Slovenija

Kres je prižgal Feri Lainšček

Ljubljana, 24. 06. 2007 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

<em>Muriša</em> Ferija Lainščka je najboljši slovenski roman minulega leta, je odločila žirija, ki podeljuje nagrado kresnik.

Feri Lainšček je dobil že svojega drugega kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman
Feri Lainšček je dobil že svojega drugega kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman FOTO: M.K.

Na Rožniku so podelili že 17. kresnika za najboljši roman, ki je tokrat pripadel Feriju Lainščku za delo Muriša. Kot je ob podelitvi nagrade dejal lavreat, je pisateljevanje njegov način življenja, vendar ne v smislu sedenja za mizo, temveč življenja samega. "To drago plačujem, mi pa vsekakor vrača," je dejal in dodal: "Danes imam navdih." Nato je v družbi kresnic prižgal kres, iz rok odgovornega urednika Dela Petra Jančiča pa prejel ček v vrednosti 5000 evrov.

Žirija Delove nagrade kresnik v sestavi Matevž Kos (predsednik), Vanesa Matajc, Vesna Jurca Tadel, Jaroslav Skrušny in Matej Bogataj je v obrazložitvi zapisala, da nagrajeni roman prepleta domišljijo in zgodovinski spomin v prepričljivo, veristično podobo Sobote in pomurskih krajev leta 1941. Roman zaostruje sago, ki jo je Lainšček zasnoval s prvim romanom trilogije Ločil bom peno od valov, v simbolno podobo človekove usode.

Finalisti izbora za letošnjega Kresnika:

Feri Lainšček - Muriša
Nejc Gazvoda - Camera obscura
Vinko Möderndorfer - Nespečnost
Andrej E. Skubic - Popkorn
Vladimir P. Štefanec - Republika jutranje rose.

Dogajanje v romanu Muriša, drugem delu trilogije, je umeščeno pred začetek druge svetovne vojne, ko gradijo most na Petanjcih v Prekmurju. Glavni junak je mladi inženir Julijan Spransky, sin Ivana in Elice, ki sta glavni osebi prvega dela trilogije. Inženir sodeluje pri gradnji mostu, ki ga poruši jugoslovanska vojska med umikom pred nemškimi vojaki. Lainšček je med drugim povedal, da je Muriša junakinja, ki jo je doslej najbolj vzljubil od vseh junakinj v svojih delih, in dejal, da takšne ženske težko preživijo, ker so se pripravljene žrtvovati.

Za Lainščka je to že drugi kresnik. Prvega je dobil leta 1992 za roman Namesto koga roža cveti. Za letošnjega pa so se potegovali še Nejc Gazvoda z romanom Camera obscura, Vinko Möderndorfer z Nespečnostjo, Andrej E. Skubic z delom Popkorn in Vladimir P. Štefanec z delom Republika jutranje rose.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jacck10
06. 09. 2008 10.28
Sranje!!! !!!
mindfucker
24. 06. 2007 11.38
Res je Tonček.Feri je porabil za "Murišo" par let. Avstralski Slovenec, se je v gatah sprehajal po hiši in zaslužil 14 krat več!Zato nam je kultura v ku... A kaj češ, to je showbiz!
Tonček Balonček
24. 06. 2007 09.15
Da bo vse skupaj malo bolj kulturno, bi se spodobilo, če bi Ferija na eno skromno malico povabil še tisti avstralski Slovenec, ki je na BigBrotherju pokasiral 70.000 EUR. Če bo Feri govoril bolj počasi in razločno, se bosta že razumela.