Slovenija

Krivdo priznal, kot priča pa vztrajal, da se mu posel ni zdel sporen

Ljubljana, 23. 05. 2013 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odvetnik Lipovec je kljub temu, da je sam že priznal krivdo, vztrajal, da se mu posel z delnicami Istrabenza ni zdel sporen. Govoril je tudi o Jankoviću in povedal, da je ta dejal, da je "izvedel nekaj novega o poslu", in napovedal ovadbo.

Sojenje nekdanjima predsednikoma uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju, se večino časa vrti okrog datumov na domnevno spornih opcijskih pogodbah, s katerimi je Pivovarna Laško prodala svoje delnice Istrabenza. Danes je ozadje spreminjanja datumov na teh pogodbah pojasnjeval odvetnik Branko Lipovec.

Lipovec je sam v zadevi prodaje delnic Istrabenz priznal krivdo za ponarejanje listin in tako je bil obsojen na pogojno zaporno kazen. Kot priča je danes ponovil, da se mu posel ni zdel sporen.

Odvetnik Lipovec je ponovil, da se mu prodaja delnic Istrabenza ni zdela sporna.
Odvetnik Lipovec je ponovil, da se mu prodaja delnic Istrabenza ni zdela sporna. FOTO: Mateja Klavs

Lipovec je pojasnil, da ga je leta 2007 poklical Kristjan Sušinski in mu dejal, da med Microtrustom in Pivovarno Laško obstajajo opcijske pogodbe za prodajo delnic Istrabenza, pivovarna pa naj bi iskala razloge, da teh pogodb ne izpolni, saj naj Microtrust ne bi imel dovolj dobre bonitete.

Lipovec je zato s Kristjanom Sušinskim govoril, kaj lahko stori, v razgovoru pa se je ponudila možnost, da bi v posel vstopila družba, katere plačilna sposobnost ne bi bila vprašljiva. "Ker je bila prisotna realna bojazen, da bi Pivovarna Laško te pogodbe prekršila, je bilo treba poiskati način, s katerim bi se izognili sporu," je dejal Lipovec. Sam je nato predlagal, da namesto Microtrusta v posel vstopi družba Sportina.

Dejal je, da je bila opcijska pogodba, ki je predvidevala prodajo Istrabenzovega paketa delnic, ki jih je imela v lasti pivovarna, Microtrustu, precej kratka. "To zadevo sem skušal odpraviti z izvedenimi opcijskimi pogodbami, v kateri pa so vse vsebine prepisane," je vpisovanje že preteklih datumov na nove pogodbe skušal pojasniti Lipovec.

Na vprašanje, zakaj je priznal krivdo za ponarejanje listin, če meni, da posel ni bil sporen, je Lipovec dejal, da je bilo njegovo priznanje popolnoma racionalen sprejem kvalifikacije kaznivega dejanja, ki ga je podalo tožilstvo.

Janković, nekdanji prvi mož Mercatorja, naj bi Lipovca nekajkrat prosil, naj Bavčarju prenese njegove zahteve glede odpravnine.
Janković, nekdanji prvi mož Mercatorja, naj bi Lipovca nekajkrat prosil, naj Bavčarju prenese njegove zahteve glede odpravnine. FOTO: Miro Majcen

Bavčarja je zanimalo, ali drži, da ga je Lipovec obvestil o sestanku z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, na katerem so govorili o tej zadevi. Lipovec je dejal, da ga je v začetku leta 2007 poklical Janković in mu predlagal večerjo, na kateri mu je dejal, da bi bilo primerno, da se rešijo vsi zahtevki njega in njegove bivše uprave, ki jih imajo do Mercatorja.

Janković, sicer nekdanji prvi mož Mercatorja, naj bi tako Lipovca nekajkrat prosil, naj Bavčarju prenese njegove zahteve glede odpravnine. "V začetku leta 2008 sva se z Jankovićem slučajno srečala v restavraciji Cubo, kjer mi je rekel, da očitno zavlačujejo in da je izvedel nekaj novega o poslu in da če do dogovora ne pride, da bo vložil ovadbo," je dejal Lipovec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
23. 05. 2013 20.18
+2
Če je priznal,potem samo povrnitev stroškov in dve leti na hladnem za razmislek.