Slovenija

S starim cepivom v Kranju 22 otrok cepili 'zaradi preobremenjenosti pediatrov'

Ljubljana, 15. 11. 2013 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zdravstvenem domu Kranj so 22 otrok cepili s cepivom, ki mu je za dva meseca potekel rok. Na IVZ pojasnjujejo, da pri zdravilih po pretečenem roku varnost uporabe praviloma ni zmanjšana, lahko pa bi bila učinkovitost nižja.

Cepljenje - 2
Cepljenje - 2 FOTO: Thinkstock

V Zdravstvenem domu Kranj so kar 22 otrok cepili s cepivom s pretečenim rokom uporabe. V kranjskem zdravstvenem domu dogodek obžalujejo in pojasnjujejo, da se je napaka zgodila zaradi preobremenjenosti pediatrov na primarni ravni, o čemer že dolgo časa opozarjajo ustrezne inštitucije.

Od doma so poročilo, ki so ga tudi že prejeli, zahtevali tudi na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Na IVZ bodo poročilo zdravstvenega doma analizirali, nato pa mu bodo svetovali glede nadaljnjih postopkov cepljenja. Ob tem poudarjajo, da morajo vsi izvajalci cepljenje izvesti skladno z varno prakso cepljenja, za kar na IVZ pripravljajo tudi redna izobraževanja, ki so za cepitelje obvezna.

V kranjskem zdravstvenem domu so otroke cepili s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, ki mu je za dva meseca pretekel rok. Starše otrok so obvestili takoj, ko so ugotovili, da je cepivu pretekel rok.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Žura je za informativno oddajo Svet na Kanalu A dejala, da jim je proizvajalec cepiva zatrdil, da posebnega tveganja zaradi tega dogodka ni. Čakajo pa še dokončne odgovore proizvajalca cepiva o morebitnih posledicah uporabe cepiva po roku uporabe. V svetu je po navedbah zdravstvenega doma registriranih 1280 takšnih primerov, nikjer pa ni bilo nobenih posledic, le v dveh primerih so imeli otroci izpuščaje.

Varnost uporabe po pretečenem roku praviloma ni zmanjšana

Na splošno "pri zdravilih, med katera sodijo tudi cepiva, po pretečenem roku praviloma ni zmanjšana varnost uporabe, lahko pa bi bila učinkovitost cepiva nižja", navajajo na IVZ. Proizvajalci z raziskavami zagotavljajo učinkovitost cepiva in ustrezno zaščito po cepljenju le, če je cepivo uporabljeno znotraj roka uporabe.

Če pri cepljenju pride do zdravstvene napake, ni nujno, da je to tudi škodljivo, so opozorili na inštitutu. Po pojasnilih inštituta je v zadnjih letih nekajkrat prišlo do odstopanja od pravilnih postopkov in od pričakovanih norm cepljenja, a v nobenem primeru ni bilo škodljivih posledic.

