Slovenija

Lanskemu državnemu proračunu mnenje s pridržkom

Ljubljana, 30. 07. 2014 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Računsko sodišče je predlogu splošnega dela zaključnega računa lanskega državnega proračuna in pravilnosti izvršitve tega proračuna izreklo mnenji s pridržkom, ker je ugotovilo napake pri izkazovanju prejemkov in izdatkov oziroma neskladja s predpisi.

Računsko sodišče je predlogu splošnega dela zaključnega računa lanskega državnega proračuna in pravilnosti izvršitve tega proračuna izreklo mnenji s pridržkom, ker je ugotovilo napake pri izkazovanju prejemkov in izdatkov oz. neskladja s predpisi. Zahtevalo je predložitev odzivnih poročil in podalo nekaj priporočil.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Revidirani uporabniki javnih sredstev so bili vlada ter posamezna ministrstva oziroma vladne službe. Ker med izvajanjem revizije niso odpravili vseh napak in nepravilnosti, je sodišče zahtevalo predložitev odzivnih poročil. Podalo je tudi številna priporočila za izboljšanje poslovanja, so zapisali v danes objavljenem revizijskem poročilu.

Revizorji so povzeli, kaj vse ni bilo izkazano v bilanci prihodkov in odhodkov ter med odhodki. Navedli so, da so bili denimo med prejemki previsoko izkazani prejemki iz zadolževanja za upravljanje z dolgom, med izdatki pa so v istem znesku previsoko izkazani izdatki za odkup zakladnih menic. Ob tem so opozorili tudi na ugotovitve pri preverjanju zbirne bilance stanja proračuna konec lanskega leta.

Med pomembnejšimi ugotovitvami so izpostavili, da neposredni proračunski uporabniki niso v celoti uskladili knjižnih stanj z dejanskim stanjem, ugotovljenim s popisom, in da dolgoročne finančne naložbe, terjatve za davčne obveznosti ter obveznosti do dobaviteljev niso bile evidentirane v pravilnem časovnem obdobju.

Kljub pomembnemu zmanjšanju v primerjavi z letom prej so v zbirni bilanci stanja proračuna še vedno vključena tudi opredmetena osnovna sredstva, vrednotena po nabavni vrednosti en evro ali manj. Prav tako pomemben delež nepremičnin v lasti države še ni zemljiškoknjižno urejen, so nanizali revizorji.

Računsko sodišče je mnenje s pridržkom o pravilnosti izvršitve tega proračuna izreklo zaradi ugotovljenih neskladij s predpisi. Ta se podobno kot v reviziji prejšnjega proračuna nanašajo na zaposlovanje, plače in druge osebne prejemke, prevzemanje in plačevanje obveznosti iz proračuna, oddajo javnih naročil ter sklepanje javno-zasebnih partnerstev.

Med neskladji so našteli še, da sklada za podnebne spremembe in za vode nista bila ustanovljena kot proračunska sklada, da ni bil sprejet program promocije na področju kmetijstva, da ni bil izpolnjen pogoj za izdajo državnega poroštva za obveznosti iz 440-milijonskega posojila, ki ga je pri Evropski investicijski banki najela Termoelektrarna Šoštanj, ter da cenitev stvarnega premoženja države in samoupravnih lokalnih skupnosti ni bila izdelana v skladu z ustreznimi standardi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CIKITAAAA
30. 07. 2014 23.18
Bolje bi bilo, ce bi navedli, kaj vse je bilo OK,bi manj napisal.
toyota11
30. 07. 2014 21.07
V gospodarstvu bi nekdo za tako šlamparijo odgovarjal, ker je za to postavljen.... v JU pa še nikoli nihče ni odgovarjal, pa z našim denarjem delajo kot sv.nja z mehom
osnovna šola
30. 07. 2014 16.45
Navedli so, da so bili denimo med prejemki previsoko izkazani prejemki iz zadolževanja za upravljanje z dolgom,... Zanimivo se sliši.
Mejduš
30. 07. 2014 16.28
+2
Slovenski strokovnjaki niso sposobni regres pokolnine razdeliti sramota banda nesposobna da bi zračunali procentu,to pa kar nekaj vsekajo prebližno,so se pokazali ko bi bili v glavi kar precej zamakjeni.
proletarec1
30. 07. 2014 15.51
+3
SPRAŠUJEM SE,ČE TAKE LJUD, KI SO TO POČELI,LAHKO PONUJAMO V BRUSELJ, ZA EVROPSKE KOMISARJE?
JE-BI-GA
30. 07. 2014 12.35
+10
Ne vem kaj potem ti debel-ori-tni-ki delajo, vse površno. Ali s tem opravičujejo pokradeno, saj štima tako ali tako nikoli nič. Res smo banana država, samo od navadnih smrtnikov se zahteva poštenje, za vse ostale je pa pri tem zgleda višji prag...............
Ajmomali
30. 07. 2014 12.06
+12
JA pa kaj se dogaja z nami??????????????????????.............................. Ali veste dragi moji Slovenci, da je vlada sprejela sklep o skoraj 250-milijonski dokapitalizaciji Abanke z oznako »ZAUPNO«.............................. Vlada je zelo potiho sprejela zaveze in jih poslala v Bruselj…….................................... Ja ljudje božji pa, kaj smo vsi Slovenci opravilno nesposobni, da nas naša vlada takole okrog prenaša?????? .....................................Za nič ni denarja, a za krpanje bančnih lukenj pa je vedno denar……………………………………… Cerar, ali tudi ti soglašaš s tem………………………., če je tako, potem je naša vlada KAAAAAAAAJ………….........................pa nekaj takšnega nismo doživljali niti v totalitarnem sistemu nooooooo !
Ajmomali
30. 07. 2014 12.10
+10
IN člani te vlade so si upali v predvolilni kampanji ponovno nastopiti, da nas bodo s svojimi "sposobnostmi lupili" naprej in dva iz te kompanije celo ciljata za EU komisraja ????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mafija leva drogeraška
30. 07. 2014 15.52
+6
butelškina vlada je ta mesec po hitrem postopku in brez obveščanja javnosti sprejela novelo po kateri bodo izvršbe mogoče tudi na minimalno plačo in sicer se bo trgalo 30% minimalne plače, če bodo želeli, pa lahko zarubijo tudi potne stroške in malico! minimalne plače torej več ni. to je vaša socialna leva vlada. smrdljivci nesposobni.
CIKITAAAA
30. 07. 2014 23.21
+0
A ni blo tudi do zdaj tako, da ti po odtegljaju ostanejo 2 tretjine? Pa ne glede na to, ali je to minimalna ali pac visja placa???
mafija leva drogeraška
31. 07. 2014 00.36
+1
ne. zdaj ostane 2/3 plače ali pa minimalna (603€), če 2/3 ne presega 603. sedaj bo možno dvigovat 545€.