Slovenija

FOTO in VIDEO: Kriminalisti tudi pri finančniku Bogdanu Pušniku, Rotnik ostaja v pridržanju

Šoštanj, 13. 06. 2013 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./V.L./M.K./J.B./K.M.
Komentarji
306

Hišne preiskave zaradi suma korupcije so razkrile novo, presenetljivo navezo. Kriminalisti so pridržali nekdanjega direktorja Teš Uroša Rotnika. Poleg njega pa naj bi odvzeli prostost tudi finančniku Bogdanu Pušniku, ki so ga že izpustili. Policisti naj bi na Rotnikovem domu iskali 3 milijone evrov gotovine.

Na območju policijskih uprav Celje, Ljubljana in Murska Sobota je danes potekalo več hišnih preiskav zaradu suma storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, so sporočili iz PU Celje. Kot je še sporočila policija, so preiskave potekale zaradi "sumov različnih nepravilnosti pri vodenju in organiziranju gospodarske dejavnosti v poslovnem sistemu Termoelektrarne Šoštanj, med njimi tudi na projektu izgradnje bloka 6." Policisti so še sporočili, da so kriminalisti zaradi izvedbe nalog dvema osebama odvzeli prostost, in sicer 45-letniku z velenjskega območja ter 45-letnemu moškemu z območja Ljubljane.

Po informacijah 24UR so kriminalisti ob 6. uri zjutraj potrkali na vrata nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika. Uro kasneje v Ljubljani pa še pri finančniku Bogdanu Pušniku. Medtem ko so Pušnika že izpustili, pa naj bi Rotnika pridržali do jutri.

Hišne preiskave naj bi pri Rotniku potekale več ur, kriminalisti pa naj bi odnesli nekaj škatel z dokumentacijo. Nato naj bi Rotnika odpeljali na drugo neznano lokacijo, kjer naj bi prav tako hranil dokumentacijo. 

Po neuradnih informacijah 24UR naj bi policisti danes na Rotnikovem domu iskali 3 milijone evrov gotovine. Poleg gotovine pa naj bi iskali še drugo dokazno gradivo, kaj konkretno, ni znano. Rotnika sumijo kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Za zlorabo položaja in pravic je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora.

Kriminalisti naj bi se oglasili tudi pri finančniku Bogdanu Pušniku.
Kriminalisti naj bi se oglasili tudi pri finančniku Bogdanu Pušniku. FOTO: POP TV

Pušnik v zgodbi veliko presenečenje

Današnja policijska akcija je očitno razkrila novo, za nekatere presenetljivo navezo. Bogdan Pušnik se namreč do zdaj sploh ni omenjal v poslih Teš, z Rotnikom pa naj bi bila dobra prijatelja.

Pušnik je finančnik in poslovnež, ki se je pred leti redno uvrščal na Managerjevo lestvico najbogatejših Slovencev. Zdaj naj bi bilo njegovo finančno stanje bistveno slabše. Pušnik je sicer znan kot eden od lastnikov borzno-posredniške hiše Medvešek Pušnik, pred leti pa je bil med ustanovitelji Alte. Vendar pa je bil v njej le kratek čas, saj lani najprej ni zbral denarja za dokapitalizacijo, letos pozimi pa je svoj delež celo prodal.

Je pa še vedno drugi največji lastnik družbe MP Naložbe, ki je pomembna lastnica Premogovnika Velenje, glavnega dobavitelja premoga za TEŠ 6.

Pušnik je v Šaleški dolini dobro znan tudi zato, ker je bil celo nadzornik Gorenja. Pušnika so poznavalci povezovali tudi z zdaj že propadlo družbo Rent A, znano iz posojilnega posla med Gorenjem in Merkurjem iz leta 2008. Takrat je Gorenje Franja Bobinca Merkurju Bineta Kordeža posodilo pet milijonov evrov.

Gre za sume kaznivih dejanj zloraba položaja ali pravic po 244. čl. Kazenskega zakonika (KZ), ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 1. odstavku 240. člena Kazenskega zakonika (KZ), ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 1. odstavku 235. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) in ponarejanje listin po 1. odstavku 251. čl. Kazenskega zakonika (KZ-1). PU Celje

Ozadje poslov

Ena od možnosti ozadja posla vodi v premogovnik Velenje. MP Naložbe so namreč tretji največji lastnik Premogovnika Velenje. Lastniki MP naložb pa med drugim Bogdan Pušnik, Maja Pušnik in Pušnikovo luksemburško podjetje Towra. Towra je prav tako neposredna lastnica Premogovnika Velenje, torej je Pušnikov krog posredno drugi največji lastnik premogovnika Velenje z 8,74 odstotka.

