Slovenija

Kupljen 'slovenski' krompir ni nujno slovenski

Ljubljana, 11. 03. 2015 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
81

Na trgovskih policah se lahko za slovenskega prodaja krompir, ki je bil dejansko pridelan v tujini. Težava je, ker kmetu ni treba povedati, katero vrsto zelenjave je pridelal, dovolj je, da navaja vrtnine, pravi predsednik GIZ zelenjava Ivan Bučar. Trgovci zagotavljajo sledljivost od prevzema in zatrjujejo, da sodelujejo le s preverjenimi dobavitelji.

Predsednik GIZ Slovenska zelenjava Ivan Bučar, ki od leta 1996 prideluje različno zelenjavo na slabih 10 hektarjih, ocenjuje, da je pri zelenjavi samo 15 odstotkov slovenske proizvodnje, ''vse ostalo so šušmarji, barabije, neumnosti''. Opozarja na neurejeno zakonodajo in napačno kmetijsko politiko. Slovenski kmetje po njegovih besedah namreč vodijo samo proizvodnjo vrtnin in ne rabijo povedati, kakšno vrsto zelenjave bodo pridelali na neki površini. ''Nihče v državi ne ve, koliko je proizvodnje kumar, solate, zelja …, ker imamo samo proizvodnjo vrtnin,'' je dejal.

Veljavna zakonodaja za nekatera živila natančno določa način označevanja porekla ali izvora in zanje je označevanje tudi obvezno. Za vsa druga živila pa je v zakonodaji predvideno zgolj prostovoljno označevanje, določeno je le, da označevanje, predstavitev, oglaševanje in drugi načini obveščanja ne smejo zavajati potrošnikov o resničnem izvoru oziroma poreklu živila.
Veljavna zakonodaja za nekatera živila natančno določa način označevanja porekla ali izvora in zanje je označevanje tudi obvezno. Za vsa druga živila pa je v zakonodaji predvideno zgolj prostovoljno označevanje, določeno je le, da označevanje, predstavitev, oglaševanje in drugi načini obveščanja ne smejo zavajati potrošnikov o resničnem izvoru oziroma poreklu živila. FOTO: Thinkstock
So ljudje, ki gredo s kombijem v Verono, Padovo, kjer kupijo dve, tri tone zelenjave, jo prepeljejo v Slovenijo in prodajo za svojo. Imamo tudi take ''ribe'', ki omenjeno delajo v imenu trgovca. Predsednik GIZ Slovenska zelenjava Ivan Bučar

Zato je kljub njihovim opozorilom še vedno prostor za goljufije, kar nekateri kmetje pridno izkoriščajo, pravi. ''Pripeljejo robo iz Poljske, jo prepakirajo in prodajo kot domačo, ker jim zakonodaja dopušča. Tako ima kmet na primer 10 hektarjev pridelave vrtnin na prostem, vendar nikjer ne piše, ali bo pridelal 500 ton zelja ali 500 ton krompirja. Zato lahko proda vsakega po 500 ton.'' Po njegovih besedah je tako možno, da se na trgovskih policah za slovenskega prodaja krompir, ki je bil dejansko pridelan v tujini.

V izogib zlorabam bi morala imeti vsaka zelenjadnica svojo šifro in vsak kmet, ki vlaga vlogo za subvencijo, bi moral napovedati, da bo imel na hektarski njivi krompir. Hektarski donos krompirja je 50 ton in ne moreš ga prodati 500 ali tisoč ton, če si ga pridelal na hektarju, je dejal. Na vprašanje, kako lahko potrošnik ve, da kupuje slovensko zelenjavo, je odgovoril, da zelo težko. ''100-odstotno je samo osebno zaupanje, ko kmeta poznaš, da vidiš zelenjavo na njivi, tudi kako jo pobirajo.'' Tudi napisi v trgovini po njegovih besedah niso nujno točni. ''Večkrat sem v trgovini in vidim, kaj je na policah in včasih mi je dobesedno slabo,'' je dejal.

