Slovenija

VIDEO: Zdravnike, ki so sprejemali nagrade, prijavil kar dobavitelj, ki se je naveličal plačevanja podkupnin

Maribor, 19. 12. 2013 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Zaradi suma sistemske korupcije v zdravstvu je po vsej državi potekalo 58 preiskav. Na NPU pravijo, da so zaposleni v zdravstvenih ustanovah v zameno za pomoč pri sklenitvi posla od dobaviteljev prejeli nagrade. Udarec za zdravstveni sistem: 1.180.000 evrov.

Korupcija na področju zdravstva je velik problem. Obravnavamo 59 kaznivih dejanj, osumljenih pa je 14 oseb. Vodja preiskave NPU Robert Slodej

Kriminalisti so danes opravili hišne preiskave na območju Ljubljane, Kopra, Novega mesta, Celja in Maribora. Preiskovali so sume korupcijskih kaznivih dejanj, storjenih na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov Slovenije. Od jutra je potekalo 58 preiskav, pridržali pa so 13 oseb. Po zadnjih podatkih poteka še ena hišna preiskava, pridržana pa je tudi le še ena oseba. Kriminalisti so že prej dejali, da bodo predvidoma vse preiskave končali v 48 urah. Pri preiskavah je sodelovalo kar 116 kriminalistov, pomoč pa nudijo tudi računalniški forenziki.

Zadevo preiskuje posebna delovna skupina, ki so jo ustanovili na začetku letošnjega septembra. Vodja preiskave NPU Robert Slodej je povedal, da preiskujejo obdobje od leta 2008, gre pa za preiskovanje kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. "Za to kaznivo dejanje sta zmeraj potrebna dva. Tisti, ki daje, in tisti, ki sprejema," je povedal. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od treh do petih let.

S preiskavo korupcije v zdravstvu so začeli na osnovi dveh anonimnih prijav in treh kazenskih ovadb. Slodej je poudaril, da je med prijavitelji tudi dobavitelj, ki se je naveličal plačevati podkupnine.

Preiskovalci so ugotovili, da so si zaposleni v zdravstvenih ustanovah nagrado dobaviteljev pripomočkov in opreme zaslužili tako, da so poskrbeli za vzpostavitev določenega posla. Nagrado so potem dobili na transakcijski račun, ki so ga ravno za ta namen odprli v tujini – v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem. Slodej je pojasnil, da je bila s kaznivimi dejanji pridobljena materialna korist v višini 1.180.000 evrov. V takšni višini je bila torej storjena škoda zdravstvenozavarovalnemu sistemu Slovenije.

Osumljeni so predstavniki dobaviteljev, ki so darila dajali, in zaposleni v zdravstvenih ustanovah, ki so darila sprejemali. Pridržanih je šest zaposlenih v zdravstvenih ustanovah – štirje so vodje oddelkov, dva sta kirurga. Med pridržanimi so tudi dve vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme. Slodej je dodal, da so trije od osumljenih zaposlenih v zdravstvenih ustanovah tudi sodni izvedenci in da trije predavajo na medicinski fakulteti. Višina podkupnin za posameznega "nagrajenca" je znašala med 10.000 in 101.000 evrov.

Robert Slodej
Robert Slodej FOTO: POP TV

Slodej je povedal, da so med današnjimi preiskavami našli kar precej koristnega in obremenjujočega gradiva. "Našli smo tudi gotovino, zlate palice," je dejal. Zlate palice so bile po ugotovitvah preiskovalcev kupljene ravno z denarjem, ki ga je oseba pridobila na nezakonit način.

Preiskovalci so prepričani, da so ravno zaradi teh nagrad zdravstveni pripomočki in druga zdravstvena oprema pri javnih naročilih tako dragi. Po Slodejevih besedah je struktura same cene postavljena tako, da je del denarja namenjen za darila. "Lahko trdim, da je od pet do dvajset odstotkov cene dobavljenega blaga namenjeno za nedovoljene nagrade," je povedal.