Mali delničarji Premogovnika Velenje, konkretno tudi Pušnikove družbe, so prek odvetnika v zadnjem letu izjemno pritiskali na vodstvo Holdinga Slovenskih elektrarn, da jim po visokih cenah odkupi lastniške deleže v premogovniku, česar v HSE niso želeli storiti. Prodati so jih želeli petkrat dražje, kot so jih odkupili.

Druga možnost preiskave pa so provizijski posli, ki naj bi potekali v ozadju poslovanja termoelektrarne, so še poročali v oddaji 24UR.

Uroš Rotnik v spremstvu kriminalista
Uroš Rotnik v spremstvu kriminalista FOTO: POP TV

Lani tri hišne preiskave

Junija lani so kriminalisti PU Celje in NPU opravili tri hišne preiskave v povezavi z gradnjo bloka TEŠ 6. Takrat so iskali predvsem dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalisti so takrat že obiskali nekdanjega prvega moža Teša Uroša Rotnika, ki so ga sumili, da je podpisal škodljivo pogodbo z dobaviteljem opreme Alstomom. Rotnik je vseskozi zatrjeval, da je projekt voden premišljeno in odgovorno. Zanikal je, da bi dobil kakršno koli provizijo.

Kriminalisti so takrat obiskali tudi Bojana Brešarja, nekdanjega vodjo projekta TEŠ 6, in Petra Kotarja, ki je lastnik podjetja CEE. To podjetje je sodelovalo pri izdelavi investicijske dokumentacije za gradnjo šestega bloka, v minulih letih pa je kot posrednik posloval z najmanj dvema podjetjema iz koncerna Alstom, ki so ga v Teš pred dvema letoma izbrali za dobavitelja skoraj 700 milijonov evrov vredne tehnološke opreme za novi blok.

Kotar je eden ključnih mož iz ozadja slovenske energetike. Je solastnik že omenjenega podjetja CEE in podjetja SOL Intercontinental, preko katerega je Kotar imel ekskluzivno pogodbo s hrvaško podružnico Alstoma.

Rotnik pa naj bi prek Kotarja kupil tudi posebne merilne naprave za monitoring, ki pa jih Teš ni nikoli potreboval, s čimer naj bi bil Teš oškodovan za 300 tisoč evrov.

