Slovenija

Kučan in Dean o globalizaciji

Bled, 16. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik ameriških demokratov se je z gostiteljem nekdanjim predsednikom Kučanom pogovarjal o vprašanjih o globalizaciji.

Gost in gostitelj sta se pogovorila tudi o aktualnih temah
Gost in gostitelj sta se pogovorila tudi o aktualnih temah FOTO: POP TV

Slovenijo je na povabilo nekdanjega predsednika Milana Kučana danes obiskal predsednik ameriških demokratov Howard Dean. Osrednji dogodek obiska je bil pogovor s predstavniki vseh področij življenja na šoli za management na Bledu, nato pa je Kučan gosta pospremil še na blejski otok. Glavne teme pogovora so bile vprašanja globalizacije ter spremembe v svetu in družbah.

Kučan in Dean sta med pogovorom govorila o globalizaciji kot priložnosti, ki jo je človeštvo doslej premalo izkoristilo. Poleg tega sta se sogovornika pogovarjala o razmerah v ZDA, o slovenski tranziciji ter o pojavih kot so nacionalizmi in populizmi.

Na Blejski otok sta se Dean in Kučan odpeljala v družbi sodelavcev (Foto: POP TV)
Na Blejski otok sta se Dean in Kučan odpeljala v družbi sodelavcev (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kučan in Dean sta govorila tudi o aktualnih temah, kot so krizna žarišča in vloga Evropski unije v svetu. Glavni namen pogovora je bila sicer izmenjava pogledov in izkušenj, so še sporočili iz pisarne bivšega predsednika republike.

V cerkvici na Blejskem otoku pa sta politika skupaj potegnila vrv zvona - sta si zaželela isto željo? (Foto: POP TV)
V cerkvici na Blejskem otoku pa sta politika skupaj potegnila vrv zvona - sta si zaželela isto željo? (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Dean je v sicer predstavnikom medijev dejal, da je povabilo na obisk v Slovenijo sprejel zaradi visoke spoštovanja do slovenskih dosežkov pri mirnem prehodu iz starega v novi režim in zaradi spoštovanja do dela nekdanjega slovenskega predsednika.

Na Brdu pri Kranju je Deana sprejel tudi predsednik Janez Drnovšek. Sogovornika sta uvodoma ugotovila, da so odnosi med Slovenijo in ZDA odlični ter izrazila interes, da bi se odnosi med obema državama razvijali še naprej. Drnovšek in dean sta govorila tudi o svetovnih temah, kot so razmere v BiH, na Bližnjem vzhodu in o klimatskih spremembah v svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3