Slovenija

Lah po manj kot dveh mesecih odhaja, občina Maribor ostaja v slabem finančnem stanju

Maribor, 15. 12. 2014 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Damjan Lah, direktor mariborske mestne uprave, po slabih dveh mesecih dela zapušča svoj položaj. Pravi, da razlog ni slabo finančno stanje občine. Na drugo ponudbo naj bi čakal že preden je prevzel ta položaj.

Direktor mariborske mestne uprave Damjan Lah po manj kot dveh mesecih zapušča svoj položaj. Kot so potrdili na mariborski občini, se Lah, ki je omenjeni položaj opravljal kot v. d. direktorja, ni prijavil na razpis za direktorsko mesto. Rok za oddajo kandidatur na razpis se izteče danes, vendar Lah prijave ne namerava oddati.

Lah je vodenje mestne uprave in županovega kabineta prevzel 6. novembra, že pred tem pa so se pojavili pomisleki o primernosti njegovega imenovanja, saj je bil pred leti kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu v času ministrovanja Katarine Kresal obtožen zaradi spornega najema stavbe Igorja Pogačarja za nacionalni preiskovalni urad. Ljubljansko okrajno sodišče ga je v tem primeru sicer oprostilo, zadeva pa še ni pravnomočna.

Damjan Lah, direktor mariborske mestne uprave, se ni prijavil na razpis za direktorsko mesto.
Damjan Lah, direktor mariborske mestne uprave, se ni prijavil na razpis za direktorsko mesto. FOTO: POP TV

Od mariborske občine se poslavlja z novim letom, kot je potrdil za Večer, pa je že pred prihodom na ta položaj čakal na drugo ponudbo. Ob tem zanika, da bi iz Maribora odšel zaradi slabega finančnega stanja občine, ki ga je prav on na najbolj črn način predstavil mariborski javnosti.

"Številke še zmeraj stojijo, izhodišča so strokovno in dobro pripravljena. Zadeve lahko sprejmemo in jih začnemo reševati, lahko pa damo glavo v pesek, a to ne bo ničesar spremenilo," je za časnik dodal Lah, ki namerava poslovno pot nadaljevati kot "ekspert preko svojega podjetja za posamezne naročnike".

Kdo bo zdaj vodil mestno upravo, župan Andrej Fištravec doslej še ni pojasnil, bo pa pooblastila vsaj do imenovanja novega direktorja nekomu moral predati. Morda bo več o tem znanega v torek, ko je predvidena županova izjava za javnost.

Fištravec je sicer danes z dnevnega reda decembrske seje mestnega sveta umaknil obravnavo izhodišč za pripravo proračuna za leti 2015 in 2016, ki sta v Mariboru sprožili veliko nezadovoljstva in napovedi novih protestov.

Damjan Lah
Damjan Lah FOTO: Kanal A

Potrebno bo zategniti pas

Kot je ob umiku predloga pojasnil Fištravec, kljub temu ostaja dejstvo, da bodo proračunski prihodki v prihodnjih dveh letih manjši od preteklih let, zato bo treba na številnih področjih zategniti pas.

Mestna uprava bo morala znižati stroške delovanja in povečati učinkovitost, pri vseh uporabnikih proračunskih sredstev pa bodo opravili natančne analize porabe sredstev v preteklih letih ter poiskali morebitne notranje rezerve. Sredstva, ki bodo na voljo, bodo prerazporedili tako, da bodo ohranili predvsem raven socialnih programov v mestu.

Vodstvo mariborske občine je sicer pretekli teden začelo tudi pogovore s predstavniki vlade, saj bo pri iskanju dodatnih finančnih virov za Maribor, ki so ob racionalizaciji stroškov prav tako potrebni, po mnenju predstavnikov občine nujno sodelovanje vlade. Država namreč skozi zakonodajo občinam nalaga večje obveznosti, kot jim zagotavlja finančnih sredstev, še poudarjajo v mariborski mestni hiši.

Mariborska proračunska luknja je dodobra razburkala duhove v mestu, saj so že napovedani prvi protestni shodi, potencialna največja koalicijska partnerica SMC pa je župana pozvala k spremembam izhodišč na tak način, da bi zagotovili denar za socialo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kauk
16. 12. 2014 22.11
priružite se in podprite stran na facebook.com / Za ukinitev Občin po Sloveniji
gordo
16. 12. 2014 09.54
beži s potaplja joče ladije
Philips Peja
15. 12. 2014 18.50
+5
pusyy :) in take ljudi potem nam dajo za izvolit! ...kaj, lahko prosim mene izvolite ?????! prosim!!!
batom@pinkponk.com
15. 12. 2014 17.32
+11
In je rabu dobro plačan šiht za dva meseca, pa je prevzel... Ker odpadek...
soba666
15. 12. 2014 19.43
+5
važno je, da ima svojo firmo in bo preko nje delal, ha ha, prišel pa je malo pošpekulirat v Mb, da bo lažje delal dalje, mislim
wolfterier
16. 12. 2014 09.28
+1
1xy
15. 12. 2014 16.49
+15
Na drugo ponudbo naj bi čakal že preden je prevzel ta položaj......FIŠTRAVEC, TAKOJ SPOKAJ.........TAKOJ!!!!......