Slovenija

KPK mora umakniti poročilo o imenovanju Škrleca tudi v delu, ki se nanaša na Fišerja

Ljubljana, 28. 05. 2015 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Upravno sodišče je KPK naložilo, da s svoje spletne strani umakne tudi del poročila o imenovanju Boštjana Škrleca, ki se nanaša na generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. KPK se bo na odločitev upravnega sodišča pritožila.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Klemenčič Fišerja k odstopu ni pozval
    02:36
    Iz SVETA: Klemenčič Fišerja k odstopu ni pozval
  • Iz 24UR: Klemenčič ostro nad Fišerja
    02:46
    Iz 24UR: Klemenčič ostro nad Fišerja
  • Iz 24UR ZVEČER: Klemenčič o Fišerju
    08:51
    Iz 24UR ZVEČER: Klemenčič o Fišerju
KPK mora umakniti tudi del poročila, ki se nanaša na Zvonka Fišerja.
KPK mora umakniti tudi del poročila, ki se nanaša na Zvonka Fišerja. FOTO: Miro Majcen

Upravno sodišče je z začasno odredbo naložilo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), da s svoje spletne strani umakne tudi zaključne ugotovitve o imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca v delu, ki se nanašajo na generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Ob tem so na komisiji pojasnili, da bodo del poročila s spletne strani umaknili v petek, se bodo pa na odločitev upravnega sodišča pritožili na vrhovno sodišče.

Komisija je po začasni odredbi upravnega sodišča že pred časom morala umakniti tudi del poročila, ki zadeva nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Tudi v tem primeru se je na odločitev sodišča pritožila.

Na vrhovnem državnem tožilstvu bodo najnovejšo odločitev upravnega sodišča komentirali na petkovi novinarski konferenci. V vabilu nanjo sicer navajajo, da sodišče v začasni odredbi ugotavlja, da se škoda, do katere prihaja zaradi trajajočega posega v čast in dobro ime, stopnjuje in postaja težje popravljiva.

"Z umikom upravno sodišče začasno, do pravnomočne odločitve v tej zadevi, relativizira avtoritativnost ugotovitev KPK in omejuje škodo, ki nastaja generalnemu državnemu tožilcu in tožilstvu," so zapisali.

KPK je v svojem poročilu ugotovila, da sta Fišer in takratni pravosodni minister Zalar ravnala koruptivno.
KPK je v svojem poročilu ugotovila, da sta Fišer in takratni pravosodni minister Zalar ravnala koruptivno. FOTO: Thinkstock

KPK je namreč 10. aprila sporočil, da so pri nadzoru imenovanja Škrleca ugotovili, da sta Fišer in takratni pravosodni minister Aleš Zalar ravnala koruptivno. Tako Zalar kot Fišer sta zaradi poročila vložila tožbo. Oba sta sodišču tudi predlagala, naj do končne odločitve protikorupcijski komisiji naloži začasen umik objave poročila s spletne strani. V delu, ki se nanaša na Zalarja, je komisija poročilo že umaknila.

Poročilo KPK o imenovanju Škrleca je dobilo tudi politične razsežnosti. Državnotožilski svet je sicer konec preteklega tedna sklenil, da ne bo predlagal razrešitve Fišerja. Ta pa je tudi dejal, da ne bo odstopil.

V SDS in NSi z odločitvijo Državnotožilskega sveta niso zadovoljni, zato proučujejo možnosti sprememb tožilske zakonodaje. V koaliciji pa takšnim spremembam niso naklonjeni.

Klemenčič: Obrazložitev DTS skopa, Fišer bo težko opravljal svoje delo

Državnotožilski svet (DTS) je svojo odločitev glede ravnanja generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja v zadevi Škrlec obrazložil zelo skopo, je na novinarski konferenci po seji vlade ocenil pravosodni minister Goran Klemenčič. Minister meni, da bo Fišer težko opravljal svoje delo, "ampak samo na njem je, da se do tega opredeli in se odloči".

Klemenčič je na novinarski konferenci spomnil, da je DTS edini pristojni organ za predlaganje razrešitve generalnega državnega tožilca. Njegovo odločitev morajo zato spoštovati vsi, ne glede na to, kaj si o njej mislijo. Če pa bi minister imel možnost poziva k odstopu, bi to storil.

In čeprav se Klemenčiču ne zdi primerno, da on kot minister polemizira z DTS, je spomnil, da je imel pred odločitvijo DTS zgolj eno pričakovanje – da bo DTS svojo odločitev, kakršna koli bo, dobro obrazložil. A to se po njegovem ni zgodilo.

Na vprašanje ministru, ali ima vtis, da je DTS v celoti sledil argumentom Fišerja, je Klemenčič odgovoril, da verjame, da je bil DTS pred težko nalogo in da je dolgo in podrobno razpravljal o zadevi. A je hkrati dodal, da obrazložitev, ki jo je dobil, tega žal ne kaže, saj je kratka, na treh straneh, od tega je le ena stran vsebinske obrazložitve. DTS je poklical generalnega državnega tožilca na zagovor in se odločil, da mu v celoti verjame, kar je legitimno, pravi Klemenčič.