Kriminalisti so se med drugim oglasili v UKC Maribor.
Kriminalisti so se med drugim oglasili v UKC Maribor. FOTO: Mia Media

Med drugim so kriminalisti obiskali Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer so potrdili, da pri njih izvajajo kriminalistično preiskavo. Obstaja sum, da je eden od zdravnikov naročal določen material določenega dobavitelja, v zameno pa prejel provizijo. Obisk predstavnikov NPU so potrdili tudi v UKC Ljubljana, kjer pa poudarjajo, da v preiskavi ni UKC Ljubljana, temveč gre za preiskavo dveh fizičnih oseb, zaposlenih v UKC Ljubljana. "V preiskavi ni niti generalni direktor niti nihče iz ožjega vodstva UKC Ljubljana," so sporočili. 

Kriminalisti so se oglasili tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer pa so prav tako poudarili, da sama bolnišnica ni predmet preiskave. Pojasnili so, da je v kriminalistični preiskavi zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril zdravnik, ki je zaposlen v bolnišnici. Ta zdravnik, ki ni član ožjega vodstva, je bil član komisije za javna naročanja in naj bi od dobaviteljev prejemal darila.

O imenih za zdaj neuradno

Direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc je povedal, da so kriminalistom izročili dokumentacijo glede javnega naročanja zdravstvenega materiala – šlo je za obdobje med letoma 2008 in 2013 – nekaj dokumentacije pa še zbirajo. Na vprašanje, za katerega zdravnika gre, Ferjanc ni želel odgovoriti, pojasnil je le, da ta zdravnik že dolga leta dela v celjski bolnišnici, ni vodja oddelka in nima zasebne ambulante. Po neuradnih informacijah gre za kirurga Miodraga Vlaovića, ki naj bi preko računa na Hrvaškem pospravil 18 tisočakov.

Preiskave potekajo tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto in na ljubljanskem Onkološkem inštitutu. Na Onkološkem inštitutu Ljubljana pravijo, da je preiskava potekala tudi v lekarni inštituta. Vodja lekarne je Monika Sonc, nekdanja v. d. predsednika Lekarniške zbornice Slovenija.

Preiskovalci so se oglasili tudi v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, glede katere je ortoped Danijel Bešič Loredan že dalj časa opozarjal na korupcijo, kadrovsko kuhinjo ter razmere v bolnišnici in umetno podaljševanje čakalnih dob. Samo tam naj bi zdravstvo po podatkih 24UR oškodovali za približno pol milijona evrov.

Najvišjo podkupnino naj bi dobil radiolog

Poleg omenjenih Vlaovića in Sonceve naj bi kriminalisti pod drobnogled vzeli nekatera znana imena iz zdravniških vrst. V ljubljanskem UKC naj bi po podatkih 24UR pridržali radiologa Zorana Miloševiča. Ta velja za pionirja interventne nevroradiologije v Sloveniji. Veliko prahu je v preteklosti dvignila njegova vrtoglava plača v UKC Ljubljana, saj je v enem mesecu zaslužil kar 12.700 tisočakov bruto, dela pa tudi v zasebnem centru Medicor. Prav Miloševič naj bi prejel rekordno podkupnino, kar 100.000 evrov in prav pri njemu naj bi po neuradnih podatkih še vedno tekla preiskava. Drugo zveneče ime iz ljubljanskega UKC je predstojnik ortopedije Vane Antolič, ki ima tudi svoj zdravstveni center Orthops.

Iz mariborskega UKC naj bi pridržali radiologa in predstojnika Jožefa Matelo, iz bolnišnice Valdoltra pa Roberta Cirmana in iz novomeške bolnišnice Gregorja Kavčiča. Slednjega naj bi podkupili z osem tisoč evri. Pridržali naj bi tudi vodjo lekarne Valdoltra Natašo Faganeli.

Od dobaviteljev so v preiskavi po podatkih 24UR podjetja Remedium, Advanta in Oriana.

Erjavec podprl preiskovalce in si prislužil njihovo pohvalo

Ugotavljali bomo tudi odgovornost predstojnikov teh zdravstvenih ustanov iz naslova nevestnega dela v službi. Če je nekdo pet let izvajal takšno dejavnost, se vprašamo, kakšna je vloga predstojnika, ki vodi takšen zavod. Vodja preiskave NPU Robert Slodej

Začasni zdravstveni minister Karl Erjavec je obvestilo o preiskavah dobil že zjutraj. Na NPU pravijo, da sodelovanje z ministrstvom za zdravje poteka zelo dobro, vodja preiskave Slodej je še posebej pohvalil ministra Erjavca, saj je zagotovil, da preiskovalci v vseh ustanovah lahko delajo nemoteno.

