Slovenija

Petan: Nova Golobičeva zloraba

Ljubljana, 07. 09. 2011 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"Katarina Kresal je znana tako po svojem videzu kot po svoji politični moči, Golobič pa bo verjetno podpiral državne subvencije za podjetja, ki so mu blizu, kot je na primer Ultra," je v depeši zapisal Ghafari. Golobič pa pravi, da se je Ghafari uštel.

Yousif B. Ghafari
Yousif B. Ghafari FOTO:

Danes je premier Borut Pahor predsedstvu SD predstavil listo kandidatov za pet novih ministrov. Kandidatno listo, na katero bo premier vezal zaupnico, je potrdil tudi izvršni odbor koalicijske LDS. In prav v tej luči je zanimivo prebirati ameriško depešo (oznaka: 08LJUBLJANA507), ki jo je objavila spletna stran Wikileaks. Dokument nosi datum 12. november 2008, spisal pa ga je takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif B. Ghafari. Veleposlanik namreč opisuje Pahorjeve prve ministrske izbrance. Spomnimo, da so nekateri že zdavnaj obupali in svoj stolček predali drugim, nekateri pa so bili prisiljeni oditi.

V depeši je najprej zapisano, da je Pahor uspel zadovoljiti svoje koalicijske partnerje, prav tako pa se je držal obljube, da bo ekipo sestavil na podlagi strokovnosti kandidatov. Tako naj bi po mnenju Ghafarija Pahor znotraj svoje stranke in koalicije predstavil moč, v katero so mnogi dvomili.

V nadaljevanju omeni Mitjo Gasparija, ki je takrat prevzel ministrstvo brez listnice. Ghafari našteje njegove pretekle izkušnje in na podlagi teh sklepa, da bo imel vidno vlogo, a deloval bo iz ozadja. Dodaja, da bo Gaspari glavni Pahorjev svetovalec, saj premierju primanjkuje osnov iz ekonomije.

Tako je bilo nekoč.
Tako je bilo nekoč. FOTO: Dz-rs.si

Nadaljuje s finančnim ministrom Francem Križaničem za katerega pravi, da je strokovnjak, a ne v politiki (nepolitični strokovnjak). Prav zato bo potreboval Pahorjevo in Gasparijevo podporo pri usklajevanju proračuna z ministrskimi kolegi, je menil nekdanji ameriški veleposlanik, ki opozarja, da sta Križanič in Gaspari tesna prijatelja, ki bosta ustvarila dobro timsko sodelovanje.

Lahovnik in Pahor julija lani
Lahovnik in Pahor julija lani FOTO: Aljoša Kravanja

Nato se Ghafari loti Mateja Lahovnika. Pravi, da ga je bilo težko rekrutirati za prevzem gospodarskega ministrstva. Položaj so mnogi zavrnili, 37-letnik pa ni imel izkušenj v zasebnem sektorju. Prav zato je bilo njegovo imenovanje za gospodarskega ministra razočaranje za domače poslovneže. Kljub temu pa je Ghafari pričakoval, da se bo Lahovnik dobro vključil v gospodarsko ekipo nove slovenske vlade.

Z nominacijo zunanjega ministra Samuela Žbogarja pričakuje, da bodo imeli tesne odnose s slovenskim zunanjim ministrstvom. "Naši kolegi na MZZ“ so po besedah takratnega ameriškega veleposlanika pozdravili Žbogarjevo imenovanje, upali pa so tudi, da bo na ministrstvo vrnil nekaj pozitivne energije. Dodaja, da bo Žbogar potreboval močnega generalnega sekretarja, ki bo povrnil red med zaposlenimi. Ghafari pravi, da Žbogarju primanjkuje strankarskih povezav, a je v tesnih odnosih s slovenskim predsednikom Danilom Türkom, saj je bil njegov namestnik, ko je bil Türk slovenski ambasador pri Združenih narodih.