Minister Goran Klemenčič ni zadovoljen z obrazložitvijo Državnotožilskega sveta.
Minister Goran Klemenčič ni zadovoljen z obrazložitvijo Državnotožilskega sveta. FOTO: Damjan Žibert

Tudi sama presoja je bila za ministra izjemno skopa. DTS se je namreč "proti pričakovanjem" omenil le na ugotavljanje enega samega dejstva, zato se ni opredelil do ugotovitev drugih državnih organov, niti do Fišerjevega ravnanja po objavi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Razprava je bila namreč v vmesnem času izjemno polemična in spolitizirana. Tudi Fišerjeva razprava je bila po besedah Klemenčiča neprimerna in nedostojna ter deloma spolitizirana. Sam namreč ne pristaja na Fišerjevo stališče, "da je vsako dajanje mnenja o generalnem državnem tožilcu avtomatično pritisk nanj".

Za Klemenčiča je nesporno, da so nekateri politiki prestopili mejo primernega, vendar je ob tem spomnil na 80. člen zakona o državnem tožilstvu, ki med kršitve državnotožilske dolžnosti uvršča tudi neprimerno, nedostojno ali žaljivo obnašanje ali izražanje v zvezi z opravljanjem državnotožilske službe ali zunaj nje. Fišer pa je v razmerju do KPK za Klemenčiča storil prav to.

Obenem je Klemenčič poudaril, da je kršitev zakona v Fišerjevem primeru doslej ugotovilo že pet institucij. Ker je Fišer že sporočil, da ne namerava odstopiti, Klemenčič sicer zagotavlja, da bodo sodelovali korektno in profesionalno. Kot pravi, noben sistem ne sme bit talec enega človeka. "Napake enega človeka ne pomenijo omalovaževanje celega sistema, prav tako pa si uspehov sistema, in na tožilstvu so, ne more pripisovati en človek," je še poudaril minister.

Pri vprašanju spremembe državnotožilske zakonodaje je ponovil stališče, da se v njegovem mandatu zakonodaja ne bo spreminjala zaradi enega človeka. Se bodo pa že letos lotili vprašanja imenovanja in vzpostavljanja odgovornosti pravosodnih funkcionarjev. Sistem je zdaj za različne funkcionarje različen, zato je treba po ministrovem mnenju vzpostaviti bolj pregleden sistem.

DTS je danes na svoji spleti strani objavil obrazložitev. V njem ugotavlja, da Fišerjevo ravnanje ni imelo škodljivih posledic za državno tožilstvo, niti ni škodljivo vplivalo na izvajanje njegovih zakonsko določenih nalog in dolžnosti pri pregonu kaznivih dejanj.

Kot so zapisali, svet ni imel nobenega razloga, da ne bi verjel Fišerjevemu pojasnilu, da je pri predlaganju Škrleca ravnal v dobri veri in brez kakršnega koli drugega motiva ter izključno z razlogom, da na to mesto dobi kompetentno osebo. Prav tako je DTS sprejel pojasnilo Fišerja, da je med tožilci opravil poizvedbe in razen Škrleca ni našel kandidata.