Morajo pa zdravstveni zavodi poročati o napakah po uveljavljenem postopku in poročilo na prepisanem obrazcu, objavljenem na spletni strani IVZ, poslati inštitutu. Ustanova mora tudi navesti oceno, zakaj se je napaka zgodila, in izvesti popravljalne ukrepe. IVZ nato oceni dogodek in predlog popravljalnih ukrepov ter svetuje glede nadaljevanja cepljenja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
16. 11. 2013 19.29
-3
oh in ah, ko bo vaš mulc šel v vrtec in v šolo, bo tveganje, da se mu bo res kaj zgodilo, milijonkrat večje od tega cepiva, pa tudi če je bilo dva meseca pretečeno. cepivo ni burek. varovalni pasovi so pri tem, verjemte, tako kot pri žičnicah in avtomobilskih zavorah, veckratniki tistega, kar je potrebno za nulto varnost. raje bodte veseli, da je kje še kakšen pediater, ki se ukvarja z malimi takrat, ko hudič res vzame šalo. tisti izmed vas, ki hočte kapitalizirat na morebitnih napakah slovenske medicine, kar izvolite in naprej. imeli boste kmalu novega opla, vaš odvetnik pa mercedesa, a vaši otroci se bodo morali hodili zdravit v tujino, ker jih noben hudič več ne bo hotel vzeti v roke, ko bodo pikasti. nisem zdravnik in v tej sloveniji to tudi ne bi hotel biti pa če me plačate dest jurjev vsak mesec. thank you but no, thank you, je tukaj preveč norega in nehvaležnega folka, ki naj najprej sam ugotovi, kaj je dobr zanj in kaj ni.
Ramzess
16. 11. 2013 11.48
+1
Vsak izgovor pride prav, ...
Important notice
16. 11. 2013 10.46
+4
Na žalost poznam VELIIIIIIIIIIIIKO otrok (večjih in manjših), ki so po drugi dozi DI-TE-PER "utrpeli" nepopravljive zdravstvene posledice. Eden od teh je tudi moj. Pa je bilo cepivo uporabljeno znotraj roka uporabe. Ko sem zdravnike vprašala, če je za pridobljeno obolenje krivo cepivo, mi je odgovoril: "možno je, žal pa ni dokazljivo".
Transformerji
16. 11. 2013 10.44
+1
Razlika med slovensko državo in nerazvitim svetom jo torej samo v tem: imamo cepivo s pretečenim rokom uporabi, tisti v nerazvitem svetu ga pa sploh nimajo. Kar se nam dogaja, se jim približujemo!
?ira?ira
16. 11. 2013 10.19
+3
Že leta 1986 so bili otroci po 2 inekciji zelo bolni.Hčerka je imela po vsaki inekciji grozne reakcije.Celo v bolnici je bila zaradi oslovskega kašlja---proti katerem je bila cepljena. Ena punčka iz Šk.Loke pa je umrla. Bog ve zakaj??
spuko
16. 11. 2013 09.47
varčuje se...
smehec
16. 11. 2013 09.29
-2
Ah nonsens! Pač človeški faktor, vsakemu se kaj takega lahko zgodi! Sam sem starš in preden bi šel z zadevo v medije, bi se pozanimal pri zdravniku, kaj sploh lahko gre narobe in če kakih stranskih učinkov zaradi dva meseca pretečenga cepiva ni - kar jih, če so pravilno skladiščena, res ni - ne bi zagnal take panike. Na koncu bodo sestre izgubile službo pa država se bo spomnla še kakšno agencijo za pregledovanje etiket. Tistle mikrobiolog s svojo izjavo (sploh ne vem, kdo je minister) pa s svojimi neumestnimi izjavami nič drugega kot išče pozornost... Tele frustrirani starši naj se pa že enkrat umirijo. Ko sem sam gor rastel, ljudje za 3/4 stvari s katerimi se danes te čudaki ukvarjajo, sploh vedeli niso da obstajajo...
smehec
16. 11. 2013 09.30
+0
in najbrž je bil istemu cepivu rok trajanja neomejen.
obiskovalecsmetisca
