Slovenija

FOTO: Škofje pri vstajenjskih mašah poudarjali pomen vere in upanja

Ljubljana/Maribor/Vatikan, 16. 04. 2017 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kristjani praznujejo svoj največji praznik – veliko noč. Praznovanje se je začelo z vstajenjskimi mašami s procesijami v cerkvah. Škofje so jih darovali v stolnicah, pri tem pa vernike opozarjali, da ne smejo izgubiti vere in upanja. Velika noč, ki je praznik Kristusovega vstajenja, mora biti čas veselja, a tudi razmislek o krivicah, so izpostavili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Praznik upanja in veselja
    02:40
    Iz 24UR: Praznik upanja in veselja
  • Iz 24UR: Tradicija z veliko simbolike
    00:58
    Iz 24UR: Tradicija z veliko simbolike

Kristjani se na svoj največji praznik, veliko noč, spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Gre za praznik veselja in upanja, kar verniki izražajo z vzklikom aleluja, ki pomeni "slavite Boga". 

Verniki se na veliko noč pripravljajo s postnim časom, neposredna priprava na praznik pa je veliki teden z velikonočnim tridnevjem. Dogodki, ki se jih kristjani v teh dneh spominjajo, so navedeni v Svetem pismu, kjer je prav tako opisano tudi Jezusovo vstajenje od mrtvih, ki ga je po evangeljskih besedilih sam v svojem življenju večkrat napovedal.

Mnogi verniki obiskali cerkve

Preden se na veliko noč oglasi vstajenjska aleluja, je v zraku čutiti sveto pričakovanje. Verniki so v cerkvi mirni in zbrani, saj je pred njimi nekaj nedopovedljivega, a hkrati nekaj, kar je vsem blizu. Nekaj, kar se mora zgoditi in kar potrebujemo kot kruh in vodo, je v ljubljanski stolnici dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

"Vsako leto znova željno čakamo na čudež vstajenja. Hrepenimo po tistem trenutku, ko v Jezusovem vstajenju doživimo, da je moč božje ljubezni večja od naših spletk, opravljanja, hudobij in grehov," je dejal Zore, za katerega je vstajenjska aleluja najlepša melodija na tem svetu.

Njen prvi ton, ki prekine napeto pričakovanje in zbranost vernikov v cerkvi, je mil in blag, "ničesar in nikogar noče prevpiti, a vendar ima v sebi trdnost, zaradi katere ne bo umolknil, je kot izvir, ki je na začetku majhen, potem pa narašča v reko in se na koncu razpeni v nepremagljivo navdušenje: Zveličar naš je vstal iz groba, vesel prepevaj, o kristjan," je ponazoril Zore.

Ljubljanski nadškof metropolit je v svojem nagovoru tudi poudaril, da je Jezusa na veliki petek križal vsak izmed nas s svojimi grehi. Kristus nam, kot je med drugim dodal, z vsemi dogodki velike noči prinaša odrešenje in podarja življenje.

Jezus Kristus je tako močno ljubil človeka, da je zanj šel v trpljenje in smrt. Dokler sami ne bomo sprejeli te ljubezni in je ne bomo doživeli, ne bomo mogli biti prave priče Jezusovega vstajenja in življenja, je opozoril Zore in dodal, da smo v vsakdanjem življenju velikokrat sami priče živega Jezusa Kristusa in da smo velikokrat tiho, ko se dogajajo krivice.

V cerkvah po Sloveniji bodo vstajenjske procesije in maše.
V cerkvah po Sloveniji bodo vstajenjske procesije in maše. FOTO: Aljoša Kravanja

Prazniki naj bi vernike okrepili v veri, da bosta zmagali resnica in dobrota

Velikonočni prazniki naj bi nas okrepili v veri in zaupanju v zmago resnice in dobrote, je poudaril novomeški škof Andrej Glavan. In tudi če "vsepovsod srečujemo nasilje, prevare, laži, socialne krivice, nemir in zatiranje temeljnih človeških vrednot, moramo zaupati, da so pravičnost in vladavina prava uresničljivi," je dodal.

V Ljubljani je vstajenjsko procesijo in mašo ob 8.30 vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v Mariboru pa jo je ob 7. uri tamkajšnji nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Evangeličanski škof Geza Filo je bogoslužje velike noči vodil ob 11. uri v Ljubljani, v cerkvi Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani pa je liturgija velike noči potekala ob 9. uri.