Proizvodna cena krompirja je 18 centov, odkupna pa osem centov. Kmetje morajo za preživetje goljufati, delati neumnosti, se ukvarjati z drugimi posli. / … / Zdaj vsi malo šušmarijo in se denar pretaka iz levega v desni žep. / … / Ko bodo videli, da so v petih letih prodali 100 ton krompirja in imeli 20.000 evrov izgube, bodo rekli, da se ne gredo več. Predsednik GIZ Slovenska zelenjava Ivan Bučar

Tudi direktor Farm Ihan Marko Višnar opozarja, da so lahko "težava potvorbe in neučinkovit nadzor, ki odkrije le redke zlorabe." Trenutno so cene svinjine bolj ugodne za predelovalce kot za pridelovalce, pri govedini je obratno, je pojasnil. Opozoril je na uvoz "cenenih surovin" s kmetijskih območij, ki jih je najbolj prizadel ruski embargo, kot so Poljska in baltske države. "S tem ni nič narobe, če bi bili izvor korektno označen in bi se kupci sami odločili, koliko tveganja si želijo. Žal s takšnim mesom zalagajo precejšen del javnih porabnikov, kot so bolnice, domovi, šole in vrtci, ki so manj občutljivi za poreklo, čeprav se odločajo v imenu najbolj ranljivih skupin," je poudaril.

Po pojasnilih predsednika uprave Perutnine Ptuj Romana Glaserja imajo na embalaži označeno tudi, kateri rejec je vzredil perutnino. "Šli smo celo korak dlje in zagotavljamo, da so piščanci, vzrejeni v farmah pri naših kooperantih oziroma kooperantih Perutninske zadruge Ptuj, zvaljeni v Sloveniji." Zatrdil je, da ni možno prodati tujega perutninskega mesa za slovensko, saj je za vsakega piščanca in mesa znano, kje je bil vzrejen, vseskozi je veterinarski nadzor in laboratorijska sledljivost mesa in sestavin krmne mešanice.

V Presadu poudarjajo, da spoštujejo slovensko in evropsko zakonodajo, ki za njihove izdelke ne zahteva navedbe porekla. Niso seznanjeni, da bi bile v njihovem sektorju tudi goljufije glede porekla. V vinarstvu je sledenje zelo urejeno, predvsem po zaslugi Zakona o vinu, ki predpisuje obvezne vsebine etikete, je povedal Bruno Gaberšek iz Združenja družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije. Obenem ne izključuje možnosti, da bi bilo vino prodajano kot slovensko, čeprav bi bilo grozdje iz tujine, česar pa je v vinarskem sektorju malo ali nič, je dejal. ''Se pa nevarnost poveča ob slabih letinah,'' je priznal.

Massimo Rojac iz Oliuma je dejal, da je sicer možno, da tudi pri njih prodajajo izdelke kot slovenske, čeprav niso. Je pa poudaril, da oljke pripeljane iz tujine zaradi fermentacije in degeneracije ploda ne morejo zagotoviti enake kakovosti olja kot oljke pridelane doma. ''Praktično je možno, v praksi pa skoraj nemogoče,'' je povedal.

'Včasih morajo potrošniki na slepo zaupati trgovcu'

Na Uradu za varno hrano priznavajo, da so vedno možne goljufije in za njihovo odkrivanje uporabljajo vse tehnike uradnega nadzora, kot so monitoringi, posebni nadzori, revizije, inšpekcijski pregledi, vzorčenje in analize. Ob tovrstnih pregledih sodelujejo največ z laboratoriji in inštituti, pa tudi s finančno upravo in policijo, lahko tudi z drugimi inšpekcijskimi službami.

Pojasnili so, da je zagotavljanje sledljivosti naloga nosilcev živilske dejavnosti. Sledljivost mora biti vedno zagotovljena tako, da je izpolnjena zahteva, da je mogoče določiti izvor živila oziroma surovine korak naprej in korak nazaj. Na evropski ravni so določena enotna pravila za označevanje porekla mesa govedi, prašičev, drobnice, perutnine, medu, oljčnega olja, svežega sadja in zelenjave.

