Slovenija

Zaradi trpinčenja desetih otrok v Zavodu Kengurujčki v zapor za tri leta?

Ljubljana, 15. 01. 2019 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljubljanski kriminalisti so zaključili preiskavo o dogodkih v Zavodu Kengurujčki, ki so lansko jesen pretresli slovensko javnost. "67-letna osumljenka je opravljala delo varuške, čeprav za to ni bila usposobljena," je ugotovitve kriminalistov pojasnil Valter Zrinski s PU Ljubljana. Zaradi zanemarjanja in surovega ravnanja na škodo desetih otrok ji je zagrožena kazen do treh let zapora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trpinčila in zanemarjala otroke
    02:43
    Iz 24UR: Trpinčila in zanemarjala otroke
  • Iz SVETA: Razkrito početje 67-letne osumljenke v Zavodu Kengurujčki
    04:33
    Iz SVETA: Razkrito početje 67-letne osumljenke v Zavodu Kengurujčki
  • Iz 24UR ZVEČER: Petra Perčič o previdnosti staršev po aferi Kenurujčki
    04:52
    Iz 24UR ZVEČER: Petra Perčič o previdnosti staršev po aferi Kenurujčki
Kaj se je dogajalo v Zavodu Kengurujčki?
Kaj se je dogajalo v Zavodu Kengurujčki? FOTO: Kanal A

Ljubljanski kriminalisti so zaključili preiskavo o dogodkih v Zavodu Kengurujčki, ki so lansko jesen pretresli slovensko javnost. "S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je 67-letna osumljenka v obdobju med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v zavodu opravljala dela varuške, čeprav za to ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe," je povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Valter Zrinski.

Njena vloga v zavodu je bila zgolj priprava obrokov, hišna gospodinja in morebitna pomoč varuškam, v resnici pa je odrejala, kdaj in kako se bo varstvo izvajalo, strokovne nasvete in opozorila varuške pa je zavračala, je povedal Zrinski. 

Po besedah Zrinskega je 67-letnica utemeljeno osumljena, da je pri svojem delu huje kršila svoje dolžnosti s tem, da je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, na primer nanje vpila in jih žalila. Nekaterim otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli. Če so otroci hrano zavračali, jih je hranila na silo in jih k uživanju hrane ni vzpodbujala in ni uporabljala pozitivnih vzgojnih metod in sredstev, je pojasnil Zrinski.

Pri pripravi na počitek pa je po ugotovitvah kriminalistov za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive načine in metode, na primer povijanje otrok v rjuho.

Na podlagi vseh zbranih obvestil so zoper osumljenko na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložili kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok. Za navedeno kaznivo dejanje je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do treh let, je še pojasnil Zrinski. 

Spomnimo

Zavod Kengurujčki so policisti preiskovali zaradi sumov neprimernega ravnanja z otroki. Inšpektorat za šolstvo je že decembra lani potrdil, da so dejavnost varstva otrok tam opravljali na črno. Zavod, kjer naj bi malčke trpinčili, namreč ni bil vpisan v razvid izvajalcev programov za varstvo otrok, poleg tega nihče od tistih, ki so v prostorih zavoda na Viču v Ljubljani skrbeli za otroke, ni bil vpisan v razvid varuhov predšolskih otrok pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS.

Kljub temu je zavod staršem izdajal račune, opravljal razgovore z njimi pred vpisom otrok in jim omogočil ogled prostorov, ki jih je oddajal v podnajem.

Šolski inšpektorji izrekli globe, postopki tečejo tudi na drugih inšpektoratih

Šolski inšpektorji so zoper zavod sprožili dva prekrškovna postopka, enega zaradi opravljanja dejavnosti predšolske vzgoje na črno, drugega pa zaradi zavajajočega oglaševanja. Kot so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, prvi postopek še ni končan, v drugem pa so izdali odločbo, ki je pravnomočna, ni pa še izvršljiva. V njej so za pravno osebo izrekli globo v višini 3000 evrov, za odgovorno osebo pa v višini 1500 evrov.