Erjavec je povedal, da se je takoj po nastopu funkcije ministra za zdravje srečal s predstavniki NPU, ki so mu podrobneje pojasnili, kaj se v zdravstvu dogaja na področju korupcije. Zagotovil jim je polno podporo, da lahko začnejo operativno delo.

V zdravstvu se letno obrne štiri milijarde evrov, zato je minister prepričan, da je še posebej na tem področju treba zadeve čim prej razjasniti. Erjavec je povedal, da tudi zato vladi v soglasje ni dal imenovanja direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca, dokler se ne bo ugotovilo objektivne ali subjektivne odgovornosti vseh vpletenih. To velja tudi za nekatere druge predstojnike zdravstvenih zavodov, ki so jih sveti zavodov že imenovali. Povsod tam, kjer potekajo preiskave, bo minister zadržal obravnavo njihovega imenovanja na vladi.

Ali lahko neki zdravnik kljub preiskavi nadaljuje svoje delo, je po besedah Erjavca odvisno od predstojnika zavoda. Zakon o delovnih razmerjih mu daje možnost suspenza, vendar je odgovornost predstojnika, da odloči, katere instrumente bo uporabil.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je kriminalistično preiskavo označil za pomemben korak v boju proti korupciji. Ocenil je, da je preiskava dokazala, da svetih krav res ni več. "Učinke očiščenja zdravstvenega sistema bomo čutili vsi, ki upravičeno pričakujemo krajše čakalne dobe, kakovostnejše zdravstvene storitve, odgovornejše ravnanje z zdravstveno blagajno, nižje prispevke za zdravstveno zavarovanje in s tem tudi pravičnejšo skrb za zdravje nas vseh," je dodal minister.

KPK: Prepletanje javnega in zasebnega ni nujno kaznivo, ima pa vseeno posledice za bolnike in državni proračun

V protikorupcijski komisiji so napovedali, da bodo na začetku naslednjega leta izdali sistemsko poročilo o ugotovljeni problematiki vplivanja zasebnih interesov v javnem zdravstvu.
V protikorupcijski komisiji so napovedali, da bodo na začetku naslednjega leta izdali sistemsko poročilo o ugotovljeni problematiki vplivanja zasebnih interesov v javnem zdravstvu. FOTO: J.B.

Na današnje preiskave so se odzvali na Komisiji za preprečevanje korupcije, kjer pravijo, da so sami identificirali več sto primerov, ko osebe, ki so zaposlene v javnem zdravstvu, same ali pa njihovi družinski člani izvajajo tudi zasebno dejavnost s tega področja. "Pri tem se je treba zavedati, da tovrstna dejanja nimajo vedno znakov kaznivih dejanj, kljub temu pa je posledica tega prepletanja javnega in zasebnega interesa neenak dostop do javnih zdravstvenih storitev (na primer čakalne dobe) ter finančna škoda, ki jo ima javno zdravstvo pri nakupih medicinskega materiala," so opozorili na komisiji.

V Iniciativi zdravnikov pravijo, da so že od vsega začetka opozarjali na sistemsko korupcijo v zdravstvu, NPU pa je bil edini, ki je njihova opozorila vzel resno. "Napočil je trenutek za začetek katarze slovenskega zdravstva," so prepričani v iniciativi. Predstavnik Iniciative zdravnikov Erik Brecelj je dejal, da se je "danes začela zdravstvena reforma".

V iniciativi pričakujejo, da se bodo zdaj zganila omrežja, ki so razpredena po našem zdravstvenem sistemu, in poskušala diskreditirati vse tiste, ki so se uprli korupciji v zdravstvu. Verjamejo pa, da bodo preiskovalci kos pritiskom.

Predsednika zdravniške zbornice preiskava ni presenetila, predsednika lekarniške zbornice pa so popolnoma presenetile

Predsednika Zdravniške zbornice Slovenije Andreja Možine preiskava ni presenetila in jo je pričakoval. Že pred časom je iz neuradnih virov namreč izvedel, da se pripravlja. "Slovenija boleha za sistemsko korupcijo in slabo poslovno prakso, zdravstvo pa ni nikakršna izjema," je opozoril Možina. Po njegovih besedah zbornica zato podpira tovrstne ukrepe države, da se končno preide od besed k dejanjem. Možina je pojasnil, da NPU ni obiskal zbornice in je tudi ni obvestil o preiskavi.