Za ostala živila velja, da je navedba države izvora ali kraja porekla obvezna, če bi izpustitev podatka lahko zavedla potrošnika. Prav tako je lahko nek predelan izdelek slovenskega proizvajalca prodajan kot slovenski izdelek, čeprav ima surovino iz tujine, razen za področje sektorja mesa in jajc. Izjema so tudi primeri, ko proizvajalec na deklaraciji trdi, da je proizvod proizveden iz surovin, pridelanih v Sloveniji, kot je na primer kruh pridelan iz slovenske moke.

Globe za zavajajoče označevanje so predpisane v Zakonu o kmetijstvu in znašajo za pravne osebe od 6000 do 18.000 evrov, za samostojne podjetnike posameznike od 1500 do 9000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe ali odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika od 600 do 1800 evrov, za posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost od 600 do 1800 evrov.

Tudi na Kmetijsko-gozdarski zbornici se zavedajo, da se tako v kmetijstvu kot tudi drugih panogah vedno pojavijo kakšni, ki bi želeli po bližnjicah priti do zaslužka. Je pa res, da včasih tudi tehnično ni možno zagotoviti sledljivosti, zato morajo potrošniki "na slepo" zaupati trgovcu, so priznali. "Seveda bi večjo vlogo morale odigrati inšpekcijske službe, vendar je težava prisotna tudi drugod. S promocijo lokalno pridelane hrane bomo potrošniku vzbudili pozornost, od kod prihaja hrana," so prepričani.

Na vprašanje, koliko tovrstnih goljufij odkrijejo, so na uradu odgovorili, da nimajo zbranih podatkov na ta način. Je pa poostren nadzor v šolah in vrtcih junija lani odkril največje zavajanje glede porekla pri zelju, poru, čebuli, korenju, paradižniku krompirju, pri sadju pa pri melonah, pomarančah, jabolkih in hruškah. Skupno so pregledali 205 surovin in pri 30 ni bilo navedeno poreklo ali je bilo nepravilno zapisano. V dveh primerih so posumili na pravilnost navedenega porekla, sum so potrdili pri dobavitelju.

Trgovci zagotavljajo sledljivost od prevzema do prodajne police

V Mercatorju zagotavljajo sledljivost od prevzema do prodajne police. Poudarjajo pa, da sodelujejo le s preverjenimi dobavitelji, "ki imajo zagotovljeno sledljivost proizvodov in se navedenih praks ne poslužujejo. Dobavitelje tudi sami obiščemo in se prepričamo o njihovih postopkih. Sicer pa take insinuacije brez konkretnih navedb škodijo vsem v zelenjavni verigi, zato bi tisti, ki govorijo o goljufijah, morali prijaviti inšpekciji."

V skladišču ob prevzemu pridelkov in izdelkov vsaka paleta dobi svojo identifikacijsko kodo, s katere je razvidno poreklo izdelka, neto in bruto teža, lot, ime dobavitelja ter datum in čas vhoda v skladišče, so pojasnili v Mercatorju.
V skladišču ob prevzemu pridelkov in izdelkov vsaka paleta dobi svojo identifikacijsko kodo, s katere je razvidno poreklo izdelka, neto in bruto teža, lot, ime dobavitelja ter datum in čas vhoda v skladišče, so pojasnili v Mercatorju. FOTO: Reuters

Po njihovih pojasnilih zakonodaja za nekatera živila natančno določa način označevanja porekla ali izvora in zanje je označevanje tudi obvezno. Za vsa druga živila pa je v zakonodaji predvideno zgolj prostovoljno označevanje, določeno je le, da označevanje, predstavitev, oglaševanje in drugi načini obveščanja ne smejo zavajati potrošnikov o resničnem izvoru oziroma poreklu živila.

Glede slovenskih izdelkov je načeloma dogovor, da je slovenski izdelek, narejen v Sloveniji iz slovenskih sestavin. "Zato v Mercatorju za kategorije izdelkov, kjer je za potrošnike posebej pomembno, posebej navajamo, da je 100-odstotno vse meso v redni prodaji naših mesnic rejeno v Sloveniji. Posebej smo označili police s 100 odstotnimi slovenskim mlekom, posebej so označene police s slovenskim sadjem in zelenjavo, pšenična moka, ki jo uporabljajo za peko kruha v Pekarni Grosuplje, pa je samo slovenska."

