Slovenija

Finančna ministrica: Dodatno povečanje stroškov za 215 milijonov evrov enostavno ni opcija

Ljubljana, 06. 12. 2016 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koalicija kljub zahtevi sindikata javnega sektorja, da sprosti varčevalne ukrepe, pričakuje kompromis. Sindikat je po sporazumu s Fidesom svoje zahteve zaostril. SMC računa na odgovornost vseh pogajalcev, finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pa poudarja, da je treba dogovor s sindikatom doseči do konca leta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogajalska nespretnost
    02:37
    Iz 24UR: Pogajalska nespretnost
  • Iz 24UR: Vlada naj sprosti varčevanje
    02:57
    Iz 24UR: Vlada naj sprosti varčevanje
  • Iz SVETA: Čas se izteka
    00:53
    Iz SVETA: Čas se izteka
  • Iz 24UR: Vlada letos že popustila
    02:11
    Iz 24UR: Vlada letos že popustila
Pogajanja sindikata javnega sektorja z vlado je zaostril podpis sporazuma s Fidesom.
Pogajanja sindikata javnega sektorja z vlado je zaostril podpis sporazuma s Fidesom. FOTO: Miro Majcen

Sporazum z zdravniškim Fidesom je zaostril pogajanja vlade s sindikatom javnega sektorja, ki po novem zahteva sprostitev vseh varčevalnih ukrepov, težkih 215 milijonov evrov. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer verjame, da vsi partnerji v pogajalskem procesu nosijo zavest o odgovornosti in realnosti ter vedo, da tega ne počnejo zase, temveč za ljudi.

Tako pričakuje, da bodo v tej luči sedli za skupno mizo ter v dialogu poiskali kompromisne rešitve. Na vprašanje, koliko lahko vlada popusti, je Kustec Lipicerjeva odgovorila, da gre za pogajanje, ne sme pa biti to stvar barantanja. Izpostavila je iskanje rešitve, ki bo zagotovila javnofinančno vzdržnost in hkrati zaposlenim v javnem sektorju najboljše možne pogoje za delo in plačilo.

Po njenih besedah v tem trenutku razmišljajo le o tem, da je pogovor mogoč. S temi besedami je odgovorila na vprašanje, ali bi SMC lahko sama potrdila interventni zakon v primeru neuspešnega dogovora s sindikati javnega sektorja.

Sporazum s Fidesom zatresel koalicijo

Tako v DeSUS kot SD namreč vztrajajo pri napovedi, da interventnega zakona oziroma neusklajenih ukrepov za javni sektor v DZ ne bodo podprli. Ob sporazumu vlade z zdravniškim sindikatom Fides sta stranki posvarili pred ceno, ki jo bodo postavili drugi sindikati javnega sektorja. Sporazum, ki so ga na vladi podprli le ministri SMC, je tudi zatresel koalicijo.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je tedaj izpostavil pričakovanje, da bo premier Miro Cerar ob morebitni vložitvi interventnega zakona v DZ nanj vezal svojo zaupnico. Tedaj bo po Erjavčevem mnenju jasno, da bodo prihodnje leto parlamentarne volitve.

215 milijonov evrov je ogromna številka, ogromna pa je tudi njena polovica, meni poslanec DeSUS Peter Vilfan.
215 milijonov evrov je ogromna številka, ogromna pa je tudi njena polovica, meni poslanec DeSUS Peter Vilfan. FOTO: Screenshot

Erjavca zahteve javnega sektorja ne presenečajo. V ponedeljek je spomnil, da bo Cerar moral poiskati ustrezno rešitev, "saj je s preglasovanjem na vladi prevzel tudi odgovornost za nastali položaj v zvezi z nadaljnjimi pogajanji z javnim sektorjem". Ponovil je stališče DeSUS, da je treba vse kategorije enako obravnavati, tako zdravnike kot druge v javnem sektorju ter zlasti upokojence.

Vilfan: Dogovor je mogoč

Tudi za poslanca DeSUS Petra Vilfana je zahteva sindikatov pričakovana. Spomnil je, da so poslanci pred sprejemanjem državnega proračuna za prihodnji dve leti že odklonili breme neuspešnega dogovora vlade s sindikati javnega sektorja oziroma neusklajen zakon o ukrepih za javni sektor v prihodnjem letu. Nazadnje je DZ sprejel proračun z vrzeljo.

Če jim tudi tokrat ne bi uspelo skleniti dogovora, bi moral biti interventni zakon v DZ še pred božičem. To je malo časa za dogovor, a Vilfan meni, da je dogovor vedno mogoč in da ga bodo tudi dosegli.

