Slovenija

Kršitve pri razpisu?

Ljubljana, 30. 01. 2007 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
2

Pri izbiri koncesij za razgradnjo izrabljenih vozil je prišlo do dogovarjanja, sumi družba Wolf Skakovci.

Koncesionarji bi morali biti izbrani na javnem razpisu; prvi, objavljen leta 2003, ni uspel, zato je vlada pred vstopom Slovenije v EU določila začasne koncesionarje.
Koncesionarji bi morali biti izbrani na javnem razpisu; prvi, objavljen leta 2003, ni uspel, zato je vlada pred vstopom Slovenije v EU določila začasne koncesionarje. FOTO: POP TV

Družba Wolf Skakovci je vsem članom vlade in poslanskim skupinam posredovala zahtevo za uvedbo notranjega nadzora in razrešitev posebne strokovne komisije za izvedbo javnega razpisa za podelitev novih koncesij za opravljanje gospodarske javne službe ravnanja z izrabljenimi motornimi vozili.

Sumijo namreč, da je pri javnem razpisu prišlo do kršitve predpisov in dogovarjanja. Za kakšne kršitve naj bi šlo, Viktor Voršič iz družbe Wolf Skakovci ni želel govoriti. Vlada ima do četrtka čas, da se odzove. Če se vlada ne bo odzvala, pa bomo podrobnosti posredovali tudi javnosti, je pojasnil za 24ur.com.

Izbiranje izvajalcev za razgradnjo izrabljenih vozil buri duhove

Javni razpis za koncesijo za opravljanje službe zbiranja in ravnanja z izrabljenimi motornimi vozili, objavljen 27. oktobra lani, je sicer v zaključni fazi. Izvajalec oziroma izvajalci naj bi bili izbrani do konca marca, ko se izteče pogodba štirim začasnim koncesionarjem. Slednji pa z razpisom niso zadovoljni in pravijo, da sistem razgradnje teh vozil ne deluje dobro.

Na razpis za koncesijo za razgradnjo izrabljenih vozil se je prijavilo sedem ponudnikov; zaradi nepopolnih ponudb so izpadli trije (Niko Kaiser, Wolf Skakovci in Papir Servis), tako da bo komisija izbirala med družbami GET Inženiring, Dinos, Karbon in Avtotransport Kastelec. Izbrali bodo izvajalce za štiri območja Slovenije, pri čemer pa je en izvajalec lahko izbran za več področij.

Voršič iz družbe Wolf Skakovci, ki je eden od štirih začasnih koncesionarjev, je 25. januarja povedal, da je bilo najmanj vozil oddanih v obdobju, ko so morali zadnji lastniki vozil plačati za razgradnjo, obenem pa se je še vedno pobiralo okoljsko dajatev pri uvoznikih. Tako je veliko vozil končalo v naravi, namesto, da bi bili primerno obdelani.

Kot pravi Voršič, so uvozniki v okviru sekcije za motorna vozila pri Gospodarski zbornici Slovenije skušali dobiti izvajalca, ki bi bil pripravljen vozila razgrajevati brezplačno, s čimer bi se lahko posledično ukinila okoljska dajatev za izrabljena motorna vozila. Nihče od koncesionarjev se za to ni odločil, zato so se uvozniki obrnili na Dinos.

"Celotna zgodba temelji na tem, da je cilj zrušiti javno službo in ukiniti okoljsko dajatev," pravi Voršič. Dejal je, da so družbo Wolf povabili v konzorcij, ki bi na razpisu ponudil brezplačno razgradnjo, dve leti pustil vladi, da neovirano pobere okoljsko dajatev in ne bi nič namenila za razgradnjo, po dveh letih "pa bi se vse skupaj ukinilo in bi si ti akterji razdelili denar po domače". Razpis bi moral biti glede na sklep vlade objavljen do 15. septembra.

Zavlačevanje v prid Dinosa?

Sistem ravnanja z izrabljenimi motornimi vozili je vzpostavljen na osnovi evropske direktive o izrabljenih vozilih ter pravilniku o ravnanju z izrabljenimi motornimi vozili iz leta 2004 in omenjeni uredbi (sprejeti leta 2003, vendar večkrat popravljeni).

Začasni koncesionarji menijo, da se je z objavo razpisa zavlačevalo, da bi lahko Dinos, ki se je za prijavo na razpis povezal s 13 lastniki avtoodpadov iz sekcije avtomehanikov pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS), pridobil ustrezna dovoljenja. Dinos je dovoljenje dobil 24. oktobra, razpis pa je bil objavljen 27. oktobra, pravi Voršič. Voršič je tudi vložil zahtevo za revizijo postopkov in razpisne dokumentacije ter za presojo ustavnosti uredbe o opravljanju gospodarske javne službe ravnanja s temi vozili.

Koncesionarji se tudi sprašujejo, za kaj vse se nameni denar iz naslova te okoljske dajatve, in menijo, da bi bilo treba najprej sistem dokončno vzpostaviti in ga stabilizirati, šele nato pa izbrati stalne izvajalce.

Ivan Šel iz Obrtne zbornice je povedal, da ne želijo gledati v preteklost in da bi moral biti cilj zbrati čim več vozil, pri tem pa tudi nekaj zaslužiti. Očitke, da gre za rušenje sistem razgradnje, je zavrnil. Dejal je, da bi potrebovali uspešne družbe, ki bodo uspele zbrati čim več vozil.

Na okoljskem ministrstvu pravijo, da postopki glede razpisa tečejo korektno. Bojana Pohar z inšpektorata za okolje in prostor je povedala, da pri nadzoru koncesionarjev konec lanskega leta niso ugotovili nepravilnosti. Sicer ugotavlja, da je uredba "daleč od optimalne" in sistem sam po sebi ni zaživel.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MMIKULIN@SIOL.NET
30. 01. 2007 11.41
ne vem zakaj bi morali sistem stabilizirati, saj začasni koncesionarji kljub plačilu davkoplačevalskega denarja niso bili sposobni vzpostaviti sistema, ki bi deloval. kaj ni interes države in lastnikov vozil, da razgrarujejo vozila tisti, ki so se sposobni tržno obnašati in delati z ceno nič. koncesijo naj dobi tisti, ki je sposoben največ vozil zbrati in zastonj razgraditi. že to, da niso bili stalni konceionarji ampak začasni, je dejstvo da so bili največje nepravilnosti in umazanije pri podeletvi koncesij pri prvem izboru. hvala bogu, da država končno da delo tistim, ki znajo kvalitetno in poceni opravlati svoje delo. že takratna vladi bi morala sistem urediti med tistimi, ki so to delali že pred vstopom v ue. če pogledamo, ugotovimo, da med začsnimi konceionarji so bila predvsem neka nova podjetja, ki niso nikoli te dejavnosti opravljala, ampak zavohala davkoplačevalski denar in z takimi in drugačnimi vezami, kljub neuspelemu razpisu odžirala državni denar.
Tonček Balonček
30. 01. 2007 11.28
Dinos je špica, imajo odlične kadre!