Slovenija

Kupci nepremičnin zadovoljni, prodajalci malo manj, saj se cene nižajo

Ljubljana, 22. 09. 2014 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cene novih stanovanj so padle na skoraj najnižjo izmerjeno raven, cene rabljenih hiš pa na najnižjo raven od začetka krize. Nižje cene so spodbudile živahnejše trgovanje. V drugem četrtletju je bilo namreč prodanih 370 rabljenih stanovanj.

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v drugem četrtletju v primerjavi s prvim v povprečju nižje za 2,6 odstotka. Cene novih stanovanj so padle na skoraj najnižjo izmerjeno raven, cene rabljenih hiš pa na najnižjo raven od začetka krize. Ob tem promet z rabljenimi nepremičninami nakazuje oživljanje tega dela nepremičninskega trga. "Povečanje števila transakcij vseh rabljenih stanovanjskih nepremičnin, med katere sodijo stanovanja in družinske hiše, bi v drugem četrtletju lahko prepoznali kot znak oživljanja tega dela nepremičninskega trga," so sporočili iz statističnega urada.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se v drugem četrtletju po dveh četrtletnih dvigih znižale. V primerjavi s predhodnim četrtletjem so padle povprečno za 6,8 odstotka.

Pogled na Ljubljano
Pogled na Ljubljano FOTO: Thinkstock

Cene novih stanovanj so v drugem četrtletju v primerjavi s prvim padle za 5,4 odstotka in, kot omenjeno, skoraj dosegle doslej najnižjo izmerjeno raven, kar je 85 odstotkov vrednosti povprečne cene iz leta 2010. "Ta je bila dosežena v tretjem četrtletju 2013, in sicer po prodaji večjega števila stanovanj iz stečajne mase propadlih podjetij," so pojasnili statistiki.

V drugem četrtletju letos je bilo prodanih 133 novih stanovanj. Največ jih je bilo prodanih v osrednji Sloveniji, od tega polovica v Ljubljani.

Cene novih družinskih hiš, ki običajno močno nihajo, so se tokrat znižale. V primerjavi s prvim letošnjem četrtletjem so padle za 9,7 odstotka. Število transakcij je bilo nizko, saj je bilo prodanih 30 novih družinskih hiš.

Cene rabljenih stanovanj so se v drugem četrtletju v povprečju znižale za 0,6 odstotka. Cene teh so se v Ljubljani znižale osmo zaporedno četrtletje, tokrat za 1,6 odstotka. "Rabljena stanovanja v Ljubljani so bila tudi tokrat tista kategorija nepremičnin, ki je glede na povprečne cene v letu 2010 izgubila največ vrednosti," so nanizali statistiki.

Trg je malce zaživel

Nižje cene pa so po njihovih ugotovitvah spodbudile živahnejše trgovanje. V drugem četrtletju je bilo namreč prodanih 370 rabljenih stanovanj, kar je v primerjavi s prvim četrtletjem za 34 odstotkov več in za 43 odstotkov več od četrtletnega povprečja v letu 2013.

Nasprotno se cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane niso spremenile. "V pokriznem obdobju so se postopno zniževale do ravni, ki so dosegle ob koncu leta 2006," so spomnili statistiki. Se je pa tudi zunaj glavnega mesta povečal promet z njimi. V drugem četrtletju je bilo za 31 odstotkov višje od povprečnega četrtletnega števila transakcij v letu 2013.