Sprostitev vseh varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom po ocenah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pomeni dodatnih 215 milijonov evrov. "To je ogromna številka, ogromna pa je tudi njena polovica," ugotavlja Vilfan. V DeSUS bodo po njegovih besedah počakali, se na vladi po potrebi o tem pogovarjali in pomagali.

V SD novih zahtev sindikatov ne komentirajo. Pričakujejo pa dogovor vlade s sindikati in napovedujejo, da neusklajenih ukrepov ne bodo podprli.

Finančna ministrica: Dogovor je treba skleniti do novega leta

Ključni kratkoročni ukrep za uskladitev slovenskega proračunskega načrta z evropskimi pravili in cilji je dogovor s sindikati glede plač v javnem sektorju, ki ga je treba doseči do konca leta, pa je v Bruslju poudarila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Poleg tega je ključno nadaljevanje strukturnih reform, kar je pomembno za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti javnih financ. Izpostavila je reforme na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe ter nadaljevanje pokojninske reforme po letu 2019.

Pričakujem torej, da bomo vsi s trezno glavo premislili, kje so meje (...) kje pa z zahtevami, ki jih postavljamo, začenjamo ogrožati ekonomsko suverenost države, za katero si vsi prizadevamo - upam, da ne samo v besedah, je povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

V povezavi z dogovorom s sindikati je ministrica ponovila, da so v proračunskem načrtu predvideli rast stroškov dela v višini 110 milijonov evrov za celoten javni sektor in da veliko manevrskega prostora za višje povečanje odhodkov za te namene ni.

O zahtevi sindikatov po dogovoru s Fidesom po sprostitvi vseh varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom, kar bo stalo 215 milijonov evrov, in o nadaljnjih ukrepih vlade je ministrica dejala, da pričakuje pogovor o tem vprašanju v sredo na seji vlade.

Na to vprašanje po njenih besedah ne more odgovoriti le finančni minister, temveč mora konkretne odločitve sprejeti in zanje prevzeti odgovornost vlada kot celota, pri čemer pa dodatno povečanje omenjenih stroškov za 215 milijonov v letu 2017 "enostavno ni opcija".

Vrnitev med države s presežnimi neravnovesji

To bi namreč Slovenijo po ministričinem prepričanju vrnilo nazaj med države s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji in zelo verjetno tudi med države s previsokim primanjkljajem ter povečalo stroške financiranja javnega dolga.

Prav tako se bo s tem po njenih navedbah zaprla možnost za namenjanje dodatnih virov za katero koli področje, ki je bilo v času krize prikrajšano in upravičeno pričakuje, da bo tudi deležno dela teh dodatnih fiskalnih možnosti, ki jih poskušajo ustvarjati.

"Pričakujem torej, da bomo vsi s trezno glavo premislili, kje so meje (...) kje pa z zahtevami, ki jih postavljamo, začenjamo ogrožati ekonomsko suverenost države, za katero si vsi prizadevamo - upam, da ne samo v besedah," je poudarila ministrica.

