Kakšno kuhano vino ponujajo na stojnicah te dni?

Od kod izvira običaj pitja kuhanega vina? Zgodovinsko gledano, pravi etnolog Janez Bogataj, izhaja ta običaj iz severne in srednje Evrope. "Nemčija in Avstrija sta državi, v katerih ima kuhano vino najdaljšo tradicijo," pravi Bogataj. A v Nemčiji je točno določeno, kaj je kuhano vino oz. glühwein. Medtem pri nas predpisov ni.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Kot pojasnjujejo na ljubljanski biotehniški fakulteti – v Nemčiji je predpisano, da je kuhano vino lahko le rdeče, da mu ne sme biti dodana voda, predpisana koncentracija alkohola pa najmanj 7 in največ 14,5 volumskega odstotka.

Ker pri nas predpisov ni, je otežen tudi inšpekcijski nadzor nad kuhanim vinom. Oziroma: inšpektorji lahko v resnici preverjajo zgolj vino, iz katerega ponudniki delajo kuhano vino, ne pa tudi končnega izdelka. Ena od ugotovitev pa je, da mnogi ponudniki (pre)pogosto vino kuhajo iz vina slabe kakovosti. Prav zato bi lahko bolj kakovostni ponudniki prišli bolj do izraza.

kuhano vino

V Nemčiji je točno določeno, kaj je kuhano vino oz. glühwein. Medtem pri nas predpisov ni. (Foto: iStock)

V sodelovanju z Biotehniško fakulteto v Ljubljani in Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede je ekipa 24UR Inšpektor opravila senzorično oceno kuhanih vin na naključno izbranih stojnicah v Ljubljani in Mariboru, potem pa vse odvzete vzorce testirala še v laboratoriju. Preverjali so vsebnost alkohola, sladkorja in kislin. Največje razlike so, kot je pokazala analiza pod vodstvom dr. Tatjane Košmerl, pri sladkorju. En vzorec je imel kar šestkrat več sladkorja kot drugi vzorec. Tudi senzorična analiza (vino so poskušali strokovnjaki, enologi) je pokazala velike razlike med stojnicami. In ker gre za alkohol, še opozorimo na zmernost pri pitju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 105
ata janez 26.12.2017 15:30:12
Meni ga žena skuha doma iz kakšnega dobrega vina.Potem ga pa z veseljem cuknem kakšen liter ali dva.Brez glavobola.Do postelje imam par korakov in ne rabim avtomobila.Mogoče samo malo ženine pomoči.No,pa na zdravje.
Več komentarjev