Glede zdravnikov, ki so se znašli v preiskavi, Možina meni, da njihovo delo z bolniki "ne sme biti večji problem". "Kar pa se tiče zdravnikov, ki so v teh postopkih in sočasno delujejo aktivneje v zbornici, je naše stališče znano. Sprejeti kodeks zavezuje vsakega zdravnika, ki pride v tak položaj, da se sam izloči iz delovanja zbornice," je poudaril.

Predsednika Lekarniške zbornice Slovenije Mirana Goluba so kriminalistične preiskave popolnoma presenetile, a hkrati pozdravlja razčiščevanje problema korupcije na tem področju. Poudaril je, da zbornica s tem nima nič. V zbornici obsojajo korupcijo na katerikoli ravni in se zavzemajo za transparentnost.

"Upam, da bodo dokazali, da delajo pošteno"

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek upa, da bo osumljenim korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu uspelo dokazati, da delujejo zakonito in pošteno. Želi, da bodo zagovori osumljenih ustrezni in korektni. Če se je v javnih zdravstvenih zavodih dogajalo kar koli koruptivnega, pa je prav, da se to preganja, ker na združenju zagovarjajo ničelno stopnjo korupcije, je povedal. Če osumljeni niso delovali zakonito, bodo imeli tudi direktorji zdravstvenih zavodov dodatno odgovornost, da povrnejo ugled zavodom, je dodal.