16. 11. 2013 09.36
+1
...si starš....ampak pri cepljenju tvojega otroka se to ni zgodilo,kene??....za ostale,ki niso tvoji...te pač ne skrbi.....tipično slovenceljsko...v tem primeru,pa res!!!
smehec
16. 11. 2013 09.41
+3
ni res. kot sem napisal - preden bi naredu vik in krik, bi se najprej pozanimal, če je ta sploh potreben. tipično amerikanceljsko pa ne je tožibabanje in tožarjenje brez potrebe, česar je žal vedno bolj vešča naša generacija.
obiskovalecsmetisca
16. 11. 2013 11.20
+2
jaz986...in ti naivno meniš,da bi ti povedali resnico?..pojdi,no pojdi......menda obstajajo možne povezave med neverjetnim porastom sladkorne tipa 1 in cepljenji.oziroma zaradi njih....inkognito to izjavi celo kak zdravnik,ki se s temi bolniki ukvarja...sicer to ni nikjer zapisano..v nobeni kartoteki takega bolnika in nobene študije s *težo* ne boš našel in,če boš to vprašal naravnost ,bodo možne povezave zanikali in ti natrosili en kup smetja o napačni prehrani ....z zelo vzvišenim nasmehom
smehec
16. 11. 2013 16.13
-1
Nisem naiven, nisem niti paničen. Vem pa, koliko bolezni se je s cepljenjem preprečilo, celo izkoreninilo. Ne mi govorit, da če bi obstajalo lansiranje virusov in bakterij, da nihče tega nebi širil v javnost. Hudiča, depeše z Bele hiše so jim ušle izpod rok, pa bodo pri razsežnostih farmacevtske industrije motno vodo skrival - nemogoče. Ko sem bil jaz majhen, sem bil vesel, da je bilo kaj s hladilnika vzet, danes so otroci presiti vse možne hrane, ki jo dobijo starši 'v akciji'. Poleg tega je breg, po katerem smo se včasih sankali, danes zaraščen, kolesa za otroke pomoje v trgovini sploh ne prodajajo več, igranje je v gozdu prepovedano, prodaja Applovih izdelkov pa v porastu... In na koncu je za sladkorno bolezen krivo cepljenje, ki preprečuje bolezni. Če so starši taki dvomljivci - zakaj pa potem vozijo otroke cepit? Ker nimajo jajc, da bi odgovornost ob pojavu bolezni necepljenega otroka prevzeli na svoje rame.
mikipiki222
16. 11. 2013 00.10
+2
banda! pa ja bi mogl prevert, tko kt vsaka trgovka pri blagajni v trgovini vsako jutro preveri, ali je žitu, iz katerega so nardil kruh, poteku rok. In isto kot usaka trgovka preveri, ali so v unmu paradajzu, k sem ga kupu, pesticidi in ali so moje nove gate prepojene z amonjakom. vse pobit :) Napake se dogajajo. Pač nekdo bi mogu prevert datume sigurno, oz vsaj nekje bi mogu kak računalniški sistem javit, da je u hladilniku pretečeno cepivo ane. Gotov pa ni zdej kriv pediater ker ni laufal za vsako škatlo pogledat če datum štima. Ker on tega ne nabavlja. In nekak se zanaša na ostale dobro plačane službe, da je to, kar ima na polici, OK. In da je usa elektronika CE in umerjena. Al nej sam nosi umirjat aparate :))) javli so, sistem javljanja konč deluje. Happy so novinarji, starši lohk tožjo. Big win for all of us
akmtl
15. 11. 2013 23.24
+2
v zdravstvu je rutina dela.pomeni: pogledaš, če je temperatura hladilnika še vedno ustrezna-kot si to preveril že na začetku službe, vzameš cepivo iz hladilnika, pregledaš škatlico-datume, nato še celo ampulo.kako izgleda,...tudi po raztapljanju praška prekontroliraš cepivo_prava barva, prozorna tekočina,...itd.skratka kar naprej je kontrola na delu. očitno delajo tam izredno malomarno.in je še sreča, da niso cepili z 1 ali več let starim cepivom, ki ga je na srečo očitno že zmanjkalo.ampak kaj, če bi ostala ena prastara ampula?????