Na spletni strani zavoda je bilo namreč navedeno, da varstvo otrok izvaja samostojna podjetnica, ki ima za to dovoljenje pristojnega ministrstva. A ta oseba ni več delala v zavodu, otroke pa so varovale druge osebe.

Na šolskem ministrstvu so pojasnili še, da v izogib izigravanju veljavne zakonodaje, ko fizične in pravne osebe iščejo obvode, da se ne registrirajo, pripravljajo predlog spremembe zakona o vrtcih. Z njo bi vsem fizičnim in pravnim osebam prepovedali izvajanje varstva otrok in predšolske vzgoje brez vpisa v razvid izvajalcev oziroma register varuhov.

Primer zavoda Kengurujčki preiskujejo tudi druge inšpekcijske službe, finančni, delovni, tržni in okoljski inšpektorji. Finančni inšpektorji zaradi davčne tajnosti ne razkrivajo nobenih podrobnosti o primeru, pojasnili so le, da postopki v omenjenem zavodu še niso zaključeni. Problematično naj bi bilo plačevanje varovanja otrok brez izdajanja računov.

Inšpektorat za delo preiskuje očitke o lažnih samozaposlitvah delavcev, a z delom še niso zaključili, zato o ugotovitvah še ne morejo poročati. Tržni inšpektorat pa je opravil nadzor v zvezi z opravljanjem dejavnosti organiziranja in oglaševanja rojstnodnevnih zabav v Podutiku v Ljubljani. Pri okoljskih inšpektorjih primer še ni prišel na vrsto, pojasnili pa so, da bodo preiskali morebitno izveden najemni posel med lastnikom stanovanjskega objekta in Kengurujčki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
16. 01. 2019 16.24
+1
A ste našli siroto za linč, potem ko vse službe ne delajo nič.
DeeDee77
16. 01. 2019 08.10
+4
3 leta?? Pravzaprav do treh let zapora?? Adijopamet!
žnidi
16. 01. 2019 07.23
+7
Tako osebo dosmrtno v zapor hranit na silo in ko bi spala polivat z mrzlo vodo a se hecajo 3 leta zapora po 1.5 letu bo pa zun ker se bo lepo obnašala.A se pristojni vprašajo kaj otroci sedaj doživljajo.SRAMOTA.............
fairplayy
15. 01. 2019 21.53
+10
Mejduš
15. 01. 2019 21.30
+0
Danes je težko to vse razčistiti so tudi starši en del sami krivi saj se da na otroku ugotoviti da nekaj ni dobro tako da so nekateri starši nič vredni do svojih otrok jaz bi takoj ugotovil da nekaj ni dobro samo moraš res lepo njim ravnati imam dva otroka vem kako je so bili tudi problemi sem takoj rešil.
minkica91
15. 01. 2019 21.12
+6
mislim, da ne bo nič, pa tiste vzgojiteljice tudi po mojem nihče ne bo vzel v službo. Veš pa tudi ne, kaj so ženske imele med sabo, po mojem so se skregale in ta je marsikaj posnela, je bilo res tako ali pa je ta to sama dala blazino otroku nanj, potem pa posnela. Kaj veš, vse je danes mogoče.
Karantanija
16. 01. 2019 15.22
+4
No, zdaj bo pa ta vzgojiteljica kriva, ki je opozorila na ta gnusna dejanja!?
Jasminn
15. 01. 2019 20.36
+19
hm...kaj pa objava imena in priimka te osebe??? zakaj zakrit obraz??? naj stoji za svojimi dejanji in naj se ve kdo je, da bomo lahko v bodoce pazljivi, da nasi otroci ne pridejo kdaj v njene kremplje! v nasi drzavi je namrec vse mogoce!
mannnn
15. 01. 2019 20.09
+8
"Sej ni cudno da se nas se sneg izogiba". Enostavno povedano Slovenija . Zdravstvo, kot drzavna roka pravice oz. sodstvo na psu in smo kjer smo..zalostno
nezhy123
15. 01. 2019 20.04
+26