Kljub temu pa bi moral Fišer po ustavljenem postopku imenovanja začeti nov postopek, ne pa nadaljevati že ustavljenega, meni DTS. Razpisni postopek je bil namreč zadržan zaradi pritožbe druge kandidatke, ki ni izpolnjevala pogojev, nato pa se je na poziv prijavil le Škrlec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
29. 05. 2015 07.38
+3
Banda koruptivna arogantna
wolfterier
29. 05. 2015 15.31
+3
Ko je KPK likvidiral Janšo in njegovo vlado,se je Fišer smehljal...zdaj pa pluva ogenj in žveplo na KPK.Pokvarjeno do konca!!!
staridida
29. 05. 2015 07.17
+0
Zašćiteni beli medvedje....
wolfterier
29. 05. 2015 15.31
+2
Angela Franko
29. 05. 2015 06.54
-5
BEJŠTE NO UMAKNIT !!! JA GORENAK BO JA SAMOMOR NAREDIL !!!!!
.prašek.
29. 05. 2015 10.16
+3
Hehe, levičarji ste poštenjaki hahahahahaaha
Bruhalnica24
29. 05. 2015 06.25
+5
Pri nas vse dela super, le ne ve se kam je izginilo kakih 50 milijard... Mala švica...
Kaktus111
28. 05. 2015 23.32
+4
Torej : Poročilo KPK več ne obstaja .... Zdaj sta čista kot IJJ .. pa taku .........
Kaktus111
28. 05. 2015 23.25
+4
A se ni začelo umikat ugotovitve KPK pri Janezu ?????
Diškor
28. 05. 2015 23.23
+6
A NI CMERKO TRDIL DA BO NJEGOVA VLADA ETIČNA, PA GLEDA 2 KORUPTIVCA NA NAJVIŠJIH POLOŽAJIH, AL SO MIŠLJENJE SPREMENIL, SAM VPRAŠAM, PA TO.
Angela Franko
29. 05. 2015 06.55
-5
staridida
29. 05. 2015 07.20
+8
Bodoči zapornik je za enkrat še župan...
Diškor
28. 05. 2015 23.17
+8
IZ ZANESLJIVIH VIROV JE PRICURLJALA INFORMACIJA, DA RIBA NAČRTUJEJO NAMIŠLJENO OBTOŽBO ŠTEFANCA. ( NOVA PATRIA)
Diškor
28. 05. 2015 23.13
+6
ZDAJ MASLENI ŠČITI KOMPANJONA, KDAJ BOSTA ODSTOPILA OBA ?
Brakedirt
28. 05. 2015 23.26
-3
kdaj misli odstopiti jansa,kot je obljubil? sam vprasam pa to
Diškor
28. 05. 2015 23.38
+7
ZAKAJ, SAJ NI PRAVNOMOČNO OBSOJEN, ŠEJTAN.
kolbek460
28. 05. 2015 22.59
-4
Fišer je lovec na velike ribe pa ga je treba skenslat na vsak način .Hudobnost preračunlivost in domišlija tu nima meja,,,
zulj001
28. 05. 2015 23.08
+10
si pa humorist ,kdaj bo pa začel iskati tiste,ki so iz države odnesli pedeset miljard evrov.....
omega _v6
28. 05. 2015 23.14
+5
zulj001 Nikoli saj so bili to njegovi!! Kdo pa še kje preganja "svoje"!!
Lunca_89
28. 05. 2015 22.52
+1
Je treba KPK imet, k res sploh nevem zakaj obstaja. Itq nikol še nič niso dosegl pa nobemu nč dokazal. Mrbit ga imamo sam zrd EU... Če obstaja al pa ne isti šmorn. Po drug stran so se pa gospodje spomnl urgence ukinjat!
omega _v6
28. 05. 2015 22.44
+7
Seveda mora umakniti saj je prepovedano preiskovati tiste blizu nekdanjega partijskega vrha kar pa sta sigurno Fišer in Masleša!!
Kaktus111
28. 05. 2015 23.14
+1
Moj?ica123
28. 05. 2015 22.26
+2
Predlagam dokumentarni film o Sloveniji 1995-2015?20 let zablode!Mogoce se najde kdo,ki bi poiskal resnico,ali pa bi prisel kaksen novi dr Radan?
Biofanatik
29. 05. 2015 05.24
+2
txoxnxy
28. 05. 2015 22.20
+7
Potem si bom pa kar jaz zadal to nalogo in k odstopu javno na portalu 24 ur pozval kar oba !
korintos23
28. 05. 2015 21.52
-7
Brez tote KPK bi Slovenija lepše živela!
omega _v6
28. 05. 2015 22.40
+4
korintos23 Seveda sedaj,ko je našla koruptivne posle v samem vrhu vašega levega sodstva!!
Brakedirt
28. 05. 2015 23.03
-2
desnaki ste bili tudi zato de se kpk ukine ko je preiskovala janso.A zdaj je pa kar naenkrat u redu?
.prašek.
29. 05. 2015 10.18
+2
Takrat ste vi KpK kovali v zvezde in jo imeli za sodišče :) Ja, levičarji in poštenje :)
LOPOVIGOTOVISTE
28. 05. 2015 21.35
+15
A VESTE KAJ VAM PRAVIJO TI GOSPODJE A ŠE NISTE POGRUNTALI?? VI NAROD, VI STE KRIVI, DA SMO IZČRPALI BANKE, VI STE KRIVI DA MI TUKAJ SEDIMO IN NIČ NE DELAMO ČEPRAV SO IZ BANK POKRADLI MILIJARDE IN NISMO SPISALI NOBENE OBTOŽNICE PROTI VODILNIM ... VI STE KRIVI IN PLAČUTE VSE TO PREKO VIŠJIH DAVKOV KAJ NAM PA MORETE?? NIČ NAM NE MORETEKER NIMAMO NOBENE ODGOVORNOSTI ČEPRAV DOBIMO NEKAJ TISOČ EVROV PLAČE!! VI NAROD STE NULA IN NIHČE NAM NIČ NE MORE!!
helvecijaner
28. 05. 2015 21.29
+7
Vidi se kdo vlada v bananistanu.
Thruma
28. 05. 2015 21.06
+2
Pol pa še umaknite ,tisto ooooooooo milanovi d....................
VSEZNALECno1
28. 05. 2015 20.58
+5
Koruptivc ostaja pa to.... Kera banana
Brakedirt
28. 05. 2015 22.00
+3
sedaj ko se gre o fiserju je sodisce ok,ko se je slo pa za janso je bilo pa zanic, a ne, ti vseznalec
Diškor
28. 05. 2015 23.14
+2
Brakedirt
28. 05. 2015 23.28
-1
omega _v6
28. 05. 2015 20.50
+27
Slovenska levica je sramota demokracije!! protikorupcijska komisija bo še navsezadnje kaznovana zato ,ker odkriva nečedne posle "nedotakljivih " ! Vsaka čast Štefanec, da si si upal sploh objaviti to poročilo!!
Diškor
28. 05. 2015 23.14
+2