akmtl
15. 11. 2013 23.13
+4
KDO PRIPRAVI ZDRAVILO IZ AMPULE V BRIZGO?ZDRAVNIK SAMO CEPI, CEPIVO PRIPRAVI SESTRA.IN NISEM ŠE SLIŠALA ZDRAVNIKA, DA BI PRED CEPLENJEM VPRAŠAL SESTRO, ČE JE Z ZDRAVILOM VSE OK, NITI AMPULE NI NIHČE POGLEDAL NIKOLI.SE PRAVI, DA OBSTAJA DVOJNA KONTROLA, KI PA SE OČITNO NE IZVAJA.KAJ IMA PREZAPOSLENOST ZDRAVNIKOV OPRAVITI S TEM??? POKAŽITE MI ENEGA ZDRAVNIKA, KI SI SAM PRIPRAVI CEPIVO.SESTRA PRIPRAVI, CEPI PA DR.
potop_ist
16. 11. 2013 09.39
+2
Točno to.....zdravnik samo cepi. Zgodi se pa še to, da kar napišejo s čim so cepili... praviloma bi morali nalepkico iz cepiva nalepiti v kartonček... in potem hodimo po bolnicah po cepljenju z vročino in se sprašujemo... zakaj tako huda reakcija po cepljenju.... ja gospa kaj pa je vaš otrok prejle?????
Wildy72
15. 11. 2013 22.12
+1
Tale direktorica pa ima IQ, ni kaj...
cefidelj
15. 11. 2013 22.04
+6
Ko kej zaj.be jo,se pa na preobremenjenost izgovarjajo.Če trgovki najdejo na polici živilo z potečenim rokom bo verjetno ob službo,v zdravstvu pa imajo močan sindikat pa nič tudi za smrt.Par jih dat v arest pa da vidimo potem njihovo zbranost pri delu,mislim da bo 110%
nikhrast
15. 11. 2013 19.44
-6
Učinkovbitost je mogoče nižja, to je vse, zdaj pa zgajat paniko. Proti cepljenju so pa kakšni yuppie starši in verski fanatiki.
DR5
16. 11. 2013 09.12
+3
Proti cepljenju so ponavadi starši otrok, ki so po cepljenju že utrpeli hujše posledice, teh pa je v Sloveniji že nekaj tisoč. Toliko o tisti statistiki 1 na milion!
justime
15. 11. 2013 18.46
+6
ja pa naumo stran metali sredi recesije!! zdravstvo varcuje na vsem in to ni edini primer takega kiksa le da vse skrivajo in z svojim zdravniskim kodeksom prikrivajo napake. ali sploh vemo z cim nas cepijo ko gremo k zdravniku? na koncu see pa cudimo od kod toliksna porast raznoraznih epidemij.....
gangsterist
15. 11. 2013 18.19
+22
eden bo dobro pokasiral, ker so cepili 22 poizkusnih zajćkov s starim cepivom, da vidijo kakšna bo končna reakcija. banda vseh band
nnnnnnnnnnn
15. 11. 2013 18.15
+2
Mezanima koliko je teh primerov za katere ne vemo. Kolikor je meni znano naj bi vsak zdravstven idelavec natančno pogledal kaj daje bolniku. Pravtako naj bi starši dobili navodila cepiva za prebrat. Glede na to ,da je pa sedaj že priznanih 22 primerov se pa vprašam kaj se dogaja.
asa19
15. 11. 2013 18.14
+17
To je dobesedno za tožit zdravstvo ker se igrajo z življenji otrok ,samo v trgovini ali gostinstvu če ti dobijo pretečen rok je adijo pamet kazen in po tem lahko človek samo bruha ali ima drisko kaj šele tukaj ko ti vbrizgajo neposredno v telo upam da bo kdo odgovarjal :)
obiskovalecsmetisca
15. 11. 2013 17.44
+15
...kako se je to sploh lahko zgodilo?...saj nismo v čadu,madona!!...kaj pa objektivna odgovornost?...kdo jo bo prevzel in kdo bo odstopil?
akmtl
15. 11. 2013 23.15
+3
nihče ne bo odgovarjal, predvsem so pa zdravniki zaščiteni kot medvedje
provocateur
15. 11. 2013 16.59
+9
BANDA SAKRAMENSKA!!!!!!!!!
?unta
15. 11. 2013 16.47
+11
Mlslim da je totemu osebju tudi rok pretekel. ADIJO PAMET GOTOFI SO