Kristus živi z nami, čeprav včasih po Glavanovih besedah njegove navzočnosti ne čutimo. Z nami je na naših življenjskih poteh, naših iskanjih, obupu, razočaranjih in umiranju. "Ni brezbrižen do našega trpljenja in preizkušenj," je dejal in kristjane pozval, naj bodo z velikonočno vero priče upanja, ki širijo življenjski optimizem in zaupanje.

Tudi celjski škof Stanislav Lipovšek je menil, da smo prav v tem času, v katerem so spopadi med dobrim in zlim, med grehom in krepostjo, med lučjo in temo, potrebni oznanila, luči in moči, ki jo oznanja vsebina velikonočnega praznika.

"Svet, v katerem živimo in tudi naša domovina, se soočajo z mnogimi problemi in težavami, ki bodo ostali tudi po praznikih. Problemi bodo ostali, mi pa, upamo, po srečanju s Kristusom, križanim, od mrtvih vstalim Gospodom, postajamo drugačni," je med drugim dejal Lipovšek.

V Mariboru pa se je velikonočne procesije udeležil paroh srbske pravoslavne cerkve Sava Kesojević. Na kratko je nagovoril vernike v stolnici, jim voščil blagoslovljene praznike in požel dolg aplavz, so sporočili s škofovske konference. Nadškof Alojzij Cvikl se mu je zahvalil za ta voščila in njemu in vsem pravoslavnim vernikom zaželel blagoslovljene praznike z njihovim velikonočnim pozdravom.

Papež Frančišek je velikonočno mašo v vatikanski baziliki sv. Petra vodil ob 10. uri, opoldne pa je podelil svoj blagoslov v številnih jezikih.