V Tušu zatrjujejo, da se ne poslužujejo nepoštenih praks. "Za navajanje porekla je odgovornost na strani proizvajalca, za označbe na izdelku je odgovoren proizvajalec." V Sparu zagotavljajo sledljivost po prevzemu po roku uporabe in serije. "Vsak proizvajalec je dolžan zagotoviti ustrezne in pravilne informacije na označbi izdelka, kamor sodi tudi poreklo," so poudarili. "Poreklo izdelka se določa z zadnjo bistveno spremembo izdelka in ne pomeni, da morajo tudi vse surovine izvirati iz iste države. Pravila označevanja porekla surovin niso jasno določena niti na ravni Evropske skupnosti," so dodali.

V Hoferju imajo strog notranji nadzor kakovosti ''in če niso izpolnjeni vsi zahtevani mikrobiološki in kemijski parametri, kakor tudi ustreznost deklaracije izdelka, izdelka pri nas ne boste zasledili''. Poudarjajo, da zaradi zelo dodelanega sistema lahko vsakemu izdelku sledijo od proizvajalca do police in da živila preverjajo v neodvisnih laboratorijih.

Sadje in zelenjava iz njihove ponudbe prihajajo s kmetijskih obratov s certifikatom Global G.A.P., ki določa
zagotavljanje kakovosti v poljedelstvu in postavlja smernice na področju ekološke pridelave. GAP je kratica za dobro kmetijsko prakso. Ureja higienske standarde in ravnanje z viri in
sodelavci in zahteva določeno količino zapiskov in dokumentacije.

V Lidlu Slovenija vseskozi sledimo zakonodajnim predpisom in kot slovenski izdelek na prodajnih policah označujemo le izdelke, proizvedene v Sloveniji.

V Lidlu zagotavljajo sledljivost izdelkov vse do prodajnih polic. Po njihovih pojasnilih mora imeti sveže meso govedi obvezno oznako porekla, oznako države oziroma kraja rojstva, reje, zakola, razseka in pakiranja. Od 14. aprila letos pa bo potrebno tako označevati tudi surovo meso perutnine, svinjine, ovčetine in koz.

Pri sadju in zelenjavi morata imeti nepakirano sadje in zelenjava na zabojčku identifikacijsko nalepko z vsemi informacijami o proizvajalcu, pakirnici, agentu in dobavitelju. Predpakirano sadje in zelenjava pa na deklaraciji nosi informacijo o državi porekla in pakirnici ter po potrebi o kakovostnem razredu. Poudarjajo, da v Lidlu ni goljufij. Tudi njihovi dobavitelji sadja in zelenjave imajo zavezo dobre kmetijske prakse, ki zagotavlja, da je bila v procesu pridelave zagotovljena dobrobit vseh sodelujočih: zdravje in varnost delavcev, varstvo okolja, naravnih virov in živali.

