Slovenija

Kranjska čebela ogrožena vrsta?

Ljubljana, 10. 11. 2010 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čebelarska zveza Slovenije je do 1. novembra zbrala 30.000 podpisov v podporo peticiji, da se kranjska čebela v Sloveniji razglasi za ogroženo živalsko vrsto. Peticijo so predali kmetijskemu ministru.

Čebela na cvetu
Čebela na cvetu FOTO:

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je od začetka akcije Ohranimo čebele do 1. novembra zbrala že 30.000 podpisov v podporo peticiji, da se kranjska čebela v Sloveniji razglasi za ogroženo živalsko vrsto. Delegacija ČZS je peticijo danes predala tudi ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu, so sporočili iz čebelarske zveze.

Židan je peticijo podpisal in s tem izkazal podporo ohranitvi kranjske čebele. Ob tem je poudaril, da peticijo razume kot podporo za ohranitev kranjske čebele, predajo peticije pa kot začetek potrebnih postopkov. Napovedal je, da se bodo najprej sestale strokovne skupine, ki bodo preučile vse vidike in pripravile nadaljnje ukrepe.

Minister je izpostavil tudi, da je treba za ohranitev kranjske čebele najprej ugotoviti in zagotoviti čistost genetskih virov, pri vprašanju pravne ureditve področja čebelarstva pa je dejal, da bodo to področje – v izogib dodatni nepotrebni regulaciji kmetijstva z novimi predpisi – uredili z uredbo znotraj zakona o živinoreji.

Predsednik ČZS Boštjan Noč pa je pri predaji peticije dejal, naj se kranjsko čebelo čim prej razglasi za ogroženo, in dodal, da je sodelovanje s kmetijskim ministrstvom v zadnjih letih potekalo na visoki ravni, so sporočili z ministrstva.

ČZS je letos znova zabeležila večje izgube čebeljih družin; čebelarji so jih v povprečju izgubili 23 odstotkov. Izgube družin so največje v obalno-kraški (41 odstotkov) in v ljubljanski regiji (37 odstotkov), medtem ko so povprečne izgube v neposredni okolici Ljubljane z njenim zahodnim delom dosegle skoraj 50 odstotkov, so sporočili iz zveze.