Pravoslavni verniki so sicer veliko noč, ki jo letos praznujejo isti dan kot katoliški in evangeličanski verniki, pričakali z velikonočnim bdenjem, ki so ga začeli opolnoči.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
18. 04. 2017 08.25
+0
Desni verniki izgleda ne razumejo dobro zapovedi, saj delajo v nasprotju z njimi. Potem se gredo pa spovedat in je kao OK.
Transformerji
17. 04. 2017 15.31
+3
Za mene so vsi isti - naj bodo to cerkveni dostojanstveniki ali pa politične zverine . Vsi se delajo norca iz naivnih, omejenih ljudi!
Mejduš
17. 04. 2017 18.00
+2
PRAVIJO TISTI KI LAŽE TUDI KRADE PA NI ZMEROM TAKO CERKEV SAMO LAŽE IN MU ŽE VERNIKI NOSIJO DENAR.
Salah al-Din
17. 04. 2017 15.29
+3
Upanje, da bodo njihove neumne ovčice še naprej blejale, jih finančno podpirale, da bodo še naprej lahko lagodno živeli v brezdelju in poneumljali otroke z debilnimi 2 tisoč let starimi hebrejskimi pravljicami.
Tir1
17. 04. 2017 14.34
+2
Ver gor ali dol...po svetu jih je veliko. Za njo pa se vedno skriva človek. Bistvo je, da ostaneš (dober) Človek in ne, da postaneš veren. Veren človek izgubi razsodnost. Pravo krščanstvo ne uči verovati, ampak uči ostati človek za vse ljudi. Vera je pa orodje za pridobivanje moči institucije ali posameznika. Sam sicer nisem veren in ne hodim v cerkev, zavedam pa se da je biti Človek lahko lepo in dobro, če tako želiš. Tudi brez vere - še lepše in manj obremenjujoče (predvsem zaradi pravil, ki jih postavlja Cerkev - vsaka nedelja k maši pa šmarnice pa tisto in tretje - zakaj le?)
HolyRomanEmpire
17. 04. 2017 11.15
-4
Sram vas bilo kdo to komentira nesposobneži zasanjani. Živel Kristus.
HolyRomanEmpire
17. 04. 2017 11.15
-1
vertex
17. 04. 2017 11.21
+2
Mislec ki ne misli ampak sanja pravljice,ce bi bil otrok je razumljivo ce si odrasel si pa Sam nesposoben.
SDS_je_poden
17. 04. 2017 12.29
+8
Sram je lahko tebe, da v odrasli dobi verjameš v zgodbice za lahko noč.
Salah al-Din
17. 04. 2017 15.31
+3
Oh, kakšen sanjač. Za to bistroumnost te bo sigurno Jezus razveselil z obiskom v tvojih sanjah. Moraš pa prej nekaj močnega pokadit.
HolyRomanEmpire
17. 04. 2017 17.21
cirenij
17. 04. 2017 10.48
+2
Veerjamem v Boga in Jezusa. V cerkev pa ne hodim Molim ga sam, v tišini. In po svojih skromnih zmožnostih dajem za reveže. Ampak zadnje čase ga odkrito sprašujem. Kdaj bo dal dobrim in revnim? In vzel tatovom in grebatorjem? Plačilo mora biti tukaj in zdaj. In ne šele na onem svetu.
žlikrofi
17. 04. 2017 14.05
+1
ja saj je dal zaporniku in sds potem pa mu je zmankal
Salah al-Din
17. 04. 2017 15.52
+0
Ti še kar naprej moli, boš kmalu ugotovil, da molitev ne pomaga. Bog nas ne čuje, in Jezus se ne bo prikazal.
ONniON
17. 04. 2017 10.13
-2
dragi ateisti sporočam vam da če nebi bilo krščanstva nebi imeli praznikov in takšne kulture kot jo imamo ker naša slovenska kultura temelji na krščanstvu,če to zanikate zanikate svoj obstoj in svoj narod ter primite v roke učbenik ter knjige
vertex
17. 04. 2017 10.17
+4
Mogoce tvoja nekultura,evropska civilizacija je obstajala veliko pred tem preden je zacela tvoja azijska vera nasilno ljudem preti mozgane v evropi
ONniON
17. 04. 2017 10.38
-4
brez krščanstva nebi bilo praznikov, nebi bil danes doma, nedelje bi bile delovne , zamisli se malo ,
vertex
17. 04. 2017 10.41
+6
Neumnosti,a mislis da ljudje pred krscantstom niso imeli praznikov?a nekrscani na svetu delajo non stop?
žlikrofi
17. 04. 2017 14.09
+4
on ti veš da so cerkve na nekdanjih požganih temeljev naših poganov požigalci rkc križarji in lipa je poganski simbol pa še kaje blo živeli pogani ubogi naši predniki ki so pod prisilo gradil te pozlačene barake v katere tete namečejo ogromno keša
Bojan-F
17. 04. 2017 14.16
+2
Halo ... daj en mocnejsi argument in ne praznike ... saj nisi veren zaradi praznikov, mar ne?
ferencz 1
17. 04. 2017 08.22
+3
Vera je slaba, upanja ni. Naravni ciklusi pa potekajo naprej, brez človeške arogantnosti!
ONniON
17. 04. 2017 10.12
-1
ONniON
16. 04. 2017 22.24
-2
v sloveniji imamo same čudovite cerkve v vsaki vasi in mestu, na hribih in krščanstvo je del naše čudovite kulturne dediščine, čudovita naša slovenija
ParaVomo
17. 04. 2017 09.19
-1
Je najbolj zanimivo, kakšna hribovska vas, nekaj deset hiš, a zraven obvezno velika lepa cerkvica, tega ne vidiš skoraj nikjer, res lepa Slovenija!
ONniON
17. 04. 2017 10.13
+1
naše cerkve, kapelice so najlepše, imamo v našem mestu na ducat in vedno dobijo moje rožice
Salah al-Din
17. 04. 2017 15.35
+2
Večina cerkvic sameva, saj primanjkuje okoli 400 farjev. Jaz bi temu rekel Hvala Bogu!
DvaXtri
