Slovenija

Kranjskega župana sumijo korupcije

Kranj, 22. 03. 2011 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetniška skupina Mladi za Kranj je na komisijo za preprečevanje korupcije prijavila kranjskega župana Mohorja Bogataja. Temu očitajo koruptivnost v primeru prodaje enega od občinskih zemljišč.

Svetniška skupina Mladi za Kranj je danes na Komisijo za preprečevanje korupcije podala prijavo zoper kranjskega župana Mohorja Bogataja, in sicer zaradi javne dražbe za prodajo nepremičnin, ki je bila objavljena 4. marca na spletni strani Mestne občine Kranj.

Na Mestni občini Kranj zanikajo kakršno koli nepravilnost oziroma nezakonitost v postopku nameravane prodaje nepremičnin, očitke o korupciji pa označujejo za politični konstrukt.

Ob pregledu dokumentov o načrtovani prodaji zemljišč so v svetniški skupini Mladi za Kranj namreč posumili, da vsaj v primeru prodaje enega od zemljišč obstaja možnost, da gre za sum korupcije. Dokument, povezan s prodajo zemljišča pri Čebelici, je namreč nekdo na občini poimenoval po lastniku objekta na omenjenem zemljišču.

Mladi za Kranj županu očitajo, da je zemljišče ob mostu čez Kokro poskušal prodati brez razprave v mestnem svetu.
Mladi za Kranj županu očitajo, da je zemljišče ob mostu čez Kokro poskušal prodati brez razprave v mestnem svetu. FOTO: B.T.

Mladi za Kranj ob tem opozarjajo, da je bilo omenjeno zemljišče na dražbo uvrščeno mimo odločitve mestnega sveta in na lastnikovo pobudo, lastnik objekta pa je bil med prijatelji in znanci, ki so Bogataju čestitali na zabavi ob razglasitvi rezultatov županskih volitev novembra 2010.

Na spletni strani svetniške skupine Mladi za Kranj so zapisali: "Iz objave dražbe na spletni strani Mestne občine Kranj je razvidno, da dokument (posamezni program ravnanja s stvarnim premoženjem,) povezan s prodajo zemljišča pri 'Čebelici', nosi ime 'Ramadani'. Ker so ta dokument poimenovali zaposleni na občini, sklepamo, da gre za ime, pod katerim so na Mestni občini Kranj vodili postopek prodaje tega zemljišča."

Vlogo za nakup zemljišča naj bi dal lastnik objekta 'Čebelica', kar se svetniški skupini zdi še posebej sporno. "Vsekakor je nenavadno (domnevno nezakonito), da se je župan odločil prodati to zemljišče na podlagi vloge lastnika objekta. Proračun občine za leto 2011 namreč še ni sprejet in tako se seveda mestni svetniki sploh še niso odločili, katera zemljišča bo občina v tem letu prodala," še dodajajo v svetniški skupini.

Župan očitke zavrača

Občina je prodajala parcelo v izmeri 302 kvadratna metra (parkirišče) ob mostu čez Kokro za 240 evrov na kvadratni meter z vključenim DDV-jem.

Mohor Bogataj je očitke o korupciji zavrgel, saj na zabavo ob razglasitvi županskih volitev ni vabil nikogar, razen soproge in obeh sinov. Čestitat mu je prišlo skoraj 200 ljudi, med njimi tudi nekateri, ki jih ni poznal, je še pojasnil. Postopek prodaje omenjenega zemljišča je sicer ustavil, da bi v mestnem svetu omogočil vnovično razpravo.

Na mestni občini so v izjavi za javnost poudarili, da je bila za 15. marec napovedana in pozneje odpovedana dražba nepremičnin zakonita. Za dražbo so se odločili, ker želijo prodati odvečno občinsko premoženje in s tem zagotoviti prihodke proračuna, ki ga bo letos bremenil precejšnji finančni primanjkljaj, so pojasnili.

Kot še dodajajo, je program razpolaganja z nepremičnim premoženjem mestne občine za leto 2010 decembra 2009 sprejel tudi večji del svetnic in svetnikov, ki v novi sestavi občinskega sveta predstavljajo opozicijo (v prejšnji sestavi pa so bili v koaliciji) in županu očitajo nezakonitost, v nadaljevanju pa še korupcijo.

 

Mestna občina Kranj - prodaja nepremičnine
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
23. 03. 2011 09.07
Takole se je zgodilo po izvolitvi za župana: Bogataj je rezultate drugega kroga lokalnih volitev pričakal z družino in podporniki v Galeriji Dali, kjer je zmago po neuradnih rezultatih komentiral z besedami, da so se volivci odločili za ljudskega in ne tajkunskega kandidata. Ljudje, ki imajo nekaj sto evrov visoke plače, po njegovem mnenju razmišljajo drugače kot tisti, ki letno prejmejo 315.000 evrov. In ga sumijo korupcije.
nefretete
23. 03. 2011 09.06
bukefal 22.03.2011, 19:14 10 Še en bivši LDS-ovec!!! Slabo si obveščen. Želja po tem, da bi očrnil levico je močnejša od tvoje pameti. Mohor Bogataj ima drugačno nalogo, ki se ji reče Branko Grims v paketu z Bojanom Homanom (zelo dobro tretje mesto na volitvah). Tako sodelovanje namreč prinese Bogataju "teoretičnih" pol ali več odstotkov glasov za župana. A tudi tu je past: ko se je na prejšnjih volitvah na koncu oženil tako s Pahorjem kot Janšo, je pogorel. Jeziček na tehtnici pa je bilo sodelovanje s SDS! To pa bi lahko vedel. Mislim vsaj no. Pa celih deset minus tvoj glas se strinja s tvojo slikco! Zato pa je tako pri nas. ker blebetate v prazno.
major1
22. 03. 2011 22.02
Vse župane pod drobnogled Klemenčiča in vzet jim mnogo prevelika pooblastila, saj večino delajo brez občinskih svetov in jim občinski svet služi samo za norčevanje.
bukefal
22. 03. 2011 19.14
Še en bivši LDS-ovec!!!
discover007
22. 03. 2011 18.17
mladi za kranj najvecji lopovi....
upornik18
22. 03. 2011 17.19
žalostno,da se krade in to samo v naši zahojeni državi.
guruguru
22. 03. 2011 14.15
Amater! Raje bi se sprva, posvetoval s starimi mački ala Zoran!! Iz prve roke bi izvedel vse cake, fore... kako se to dela in te ne dobijo.
discover007
22. 03. 2011 13.44
mladi za kranj...ven iz kranja...!!!!!!!
tito-idol
22. 03. 2011 13.12
V pripor z njim,ker lahko vpliva na priče!
alterego
22. 03. 2011 12.31
a je sploh kakšen župan mestne občine, ki ni osumljen korupcije in klientelizma? Jankovič, Popovič, Kangler, Šrot...