Obvezno označevanje porekla je za svežo sadje in zelenjavo, kjer mora biti označena država pridelave, na olivnem olju mora biti država pakiranja, pri ribah mora biti naveden del morja ulova, pri sladkovodnih pa porečje. Pri svežem ali zamrznjenem mletem govejem in svinjskem mesu mora biti označena država skotitve in reje živali ter država zakola in razseka. Pri perutnini mora biti označeno, da ne izvira iz Evropske unije, pri vinu regija države, iz katere je vino, pri medu označba države pridelave, pri jajcih pa številka hleva, v katerem so kokoši znesle jajca, in številka pakirnega obrata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trac
12. 03. 2015 15.35
Pa ravno trgovci so pripomogli, da sta slovenska sadje in zelenjava izginila s polic.
wolfterier
12. 03. 2015 16.06
+0
Ali bi krompir jedli ali se z njim pogovarjali...
pogan
12. 03. 2015 15.23
+0
Saj je vseeno ali je slovensko ali makedonsko ali azijsko, saj je vseeno, tudi bio kmetije,bio prehrana en velik bulsit, zakaj???? ker je zrak povsod zastrupljen in zato je tudi hrana....
Jeanus1
12. 03. 2015 14.00
+4
Ali ni tukaj plačan Židan da naredi red? Je že kaj otipljivih rezultatov, ali še vedno samo meša meglo? In mesečno bogato kasira seveda.
nevica
12. 03. 2015 13.35
+3
Kaj sedaj to pomeni, da naši kmetje na skrivaj kupijo tujo zalenjavo in jo potem prodajajo kot slovensko trgovcem? Ali ap kar trgovci lažejo, čeprav oni pa morajo imeti dokazilo o tem, kje so blago nabavili? Vem, da branjevke na trgu ful lažejo. Nabavijo v Italiji in dokler ni inšpekotrja je vsa zelenjava slovensk ain celo bio, če pa kdo okoli hodi, pa kar naenkrat nič več. Vsi vabeči listki z informacijami čudežno izginejo.
lacolomba
12. 03. 2015 10.25
+8
A slovenskega porekla je pa vse super ali kaj.Meso je ravno tako s hormoni prepojeno in umetno hrano.Krompir je pa itak popolnoma zanič ,ker je vse na umetnem gnoju.Kupite enkrat krompir v Istri na tržnici ,pa boste videli kaj je dober krompir.Pri nas ,če je bio krompir ,kar dvomim , je pa še enkrat dražji.Samo ,če sam pridelaš veš kaj ješ ali pa od preverjenega kmeta
nevica
12. 03. 2015 13.38
+3
Tole o krompirju me pa že nekaj let skrbi. V mladosti je bil naš krompir čisto drugačen. Dober, okusen, polne strukture, kar topil se je v ustih. Sedaj pa je nekaj takega, da ima čuden priokus, po možnosti je še voden ne glede na to za kaj je namenjen..V glavnem težko je dobiti dober krompir. V svetu imajo krmpirje vseh možnih barv, kot da je to pomembno. jaz bi pa z veseljem kupila par kil cvetnika.
lacolomba
12. 03. 2015 23.52
NEVICA , zapelji se eno soboto v juhiju v Novigrad in kupi krompir PRIMRA odličen,je zgodnji ampak zdrži do pomladi
lacolomba
12. 03. 2015 23.55
Maja Mozgan
12. 03. 2015 09.09
+6
To ni še nič, počakajte, da nam začnejo uvažati tiste "puter" bike iz amerike po polovični ceni , ki je star 6mesecev in je 1t težak, če ga brcneš v trebuh pa nastane luknja, Vzrejen na gensko predelani hrani z dodanimi hormoni za rast.... Pa DOBER TEK!!
nevica
12. 03. 2015 13.43
+2
Upam, da ne? Pa toliko brezposelnih imamo, ki bi lahko kmetovali. Jaz imam vseeno raje domače pridelke, tudi če so malce dražji. Saj čisto brez kemikalij najbrž ne gre, tudi tistemu, ki je bio, čisto ne verjamem, a naj bi bilo to vsaj v razumnih mejah in z čim manj strupenimi in čim bolj hitro razgradljivimi spojinami.
Roxy79
12. 03. 2015 08.52
+10
Merkator... rejeno v Sloveniji..... BLA BLA BLA. nikjer ne piše... koliko časa MORA biti rejeno v Sloveniji........ kajti to meso je rejeno v Sloveniji samo 2-4 dni. potem pa v klavnico. ampak REJENO pa je bilo v Sloveniji.. cele 4 dni. ostalo pa v Romuniji.......
flojdi
12. 03. 2015 11.16
+2
