Slovenija

Križnar je na varnem

Ljubljana, 12. 03. 2006 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posebnega odposlanca predsednika Drnovška za Darfur Toma Križnarja so izgnali iz Sudana.

Toma Križnarja so zajeli uporniki skupine Justice Equality Moment (JEM)
Toma Križnarja so zajeli uporniki skupine Justice Equality Moment (JEM) FOTO: POP TV

Posebni odposlanec slovenskega predsednika Janeza Drnovška za sudansko pokrajino Darfur Tomo Križnar, ki je moral v soboto zapustiti Darfur, je na varnem v begunskem taborišču Bahai v sosednjem Čadu, so povedali v uradu predsednika republike. Kot so pojasnili, jih je Križnar obvestil, da je živ in zdrav in da se še nima namena vrniti v Slovenijo. Tako naj bi nekaj dni počakal v begunskem taborišču, nato pa se bo odločil kako naprej.

Križnarjev položaj se je zaostril v petek, ko je sudanska vlada na srečanju zunanjih ministrov držav članic Afriške unije v Adis Abebi pristala na namestitev mirovnih sil ZN v zahodni sudanski pokrajini Darfur, vendar šele po tem, ko bo Kartum dosegel mirovni sporazum z uporniki v Darfurju.

Predsednik Drnovšek je v začetku januarja pripravil predlog za rešitev krize v Darfurju, ki ga je februarja dopolnil in ga poslal sudanskim stranem. Po njegovih navedbah so sprte strani sprejele njegovo posredništvo in odgovorile, da je njegov prvi predlog, ki je vseboval deset točk, sprejemljiva osnova za pogajanja.

Kot v današnji izdaji poroča časnik Nedelo, je Križnar v petek zjutraj najprej sporočil, da so se privrženci enega od bolj radikalnih voditeljev darfurske uporniške skupine Sudanska osvobodilna vojska (SLA) Minija Minavija pripravljeni pogovarjati o mirovnem predlogu predsednika Drnovška. Toda še isti dan zvečer naj bi obvestil urad predsednika republike, da ga želijo Minavijeve enote nasilno odstraniti z območja.

Križnar je trenutno v taborišču v sosednjem Čadu
Križnar je trenutno v taborišču v sosednjem Čadu FOTO: POP TV

Svetovalec slovenskega predsednika za mednarodne zadeve Ivo Vajgl ni mogel priklicati Minavija, da bi posredoval za Križnarja. Slednjemu pa je svetoval, naj se vrne domov. Kot piše Nedelo, se je predsednik države menda strinjal z Vajglovim predlogom, da Križnarju prekličejo mirovno misijo v Darfurju.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
12. 03. 2006 14.27
Koliko črnila in papirja je bilo vrženega stran, ko so se razni tabori po Sloveniji prerekali, kakšne kompetence in preteklost morajo imeti naši diplomati, češ da diplomacija ni odpad za nezaželjene ampak čast in denar. No, sam g. Rupel, ki izhaja iz Šumija (dramatik, pravzaprav tudi esejist in kulturnik), se je dobro znašel na tem odru, vsaj zase, kako pa ta T. Križnar dela red in vzpostavlja pravico po Afriki pa verjetno marsikomu ni jasno. Od kod mu ta klic po poslanstvu?! Mogoče ne bi bilo nič slabše, če bi pričeli po svetu pošiljati še člane Zveze tabornikov, mogoče še Skavte, s frančiškani in križarji se je ta "Beli svet" že večkrat opekel. Pa saj je podobno deloval tudi Eageleberger, pa Carrington, Lord Owen, X. Solana, pa razni bivši in bodoči predsedniki in upokojeni diplomati vseh baž, kot da gre za nek altruizem in filantropijo ali kaj?!iNo, zdaj pa še ta Drnovšek et comp. z Gorenjske. Predlagam, da zberemo sredstva za kak družabni lokal tam doli, potem pa tja pošljemo Blaža Ogorevca, učinek ne bo manjši!! Ne delajmo reda tam, kjer ga ne moremo in ne smemo. "Razmišljaj globalno, deluj pa lokalno vendar!", najprej in predvsem doma, v ožjem in širšem smislu.Tudi na Zaplani je veliko za postoriti, potrebe prebivalstva presegajo možnosti širše družbene skupnosti, morda bi začel z državljansko pobudo za referendumo o delitvi na več občin, seveda z dialogom in procesom, ki bo morda dolgotrajen, pa vendar, potrebno je izčrpati možnosti, ki nam jih nudi izmenjava mnenj.... Izziv? Ne, ker ne bi odmevalo niti do Podlipe ali Logatca, do Rovt pa še manj.