16. 04. 2017 21.04
+0
Rdeči hlapci v večnem boju proti RKC vedno izgubijo. Ljudje imajo raje pravljice o Kristusu kot rdeče bogove ?
vertex
17. 04. 2017 10.19
+3
Jaz nobenih,ti pa si in bos ostal hlapec pravljicarjev
komarec
16. 04. 2017 20.47
+0
Praznik upanja???????????? Naj mi nekdo razloži kaj to pomeni. Tile škofje dobro živijo na račun nas davkoplačevalcev za to, da nam prodajajo meglo.
DvaXtri
16. 04. 2017 21.05
-2
Tako kot rdeči družbeni paraziti. Le da ti rdeči lopovi ne živijo od prostovoljnih prispevkov ampak od nakradenega.
komarec
16. 04. 2017 22.00
+3
SDS_je_poden
16. 04. 2017 19.37
+2
Dobro, a se lahko že enkrat neha z tem vraževerjem? Odprem portal, 3 dni natepavate eno in isto!
DvaXtri
16. 04. 2017 21.03
-6
komarec
16. 04. 2017 22.02
+5
SDS_je_poden
17. 04. 2017 09.28
+1
O lej ga, štajerc. Kje si pa bil ta dva dneva? Na obveznem prepogibanju v zakristiji? Al si spet kje denar fehtal?
Erik Nov
16. 04. 2017 18.46
+3
Vera je opij za sibke ljudi
ONniON
16. 04. 2017 22.41
-5
če ti gre krščanstvo tako v zobe se pa preseli v dubaj ali bližino in sklepam da boš več kot zadovoljen !
Principat
16. 04. 2017 17.22
+2
zvonenje in kričanje je isto ,, povprašajte strokovnjake na tem področju
komarec
16. 04. 2017 20.15
+2
Principat
16. 04. 2017 17.19
+3
in tudi o politiki pri vsaki maši ,,
Apostol1
16. 04. 2017 16.32
+7
Kot vsaka stvar je tudi cerkev prinesla tako veliko dobrega in lepega kot obratno veliko grdega in slabega, Vedno pa je tako kot vse druge ideologije služila tudi za manipulacijo ljudi in to je tudi tista stvar ki je slaba . Kar se pa praznikov tiče pa še vedno in tudi vedno bom najbolj spoštoval že kar precej časa ukinjen praznik 29 november dan Jugoslavije ,ker ravno ta praznik je najbolj pomemben za Slovenijo in to zato ker šele od ustanovitve Jugoslavije živimo v miru ,ki še danes traja ko Jugoslavije ni več in tega nam pa cerkev ni nikoli zagotovila ,zagotovila je za navadne smrtnike lepe zgodbe in nauke ,ki se jih je držala raja in pošteni duhovniki , vsi ostali v tem cerkvenem stroju so pa izkoriščali narod da je bilo skozi zgodovino velikokrat mračno in grozljivo.
Kollerik
16. 04. 2017 18.54
+3
ONniON
17. 04. 2017 10.15
-2
pa pejdi v jugoslavijo- srbija,bosna kdo ti pa brani ??!
tron3
16. 04. 2017 16.05
+8
Škofje so pridigali o tistemu, o čemer niti sami ne verjamejo.
dajno
16. 04. 2017 20.16
+4
pmx
16. 04. 2017 15.25
+6
Kakšen pa je pomen slepo verjeti v nekaj samo zato, ker nekdo pravi ali je nekdo nekoč zapisal v neko bukvico, brez vseh dokazov?
dajno
16. 04. 2017 20.16
-1
+++ Vsaka generacija ki prihaja še tega bolj zaveda.
Heretik1
16. 04. 2017 15.15
+10
Socializem je bil tako pošten sistem, da niti RKC cerkev ni mogla krasti!
puspan
16. 04. 2017 15.20
-3
Podobno, kot nacionalni socializem. Tam je bila brezposelnost v trenutku odpravljena s postavitvijo koncentracijskih lagerjev.
Kollerik
16. 04. 2017 18.55
+0
Bofur
16. 04. 2017 14.41
+5
Po mojem je po 2000 letih prišel čas za spravo med filozofijo in religijo/krščanstvom/katolištvom. Jezus Kristus je v svojem bistvu platonska ideja vrhovne ideja Dobrega. Brez mitologije, kot so brezmadežno spočetje, vstajenje od mrtvih, hoja po vodi, ustvarjanja čudežev, brez svetnikov, katerim na silo iščejo "čudeže", bi bil ta mit o absolutnem Dobrem sprejemljiv tudi za tiste, ki ne potrebujemo čudežev, brezmadežno spočetih, vnebovstalih, za vero v človeka, v človekovo dobro, v človekove pravice, v človekovo dostojanstvo, v etično-moralne nauke, ki ti, če želiš to človeškost živeti, zapovedujejo, da ne stori drugemu to, kar ne želiš, da drugi storijo tebi. Splošno razgledanemu človeku je vsa ta krščanska mitologija, vključno z miklavži, parkelni in pobarvanimi kurjimi jajci ter žegnom s "čudežno" vodo, tuja in podobna zelo slabim filmskim holivudskim specialnim učinkom. Je vera brez vse te "čarovniške" navlake manjša, smo, če ne verjamemo v Miklavža in brezmadežno magično impregnirano božjo mati, manj ljudje. Cerkev bi se morala modernizirati ter dopustiti tudi dejstvo, da večine ljudi ne moti dejstvo, da je Jezus Kristus, če je bil resnična oseba, bil kot Jud po rodu in veri poročen z žensko ter je imel bržkone otroke. In da je krščanska vera v svojem bistvu vključujoča in ne izključujoča veroizpoved, kar pomeni, da bi bil že čas, da bi vrhovne krščanske veroizpovedi priznale obstoj tudi Ženskam ter dovolile njihovo posvetitev med duhovnice, škofinje, nadškofinje in papeže. Da ne omenjamo protinaravne prisilne zapovedi, da v katolištvu duhovniki uradno ne smejo biti poročeni z žensko in imeti svoje otroke.