj odvzela te pravice in bi si jih morali zaslužiti nazaj. Žal je danes takšna zakonodaja, da imajo celo najslabši starši (celo pedofili) pravico do stikov z otrokom, tudi če otrok tega ne želi. Še več...v slovenistanu ne smejo objaviti seznama obsojenih pedofilov, ker so baje kršene njihove pravice......
Majda Juvan
18. 12. 2014 16.26
+28
Ramzess
18. 12. 2014 13.42
+28
Ne doživljajo rejništva vsi otroci enako.
Suzi66
18. 12. 2014 13.40
+10
sinaya
18. 12. 2014 12.01
+95
Bogi otroci,ki morajo nič krivi trpet nasilje,ker njihovi rablji ne znajo drugega kot pit in izvajat nasilje nad nemočnimi bitji,ki so na Svetu,ker so sami tako želeli. Pristojne,ki bi pa lahko pomagali pa se ne zganejo pa takoj k takšnim rabljem in naj sami občutijo kako boli bolj od udarcev duša.
Muscular
18. 12. 2014 12.39
+30
Ja super vsaj eden pameten napis,ki da lahko marsikaterim ljudem za mislit..

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.