Slovenija

FOTO: Luka Koper pod drobnogledom kriminalistov

Koper, 15. 04. 2009 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./M.R./I.P.
Komentarji
75

Kriminalisti so zaradi suma gospodarskega kriminala obiskali Luko Koper. Policisti so temeljito preiskali tudi hiše vodilnih, direktorja, člana uprave in izvršnega direktorja. Zaslišali pa so kar 30 osumljencev.

Luko Koper so pod drobnogled vzeli kriminalisti.
Luko Koper so pod drobnogled vzeli kriminalisti. FOTO: Dare Čekeliš

Zaradi suma, da naj bi vodilni in povezana podjetja Luko Koper oškodovali za več kot deset milijonov evrov, so kriminalisti obiskali Luko Koper. Kot je za 24ur.com potrdil tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik, so kriminalisti v zgradbo uprave podjetja prišli okoli 6. ure zjutraj in prepovedali vstop vsem, razen zelo redkim izjemam. Policisti so okoli 9. ure zjutraj zaposlene spet spustili v zgradbo.

Kriminalisti so temeljito preiskali tudi stanovanja in hiše vodilnih – direktorja Roberta Časarja, sicer vidnega člana SDS, člana uprave Alda Babiča in izvršnega direktorja Milana Pučka, zaslišali so 30 osumljencev, pridržali pa naj ne bi nikogar. Zaslišanja naj bi potekala še vse do polnoči, med zaslišanimi pa naj bi bil tudi prvi mož Luke Koper Časar. Poleg sedeža Luke Koper naj bi preiskava potekala tudi v Sežani, kjer ima Luka svoj logistični center, in Murski Soboti, kjer naj bi zgradili nov logistični center.

Da policisti izvajajo hišne preiskave, so potrdili tudi na policiji. ''Kriminalisti zaradi sumov gospodarskih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, opravljajo preiskovalna dejanja v povezavi s poslovanjem gospodarske družbe Luka Koper d.d. Izvajajo se hišne preiskave, in sicer na sedežu omenjenega podjetja ter tudi drugih lokacijah,'' so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem dodajajo, da v omenjenem primeru sodelujejo z okrožnim državnim tožilstvom in da bodo po zaključenih hišnih preiskavah s kriminalistično preiskavo nadaljevali. ''Ostalih podrobnosti v tej fazi postopka policija ne more razkriti,'' so še zapisali.

Na vprašanje, ali gre za obračun z Janševimi kadri, saj je Časar vidni član SDS, je direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek za 24UR zatrdil, da v ozadju ni politična volja. "Slovenska kriminalistična policija ni politična policija, naša orodja za dela so v zakonu in stroki," pravi Jevšek.

Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar
Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar FOTO: Črt Butul

Očitki o spornih poslih

Kaj kriminalisti iščejo oziroma preiskujejo, uradno ni znano, bi pa lahko bilo povezano z očitki o domnevno spornih poslih.

Ključno naj bi bilo finančno izčrpavanje Luke Koper. Luka je imela pred štirimi leti, ko jo je prevzel Časar, 240 milijonov evrov finančnih rezerv, danes pa imajo 200 milijonov evrov kreditov. Podjetje naj bi izčrpale neupravičene naložbe, denimo gradnja nove upravne stavbe za 13 milijonov, smiselnost nakupa številnih zemljišč, pa podjetij, odločitve za drage logistične centre ... Vse poteze Luke zadnjih petih let so tudi predmet revizije, ki jo je februarja odobril minister za promet Patrick Vlačič.

Kot smo že pisali, mora revizor preveriti vodenje vseh poslov Luke Koper v zadnjih petih letih. Še posebej posle v zvezi s prodajo kapitalskih naložb, gradnjo nove poslovne stavbe, odkupom in rušenjem skladišč na potniškem terminalu v Kopru ter nakupom nepremičnin na območju terminala BTC in orleške gmajne v Sežani. Preveriti bo moral tudi posle povezane s podjetji Premik-net, Grafist in B.R.I.L., s slovaškim podjetju TT Invest ter ustanovitvijo novonastalih podjetij.

Kriminalisti so posle Roberta Časarja preverjali že sredi marca, ko so prejeli tudi anonimno kazensko ovadbo zoper njega in direktorja družbe Inženiring Graj Roberta Graja, ki za Luko v Prekmurju ureja postopke za gradnjo logističnega centra. Časar naj bi Graju plačeval fiktivne posle in tako Luko oškodoval za 700 milijonov evrov.