Menjave vodstva v Teš

Ob razrešitvi s položaja direktorja Teša novembra leta 2010 je Rotnik pojasnil, da je njegova razrešitev posledica tega, da ni sledil navodilom tistih, ki bi radi imeli netransparenten projekt gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. Rotnika je na položaju zamenjal Simon Tot, ki so mu delavci onemogočili vstop v zgradbo. Januarja letos je tudi Tot odstopil s položaja, za vršilca dolžnosti pa so takrat imenovali Franca Rosca. Aprila pa so med štirimi kandidati na mesto prvega moža podjetja postavili Petra Dermola.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jolanda Dremelj
24. 07. 2013 18.57
tko se pa pri belem dnevu ukrade 140 miljončkov. nič novega pri nas
dunc46
14. 06. 2013 22.33
+1
Sami Laznivci in kradlivci!!v rest brez odvetnikov pol pa bi vidli ce hi se kdo lagal pa kradel!!!tile nadzorniki in menedzerji svetovalci so drek od dreka fuj fuj da neb kje bliz mene zivel ga prec splaknem
Dušan Vre?ek
14. 06. 2013 07.46
+4
Sem prepričan da tudi v Nemčiji redek hodi v službo iz veselja. In da bi tudi tam kradli, če bi si upali. Pa ne kradejo. Torej je prisoten strah. Prvinski strah pred tem, da te dobijo in sankcionirajo za grehe ki jih počneš. Ta občutek je pri nas izginil. Upam da se vrača. Zato je sedaj bolje zapret koga preveč kot nikogar. Preveč poudarka so naša sodišča oziroma sodniki dali na formo. Pa so šli pri kraji družbenega premoženja oz. državnih blagajn skozi nemogoče pogodbe. Pogodbe, ki jih ne bi podpisal noben normalen državljan, če bi bil govora o njegovem privatnem premoženju. Če pa je treba okrast državo, pa so si novodobni podjetniki in advokati podpisovali vse sorte pravljice, ki jih je sodišče akceptiralo. Poglejte so pogodbe na VZAJEMNI, pa na RK, pa LAŠKO in ISTRABENZ.................. Šel tožilec KOZINA je v primeru MERKUR, Kordežu prečital ZKP tako, kot ga čita pošten državljan. Upam da je to pot, ki bo nadajlnih par let vodila naše ljudi na pota, ki vodijo k blagostanju družbe in ne posameznikov..
Terezinka
14. 06. 2013 10.15
+4
Tu je jasno, da ni slaba državna lstnina sama ampak pogled nanjo in na odgovorne ljudi, ki jih politika pooblasti, da z premoženjem države upravljajo. Morala naših upravljalcev je enaka tisti kot jo imajo politiki, ki so jih na položaje imenovali. Tu ni nobenih stricev in tet, tu so politiki in njihovi ljudje. Tu je oblast in njej podložen menedžer in nadzornik. Tu je vse pod taktirko tistih, ki nam sprejemajo zakone in na osnovi njih delajo kar jim paše. Nikjer kjer predstavnik lastnika (direktor ali nadzornik) naredi izgubo ne bo ta isti od strani lastnika imenovan na drugo odgovorno mesto. Povsod bi dobil brco v rit in kazen. Kaj pa pri nas? Pri nas dobi mesto v drugi firmi, pri nas gre celo za svetovalca, pri nas mu dajo možnost, da postane kar lastnik ali tajkun po naše. Ne mi reči, da je razlika pri kateri koli od političnih opcij. Vsi so nagrajevali svoje in z njimi delali lumparije. Moralo nedolžnosti pri vseh takih poslih pa je postavil JJ z njegovo večno nedolžnostjo
Dušan Vre?ek
14. 06. 2013 07.36
+2
Je pa res, da so v tem času vsi postali neprevidni, in da so za seboj pustili precej precej sledi, ki jih je potrebno počasi vendar prej kot v desetih letih zložiti v mozaik in enega po enega....................
bibitas
14. 06. 2013 07.11
+1
Naj kriminalisti obiščejo še dom bivšega župana in komunista Srečka Meha - če si drznejo. Pa tudi strici v WTC-ju bi bili "potrebni" obiska, pa g.kopača pregledat....rotnik je mala ribica...spet ne bo nc iz tega!
SMRDIsmrdiSMRDI
14. 06. 2013 07.09
+3
Zakaj pa ni članka, kako je novinarka povedala Janši, da je full of fekalije .......a je komanda padla al kako?
Dušan Vre?ek
14. 06. 2013 07.00
+3
Na žalost je tega še veliko. Zakaj? Zato ker dvajset le ni nihče ukrepal. Pa so medtem tudi pošteni izgubili glavo!? Saj so vsi vse vedeli samo ukrepal ni nihče od tistih, ki je bil in je še plačan zato. . Eden drugega so vzpodbujali h krajam in malverzacijam, ter na ta način opravičevali sebe in druge. Vse je bilo možno in celo zakonito, ter podprto z raznoraznimi namišljenimi pogodbami in potrdili. Kje je denar se naj vprašajo davkoplačevalci in koliko ga je zunaj na računih raznoraznih svetohlinskih posameznikov. Jasno da bo vse to spet narod plačal, ker drugega ni. Ampak krivda za to je na politiki, in na narodu, ki je volil te nesposobne politike.