.no . zato so pa eni ljudje čedalje višji, težji, širši....
wolfterier
12. 03. 2015 16.09
+1
nogutsnoglorry
12. 03. 2015 08.49
+10
in zakaj mislite, da je zakonodaja tako napisana, verjetno zaradi tega, ker jo je spisal nek kmet, ki na ta račun služi mastne denarce, in cela slovenska zakonodaja je napisana na tak način
Jeanus1
11. 03. 2015 22.45
+14
Sami nateguni, tako kot "proizvajalci", kmetje, trgovci pa še posebej. Jasno da se hvalijo kako je pri njih vse v najlepšem redu, papirčki gor in dol, vse štima v nulo, lažejo pa kot cigani.
civitasstain@gmail.com
12. 03. 2015 08.46
-3
Dobro, da so še taki poštenjaki kot si ti!
Jeanus1
12. 03. 2015 14.03
AtaAufbiks
11. 03. 2015 22.37
+20
V življenju sem si zadal nekaj ciljev in eden je tudi ta, da ne bom žrl Monsanto svinjarije!
nogutsnoglorry
12. 03. 2015 08.40
+4
mogoče pa si že jo, pa sploh ne veš, da se kaj takega ne zgodi moraš biti izredno pozoren kaj ješ
AtaAufbiks
12. 03. 2015 12.03
+1
Danny Veliki
11. 03. 2015 22.18
+7
Važno,da se subvencije pokasirajo.
civitasstain@gmail.com
12. 03. 2015 08.47
Se mi zdi, da eni nosijo svoje premoženje kar v nahrbtniku, ker drugače, kot pravi Slovenec bi vedel, da to ni kraja, ampak ponaredba dokumentov. Je pa to vseeno lopovščina!
justime
11. 03. 2015 22.13
+10
slovensko to slovensko ono.....na samem začetku se lahko vprašamo iz katere države so uvezli seme in kakšno je...drugič se lahko vprašamo z kakšnimi pesticidi in strupi špricajo TUDI naši kmetje,....pa potem ko to vse pride v prodajalno trgovka vse močnoooo našprica z insekticidi.. in to je bio?...zato pa meni ni bilo nikoli prej jasno kako da na sadju ni muh itd...ko jih doma stalno odganjamo.
nicor
12. 03. 2015 23.10
muhe gredo na gnijoče sadje, torej ga prej pojej
LaVitaEBella
11. 03. 2015 21.57
+5
Folk, treba bo iti na kmečki turizem v sezoni pobiranja krompirja in bo garantirano taprav! Se pa strinjam z vsemi, da je najbolje kupiti od kmeta, ki ga poznate in se lahko prepričate o kakovosti.
ONniON
11. 03. 2015 21.37
+10
ma v sloveniji ni nikomur zaupat, volit ker vsi po vrsti lažejo , kupim samo od kmeta ki ga js osebno poznam ostali lahko pa nekam grejo
carradine
11. 03. 2015 20.27
+19
A slučajno kdo misli, da slovenski kmet ne zaliva in poliva pridelka z razno raznimi strupi? Slovenska pridelava ni popolnoma nič drugačna od Italiajanske, Madžarske, Češke ali Španske, .... Zato je opravičavanje višje cene na račun bolj zdravega, zavajanje potrošnika. Prepričan sem, da Slovensko pivo v Avstriji ni bolj strupeno kakor v Sloveniji! Res pa je tam občutno cenejše!
_endrug
11. 03. 2015 19.51
+8
No, potem pa ne bom kupoval več slovenske zelenjave....
Multipratik
11. 03. 2015 19.18
+22
Pomanjkanje nadzora. Namenoma? Ko bi videli, kaj se je v naših trgovskih centrih vse prodajalo kot mladi slovenski krompir...
1strela
11. 03. 2015 19.04
+7
Citiram iz clanka: "Massimo Rojac iz Oliuma je dejal, da je sicer možno, da tudi pri njih prodajajo izdelke kot slovenske, čeprav niso. Je pa poudaril, da oljke pripeljane iz tujine zaradi fermentacije in degeneracije ploda ne morejo zagotoviti enake kakovosti olja kot oljke pridelane doma. ''Praktično je možno, v praksi pa skoraj nemogoče,'' je povedal." Zame je prakticno in praksa eno in isto po pomenu. Da ni bilo slucajno misljeno "Teoreticno je mozno, v praksi pa skoraj nemogoce?"
Draža
11. 03. 2015 19.00
+14
Made in China,potem napišejo da je bio krompir.
flojdi
11. 03. 2015 18.50
+10
.veš pa to, če ga po 12urnem nočnem šihtu greš zjutraj direkt pomagat okopavat ( z motiko) , ga greš pomagat pobirat....in ga dobiš, pred OČMI, za pol ali več ceneje.
Stoj?
11. 03. 2015 21.14
+6
ja itak sam tisti ki ga jedo mislijo da ni treba delat!