Katarina Kresal leta 2008 na soočenju v studiu POP TV.
Katarina Kresal leta 2008 na soočenju v studiu POP TV. FOTO: Dare Čekeliš

In kaj je dejal za Katarino Kresal, ki je po Ghafarijevih besedah prevzela močno ministrstvo? Pravi, da je "znana tako po svojem videzu kot po svoji politični moči“, v nasprotju z drugimi predsedniki koalicijskih strank pa je prevzela močno ministrstvo. Pri ministrovanju bi ji lahko pomagale njene odvetniške izkušnje, meni in dodaja, da je bila vodja pravne službe pri ameriškem mobilnem operaterju Western Wireless, in sicer zadnje leto, ko je njegova investicija v Sloveniji že propadla. Z njo je imelo ameriško veleposlaništvo v Sloveniji pozitivne izkušnje, čeprav te niso bile vsebinske.

Ljubica Jelušič je prva ženska, ki bo prevzela slovensko obrambno ministrstvo, je poudaril Ghafari. Opozarja, da je bila vodja oddelka za obramboslovje, kar pomeni, da je poučevala precejšnji del slovenskih častnikov. Ti so jim zaupali, da se veselijo njenega imenovanja. 

Za Aleša Zalarja je dejal, da mu bodo izkušnje iz obdobja, ko je bil vodja ljubljanskega okrožnega sodišča, pomagale pri ministrovanju. Omenil je tudi primer, ko je Zalar stopil na stran sodnikov, in sicer takrat, ko je minister v odhodu Lovro Šturm podpiral izplačevanje plač glede na storilnost. Dodal pa je, da ne ve, kako bo kot minister vzpostavil ravnotežje med svojo podporo sodnikom in potrebo po zmanjšanju sodnih zaostankov, ki je tudi pereče vprašanje človekovih pravic.

Svetlik in Pahor
Svetlik in Pahor FOTO: 24ur.com

Za Ivana Svetlika, ki je prevzel ministrstvo za delo, družino in socialo, je Ghafari dejal, da čeprav izhaja iz vrst stranke DeSUS, ga je izbral sam Pahor. V depeši je zapisal, da Svetlika čaka težko delo, saj v svetu divja kriza, ki bo povečala število brezposelnih.

Zanimiv je zapis o zdaj že nekdanjem ministru za visoko šolstvo Gregorju Golobiču. Ghafari pravi, da je dolgoletni levosredinski vplivnež in predsednik stranke Zares. "Svoj položaj bo verjetno izkoristil za krepitev stranke Zares, verjetno pa bo tudi podpiral državne subvencije za podjetja, ki so mu blizu, kot je na primer Ultra," je v depeši poročal Ghafari in dodal, da ima Ultra podružnico v ZDA.

V odzivu na pisanje Wikileaksa je Golobič zapisal, da “vsebina depeše nekdanjega ameriškega veleposlanika Yousifa Ghafarija kaže, da se je pri pridobivanju informacij očitno obrnil na napačne prišepetovalce. V svoji napovedi se je namreč grdo zmotil.” Nadalje Golobič piše, da sta tako vlada kot tudi protikorupcijska komisija potrdila, da se “višina dotacij podjetju v solasti Gregorja Golobiča v tem mandatu ni povečala. To podjetje je od vlade prejemalo zgolj sredstva, ki so namenjena za plačilo mladim raziskovalcem (večino v skladu s pogodbami, sklenjenimi še v času prejšnje vlade).”

Golobič je še zapisal, da se je Ghafari v svoji napovedi uštel, kar po Golobičevem mnenju “potrjujejo tudi ugotovitve davčne uprave, protikorupcijske komisije in parlamentarne preiskovalne komisije.” “Naj ponovno spomnimo na lansko ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, da pri poslovanju družb v neposredni oziroma posredni lasti Gregorja Golobiča z vlado oz. ministrstvi in organi v njihovi sestavi ni prišlo do kršitev zakonodaje,” še doda Golobič.