Angela Franko
14. 06. 2013 06.35
+8
Potem pa ni čudno da se je Rotnik tako boril za obstoj v TEŠU .kaj vse so nakladali. G.Meh je govoril toliko o premogu ,kaj pa sedaj ???' nebo nobeden nič odgovarjal ????
SMRDIsmrdiSMRDI
14. 06. 2013 06.31
+5
Jz sm pa mislu, da ni več barab v Sloveniji....očitno sem se zaračunal....tko kot nekateri.....
cirenij
14. 06. 2013 06.23
+12
Je sploh še kaj poštenega v tej naši Sloveniji pri tistih, ki so imeli možnost kraje delovnega človeka? Govori se o milijonih, nekomu je že 10 EU problem, če jih nima. Pa kaj pomaga, če jim prisodijo čuzo kazni pa tako nizke, da te kap. O odvzemu premoženja pa ne duha ne sluha. Zahtevamo, da se vse najde, ker nekje je in povrne!!! Pa bo poln proračun in nobeno zategovanje pri navadni raji potrebno.
maijster
14. 06. 2013 06.14
+7
.ma itak nebo nič iz tega, čeferin bo rekel da ni dokazov,matoz bo izpodbijal kao nedovoljeno pridobljene dokaze,izločal sodnike,... in so nedolžni,he,he,he,....stara praksa videna že 100x v sloveniji,he,he,he,...
Aleksander55
14. 06. 2013 04.17
-1
tok keša pa si zob ne more pobelit, pa rumena očala LOL sramota :)
Castro*
14. 06. 2013 02.25
+4
poglej ko ma japko u roki. je pa vsaj na tak način 'zelen' če ne druga....
madeinvachina
14. 06. 2013 00.57
+2
Brez nasilja! Sigurno bo neki novi davek!
Jimi1
14. 06. 2013 00.53
+2
Rotnik lahko spremeni priimek v Koritnik... Samo K in I dodaš.....
MsPikapiki
14. 06. 2013 00.16
+8
Naslovnice portala 24 ur polnijo slovenski roparji.
zek
13. 06. 2013 23.49
-3
he he Kako ko so nazadnje rušili Rotnika so se v SD drli,da jih napadajo ZARESOVCI in da gre za ORANŽNI CUNAMI he he he Kdo jih pa sedaj napada morda PS CUNAMI he he he Bo treba počakat,da Srečko Meh kaj pove in mladi forum SD
Mamas&Papas
14. 06. 2013 00.07
+14
Šef HSE-ja .... Blaž Košorok Šef ELESA .... Vitomir Tuerk Šev TEŠ-a..... Uroš Rotnik (ob podpisu pogodbe) VSI SDS!!!!!
zek
14. 06. 2013 00.10
-2
Mamas&Papas
14. 06. 2013 00.11
+3
In kaj ima Srečko Meh z vodstvom slovenske energetike ali TEŠ-a?
zek
14. 06. 2013 00.11
-2
Vitoslv Turk ...... Brat bivšega predsednika Danila Turka ...... Oba člana SDS
jansa-arms
14. 06. 2013 00.13
+8
kaj bi ti majerjev plazilec rad sploh povedal!
Mamas&Papas
14. 06. 2013 00.13
+5
hehe....Jože Tanko....poslanec SDS....hehe....kr neki....spet je malar kriv namesto električarja za kurcšlus....hehe...
zek
14. 06. 2013 00.19
+2
Srečko Meh je bil najbolj glasen ko so prvič aretirali Rotnika -- Če imaš slab spomin je razlagal,da je napad na Rotnika ORANŽNI CUNAMI kaj si pozbil,da je mladi forum SD z vso silo napadel Golubiča češ da on stoji za napadi na Rotnika --- Srečko Meh je z vso silo napadal SDS ko niso hoteli v parlamentu podpreti jamstva z teš6 ---- Ne se delat neumne Meh-Kontič-Križanič-Kotar ---- SD Šaleški lobi --- Pa saj to že ptički na veji čivkajo ----- TEŠ 6 JE SD PROJEKT ---- Zrdi teš 6 je prišlo tudi do razkola Pahorjeve vlade -----
Mamas&Papas
14. 06. 2013 00.23
+1
TEŠ6 leži v ŠALEŠKI DOLINI!!! A ti je logično, da se župan in najmočnejša stranka v občini borijo za nova delovna mesta, če že avtoceste do ostale Slovenije ni.......vsaka čast takšnim županom. NISO PA PODPISOVALI POGODB IN NISO PREJEMALI PODKUPNIN!!!
jansa-arms
14. 06. 2013 00.28
+9
jasno - majerja popade nesluteni bes če se kdo vtikuje v njegove lopvske posle in prav tako njegove hlapčke
Gonni 1
13. 06. 2013 23.48
+6
V zameno za resnico o krajah majerju ponuditi hisni pripor na neznanem kraju
Mamas&Papas
13. 06. 2013 23.32
+20
Rad bi videl vsaj enega od vseh teh slovenskih "sposobnih" managerjev, ali bi bili sposobni vodit vsaj Pizzerio v Grazu, al pa Trstu........
DR. RNR
13. 06. 2013 23.34
+8
Mogoč na wc-ju bi pobiral drobiš,dokler jih nebi najdl...
DR. RNR
13. 06. 2013 23.29
+4
Mal tkole v črnem humorju...bi jih človek kr mal na tale teš-ov štrom prklopu...da ne omenjam kurjave...
Mamas&Papas
13. 06. 2013 23.34
+10
Ni slaba ideja. Če začnemo kurit gospodarske kriminalce, ima TEŠ preskrbljeno gorivo za naslednjih 100 let.
DR. RNR
13. 06. 2013 23.38
+5
hehe bi sprot ogenj zginevu,bi še tega pokradl...bi ostal ognja glih za en slab piknik...
Mamas&Papas
14. 06. 2013 02.18
+4