Odziv KPK na kriminalistične preiskave v zdravstvu
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1514)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bogo Novak
16. 09. 2014 23.22
dolfita za sodnika
25letluzerjev
20. 12. 2013 11.12
+10
Večjega SRANJA , TOTALNEGA RAZSULA V VSEH USTANOVAH , ne pomni nobena država v nobenem obdobju zgodovine. MI smo SVETOVNI PRVAKI- vsaj tu nam še daleč noben ne more odvzeti tega naziva. Bravo naši politiki, sodniki, odvetniki , zdravniki , tajkuni, in tudi nekateri župniki- TOTALNA ŠTALA. MI se gremo PRAVNO DRŽAVO.????????????????????????????????????????????????????
25letluzerjev
20. 12. 2013 11.03
+6
Najbolj etične in moralne ustanove prej cerkev , sedaj zdravstvo. Ali je še kakšna ustanova , da bi ji lahko zaupali. Visoko plačani , visoko cenjeni , na koncu pa visoko pohlepni in najvišje neetični. Da človek trpi , lahko celo ume zaradi čakanja na določen poseg nad njim pa se sklanja hinavsko zdravnik , ki prav on zaradi pohlepa po denarju , temu istemu bolniku laže da ni zdravil in ni prostora na operacijski mizi. Bolnik pa ga neizmerno ceni in njegovega cinizma ne zazna. Kakšna sramota in kakšna žalost. Ljudje morajo biti zadovolni s 400€/mesec, če jih sploh dobijo, drugim z 10.000€/ mesec pa še ogromno manjka...... Iz tega sledi da več kot imaš , bolj si POKVARJEN.
scipio
20. 12. 2013 10.40
+2
kljub temu, da je tale milijon evrov, če ga zrcalomo proti vsem bankirskim pogonjenim milijardam, ki jih bomo tudi mi vsi plačevali, pravi PEANUTS, je moralna utež, ki tudi slovenske zdravnike zelo vleče dol, ta, da to korupcijo izvaja na sprejemni strani tisti del družbe ali inteligence, ki naj bi bil najbolj etičen in pošten, v svetu menda takoj za klerom. pardon, kakšen je tudi ta pri nas v Sloveniji, je pa vsem itak znano, ven iz mariborske sage.
Brundo
20. 12. 2013 09.29
+2
a ja da ne pozabimo na nadzorne svete, to so tisti pravi lopovi
Jaka Planinc
20. 12. 2013 09.27
+1
TO SO PRAVI MOJSTRI,JAZ BI JIM DAL ŠE NGRADO ZA TE PODKUPNINE. SPOSOBNI ZNAJO IN SE ZNAJDEJO. KAZNOVAL BI PA DIREKTORJA ,KI JE TO DOVOLJEVAL.
Terezinka
20. 12. 2013 10.06
+4
Tudi njega, ker bi moral vedeti. Konec koncev so že ptički čivkali, da imamo dražja zdravila, opremo in vsa zdravstveni materjal kot vse države okrog nas. Pogledati pa bi morala še kakšna komisija ali nadzor zakaj so v eni bolnišnici imeli boljše cene kot v drugi
zmago56
20. 12. 2013 09.27
+5
Riba smrdi, pri glavi smrdi. Vedno sm trdil in še vedno trdim, da je za krizo v Sloveniji krivo nedelovanje pravne države, pogoltnost ljudi na položajih in zanikanje moralnih vrednot. Zanima me kdaj bodo za preiskave na vrsti sodniki in kaj vse bi pri njih našli?
Jaka Planinc
20. 12. 2013 09.22
+2
TOTALNA ŠTALA,LOPOVSTVO,GOLJUFIJE,DA JIM NI PARA.
MICLA
20. 12. 2013 09.18
+2
zakaj niso priprli tudi direktorja kliničnega centra ali tistega ki je podpisal pogodbo za servesiranje kirurških miz,no pa saj je cela slovenija podkupljena razen revežev.koliko je bilo že letos preiskav in kazenskih ovadb ,NIČ,in tudi sedaj ne bo nič to je samo preusmerjanje pozornosti .to je tako ko na trgu ko nekdo branjevko zamoti da jo lahko drugi pokrade ,naši kriminalisti pa ravno tako delajo ,spomnie se v lescah ko je 40 kriminalistov preiskovali na tehničnem pregledu domnevnega delavca osumili da je bil podkupljen in to za par deset evrev in še to je bil le tringelt ,,medtem ko miljonski lopovi dobijo še odškodnino.ta racija je pa koštala 500,000€in človek je sedel 5 tednov
Terezinka
20. 12. 2013 10.04
+5
Micla, zadeve je treba delati temeljito, če bi lahko vsaka Micka in Trzinka sodila bi bilo preveč enostavno. Dokazati nekaj zrelim in vplivnim lopovom ni enostavno. Ti imajo razne Matoze, Čeferine in njim podobne zmeraj na dosegu roke in jih lahko plačajo, da na osnovi minimalne napake v dokazih vse spodbijejo. Zato ne poenostavljaj in vendar priznaj, da sedaj NPU in tožilstvo bistveno več dela kot v zadnjih 23 letih
Florjan Cveto Sever
20. 12. 2013 12.41
+2
Ja in jaz moram zaradi takih nečednosti trpeti in čakati na predviden operativni poseg , ki je bil predviden v začetku decembra . In oni naj bi delali po visokih etičnih normah . Sramota !
Brundo
20. 12. 2013 09.13
+6
Začelo se je z gradbeništvom, nadaljuje se z zdravstvom, nadaljevati bi se moralo z bančništvom in sodstvom, odvetniki in notarji, ki pa so seveda nedotakljivi (tam je namreč največ korupcije), končalo se bo z bankrotom države in ta čas ni daleč!
