Slovenija

Kresalova in Vlačič proti krvavim cestam

Ljubljana, 29. 01. 2010 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
157

"Naša skupna prioriteta je, da bi bilo žrtev prometnih nesreč čim manj," pravita ministra, ki se bosta s skupnimi močmi spravila predvsem nad pijane voznike.

Ostrejši zakoni naj bi v veljavo stopili jeseni.
Ostrejši zakoni naj bi v veljavo stopili jeseni. FOTO: Dare Čekeliš
Notranja ministrica Katarina Kresal ter prometni minister Patrick Vlačič združujeta moči v boju za varnost v cestnem prometu. Danes sta tako skupaj začela prvi javni posvet o novi cestnoprometni zakonodaji v organizaciji ministrstva za promet in ministrstva za notranje zadeve.

Ostrejši zakoni v veljavo jeseni

"Naša skupna prioriteta je, da bi bilo žrtev prometnih nesreč čim manj," je po srečanju dejala Kresalova. Zadovoljna je s podatkom, da je skupno letno število smrtnih žrtev padlo pod 200, a kot pravi bo policija nadaljevala z napovedanimi ukrepi. Obe ministrstvi si prizadevata, da bi bil paket štirih novih zakonov, s katerimi bi radi s cest spravili predvsem pijane voznike, sprejet do konca letošnjega poletja, takrat pa naj bi začela delovati tudi agencija za varnost v cestnem prometu.

Po podatkih Eurorapa so slovenske ceste zelo nevarne.
Po podatkih Eurorapa so slovenske ceste zelo nevarne. FOTO: AMZS
Višje kazni, lažji odvzem vozniške ter nadzor avtošol ter tehničnih pregledov

Z novim obetajočim zakonom namerava policija izboljšati postopek odvzema vozniškega dovoljenja. "Policist bo lahko zadevo nemudoma predložil sodniku za prekrške, kjer bo obravnava stekla prednostno,“ pojasnjuje ministrica. Ob odvzemu vozniške bo prepoved vožnje veljala od enega do dveh let, povratniki pa bodo lahko izpit znova opravljali le na izpitnih centrih, ki bodo imeli ustrezno dovoljenje ministra.

Med ukrepi je tudi drugačna organizacija policijskega dela, ki bo po njenih besedah usmerjena predvsem v probleme in ne v golo zmanjševanje statistike, rokave pa bodo zavihali tudi inšpektorji, ki bodo podrobno nadzorovali stanje v avtošolah ter na tehničnih pregledih.

Število smrtnih žrtev je še vedno previsoko, pravita ministra.
Število smrtnih žrtev je še vedno previsoko, pravita ministra. FOTO: MF PGD Steklarna Rogaška

Vlačič: Trend upadanja žrtev na bo zastal!

Prometni minister Patrick Vlačič je vesel velike solidarnosti obeh ministrstev. Kot pravi je to garancija, da trend upadanja žrtev prometnih nesreč ne bo zastal. "Tudi pri nas je varnost na prvem mestu in podatek, da se je v dveh letih varnost na slovenskih cestah dvignila za 42 odstotkov, pomeni, da gremo v pravo smer,“ je prepričan minister. Medsebojna povezanost panog bo prinesla dobre rezultate.

K sodelovanju bosta ministra povabila tudi šolskega ministra Igorja Lukšiča, saj menita, da bi morali socializacijo za prometno varnost kot preventivni ukrep uvesti tudi v srednjih šolah.