Cene rabljenih družinskih hiš so se znižale za 1,3 odstotka. "Ob vztrajnem zniževanju so dosegle novo najnižjo vrednost od začetka krize v letu 2009," so zapisali v uradu. Se je pa z njimi povečalo trgovanje. Število transakcij rabljenih hiš se je v drugem četrtletju v primerjavi s četrtletnim povprečjem 2013 povečalo za 40 odstotkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatanka_yotanka
23. 09. 2014 12.15
+0
Cene nepremičnin so pri nas NAPIHNJENE , nekaj let so samo še rasle, in so tok zrasle da so bile dosegljive le redkima, kar seveda ni dober za razvoj države. Seveda te cene so bile še zdaleč od realnih. Potem se je pojavila mafija v gradbeništvu katera je začela od tega imeti velike koristi, no potem le gospodarska kriza je ta sistem porušila in se zdej počasi (žal zelo počasi) cene nepremičnin vračajo v normalo. Zaeenkrat so še vedno previsoke, glede na realno stanje v gospodarstvu ! No morate se zaveadti še ene krute realnosti - ČE GOSPODARSKA MOČ DRŽAVE UPADE, NEPREMEČNINE BOJO PADALE POD REALNO CENO, IN BOJO PRIŠLE TUDI DO TE TOČKE KJE SE BOJO PRODAJALE TUDI POD 50 % REALNE CENE. Poznam mesta v ZDA kje ko je bila uničena industrija, gospodarstvo, ko je mesto ostalo brez služb - so cela naselja potonula in so nastale ruševine, namreč ne da so njihove hiše bile vredne nekaj, so bile vredne NIČ ! naselja so zapustili, ljudje so se odselili in so se hiše v nekaj let pretvorile v ruševine ! Sedaj pa da ne boste mislili da smo mi daleč od tega, takšne zgodbe se nam približujejo , na hrvaškem sem pred kratkim v srednji slovoniji kupil starejšo hišo za 2200 € z 3100 m2 zemlje, seveda v eni vasici ob periferiji enega večjega mesta. Torej Kaj pa mislite zakaj je to tako - zato ker tam ni služb in ker kupovna moč ljudi je na minimumu !!! In danes celo v Lj kje so še pred x cene nepremičnin presegale za 2 x realno ceno se bojo ne samo spustile na realno ceno ampak tudi pod to ceno, da o periferiji ne govorim . In na koncu povzetek vsega; da se nam vse to dogaja - (naprej so cene šle v nebo, danes pa bojo padale pod realno ceno), je seveda odgovorna politika in vsi tisti kateri nam uničujejo gospodarstvo (tajkuni, lopovi, skorumpiranost) Dokler džavo ne očistimo takšnih ta država in naš narod bo samo še tonil !!! Če bomo zelo zadolžena država z uničenim gospodarstvom - brez realnih služb, vse v naši državi bo brezvredno !
santamaura
23. 09. 2014 11.05
+6
Oh novinarji - Pa kje ste našli tega "strokovnjaka" za nepremičnine. Nekaj jeclja in momlja v kamero pa se mu vidi, da pojma nima. On bi kr neki, da nezna točno ampak, da so njegovi kupci zadovoljni pa da je tudi on zadovoljen če dobi provizijo Naslednjič pojdite raje v kakšen vrtec otroke vprašati - bomo vsak kaj pametnega slišali
napoleon3
23. 09. 2014 10.46
+0
Sploh ne vem kaj vsi jamrate da so cen previsoke, pač ga ne boste kupili če nimate denarja, pejte pa bajto zidat pa bomo videli za koliko denarja jo boste zgradili.
Django
23. 09. 2014 10.34
+2