Koalicija sicer nestrpno pričakuje tudi reformne zakonodajne predloge na področju zdravstva, ki naj bi jih ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predstavila na srečanju prvakov koalicijskih strank v petek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
07. 12. 2016 16.55
V tej totalno zafurani državi je vseeno katera opcija je na vladi, za večino ljudi se ne bo spremenilo popolnoma nič.
mallonge
07. 12. 2016 09.09
+0
Ta vlada klati same neumnosti. sama s seboj je v kontradikciji in usmerja javni sektor v destrukcijo lastne države.
prašek
07. 12. 2016 09.11
+2
prašek
07. 12. 2016 09.12
+2
piljan
07. 12. 2016 09.42
+2
Pozdravljen,a melo že kaže svojo žalost.
prašek
07. 12. 2016 09.56
+0
Pozdrav tudi tebi. Veš kako je z ubogim človekom : portal je vse , kar ima v življenju. Naj se malo izprazni !☺☺☺
prašek
07. 12. 2016 09.07
+1
Vse se bo nedvomno izboljšalo po Ivanovem prevzemu oblasti ! Kdaj že se bo to zgodilo ? Aja , menda tam nekje leta 3022.
prašek
07. 12. 2016 08.55
+3
Priznam , da prav z radostjo v srcu pričakujem stavko JS !
prašek
07. 12. 2016 08.57
+3
Seveda bi bil vesel , če bi se jim plače povišale , ker bi tudi moja otroka dobila boljše , že sedaj ne slabe , plače !
prašek
07. 12. 2016 08.58
+0
prašek
07. 12. 2016 08.52
+0
Proračun je treba uskladiti tudi po evropskih pravilih. Po besedah ministrice so v proračunskem načrtu predvideli rast stroškov dela v višini 110 milijonov evrov za celoten javni sektor, zato veliko manevrskega prostora za višje povečanje odhodkov za te namene ni. V nasprotnem bi prekršili drugo evropsko merilo, ki določa kakovost izdatkov. Prvo merilo, ki ga Slovenija ne izpolnjuje, se sicer nanaša na strukturni napor, tretje merilo, ki ga izpolnjuje, pa na dolg.
mallonge
07. 12. 2016 08.56
+0
Točno tako. Slovenija izpoljnjuje in povečuje samo javni dolg. Ves ta denar je požrl javni sektor in apetiti se jim samo večajo.
prašek
07. 12. 2016 08.59
+1
prašek
07. 12. 2016 09.02
+1
O zahtevi sindikatov po dogovoru z zdravniškim sindikatom Fides po sprostitvi vseh varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom, kar bo stalo 215 milijonov evrov, in o nadaljnjih ukrepih vlade je ministrica dejala, da pričakuje pogovor o tem vprašanju v sredo na seji vlade. Na to vprašanje namreč po njenih besedah ne more odgovoriti le finančni minister, temveč mora konkretne odločitve sprejeti in zanje prevzeti odgovornost vlada kot celota, pri čemer pa dodatno povečanje omenjenih stroškov za 215 milijonov v letu 2017 »enostavno ni opcija«. To bi namreč Slovenijo po ministričinem prepričanju vrnilo nazaj med države s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji in zelo verjetno tudi med države s previsokim primanjkljajem ter povečalo stroške financiranja javnega dolga.
mallonge
07. 12. 2016 08.39
-2
Cerar je tako pogolten na denar, da bo zrušil lastno vlado.
mallonge
07. 12. 2016 08.43
-2
Beli mag bo prevzel sindikate javnega sektorja. Štrukeljček bo vodil samo Murgle.
mallonge
07. 12. 2016 08.48
-2
Skrajni čas je, da gre Cerar med Kekce namesto tišočih mladih .
prašek
07. 12. 2016 08.53
+2
Med Kekci ni več prostora ! Ves prostor so zasedli podporniki desne opcije !!!!
prašek
07. 12. 2016 08.37
+1
En lep , hladen dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
07. 12. 2016 08.39
+1
Ministrica Ermanov je lepo povedala : to sploh ni opcija ! Ne bi mogla bit bolj jasna !
prašek
07. 12. 2016 08.40
+0
Pa naj gredo na ceste , če jih ne bo zeblo !
paracelsiuss
06. 12. 2016 22.52
+18
Teli podporniki Foruma 21, ki je pobral 82 milijard, JA, 82.000.000.000,00 Eur, sam čakajo, kdaj ga bodo za to orenk fasal! Spijo s čevli in ne vejo, kdaj jim bo podivjana množica užaloščenih in ponižanih z vilami pozvonila na vrata......
krnekilojz
07. 12. 2016 08.44
+1
Absolutist 1
06. 12. 2016 22.49
+0
Kakšno blefiranje okultistke,kako doseči dogovor z enim ali vsemi sindikati do konca leta ali do konca tega stoletja.
HorstWiesel
06. 12. 2016 22.47