Ministrstvo za promet bo zavodom za varnost v cestnem prometu letos namenilo 2,4 milijona evrov, za organizacije civilne družbe pa 220 tisoč evrov. Prav tako bo ministrstvo po opravljeni študiji Eurorapa, ki je pokazala, da so naše regionalne in lokalne ceste v slabem stanju, več pozorosti namenilo njihovi ureditvi. Kot je pojasnil minister, razmišljajo o uvedbi ocenjevanja z zvezdicami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
02. 04. 2010 21.18
SEJ BI POSLAL KOMENTAR,PA MI GA KAR NAPREJ BRIŠEJO
hotchilipoper
02. 04. 2010 21.16
ČE SE POČIŠ PRI 200 NA URO TI TUT MARIJA NE POMAGA
tajknu
01. 02. 2010 16.26
GOSPODICNA KRESALOVA TER NJEN LJUBIMEC GOSPOD VLAČIČ!!! LEPO BI BILO CE BI IMELI V SLOVENIJI VSAJ ENO VECJE DIRKALISCE KJER BI LAKHO SPORTNI VOZNIKI POGNALI SVOJE JEKLENE KONJICKE DO SKRAJNIH MEJA KJER NEBI OGRAZALI DRUGIH!!! SAM SPADAM MED HITREJSE VOZNIKE IN ME NOBENA KAZEN NE BO ODVRNILA OD HITRE VOZNJE!!! TUDI ODVZEM VOZNISKEGA IZPITA SAJ SE BREZ IZPITA VOZIM ZE 18 MESECEV!! TER KO MI PRIJATELJI TER OSTALI ZNANCI UPRASAJO KAJ IMAM OD TEGA KO SEM PRISEL 10 MINUT PREJ NA CILJ JIM ODVRNEM DA MI JE NEPOMEMNO ALI PRIDEM 10 MINUT PREJ ALI KASNEJ!
Buena Vita
30. 01. 2010 15.22
buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
anonymous82
30. 01. 2010 12.22
admin ti kr briši komentarje NIČ NE BOSTA REŠILA SAMO BLA BLA BLA TAKO DA BO MISLILA JAVNOST DA SE RES ZAVZEMATA ZA PROMET. Seveda jim na žalost denar pomeni več kot človeška življenja. Kam smo prišli? BANDA pokvarjena. Koliko jih bo še moralo umreti na naših cestah, da bodo kaj ukrepali? Mislim, da to te številke nikoli nebo prišlo ker jim denar pomeni več!! BANDA
Buena Vita
30. 01. 2010 12.13
ne maram kresalove--ne maram njene dvolične politike ,ne prenesem njenih dvojnih meril čestitati pa mopram ,moram ,ker ni podprla pahorja v njegovem nastavljanju ministrov,in štalo ki ji je naredil
Buena Vita
30. 01. 2010 12.11
Buena Vita
30. 01. 2010 12.11
TONČEK POGLEJ V LIPICO,,TAM IMAJO VSI KONJI GRIVO SPUŠČENO POTEM PA PIŠI O FRIZURAH LIPICANCEV KER SI STROKOVNJAK
Buena Vita
30. 01. 2010 12.09
he.he.he ko pa je kresalova kričala pred volitvami da je janšotov zakon slab,,ker se vozniško nesme odvzet,,bla,bla,bla takrat ste udrihali po janši,,sedaj spet udrihajte po janši ker je to njegova ideja,,,samo je v njegovi ideji dejansko premilo kaznovanje.ZDAJ SE VAM OBETAJO HUJŠE KAZNI,VEČJE KAZNI,IN PREJ BOSTE OSTALI BREZ AVTA SICER SEM NAKLONJENA IN KRESALKINEM ZAKONU,IN JANŠETOVEGA SEM STOODSTOTNO PODPIRALA---KER JE PREVEČ NORCEV IN PIJANCEV NA CEST ŠE VEDNO OSTAJA GRENAK PRIOKUS---DVOJNA MERILA
Tonček Balonček
30. 01. 2010 11.17
Kresalovo bi Janša moral tožiti! Ima namreč lepšo frizuro, pa še z letalom se vozi v Milano!
bootsy
30. 01. 2010 10.15
kresalova najprej posprav pred svojim pragom!!! K policaj nardi prometno v kateri je bla skorej mrtva nosečnica pa use lepu pospravte pod predprogo če je zakon je zakon enak za use!!!! Za use prometne je zmerej voznik kriu a ceste so take d kolo odtrgaš na avt. Kwa pa bote dosegel z večjim nadzorom tehničnih pregledou usak si nemora prvoščet nouga bmwja taku k vi, d je avto izpraven. politiki sram naj vs bo od prvega do zadenga!
Janez Lešnik 1
30. 01. 2010 09.31
Prav zanima me komu je mar za žrtve na cestah.Po mojem tukaj pritiskajo tisti ki bi radi napolnili blagajne,ter zavarovalnce ,ker imajo premalo dobička.Po žepu pa udarijo vedno reveža ,ker tisti z debelimi denarnicami itak imajo poznanstvo da se lahko izogneju kazni.Dali so nam tudi možnost odkupa kazenskih točk,zakaj ?,da spet lahko poberejo nekaj denarja.To je isto kot negdaj ko je cerkev prodajala odpustke.Zgodovina se spet ponavlja,s to razliko da so eni mnogo kasneje ugotovili kako do denarja.....
Ataaufbix
30. 01. 2010 09.16
Kdaj pa se bosta lotila preprodajalcev drog, ki postopajo na čisto vsakem vogalu osnovnih šol? Aja, pa na izpuste CO2 sta tudi pozabila. Še otroci se smejejo praznoglavju v njunih glavah.
NakokiranPahor
30. 01. 2010 08.39
Seveda, treba je napolnit prazen proracun te nase banana republike. Rjas naj ceste mal zrihtajo, a je treba vse sproti pokrasti! res gnila drzava, banda usiva!!!
itevs
30. 01. 2010 08.23
...pa proti kaznovanju pijanih policajev, ki povzročijo prometno nesrečo.
Tonček Balonček
30. 01. 2010 07.21
Kkao bi to žensko hvalili pošteni Slovenci, če bi bila ministrica v Janševi vladi. Še avioni v Milano ne bi nikogar motili, kot jih ne motijo Janševe obleke.
untableass
30. 01. 2010 01.31
nas učijo eno sami pa delajo drugače dejmo se mal zamislt pred leti smo dobl nove prve pomci zdaj rumeni plasi pocas bos mogu pa tak kompletnega dohtarja z operacijsko mizo met na zadnjih sedezih ce se bos hotu pelat u $par
asmreka6
29. 01. 2010 22.25
Kresalka se sigurn ne more zaletet ker ona potuje z avionom
8JASMIN
29. 01. 2010 21.52
BEMTI VAM, ČE PA POLICIJO POKLIČEŠ TI PA REČEJO NA AVTOCESTI: DOKAŠTE MI, DA VAS NEKDO Z 200KM/H PREHITEV PO DESNI, JA KUR.C JIH GLEDA, PA TAKO POLICIJO IN TO KRESALKO PA VLAČIČA, KI SAMA PREHITEVATA PO DESNI Z PLAVO LUČJO, SAJ NAM TI DELAJO UZGLED-SLAB, ADIJO KLOVNI....
NemeJ
29. 01. 2010 21.08
A sta se vlačič in kresalova uprašala kake imamo kaj ceste po sloveniji.Mislim da ne.Če imamo ceste kakršna je vlada tut varnosti ne more bit.Glede nato da smo avtoceste gradili par let nazaj pa da se moramo skoz tunele vozit 60km/h,kalšne so šele pol lokalne ceste ki so stare 60let.Najlaži je kazen nabit in to celo 1200€,povprečna plača v sloveniji je pa 400€.Svaka vam čast slovenski ministri,ki ste vsi povrsti zanagnat.