HAlO! Nevem kje zivite v kaksnem nerealnem svetu! cene za Kvadratni meter imate veliko vecje kot jih ima recimo Nemcija, to govorim iz izkusenj ker je moj Sin kupil Novo dvoin polsbno stanovanje velicine 52 Kvadratna metra stanovanjske povrsine plus z Garazo Pralnim prostorom in Kletjo vse skupaj z Notarjem in Davkom ga je prislo na 92 Tisoc Evrov. da negovorimo kaj je vse v Blizini od industrije, MercedesBenz, IBM,Havlet&packead Bosch , 12 Km od Tovarne Porsche torej moznost zaposlitve je na pragu. pri nas pa recimo na Gorenski regiji na Golniku kjer ni popolnoma nic razen ena mejckena Merkatorjeva trgovinca,stoji Prazen Blok razen treh stanovanj ki so verjetno le v Najemu zaradi takih cen trosobno stanovanje okoli 60Kvadratnih metrov povrsine stane 330 tisoc evrov,ja potem ni cudno da je vse prazno! v Sloveniji je povprecna placa menda 600 do 700 Evrov neto sicer je vecina izpod te place,kako naj si potem ti ljudje kaj kupijo,kje je tu realnost? ce bi zmanjsali cene za 50% bi bile se vedno previsoke. saj potem ni cudno da gdor lahko zapusca Slovenijo!
napoleon3
23. 09. 2014 10.44
-3
Ja daj nehaj pretiravat, pa nalagat, na vasi so tudi pri nas stanovanja poceni. Naj ga kupi v Berlinu za tak denar.
Mind_of_Pink
23. 09. 2014 08.16
+8
Moj nasvet, za nakup nepremičnine si vzamite čas. Za povpraševanje na bankah si vzamite čas. Poskušajte kontaktirati mimo nepremičninskih agencij in se pogajajte. Opazil sem, da se Slovenci zelo NE radi pogajate, čeprav imate to v krvi in se potem tolčete po glavi: zakaj nisem vztrajal pri ceni! Najprej je treba ugotoviti, kaj bi sploh radi: stanovanje, že zgrajeno hišo, montažno hišo,... nato preverite ves trg in oglase, pozanimajte se glede neremičnine, preverite zemljiško knjigo, morebitne spore s sosedi ipd. Nato si sestavite finančni načrt, koliko boste financirali iz lastnih sredstev, koliko bi najeli kredita in na koliko let, koliko bi lahko sami privarčevali, da bi hitreje odplačali kredit. Vsak štart je žal težki. Nato se sprehodite do bank, jaz sem si vzel več kot pol leta časa, ene obiskal tudi 2x, 3x. In vam povem, da sem opazil, da se ljudje večinoma zaletijo. Ne pristanite na vse pogoje banke. Jaz sem iskal banko, s katero obdržim vso poslovanje in ki se bo prilagodila meni. In verjemite, vi ste tisti, ki lahko postavi določene želje in pogoje in vse je odvisno, na katerega referenta naletite. Ko imate več izračunov na mizi, preverite amortizacijski načrt banke, drobni tisk, obrok, pribitek banke... vse se da spogajati. Pač si vztrajen kak dan več. Kadarkoli lahko kredit refinancirate, spremenite pogoje, znesek, leta... Vas pa po navadi zakačijo tuje banke z obljubami, potegnejo zadaj še vso vašo družino, spremenijo pogoje pogodbe in obrok raste. Vi pa ste živčni. Na koncu pa ne dobite 200e limita. Dogovorite se tudi za eno leto zamrznitve odplačevanja, kar pomeni, ko štartate, ne rabite takoj plačevati oborka. Po črpanju kredita ga začnete plačevati. In kredit vedno jemljite/črpajte zaadnjega v mesecu zaradi interkalarnih obresti... npr če bi 1. črpali jih lahko imate tudi 200e, če črpate zadnjega imate samo cca 4e obresti. Naložite si znesek, ki ga lahko odplačujete, četudi partner izgubi službo - znesek, ki ga ne pogrešate. Poznam primere, ki so si naredili po 800e obroka, potem pa životarijo. Z izvajalci se