+6
Če je za dohtarje je tudi za ostale...
Model1a
06. 12. 2016 22.57
+16
tako... če so že dohtarskim "revežem" z 5-6.000 eur na mesec dodali še kakega jutja ali dva naj pa še ostalim tistih 50 eur. Kaj so pa mislili? Da bodo drugi samo gledali?????
paracelsiuss
06. 12. 2016 22.35
+9
Oni sam cvikajo, da se jim gate tresejo, da ne bi bli od večine volilcev v epohalni prevari POGRUNTANI! Meglit in lepo govort v tri dni ma samo ta cilj, da ne dobijo, kar zaslužjo, orenk po p*č*ki! absolutno nobenga druzga dela nimajo...... boli ta resnica levake, a ne,...hehehehe
krmeki
06. 12. 2016 22.26
+20
Še enkrat: Poglejte si tudi državni portal NIO, ki kaže najvišjih 50 izplačanih plač v zadnjem mesecu. Na vseh 50 mestih so izključno zdravniki. Toliko da veste za koga pa SMC ima denar.
paracelsiuss
06. 12. 2016 22.25
+7
Mi je enkrat mehankar reku: Ej, popravilo te mašine ni možno, zarustana je, bati z luftom, vse rjavo in gnilo, vse pušča , sej pred očmi razpada, a ne videš??..to je totalka mim, damo lahko edin NOV SODOBEN MOTOR, , če ne odpel na odpad, to je propadlo!......DRUGA REPUBLIKA?..DRUGA REPUBLIKA?.. a VAM bo počas pozaugal..??..
krmeki
06. 12. 2016 22.12
+22
Jaz sem mislil, da ima Cerar plan ko je podprl Milojko. Očitno pa je denar le za zdravnike ne pa za ostale.
Skunk Works
06. 12. 2016 22.17
+14
krmeki
06. 12. 2016 22.27
+9
Odkar je podprl Mramorja, Anjo Kopač Mrak in sedaj še Milojko je izgubil moje zaupanje.
Skunk Works
06. 12. 2016 22.10
+7
Slovenija, zgodba o uspehu...pa nas že dolgo opozarjajo, da js je prevelik za to majhno državo...
rovte
06. 12. 2016 22.07
+9
rovte
06. 12. 2016 22.06
+15
Banda, za upokojence pa spet o,4% zvišanja!!!
paracelsiuss
06. 12. 2016 22.11
+2
Ja pa saj volite Erjavca, kaj bi pa še radi, po njegovem je to očitno več kot dovolj........hehehehe....
krmeki
06. 12. 2016 22.16
+9
paracelsiuss, glede povečanja pokojnin se raje obrni na tistega ki si ga volil. Mislim, da Janša in Ljudmila nista poskrbela za te uskladitve. Zato smo upokojenci hvaležni Erjavcu, da je poskrbel vsaj za minimalno zvišanje.
krmeki
06. 12. 2016 22.17
+10
Sicer pa povprečno povišanje 4 eur x 700.000 upokojencev znese 2,8 mio mesečno in skoraj 36 mio letno kar ni malo.
Skunk Works
06. 12. 2016 22.20
+7
paracelsiuss
06. 12. 2016 21.58
+20
"Dodatno povečanje stroškov za 215 milijonov evrov enostavno ni opcija" je gospa vuuu -duuuu izustila, da pa odtekajo MILJARDE v Liechtenstein, Kajmanske otoke, Delawere , Ciper....pa kaj naj naštevam, saj za vsak samcati cent od odtečenih 82 miljard natančno ve, a o tem pa ne bo črhnila niti besedice....a ja, njeni delodajalci so jo vzeli v službo, da se bo delala gluho, slepo in tupo..... ampak NORMALNEGA ČLOVEKA ne bo mogla prinest naokoli.....
paracelsiuss
06. 12. 2016 21.40
+8
POZOR – POZOR; navodilo in koristni namig za takojšnjo rešitev problema: Stavkajoči naj se čim bolj množično zberejo, veličastno zapojejo “Na juriš” in ¨Hej brigade” pa bo problem takoj rešen.. Vlada Foruma 21 se jim bo ponosno pridružila in že bodo plesali skupno kolo....saj njih volijo, ane....hehehehe......
Skunk Works
06. 12. 2016 21.43
+1
piljan
06. 12. 2016 21.50
+2
Tole zna pomagati,tudi vajin ivan obožuje te pesmi.
piljan
06. 12. 2016 22.18
-2
Ti ,ki pa nisi bu.d.ala ,čeprav tega ne veš,pa povej kaj ni res?Na poste,ki so ,kot bi jih pisali otroci,se drugače tudi ne da odgovoriti.
paracelsiuss
06. 12. 2016 22.44
-1
piljan, tole pa res nisi čist nč pametenga povedu, pa sej sem ti reku....
piljan
07. 12. 2016 09.47
+1
No saj sem vedel ,da tudi tega ne boš razumel,če pa bi napisal kaj pametnega,bi pa ti imel pravi glavobol.
Erik Nov
06. 12. 2016 21.38
+14
A se lohka kdo tukaj uprasa kako so lahko zdravniki vecvredni od ostalih poklicev. Oni si kaj zasluzijo ostali ne pa kaj je z vami?????
trucker77
06. 12. 2016 22.17
+4
Zato, ker te prej kot bog lahko pošljejo v nebesa.
Erik Nov
06. 12. 2016 22.19
-4
Se vedno so ljudje ki zal delajo napake in ljudje umirajo