Slovenija

Kriza načenja naše zdravje in prazni zdravstveno blagajno

Ljubljana, 13. 04. 2012 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zlasti v času krize in vsesplošnega poslabšanja kvalitete življenja mora zdravje ostati prioriteta, opozarjajo strokovnjaki. Revščina namreč vpliva na slabše zdravje, to pa pomeni več stroškov za državo.

Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) opozarja, da podatki za večino držav, ki sta jih prizadeli recesija in gospodarska kriza, kažejo na slabšo kvaliteto življenja in življenjskega standarda, občutke brezizhodnosti pri nezaposlenih, pesimizem, slabše zadovoljstvo z delom in občutke nepravičnosti pri zaposlenih. Kriza bo verjetno povečala revščino in poslabšala zdravje, slabše zdravje bo prineslo več stroškov, zato si moramo prizadevati za preventivo in ne varčevati pri njej. Ukrepe pa moramo ocenjevati tudi z vidika vpliva na zdravje.

Slabši kot je socialno-ekonomski položaj posameznika, slabše je njegovo zdravje.
Slabši kot je socialno-ekonomski položaj posameznika, slabše je njegovo zdravje. FOTO: Thinkstock

V kriznih časih je treba dobro premisliti morebitne ukrepe glede njihovega kratkoročnega in dolgoročnega vpliva na zdravje celotnega prebivalstva, še posebej z vidika ranljivih skupin.

Nižji kot je sloj, krajša je življenjska doba

Številne študije kažejo, da zmanjšanje blaginje prebivalstva negativno vpliva na zdravje. Slovenska raziskava iz leta 2007 je pokazala, da slabši kot je socialno-ekonomski položaj posameznika, slabše je njegovo zdravje. "Z analizo Neenakosti v zdravju je IVZ ugotovil, da v Sloveniji socialno-ekonomski položaj vpliva na zdravje in trajanje življenja posameznika. To se vidi tudi iz podatkov o pričakovanem trajanju življenja iz leta 2010, saj na primer moški iz srednjega sloja umirajo v povprečju 4,5 leta prej kot tisti iz višjega sloja, medtem ko moški iz nižjega sloja umirajo še 5,6 leta prej kot moški iz srednjega sloja. Pri ženskah so sicer razlike med socialno-ekonomskimi sloji v pričakovanem trajanju življenja nekoliko manjše, vendar ženske večji del svojega življenja preživijo v slabšem zdravju kot moški," opozarjajo na IVZ.

V času krize najbolj na udaru ženske

Stres, garanje, trud za zagotavljanje preživetja negativno vplivajo na kakovost življenja, na telesno in duševno zdravje žensk.

Ženske v kriznih časih prevzamejo nase še več plačanega dela, tudi v slabših pogojih, in tudi neplačanega dela, povezanega s skrbjo za druge, otroke, bolne, ostarele, in gospodinjstvo. "Kulturološke in sociološke študije kažejo, da matere varčujejo pri zadovoljevanju svojih potreb, da bi otrokom omogočile tisto, za kar presojajo, da je zanje pomembno. Starši, ki se soočajo z izzivi zagotovitve preživetja, bodo najprej poskrbeli za dobro otrok, sebe pa bodo prikrajšali. V nižjih slojih bi šlo to na račun lastnega zdravja, kakovostne prehrane, počitka, sprostitve," opozarjajo na IVZ.

Kriza v veliki meri prizadene družine v nastajanju in mlade družine. Revne družine, samski starši, družine s šibko socialno mrežo, družine z nizkimi dohodki, ki jim grozi zdrs pod mejo revščine, pa predstavljajo ranljive skupine, ki potrebujejo posebno skrb, tudi pri zdravju.

Slabše zdravje revnejših mladostnikov

Mladostniki iz družin, v katerih so starši nezaposleni, slabše ocenjujejo lastno zdravje, so bolj nezadovoljni z življenjem in doživljajo več psihosomatskih simptomov.