pogajajte, postavljajte pogoje, prinesite v podpis svojo pogodbo za svojo varnost. In ja, vrednost nepremičnin je padla po GURSu, prodajalci pa še vedno želijo svojo ceno, ki jo imajo v glavi. Sklicujte se na GURS in naštevajte razloge, zakaj bi morala biti nepremičnina nižja in kakšne stroške boste še z njo imeli. In najpomembneje je, da se držite finančnega načrta in svojih zmožnosti, če najemate kredit za nakup nepremičnine ali gradnjo, ne porabljajte denarja za avtomobile in drage večerje. Živite preprosto tako kot ste do sedaj. Mlade družine do 30.leta z enim otrokom ste tudi oproščene vseh taks. Je pa res, da meni je bila želja hiša, drugemu bo stanovanje. Žal smo narod, ki se navezujemo na svoje domove in na nek kraj. Če niste preveč navezani, je baš vseeno ali plačujete najemnino ali kredit. V prvem primeru pač ni "vaša" lastnina. Tudi sam sem šel najprej v najem, pa bi lahko živel pri starših v zgornji etaži, ampak posledično se tako ne osamosvojiš, ne prevzameš odgovornosti in svojih stroškov pa še marsikaj moreš požreti na ta račun. Žal pa je mati država za nas tako poskrbela, da se marsikdo ne more osamosvojiti in razvijati - včasih je potrebno pač malo vztrajnosti in volje. Vsa birokracija od črke a do hiše pod streho mi je vzela samo 5 mesecev časa skupaj z gradnjo (od tega mesec dni čakanja na gradbeno). Sem pa se naučil nekaj: fokusiranje na cilj, dobra volja, vera v to, da bo uspelo in malo višje sile mi je k temu zelo dosti pomagalo. Ne obupat pri prvi zavrnitvi na banki in pri prvi speljani nepremičnini. Če si nekaj zares želite, to tudi dobite. Vso srečo
zbuks
23. 09. 2014 08.15
+1
kar nekaj od članka in prispevka ... samo nekaj laprdajo o odstotkih in letih, nič pa o cenah ....
4krogci
23. 09. 2014 07.57
+0
Cene so še vedno povečini previsoke, saj država s slabo banko drži visoko ceno!! Se pa najde tudi v Ljubljani kakšna izjema, kakor sem jaz na njo naletu in sem dal za 65kvadratno 3 sobno stanovanje malo čez 70 000€! Vse je odvisno al nekdo hoče prodat ali ne!
zbuks
23. 09. 2014 08.13
+1
kaj si ti kupil zaklonišče za ta denar ali eno podrtijo...
HOOONDAAA
23. 09. 2014 07.56
+1
Še predrage so! In še bodo padale, ker nam ne gre na bolje in še dolgo nam ne bo!!
VSEZNALECno1
23. 09. 2014 07.24
+4
cena po 1770m2 je glede na placo je vedno prevelika pa vi pisite kolikor hocete.......
enoh
22. 09. 2014 23.34
+12
Ta prispevek je v bistvu oglas plscan s dzrani nepremicninskih druzb
ForwardThinking
22. 09. 2014 22.33
+14
Ne zavajajte s temi "cene stanovnaj so padle". Cene stanovanj so še vedno previsoke - še vedno na istem. Saj so padle tudi plače, in sicer drastično!!! Cene stanovanj pa za cca 2.000-5.000€, kar je nič! Ko bodo za 20.000€ bo pa to "padec cene stanovanja". Vse ostalo je kr neki!
šmajser1
22. 09. 2014 21.44
+16
DAJTE NEHAJTE S TAKIM ZAVAJANJEM.CENE NEPREMICNIN SO SE VEDNO DALEC PREVISOKE.TAKOJ BI MORALE PAST SE ZA CETRTINO!!NABIJANJE GLEDE TEH CEN V ENO.
ForwardThinking
22. 09. 2014 22.32
+2
točno tako je! Treba je pa omeniti tudi, da so tudi plače ZELO padle!!!
Bibosan
22. 09. 2014 20.52
+19