Se bojim, da bo le pogojna... Kakšna pa je prihodnost zaradi duševne stiske teh otrok?! Bojim pa se, da je to le vrh ledene gore - kaj vse se dogaj v vrtcih in šolah, kjer puščamo naše malčke?! Max tri leta - me zanima koliko življenje je uničila, to se bo videlo čez 10, 15 let!
Zgodi93
15. 01. 2019 19.50
+16
Kako hudo boln moras bit v glavi, da se izstresas na uboge otroke. Kaksno grozno zivljenje zivijo te ki so trpnicile otroke, nocem si predstavljat.
aple2014
15. 01. 2019 19.37
+24
Štrik okol vrata pa čez celo slovenijo vlecem z avtom pa bom sel v zapor z velikim veseljem moja dusa bo pa olajsana
disorderliness
16. 01. 2019 07.06
+3
Moderator, moderator... Izbrisal si mi "Nepotizem in korupcija policije pomeni manj kot nič." Na tem mestu si nagradil tole spakedralščino, ki je konkretna grožnja s smrtjo na brutalen način z mučenjem s trenutnimi 22 plusi in 0 minusi. Da se zle stvari dogajajo v naši družbi, je za to krivo okolje. Slabo okolje povzroča zlo. Ker je moderator tako uspešno zatrl dobrohotno kritiko in hkrati tako močno podprl grožnjo z brutalnim umorom, je ustvaril zelo slabo okolje, ki vodi v zlo. Za trpinčenje otrok v zavodu ima več masla na glavi moderator tega portala, kot obsojenka. Hvala za izbris, ampak krivda je tvoja.
aple2014
16. 01. 2019 11.56
-1
Bog ne daj, da bi kateri od otrok umrl zaradi zadusitve ali kaj podobnega.... bi se tebe zraven vlekel
jafalical
15. 01. 2019 19.29
+9
To kar se je pocelo tu, v tejustanovi,je adijo pamet, je nedopustno, ni normalno, ni eticno, ni in ni...ampak bo zdaj verjetno odgovarjala.O.k. in ja, naj odgovarja. Kaj pa njeni nadrejeni, v kaj so oni gledali, ko so zaposlovali?Ceprav se leta nazaj spomnim prijazne zenicke,iz ulice, ki je ostala brez sluzbe, je moral prezivljat svojo druzinico, je bila krasna varuska, pa ceprav ni imela nikakrsne izobrazbe v tej smeri, se o njej se govori, se jo spomnijo tisti,ki jih je cuvala se bolj toplo, kotv druzini,bila je zenska, kot mati,kisijootrokzeli, tako nezna, ucila zivljenja, delila modrosti, pravljic iz resnicnih dogodkov...tako da kljub temu da ta gospa, ta varuska iz Kengurujcka, če tudi bi imela izobrazbo, ji verjetno ne bi koristilo, ker je z zivci bila cisto na koncu, kaj sele v vsem ostalem.Kaj jo je privedlo v to, bo povedala sama?Upam, da razziscejo zadevo in upam, da ni dobila delo za pomoc vkuhinji in ker niso imeli kadra, so jo preusmerili se za varusko.
Important notice
15. 01. 2019 19.13
+32
Za trideset let v arest, pa vsak dan v rjuho povita in z jogijem pokrita spat ter na silo basat s hrano. Zob za zob!
flojdi
15. 01. 2019 18.49
+12
. kaj ne 3x10 ?= 30
janezccc
15. 01. 2019 18.17
+44
Če bi bil jaz starš, ne bi imeli koga zapreti.
marmilan
15. 01. 2019 18.14
+1
Joj kakšen naslov, pišete pol resnice in laži.
Thinc25
15. 01. 2019 18.11
+25
Naše pravosodje ne zna obsoditi največjih kriminalcev, sedaj pa bodo 67 letno...... HA, HA...
Apocalyptica
15. 01. 2019 18.42
+14
Apocalyptica
15. 01. 2019 18.52
+14
Še 10 let zraven bi mogla dobit, pa naj zgnili v restu!
piu
15. 01. 2019 18.01
+30
smešna kazen....... zmazali se bodo....... pa še kasirali so
DAEMONIUM
15. 01. 2019 17.42
+9
Eno je napisati in drugo vse to na sodisci z dokazi dokazati.
Recenzor
15. 01. 2019 17.39
+6
To je tko če je dje,dje... pokasiral 10% in pogledal skoz prste