Brundo
20. 12. 2013 09.05
+1
le kaj se grejo, cel svet tako deluje, korupcija je vendar vgrajena v sistem demokracije kapitalnega sveta....
comment123
20. 12. 2013 09.02
+4
SAMO, DA SE NE BI ODNEHALO IN ČEZ ČAS ŠLO VSE PO STAREM!
jako masi
20. 12. 2013 09.14
+3
Imam slab občutek,---glavna je bila včeraj tudi na sliki,,med "nadzorniki".--!!
comment123
20. 12. 2013 09.00
+6
Imam sosedo, ki je brez dela, in bila je vrez dodatnega zavarovanja.Imela je redni letni pregled oči, poslali so ji opomon za 11 evrov z grožnjo če ne plača, jo bodo rubili !!!!! PRIMERJAVA JE KATASTROFALNA !!!
korintos1
20. 12. 2013 08.59
+3
Alenka sedaj ne popuščaj, pazi se dveh treh v svojih vrstah kateri bi te radi zrušili in nazaj Zokija postavili, samo Zoki je politično mrtev, oni se pa tega ne zavedajo.
jako masi
20. 12. 2013 09.07
+0
korintos,----Ne more več popuščati je že na spisku.....pri glavi riba smrdi---!!!
denden
20. 12. 2013 08.53
+5
Večinoma tukaj govorimo samo o zdravnikih, ne pa tudi o tistih, ki so podkupnine dajali, da so lahko sklepali takšne škodljive pogodbe. Ti so s temi pogodbami zaslužili še precej več in ta njihov zaslužek je šel iz naših žepov. Takšnim firmam bi morali zraven kazni še prepovedat sklepanje pogodb z državnimi ustanovami, da bi dobro premislili, če se jim podkupovanje še vedno izplača.
korintos1
20. 12. 2013 08.58
+3
Podkupnine dajajo farmacije zaradi večje prodaje in zaslužka! Kdo je pa silil tote doktorje da morajo naš denar krasti?
jako masi
20. 12. 2013 09.08
+0
A nje----Jaklič pa je v Beogradu,--a nje.....prvi koraki so tam---!!!
denden
20. 12. 2013 09.10
+2
Korintos, torej, če farmacije dajejo podkupnine za to, da večajo prodajo in zaslužek, s tem ni nič narobe, čeprav mi potem predraga zdravila, operacijske mize, servisiranja itd. plačujemo.
Timy15
20. 12. 2013 08.36
+9
Kakor pokvarjenim v sodstvu,tako pokvarjenim zdravstvenim delavcem je treba odvzet licence,ter jih strogo kaznovati.Tudi odstaviti direktorja,kateri je še pred dobrim tednom trdil,da v njihovih vrstah ni korupcije.Le kako ga ni sram!
comment123
20. 12. 2013 08.53
+3
on bi moral biti prvi odstranjen, le kako naj razumemo direktorja na vodilnem mestu, ki nič ne ve
jako masi
20. 12. 2013 09.09
-2
23345
20. 12. 2013 09.20
+3
jako masi, ne ni iz teh strank direktor UKC
perutka
20. 12. 2013 08.29
+4
Skrajni čas je že bil....bilo bi dobro tudi po zdravstvenih domovih malo pokukat,tudi tam niso angelčki.....
korintos1
20. 12. 2013 08.30
+1
Tudi tam v vsakem eden ali dva fajn služita na naš račun!
comment123
20. 12. 2013 08.56
+3
Zdravniki , nekateri delajo tako kot njim paše, tudi tako, da nekatere paciente degradirajo in jih ne zdravijo kot bi morali.
jako masi
20. 12. 2013 08.58
+0
korintos----potem ne služijo samo desni,--????????
enoh
20. 12. 2013 08.14
+7
tisti, k je dobu (samo) 8.000€ se zdel verjetno po galv toče, k bo šel sedet enako kot oni za 100.000 €.... nadmudrii so ga; si misli
korintos1
20. 12. 2013 08.23
+3
A da bi se pa tolkel zakaj je to sploh storil, to pa ne?
enoh
20. 12. 2013 08.25
+2
to zihr ne.. le za to, ker se je v to podal za premalo gnarja... Zdravniki naj nebi bili neumni veš.. ... ta je pa seedaj neumn izpadu
korintos1
20. 12. 2013 08.32
-1
Potem pa je neumen če je to delal a ne! Ne samo zdracniki, Slovenci smo postali bolan narod zaradi kreje in faušije!
jako masi
20. 12. 2013 09.03
+0
in dvojnih "meril"-----nepravične države,----priviligirancev--!!!
waris
20. 12. 2013 08.13
+7
Yupiiiii, da so še te lopovske bogove v belem zgrabili za vrat.barabe,sram naj jih bo..Seveda imajo drugačne želodce in riti..banda pokvarjena! Na koncu življenja bodo na istem kot mi navadni smrtniki..Bravo Alenka, bravo naša vlada!!
falotka12345
20. 12. 2013 08.21
+3
Ja res končno so te lopove ,..bogove v belem kot se imenujejo dobili,..upam da bodo sedeli in da jim vzamejo vse kar ni njihovo,..ljudje nimajo kaj jesti ti pa se šopirijo in so vsi polni samega sebe,..banda gnila!!
korintos1
20. 12. 2013 08.24
+4
A ni dobra, lopovi bodo počasi na mestu kjer si ga zaslužijo!
jako masi
20. 12. 2013 09.04
-1
Levji
20. 12. 2013 08.12
+8
Opankoviča in kaplarja je treba odstraniti z političnega prostora. Opankovič je govoril in še govori da korupcije v Sloveniji ni in je pričel metati Alenki polena pod noge, kaplar ji pa z svojimi priskledniki polena meče pod noga kar naprej in ne ve kako bi ji škodoval da pride na oblast. Oba je treba čimprej pospravit na Dob.