A predsednik protikorupcijske komisije Rudolf Petan je v odzivu dejal, da “preiskovalna komisija, ki preiskuje sum klientelizma in koruptivna ravnanja Gregorja Golobiča, še ni sprejemala nobenih sklepov ali ugotovitev.” Petan pravi, da gre za “novo Golobičevo zlorabo”, saj je “sklicevanje Zaresa na domnevne ugotovitve preiskovalne komisije neutemeljeno, preuranjeno in zavajajoče.”

Za Irmo Pavlinič Krebs je Ghafari zapisal, da bo treba počakati in videti, ali bo nadaljevala s pobudami za krčenje javne uprave in ali bo predstavila novosti, kot je na primer e-vlada in izplačevanje plač glede na učinkovitost.

Trenutek, ko se je poslovil Pogačnik.
Trenutek, ko se je poslovil Pogačnik. FOTO: Blaž Garbajs

Za zdaj že nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika piše, da je še iz obdobja 18-letnega vodenja veterinarske fakultete znan po svojem avtokratskem stilu. Zaradi njegovega pragmatičnega in mednarodnega pristopa k zadevam bi lahko bil dober sogovornik za mednarodno skupnost, a ta pristop bi mu lahko povzročil težave s slovenskimi kmetovalci.

Pri Karlu Erjavcu je bil takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji zelo kratek. "Predsednik stranke DeSUS je pristal na tem ministrstvu, saj zaradi afere Patria ni mogel nadaljevati s svojim delom na obrambnem ministrsvu," je zapisal Ghafari.

Za prometnega ministra Patricka Vlačiča je dejal, da je visoki član stranke SD in strokovnjak za pomorstvo in transport. Sodeloval bo pri pogajanjih o meji na morju s Hrvaško, je bil prepričan Ghafari.

V nadaljevanju se loti takratnega ministrskega kandidata za zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča. Zanj pravi, da ima izkušnje v zdravstvenem sektorju, prav tako ima dobre menedžerske izkušnje. Pričakovali so, da bo trd pogajalec, a vsaj odprt za sodelovanje.

Za Majdo Širco Ravnikar, ki jo je Pahor takrat predlagal za ministrico za kulturo, je Ghafari zapisal, da je njeno imenovanje primer Pahorjeve namere, da v kabinet pripelje več žensk.

Za Igorja Lukšiča, ki je nato prevzel vodenje ministrstva za šolstvo, je dejal, da je glavni strateg stranke SD in profesor.

Omenil je tudi Boštjana Žekša, ki je po Ghafarijevih besedah nestrankarski član kabineta, prav tako Zlato Ploštajner, za katero je menil, da želi Pahor njene izkušnje izkoristiti za pridobivanje več evropskih sredstev za lokalne projekte.

Na koncu je takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Ghafari zapisal, da pričakuje, da bo parlament Pahorjeve ministrske kandidate potrdil v prvem glasovanju. Prav tako je dejal, da bodo imele ZDA prijatelje v novi slovenski vladi. Pri tem poudari Žbogarja.