Kaj nakladate? Kje so padle cene? Na Obali ziher ne, tam celo naraščajo. Samo, da bi raja drla kupovat in si mislila, koliko je prišparala zraven. CENE NEPREMIČNIN V SLOVENIJI SO NEČLOVEŠKE! Plače pa tudi v obratni smeri
ForwardThinking
22. 09. 2014 22.33
+0
Ne zavajajte s temi "cene stanovnaj so padle". Cene stanovanj so še vedno previsoke - še vedno na istem. Saj so padle tudi plače, in sicer drastično!!! Cene stanovanj pa za cca 2.000-5.000€, kar je nič! Ko bodo za 20.000€ bo pa to "padec cene stanovanja". Vse ostalo je kr neki!
Imam veliki
22. 09. 2014 20.15
+15
ta članek je nek bla bla bla.. nič kaj dosti ni padlo.. da ne govorim o tem, da smo davkoplačevalci preko dokapitalizacije nlb kupili že ogromno stanovanj.. tko, da bi lahko država stanovanja kar razdelila. bi bilo edino pravilno.. itak pa slovenija ne da nič-- samo jemlje
ForwardThinking
22. 09. 2014 22.33
-1
Ne zavajajte s temi "cene stanovnaj so padle". Cene stanovanj so še vedno previsoke - še vedno na istem. Saj so padle tudi plače, in sicer drastično!!! Cene stanovanj pa za cca 2.000-5.000€, kar je nič! Ko bodo za 20.000€ bo pa to "padec cene stanovanja". Vse ostalo je kr neki!
gongash
22. 09. 2014 20.09
+6
nabijem jaz take prodajalce na k, še zdaj ko so kao nižje cene je vse precenjeno.
FIGEC
22. 09. 2014 17.31
+15
KOGARKOLI KOMPETENTNEGA IZZIVAM, DA NAJEMNIKOM SLOVENSKIH STANOVANJ RAZLOŽI, ZAKAJ VSTRAJNEMU PADANJU CEN NEPREMIČNIN NAVKLJUB IN NENAZADNJE TUDI STARANJU LE TEH STANARINE V ZADNJIH 50 LETIH NISO PADLE NITI ZA PROMIL, NITI ENKRAT! ZNANO JE, DA JE TAKO VPRAŠANJE ZA POVPREČNEGA SLOVENSKEGA NAJEMNIKA STANOVANJA PREPOVEDANO, A JAZ INSISTIRAM. LETNA STANARINA JE LINEARNA FUNKCIJA VREDNOSTI STANOVANJA, A TA Z LETI OČITNO NARAŠČA, NE PA PADA. JASNO JE, DA SO TU POSREDI JAKO PRLJAVA POSLA. ALI RES NIMAMO NOVINARJA, KI BI RECIMO VLADI UPAL POSTAVITI TO VPRAŠANJE IN IZPOSTAVITI, KATERE SLOVENSKE POLNOMASTNO PLAČANE KANALJE BI MORALE KORIGIRATI (BERI ZNIŽATI !!!) STANARINE, PA JIM JE GLAVNO POČETJE VSAKOMESEČNO ČAKANJE NE PLAČO???
FIGEC
22. 09. 2014 17.32
+9
Adminu svetujem, da komentar pusti na miru, ker je komentar še kako na mestu.
dugi159
22. 09. 2014 21.02
+3
Stanarina je po principu ponudba povprasevanje zakaj bi nekaj prodal za manj kpt lahko dobis
LLLEPI
22. 09. 2014 21.04
+1
Nasi novinarji se ne ukvarjajo s temi zadevami.POLITIKA PRAVOSODJE TAJKUNI CRNE GRADNJE in podobne stvari jim nazenejo strah v kosti
napoleon3
23. 09. 2014 10.10
+2
Čisto logično Talični, trenutno se prodajajo samo stanovanja pod nujo ali pa zaplenjena, ko bo teh zmanjkalo kar pozabite na kakšno padanje cen saj je stanovnj premalo, ker pa je stanovanj premalo je velko zanimanje za najem, ne vidim razloga da bi najemnine padale, zna se zgoditi da bodo še narastle (pravilo trga Talični) Še posebej ker se nova stanovanja ne gradijo. Je pa še tretja možnost ostati doma pri starših.
Jeanus1
22. 09. 2014 16.54
+6
Mene pa zanima ali bo bodoči nepremičninski davek zaradi tega kaj manjši ker gre vse navzdol in ali GURS kaj spremlja te zadeve ali samo vedri iz meseca v mesec?
+2
Za to je kriva država.Koliko stanovanj je na slasi banki ,Zakaj se ne ustanovi stanovanski sklad,ki bi te najemnine dajal v najem,po ekonomskih cenah z tem da najeto nepremičo najemiki tudi