Da se podpisujejo škodljive pogodbe, je opozarjal tudi nekdanji direktor Bruno Korelič, štirje primorski poslanci pa so vlado pozvali, naj proučijo škodljive posle Luke, podatke pa so posredovali zaposleni v Luki. Podlaga za kriminalistično preiskavo so bile tudi ugotovitve protikorupcijske komisije, ki je obravnavala nekaj prijav spornih poslov v Luki Koper.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
16. 04. 2009 12.04
administrator Sicer ne vem kako poteka glasovanje oz. - pri vas. Ker sem dala Špiclju, vi pa ste mu primazali -. Da le ne bi bilo tako kot v javnomnenjskih anketah!
resslovenka
16. 04. 2009 12.02
Na tem portalu pogrešam objektivnost. Naši niso , vaši so, kar naprej dokazovanja za in proti. Ampak veste prav zanimivo , vse štrene se prepletajo in pri packarijah imajo umazene prste tako "vaši" kot "naši" . Bi rekla , da smo v kolikor se bo to nadaljevalo ena "no future" združba. Ker vse skupaj ne pelje nikamor. Dokler se ne bo reklo bobu bob!
SPICELJ
16. 04. 2009 11.51
ni vse tako belo kot ste si predstavljali leta 2004..ha,ha,ha,ha,ha,ha....
RADO62
16. 04. 2009 11.20
A ne bi lahko skrajšali postopka in kar ponovno imenovali Koreliča, partijskega človeka Pahorjeve SD.... Ves ta novinarski pomp je totalka brez veze.... Naj zamenjajo, saj vemo koliko partijskih pionirčkov čaka na obljubljene službe.... Kajneda Borut ??? heh
strogoff
16. 04. 2009 11.07
Osumljen tudi član Nadzornega sveta Metod Mezek ? _ _ _ _ _ _
strogoff
16. 04. 2009 10.55
Osumljen tudi Metod Mezek ? _ _ _ _ _ _
eizo
16. 04. 2009 09.38
Ljudje na široko odprite oči, da bo pesek, ki nam ga levaki mečejo, lepo sedel !!!
OrodniK
16. 04. 2009 09.29
Spicelj: Snemi si rdeča očala in potem se boš sam sebi čudil kakšne bedarije pišeš.
hakihak
16. 04. 2009 08.53
pa saj ne bo nič iz tega tresla se je gora rodila se je miš
12345s
16. 04. 2009 08.07
Domača posla
bostek
16. 04. 2009 08.01
Vabljeni na portal črna lista, kjer lahko glasujete in komentirate osebe na črni listi, predlagate naj Slovenca, oddate novico ali predlog za listo... crna-lista (pika) info ... vabljeni
SPICELJ
16. 04. 2009 07.24
v preteklih 4 letih se je razbohotil kriminal in korupcija v vseh firmah,ki so jih vodili SDS-ovci.Zelo mi je všeč njihov model povlačenja države iz gospodarstva,ki temelji na tem,da energijo in ostale donosne državne posle,tržijo zasebniki blizu SDS-a,dobički konec leta pa se ne prelivajo v proračun,ampak se financirajo firme in fakultete v lasti SDS-a..........če pa te firme zavozijo ali propadejo,pa jih spet saniramo mi državljani.... pogrešam pa tudi TV šove pri teh aretacijah in preiskavah,pomladniki so bili bolj pošteni in lahko smo v živo gledali,kako mečejo starčke v marice...miljonske tožbe za te atrakcije še sledijo...kdo le jih bo plačal.....Vizjak,Janša in Grims sigurno ne...
Tonček Balonček
16. 04. 2009 07.12
Končno se nadaljujejo prizadevanaj Janeza Janša in prejšnje vlade v boju proti korupciji, gospodarskemu kriminali in tajkunom. Bravo, tako se dela, zakaj je bil potreben ta polletni zastoj teh aktivnosti? Gotovo je imel prste vmes Murgelski palček, na srečo so pa premagali tudi to oviro!
malec
16. 04. 2009 05.32
Politika potrebuje hrano, da bo odvrnila javnost od resničnih problemov. Pravi tajkuni so pa "izbrisani!" Če ljudem ne morejo ponuditi dela in kruha, pa ponujajo z velikim medijskim pompom pesek v oči.
mac4_m
15. 04. 2009 23.32
grozljivo. Kakšna zloraba organov pregona za interese vladajoče 'elite'. Šokantno. Gospodje, kdaj boste vkorakali v istrabenz, pivovarno laško, sct, skorumpirane banke, ki so dajale nelegalne in škodljive kredite, mip, pomurko, labod???? Pahorju in kresovki očitno ni preveč jasno v katerem stoletju ali desetletju živita in kaj se dogaja okoli njiju. Važn, da so srečni izbrisani, ciglni, nedotakljivi tajkuni, in ostala svoj.... at...
sandi101
15. 04. 2009 23.11
In kaj bodo naredili ti ubogi kriminalisti !!!???????? Nič, kradlo se bo naprej ...
RADO62
15. 04. 2009 22.39
No skratka, SD bi rada postavila svoje ljudi tudi v luko... Pa nekaj na dolgo kolovratjo in najprej poskušajo z medijsko diskreditacijo in potem pač sledi zamenjava... Znan postopek že iz Kučanovih časov... Kajneda ??? heh
meloman15
15. 04. 2009 20.49
people whole slovenia is coruptted...peace...;)
plazydor
15. 04. 2009 20.46
Ah, dejte no. Kaj iščejo, če je pa samo poštenje v ljudeh, ki vodijo taka podjetja. Delavci in privatniki, ki si služijo svoj za preživetje z lastnimi rokami so priblem v tej državi.
chapach
15. 04. 2009 20.29
samo ga lahko zdonflate