Seveda pa bi bilo zanimivo vedeti, kaj si Američani in drugi diplomati mislijo o trenutnih Pahorjevih kandidatih za ministrske stolčke. Pahor je namreč predsedstvu SD predstavil listo kandidatov za pet novih ministrov. Kandidatno listo, na katero bo premier vezal zaupnico, je potrdil tudi izvršni odbor koalicijske LDS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
08. 09. 2011 10.20
LJUDJE BORITE SE ZA NEODVIISNOO NESTRANKARSKO VLADO. STRANKARSKI INTERESI SO NAS PRIPELJALI NA BERAŠKO PALICO!
HLAPCI.HLAPCI
08. 09. 2011 00.56
Vili10007.09.2011, 14:33 8 Celi mandat so se samo prepirali in se prehitevali kdo je bolj pameten.Pozabli pa so da morajo nekaj naredit za Slovenijo in da so bili zato izvoljeni.Glavno da so lepo živeli in dobro zaslužl.... Vse, ne samo ta vlada.
saintjozef
07. 09. 2011 20.06
A je Golobič nezaželjen na tem portalu?
saintjozef
07. 09. 2011 20.04
Brisale ste moje OGORČENJE, ker Janševa vlada NI USTVARILA NOBENEGA PODJETJA, SESULA PA NIČKOLIKO !? Kaj to pomeni?
Bozenka Danisova
07. 09. 2011 20.02
Nic novega v Sloveniji o tem smo ze slisali 100000000000000000000000000000 besed ampak nazalost v PRAZNO...Skoda za tako lepo DEZELO, da ste je dali gospodu in njegovi ekipi v roke.
saintjozef
07. 09. 2011 19.56
To podjetje je od vlade prejemalo zgolj sredstva, ki so namenjena za plačilo mladim raziskovalcem (večino v skladu s pogodbami, sklenjenimi še v času prejšnje vlade).” pravi Golobič. EDINI, ki kaj ustvarja, še več, da priložnost mladim. *
saintjozef
07. 09. 2011 19.52
mac4_m Golobič je korektno prijavil svoj delež tam kjer je treba. Lahko bi rekel - kaj vas briga.
Nzugu Hoffman
07. 09. 2011 19.52
predsednik protikorupcijske komisije Rudolf Petan? Kdaj je pa Petan zamenjal Klemenčiča?
mac4_m
07. 09. 2011 19.34
indelebilis07.09.2011, 16:1914 Ghafari se je uštel tko ko mi, ko smo gledal intervju g. Golobiča v katerem je zatrjeval da nima nobenega deleža v kakšnem podjetju. indelebis, ni res. Trdil je, da ima eno delnico pivovarne laško.
Martian
07. 09. 2011 18.42
Kot je takrat rekel spoštovani predsednik Turk; Gregor Golobič ni lagal,samo po resnici ni povedal!
king1kong
07. 09. 2011 18.16
....24 ur. UMAKNITE ŽE ENKRAT TO POVEČAVO SMRDLJIVE RDEČE TACE, KER SE MI BODO ŠE SALONARJI ZAGABILI!
norisvet
07. 09. 2011 17.06
Gospod Stefanowski! Ne reče se ljubomorni, temveč ljubosumni! In ja, verjetno imate prav. Zato tudi množično ekonomsko migriramo v Srbijo, v obratni smeri pa ni nikogar, a ne??!! V bistvu je cel svet "ljubomoran" na Srbijo in res ne vem kaj ti je bilo, da si prišel sem?
korintos1
07. 09. 2011 16.33
cyklon A si Salome skubiciral?
Tone 12345
07. 09. 2011 16.32
Sam ne morete biti, ker pač niste v stanju!!Ne mi sedaj govorit pravljice o vaši poštenosti!!!
Tone 12345
07. 09. 2011 16.30
Jaz sem prepričan da bi bili vsi vi,vključno z mano na golobičevem mestu kar se tiče uspešnosti in premoženja!!!
Jožajoža
07. 09. 2011 16.19
Yousif B. Ghafarija je o vsem "Obveščal" dimitrij rupel, katerega so američani izšolali za takšna podla dejanja
tirolec
07. 09. 2011 16.13
hehee, kar smo hoteli - to imamo...!
Arsenal2
07. 09. 2011 16.07
Ste pa pozni 24ur,a ne veste da je biu teroristični napad v New Delhiu pred vrhonim sodiščem...
jejsvojkruh
07. 09. 2011 15.59
Kar poročajo v svet mi vemo. IN ŠE VEČ. Samo mi moramo biti tiho. Ti gre hitro kaj narobe.
cyklon
07. 09. 2011 15.58
Noge ima pa Salome lepše.Pa daljše tudi. :-)