Slovenija
Oglas

Kulinarični mesec Okusi Vipavske

Vipava, 14. 04. 2015 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S pomladjo na Vipavsko prihaja festival posebnih okusov, pred nami je namreč že 9. Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske, ki tudi letos nastaja pod okriljem Razvojne agencije Rod iz Ajdovščine v sodelovanju z vipavskimi vinarji. Drugi vikend v maju, natančneje v nedeljo 10. in v ponedeljek, 11. maja 2015 bo slikovito okolje renesančnega dvorca Zemono pri Vipavi spet postalo kraj tisočerih okusov, priložnost za ljubitelje izjemnih vin in slastnih kulinaričnih doživetij.

 

Vipavska - 2
Vipavska - 2 FOTO: Vipavska

To pa bo pravzaprav le vrhunec dogajanja, saj so si organizatorji letos zamislili kar cel kulinarični mesec. Od 17. aprila do 17. maja bo 20 restavracij vzdolž Vipavske doline, od Vipave do Nove Gorice pripravljalo posebne festivalske menije. V slogu vipavskih dobrot bo to ponudba, ki najbolje predstavlja območje v kulinaričnem pogledu. To pomeni, da bodo na krožnikih jedi, ki so pripravljene iz domačih pridelkov in izdelkov, iz tistega, kar radodarno ponuja sončna Vipavska na svoji zemlji in tistega, kar znajo pridne roke domačih pridelovalcev iz vseh danosti izdelati.

Tako ne bodo manjkale obvezne vipavske zelenjavne mineštre, tudi jota, njoki, frtalje, mesne dobrote na tisoč in en način, znameniti vipavski štruklji in še in še. Dvajset restavracij bo v kulinaričnem mesecu pripravljajo te posebne festivalske menije, kar pomeni dvajset šefov in prav toliko različnih pogledov na to, kaj in kako je mogoče te dobrote pripraviti in ponuditi. Vedno pa na način, ki pomeni vrhunsko doživetje za vsakega sladokusca.

Vipavska - 4
Vipavska - 4 FOTO: Vipavska

Med vsemi, ki so se odločili sodelovati in prispevati svoj košček v tem strastnem mozaiku so tudi že priznani in poznani šefi, kot je Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu na Zemonu, Matej Tomažič iz Majerije na Slapu pri Vipavi, Tomaž Škvarč Lisjak iz Restavracije Mark, Alenka Kodele iz restavracije Gold Club v Ajdovščini in mnogi drugi. Morda je prav to priložnost, da jih na novo ali spet spoznate v njihovem najbolj ustvarjalnem pogledu.

Vse ponudnike in festivalske menije si lahko ogledate na spletni strani festivala. Tako boste najlaže izbrali, se s premislekom odločili in se nato pridružili veliki družini kulinaričnih navdušencev.

Del festivala Okusi Vipavske je vedno namenjen spajanju hrane z vinom in tudi v mesecu kulinaričnih doživetij bo enako. Ob hrani, ki jo bodo ponujali v izbranih restavracijah, boste lahko okušali tudi vipavska vina, ki jih bodo domači vinarji predstavili na letošnjem festivalu.

Vipavska - 3
Vipavska - 3 FOTO: Vipavska

Med obiskovalci festivala Okusi Vipavske je vsako leto več mladih. Prav njim organizatorji namenjajo posebno pozornost. Poleg tistih obiskovalcev, ki so dobri poznavalci vipavskih vin in kulinarike, so prav mladi tisti, ki si bodo skozi predstavitve in prijetno izkušnjo Vipavsko zlahka vtisnili v spomin. Da bi jim dogajanje še bolje približali, so organizatorji letos pripravili tudi dogodke v treh slovenskih Mladinskih centrih, v Cerknem 11. aprila, v Celju 18. aprila in v Krškem 25. aprila.

Vipavska - 1
Vipavska - 1 FOTO: Vipavska

Tudi sicer so organizatorji za obiskovalce festivala 10. in 11. maja organizirali avtobusne izlete iz Ljubljane, iz Celovca in iz Benetk. Vabljeni!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1