Čebelarji želijo zato v okviru kampanje, ki se je začela konec maja, sporočiti, da so čebele ogrožene in da je treba ukrepati. Izgubam čebeljih družin se sicer ni mogoče popolnoma izogniti, lahko pa jih občutno zmanjšamo, in sicer z boljšim poznavanjem vzrokov, pojasnjujejo v zvezi.
 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zrkizz
11. 11. 2010 11.12
Ali laho kdo pove zakaj taksen medij kot je 24 kur, prilepi sliko muhe trepetalke ????? Ko govori o cebelah ????
Westal
11. 11. 2010 05.22
Za pomor čebel je kriva prevelika uporaba kemije v kmetijstvu. Veliko so krivi tudi čebelarji sami saj jim je najbolj pomembno, da čebelam čim več odvzamejo in prodajo potem pa s kemijo vse to nadomestijo.
ateistek
11. 11. 2010 05.09
Se bojim da bodo pristojni opazili, da čebel ni več, ko bodo te že izumrle. Najbolje, da potem uvedemo prisilno delo opraševanja vsem proizvajalcem fitofarmacevtskih sredstev, uradnikom, ki so odobrili gensko spremenjene organizme in subvencionirani kmetavzariji. Naj s čopiči lepo oprašujejo cvetove in bodo mogoče šele potem doumeli, kako pomembna je bila za vse nas čebela.
nevseverjet
10. 11. 2010 23.24
Gensko spremnjena koruza in ogrščica oddajata strup, ki je veliko bolj škodljiv kot insekticid, predvsem je nevaren za koristne žuželke. Močno elektromagnetno sevanje - HAARP ubija čebele, ker izgubijo čut za orientacijo. Kranjska čebela je dovolj odporna, samo ne proti strupom in sevanjem. Če se pridružimo EU državam kot so Francija, Avstrija, Madžarska ...in z zakonom prepovemo gensko spremenjeno hrano je že pol rešenega.
putanesca
10. 11. 2010 23.13
Saj marsikdo niti ne ve,kako pomembne so čebele....važno,da je koruze ful,da so japke ogromne,lepe....
mocvirnik99
10. 11. 2010 23.10
hm, sej kokr je splosno so vse cebele tik pred izumrtjem ane.
Ankh Oberman
10. 11. 2010 22.52
Bres strupov bodo zdrave čebele in tudi mi
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
10. 11. 2010 22.12
Dzukela hvala to drzi 1000 procentno prepozno je .Prelep pozdrav
NeixFaNtaSy
10. 11. 2010 22.09
pošteno da ste mi ukradli mojo sliko z fbja.. pa jo dali tu gr -.-
Dzukela
10. 11. 2010 22.04
Ko bodo izumrle čebele, bodo za njimi izumrli tudi ljudje! čebele so 90% opraševalec. In to se lahko zgodi kaj kmalu........bojim se, da je že prepozno!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
10. 11. 2010 22.00
DOKLER BODO DENARNI INTERESI SE BODO GLAVNI ZA CEBELE POZVIZGALI.KO PA BOMO ZACELI UMIRATI KO CEBEL NEBO VEC PA DENAR NEBO VEC POMEMBEN.CEBELE DRZIJO RAVNOVESJE NARAVE CE JIM NEBOMO POMAGALI BOMO VSI UMRLI TO NI NEKA IZMISLJOTINA AMPAK POPOLNA RESNICA
andreja123458
10. 11. 2010 21.17
Najbolj zaščitena vrsta pri nas so čebelarski funkcionarji, ki namesto da bi skrbeli za kranjsko čebelo, skrbijo izključno za lastne žepe. Država je samo nenehni vir nektarja in cvetnega prahu, ki ga z akcijami kot je ta izsiljujejo od davkoplačevalcev v obliki denarja. Kot razlog propadanja čebel navajajo pesticide, ki jim pa sami pravijo zdravila, ker jih množično uporabljajo v panjih za zdravljenje varoe. Žalostno je to, da zvarke kemikalji mešajo kar sami ni v največji meri zastrupljajo čebele. kriva je pa država. Funkcionarji le tako naprej, plače vam zagotavljajmo davkoplačevalci, čebelnjak ali raje grad (Brdo pri Lukovici) smo vam tudi zgradili. seveda za božičnico bomo pa izsilili še s kakšno akcijo, kot je ta. Davkoplačevalci bomo pa to vse preplačali.
pilot1
10. 11. 2010 21.05
Rešitev je: Močno omejimo rabo pesticidov. Nebomo zastrupljali sebe, okolja in evo še čebelce bodo zdrave ;)
WikiX
10. 11. 2010 20.58
Torej čebele na Ktanjskem ne morejo tekmovati s sorodnimi živalskimi vrstami. Postale so invalidne, evolucijsko neprimerne, da bi nabirale cvetni prah in opraševale kranjske rastlinice ter proizvajale med s svojimi žlezami. Pravzaprav ni jasno, gre za med ali določeno genetsko izbrano čebelo, ki bi si rada z našo pomočjo izborila evolucijsko prednost za preživetje. Kvaliteta medu je odvisna od čebeljih izločkov, verjetno mu kranjska daje svojo lastno noto, ni pa zato nujno bolj kvaliteten. Svet naj bi preplavile afriške čebele, ki so bolj odporne, močnejše in bolj agresivne, med je menda odličen, vendar ga ne dajo rade človeku. Naše radodajke se ne morejo braniti pred njimi, čeprav nihče ne poroča o afriški vrsti. To naravno prilagojeno raso čebel, v dolinam med gorovjem, menda bolj ogroža naša močvirniška čebela in druge okoliške sorte, ki v rojih prihajajo iz sosednjih držav. Zato ni jasno, koga je treba zdaj spet zaščititi, čebelo ali genetsko izbrane čebelarje, ki že zdavnaj ne delijo ničesar s človekom.
prehlad
10. 11. 2010 20.39
NO SEDAJ SE PA IZGOVARJAJO ,DA SO DRUGE ČEBELE BOLJ ODPORNE, KAJ PA ČE KRANJKA ČEBELICA ŽIVI V BOLJ ONESNAŽENEM OBMOČJU .ZASTONJ NE UMIRA.
novaroza
10. 11. 2010 20.38
Za čebele moramo vsi skrbeti. Najbolj je pereča nepoučenost ljudi, ki uporabljajo razna škropiva. Še vedno se najdejo takšni, ki svoje vinograde špricajo sredi belega dne, ko so čebele še aktivne. Pa to ni bil nek mlad vinogradnik. Na mojo pripšombo, da se ne sme špricat sredi dneva, je komentiral, da to ni nič nevarno. Od kdaj pa kemija ni nevarna? Tudi vinogradnik ni nosil maske. A misli, če njemu ne škoduje, tudi čebelam ne? Na pomlad se je pa pritoževal, da češnje niso oprašene.
miki6
10. 11. 2010 20.32
No, vse lepo in prav, slikico pa vseeno zamenjajte z eno tako, na kateri bo vsaj čebela, najbolje kranjska čebela! Tole je namreč muha! Če se ne motim, muha trepetavka.
haaaahahahaha
10. 11. 2010 20.30
Chemtraili ubijajo čebele
sime55
10. 11. 2010 20.23
Pri nas so bolj kot čebele zaščiteni TROTI.
Spetsnaz
10. 11. 2010 20.15
Podpiram čebelarje in zahtevam, da čebelco zaščitimo !