Budjola
22. 09. 2014 16.32
+19
kakšno padanje cen, če pa ljudje nimamo denarja(vsaj večina, če pa ga imate vam privoščim samo da niste politik), da bi si privoščili kar koli, kaj šele stanovanja. V časih bivše juge bivalni prostor in delovno mesto ni bil problem.(vsaj tako pravijo dedje in očetje)
FIGEC
22. 09. 2014 17.33
+3
we.see.we.judge
22. 09. 2014 15.23
+6
Koliko je m2 stanovanja v Lj? Hvala.
FIGEC
22. 09. 2014 17.33
+3
Imam veliki
22. 09. 2014 20.17
+3
točno to.. članek je bla bla bla bla bla.. procenti..da se ljudi žejne pelje čez vodo.. kao..kolk gre sloveniji bolje..hahahah.. pesek v oči
Mind_of_Pink
22. 09. 2014 14.07
+19
Nakup parcele: 30.000, gradnja s streho luškane hiške P+M skupaj z garažo - načrt po najinih željah cca 40.000, elektrika, vodovod, ogrevanje cca 6.000, ometi in estrihi cca 6.000, okna cca 10.000, polaganje ploščic, parketa, barvanje in vsa oprema cca 20.000, še fasada in okolica cca 15.000 in sem za 150.000e v svoji hiški, 300m2, parcela skupaj 1000m2, šetam okrog svoje hiše, nihče mi ne vzganja hrupa ne levo ne desno ne zgoraj ali spodaj... Če mi paše šetam nag po svoji parceli... ni variante da dam 1000e/m2 za tisti zajčnik. Zapufan bom pa manj kot blokar, prideloval si bom lahko na svojem vrtu in užival v sadovih svojega dela in želja. Govorim pa cene za štajersko regijo ker se zavedam da so ponekod nabite za 100%. Malo volje, nekaj časa in kanček sreče ter dobra pogajanja z izvajalci pa bom kmalu vseljen. Vso srečo vsem, ki ste na poti do svojega domeka.
flojdi
22. 09. 2014 14.56
+17
.zdaj pa še povej, od kje in komu 150jurjev...( srečno.
flojdi
22. 09. 2014 14.58
+2
.od kje nekomu 150jurjev, če ga npr zaradi 6jurjev spokajo VEN iz Dosedanjega..
flojdi
22. 09. 2014 15.00
+1
. zaradi 6jurjev puFa ( pa ne na banki zaradi Kredita !!!)..mi je ušlo pojasnit...
nitro557
22. 09. 2014 15.07
+16
jaz ma tud enega takega pametnega...res ma lepo hišo, novo..vse je super..razen kredita na 35 let...že zdaj ne more spat po noči pa je šele drugo leto....hvala ne...
an?ka30
22. 09. 2014 15.19
+4
Budjola
22. 09. 2014 16.47
+1
ja da 150.000e dobiš moraš pa res imeti srečo.
Jeanus1
22. 09. 2014 16.57
+10
Mind, pozabil si še komunalni prispevek, urbanistično dokumentacijo, gradbeno dovoljenje, uporabno dovoljenje, itd.. Pa brez tega koliko čakaš na eno ali drugo zadevo, ki jo je običajno treba podmazati da je izdelana prej.
Imam veliki
22. 09. 2014 20.18
+3
Bibosan
22. 09. 2014 20.57
+3
Kakšna vehemenca in bahanje. Čepiš pa v garsonjeri 22 kvadratov a ne?
Mind_of_Pink
22. 09. 2014 21.38
+5
kupiš parcelo s staro bajto, porušiš, zgradiš po svojih željah... komunalno je že opremljena, plačaš samo nekaj malega razlike za komunalni prispevek glede na večjo kvadraturo nove hiše in je to to. Plus tega, čepim v 5-sobnem stanovanju-dvojčku, ker pri starših nisva želela biti. Plačujem cca 300e najemnine - bi rekel: ob pravem času na pravem mestu, odprih oči in plod dobrih pogajanj. Sreča in dobra volja, nekaj švica in živcev, pa lahko vseeno mirno spim ponoči. Vse se da, če se hoče. Samo vztrajati moraš pri svoji želji.