Ugotovitve raziskave Neenakosti v zdravju in z zdravjem povezanih vedenjih slovenskih mladostnikov iz leta 2011 kažejo, da mladostniki iz revnejših družin slabše ocenjujejo svoje zdravje in imajo manj zdrav način življenja. Tako so mladostniki iz revnejših družin poročali o manjšem zadovoljstvu z življenjem in rednem doživljanju več psihosomatskih simptomov kot njihovi vrstniki iz bolje situiranih družin. Poleg tega imajo mladostniki iz družin z nižjim socialno-ekonomskim položajem tudi slabše duševno zdravje, manj zdrave prehranske navade, redkeje so telesno dejavni, pogosteje so na dietah, pogosteje redno kadijo tobak, pijejo alkoholne pijače in so trpinčeni kot pa mladostniki iz družin z višjim socialno-ekonomskim položajem.

Nezaposlenost staršev je povezana z večjo pojavnostjo kajenja tobaka, pitja alkoholnih pijač in spolne aktivnosti pri mladostnikih.
Nezaposlenost staršev je povezana z večjo pojavnostjo kajenja tobaka, pitja alkoholnih pijač in spolne aktivnosti pri mladostnikih. FOTO: Thinkstock

Ne ponavljajmo napak in ne varčujmo pri promociji in preventivi, opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija. "Kadar je državni proračun pod pritiskom in kadar se znižajo dohodki gospodinjstva, se poveča povpraševanje po javnih zdravstvenih storitvah, manj je potrošnje v privatnem sektorju, ljudje več kot samoplačniške storitve uporabljajo storitve javnega zdravstva. Če se v teh okoliščinah zmanjša financiranje javnega zdravstvenega sektorja, bo zelo verjetno padla kvaliteta zdravstvene oskrbe. Posebej je potrebno paziti, da ni prikrajšano izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev, saj se pogosto zgodi, da v času finančne krize najprej varčujejo pri preventivi."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
13. 04. 2012 19.34
+1
SPOSOJENO : ”Tisti, ki so bili včeraj piromani, se danes prijavljajo za gasilce,” je bilo zadnjič izrečeno v parlamentu. Tisti, ki so se zadnja tri leta šli volilno kampanijo in jim je bilo vseeno v kakšno usrano situacijo bodo pripeljali to državo, nam danes govorijo kako nujno je, da varčujemo in se odpovedujemo. Bulmastifi, Velikovec, udba, števci kadrovskih menjav, afere ob imenovanju praktično vsakega novega funkcionarja, interpelacije, ustavna obtožba predsednika republike… To ste se šli, SDS. Iz te države ste delali cirkus in to samo z enim namenom, da pridete na oblast. Ploskali ste v parlamentu ob neizvolitvi novega mandatarja po predčasnih volitvah, danes se nam pa mudi? Argumenti s kateremi ste rušili ukrepe prejšnje vlade, za vas ne veljajo. Kako naj vam ljudje verjamemo? Norču...
sejvam
13. 04. 2012 15.25
+6
Ja zdravje bo kmalu samo še privilegij bogatih
kim llsung
13. 04. 2012 15.45
+1
MERDE-AVE-MERDE
13. 04. 2012 19.05
+2
pokop socialne države - ta vlada pokop Slovenije
antonino
13. 04. 2012 15.19
+7
A MI KDO ŽE ZNA POVEDAT, KAM GRE DENAR OD DODATNEGA PROSTOVOLJNEGA ZAVAROVANJA, ČE SE PA VSE KRIJE IZ OSNOVNEGA. VSAK MINISTER SE JE HVALIL, DA BO TO UKINIL, PO ENEM TEDNU VLADANJA PA VSE UTIHNE - ZAKAJ ????
binmister
13. 04. 2012 15.14
+2
Bolj kot kriza blagajno praznijo tajkuni in lopovi ki so pri koritu
T_one
13. 04. 2012 14.31
+13
Še ena laž, da nam bodo lahko vturili Fašistično Zdravstveno reformo! Prispevki so vsak mesec sproti vplačani, od obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja, zdravila skoraj vsa plačujemo po oderuških cenah; torej ni nobenega razloga za krizo v zdravstvu. Se pač zopet krade na veliko tudi v zdravstvu, pod kritjem politične "elite". ja, poznamo te načrte že nekaj let ... in točno po teh načrtih delajo te cerkvene in državne prostozidarske Svinje (opp. George Orwel - Živalska Farma) na oblasti.
tito-idol
13. 04. 2012 14.19
+14
Za poštene je kriza skoz.